Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 24 юли 2020 г., брой 5248
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(24.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.14467
USD   1.69058
CHF   1.82260
EUR/USD   1.1569*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Битова техника - Гарант АД - Пловдив
Винпром Монтана АД - Монтана
ДДФ Инвест АД - Русе
Дунавски драгажен флот АД - Русе
Керамик ГТ АД - Генерал Тошево
Компания за инженеринг и развитие АД - Добрич
Михалково АД - Михалково
Многопрофилна болница за активно лечение -Христо Ботев АД - Враца
Неохим АД - Димитровград
Родина АД - Хасково
Родина Хасково АД - Хасково
Селл АД - Мирково
Сирма солюшънс АД - София
Соларпро Холдинг АД - София
Тримонциум Принцес хотел АД - Пловдив
Хевеа КИМ АД - Мадан
Хранене за всички 96 АД - Плевен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

На днешното си заседание депутатите се очаква да гласуват обявените в четвъртък промени в кабинета. Оставките на министрите бяха депозирани вчера в деловодството на Народното събрание. След Коалиционен съвет в четвъртък правителството обяви рокади в редиците си. С постовете си се разделят министрите на финансите Владислав Горанов, на туризма Николина Ангелкова, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов. В кабинета има още две смени. Досегашният здравен министър Кирил Ананиев ще поеме поста на Владислав Горанов, а вицепремиерът Марияна Николова – този на Николина Ангелкова. Оставките на министрите ще бъдат обсъдени и гласувани днес. Очаква се и решението на Владислав Горанов и Николина Ангелкова дали ще се върнат като народни представители, или ще освободят местата си в парламента.

Източник: economic.bg

Едноличният контрол в сектора на хазарта вече ще се упражнява от Националната агенция по приходите, като с това на практика се закрива Държавната комисия по хазарта. Това решиха окончателно депутатите, които гласуваха на второ четене промените в Закона за хазарта. Идеята отговорността да бъде прехвърлена в НАП бе прокарана между двете четения в зала на законопроекта, внесен от управляващата партия ГЕРБ в началото на юни. Според първоначалния план в проекта трябваше да бъде създадена нова институция на мястото на Държавната комисия по хазарта – Държавна агенция, под шапката на Министерски съвет. В крайна сметка няма да има специализиран орган, който да регулира този бизнес, а издаването на разрешителни и контролът на дейността ще бъдат функции, поети от специализирано звено към НАП. Всички активи, пасиви, архиви и регистри на ДКХ преминават към НАП.

Източник: economic.bg

 
Дружества
Цялостно строителство на сгради и строителни съоръжения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Геотехмин ООД - София   736 728  
  2   Мъркюри ЕАД - София   213 253  
  3   НИКМИ АД - София   169 246  
  4   Главболгарстрой АД - София   153 635  
  5   Микс Констръкшън ООД - София   125 837  
  6   Минстрой Холдинг АД - София   112 183  
  7   Планекс ЕООД - Варна   84 970  
  8   ВДХ АД - София   81 922  
  9   Маркан ЕООД - Самоков   76 830  
  10   Комфорт ООД - Варна   54 495  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 23.07.2020
  Обща стойност (BGN): 145 768.87  
Брой търгувани компании: 23
Premium 45 638.10
Standard 68 248.04
АДСИЦ 31 882.72
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Света София АД - София -7.69 %
ЧЕЗ Разпределение България АД - София 3.59 %
BaSE - Акции: 13 149.27

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Държавната НЕК бави процеса по реализирането на проекта АЕЦ "Белене" като все още не е внесла нужната документация в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за лицензиранто му. Близо половин година след обявеното намерение на ресорния министър Теменужка Петкова внасянето на документацията да е факт през февруари, това все още не е направено. Без тази "подробност" не може да започне процедурата по лицензиране на бъдещата централа. От НЕК се чака пакет книжа, свързани с новите изисквания за безопасност в сектора. Следващият етап - издаване на заповед за одобряване на техническия проект, формално не може да приключи, пише в становище на АЯР. В същото време актовете по лицензионния процес, издадени досега от АЯР запазват правното си действие и не се налага да бъдат издавани наново, се посочва в отчета на агенцията за 2019 г. Става въпрос за разрешението за избор на площадка, заповедта за одобряване на избраната площадка и разрешението за проектиране. В момента забавяне има и при процедурата за стратегически инвеститор, заради наложените ограничения, свързани с пандемията и невъзможността на потенциалните инвеститори да се запознаят на място с документацията на проекта. В края на юни се разбра, че три от петте компании в кратката листа за преговори са се обединили. Става дума за руската корпорация "Росатом" и заявилите готовност за доставка на оборудване компании Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power (САЩ).

Източник: Капитал

Германската семейна компания VolaPlast направи първа копка на новия си завод в Кюстендил - първия извън Германия, съобщиха от общината. Новото предприятие първоначално ще даде работа на 30 души, като техният брой ще бъде увеличен до 120. В него ще се произвеждат автомобилни компоненти за световни производители. VolaPlast е придобила парцел от над 17 000 кв. м. На него ще се издигне производствена и складова сграда в двуетажно административно крило. Строежът, поверен на "Бараж Груп", ще бъде готов до февруари 2021 г. Изграждането трябваше да започне още на 1 юли, но заради пандемията процесът е бил забавен. Заводът, заедно с офисите и складовото пространство, ще се разпростира на 4 300 кв. м. Германската компания е основана през 1961 г. и се управлява от наследници на основателите. В нея работят около 200 души. Тя е една от водещите в страната компании за пластмасови детайли. В завода в Кюстендил ще се произвеждат технически пластмасови детайли и ще се монтират автостъклоизмиваща система за различни автомобилни производители в Европа. С новата инвестиция българският автомобилен сектор продължава да расте. През 2019 г. у нас са работели над 250 компании в сектора с над 65 хил. заети. По данни на Иван Михайлов, председател на борда на "Аутомотив клъстер България", оборотът е на стойност 10 млрд. лв.

Източник: money.bg

Пет месеца след като започна разпродажба на активи на ловешкия производител на електроинструменти "Спарки Елтос", Българска банка за развитие (ББР) пристъпи към изпълнение на залог и на русенския машиностроителен завод "Спарки", който е част от същата група. Банката претендира за малко над 10 млн. евро вземания по три кредита, придобитити чрез цесия от Банка ДСК в края на 2016 г. Междувременно от документи в Търговския регистър става ясно, че наскоро е регистрирано ново дружество - "Спарки Русе 2020", със същия предмет на дейност и с осигурено финансиране отново от ББР. То се управлява от консултанта по оздравяване на фирмите в групата Макс Зиф, нает точно от държавната банка. Накратко, активите на русенския завод ще се продават на търг от съдебен изпълнител, а вероятен купувач е дружество, управлявано от сегашния консултант. Държавната ББР е един от основните кредитори на компаниите от групата. Тя има и особен залог върху търговското предприятие "Спарки" във връзка с три кредита, отпуснати през 2005, 2007 и 2015 г. от Банка ДСК, която продаде вземанията си на ББР през ноември 2016 г. Търсената сега сума от 10.1 млн. евро включва и дължимите лихви, такси и неустойки и е приблизително равна на общата сума на отпуснатите заеми, което означава, че по тях са правени някакви плащания.

Източник: Капитал

Българската строителна компания Трейс Груп Холд заяви, че ръководството му е одобрило сливането на две от изцяло дъщерните дружества на компанията - Метро Дружба и Трейс БГТрейс БГ ще погълне Метро Дружба без да увеличава капитала си. Миналата година Метро Дружба усвои Трейс СОП, друго поделение на Трейс Груп Холд. По-рано тази седмица Трейс Груп Холд продаде 12 500 акции в базираната в Германия Trace M Invest, представляваща целия си дял в компанията, на базираната в България М-Стронг за 10 000 евро. През 2017 г. Трейс Груп Холд създаде Trace M Invest в Германия като съвместно предприятие, заедно със своя партньор М-Стронг. Дейностите на Трейс Груп Холд включват рехабилитация, реконструкция и строителство на пътища, магистрали, летища, метростанции и подземни железопътни линии, наземни железопътни линии и съоръжения, градска инфраструктура и пътна маркировка.

Източник: SeeNews

"Хидравлични елементи и системи" АД отчита почти 22%-ен спад на продажбите за първата половина на годината в сравнение с първата половина на миналата година. Това се посочва в съобщение на компанията, публикувано чрез БФБ-София. Нетните приходи от продажби на компанията за юни възлизат на 3,803 млн. лева, а за шестмесечието – 27,265 млн. лева. Неокончателният финансов резултат за юни е 359 хил. лева брутна печалба, а за периода януари – юни е 2,684 млн. лева, което е с почти 22% по-малко в сравнение с печалбата за първата половина на 2019 г. Дружеството очаква спадът на продажбите да продължи. За юли очакванията са приходите от продажби да възлязат на 3,5 млн. лева, с което спадът на показателя за периода януари-юли да се ускори до 22,2% на годишна база.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Неясна наредба за бутилираните води създава бъркотия и принуди ЕС да се намеси


Предстоящи събития

28 юли: Втори национален онлайн семинар по програма Коперник на ЕС за държавни, научни, бизнес и неправителствени организации

29 юли: Представяне на SDG Ambition

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Volkswagen разширява облачния си портал, като се стреми да го превърне в цялостно индустриално пазарно място, където бизнес клиентите да могат да купуват и продават индустриални приложения. "Индустриалният облак“ на Volkswagen е създаден в партньорство с Amazon Web Services и в крайна сметка ще свърже над 120 фабрики на немския автомобилен гигант по целия свят с 1500 негови доставчици и с техните 30 000 завода. Порталът е предназначен като място за обмен на данни и софтуер, за да се ускори цифровизацията на фабричните процеси от щамповане до боядисване и до поддръжка на машини, според Нихар Пател, изпълнителен вицепрезидент на Volkswagen за стратегически основни проекти. Volkswagen вече отвори своя облачен портал за първата група партньори-доставчици, водени от Siemens AG. Сред първата вълна партньори-доставчици са и ABB, швейцарският специалист по индустриална автоматизация, както и Dürr, германският доставчик на автоматизирани системи за боядисване и услуги за инженерни инсталации.

Източник: Reuters

Америка

Tesla отчете печалба и за второто тримесечие, тъй като съкращаването на разходите и силните доставки помогнаха за компенсиране на спирането на дейността на завода заради коронавируса. Това заяви самата компания в сряда вечер, а успехът на Tesla ѝ отваря вратата към включване в американския индекс S&P 500. Tesla обяви, че е реализирала нетна печалба от 104 млн. долара за периода април - юни, отбелязвайки първия път, когато компанията отчита печалба за четири поредни тримесечия - условие за влизането в борсовия индекс на най-големите американски компании. Представянето на компанията е голямо постижение за главния изпълнителен директор Илон Мъск, чиято мисия да доведе глобалната автомобилна индустрия в електрическо бъдеще често е поставяна под въпрос от инвеститори, които се съмняват в способностите на Tesla. Акциите на компанията скочиха с повече от 500% през последната година.

Източник: Reuters

Азия

Южна Корея е изпаднала в рецесия през второто тримесечие на годината и това е най-тежкият спад на икономиката за последните над две десетилетия. Причините са ударът, който пандемията от новия коронавирус е нанесла на износа, както и социалното дистанциране, парализирало дейността на заводите в страната. Четвъртата по големина икономика в Азия се е свила с 3.3% през второто тримесечие спрямо предходното, обяви днес централната банка на страната. БВП е спаднал с 2.9% на годишна база, което е най-големият спад от четвъртото тримесечие на 1998 г. Износът, на който се дължи близо 40% от икономиката, е с най-голям принос за свиването на растежа, като спадна с 16.6% на тримесечна база, най-лошото представяне от 1963 г. Инвестициите в строителство намаляха с 1.3% на тримесечна база, докато капиталовите инвестиции спаднаха с 2.9%. Продукцията на преработващата промишленост и услугите спаднаха съответно с 9% и 1.1%. Малка светлина в тунела е ръста с 1.4% на частното потребление, благодарение на раздаването на държавни средства, което увеличи харченето за ресторанти, дрехи и развлечения.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
23.07.2020
Dow Jones Industrial
26 652.33 (-353.51)
Nasdaq Composite
10 461.40 (-244.71)
Стокови борси
23.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)41.14
Heating oil ($US/gal.)1.2700
Natural gas ($US/mmbtu)1.7700
Unleaded gas ($US/gal.)1.2400
Gold ($US/Troy Oz.)1 884.20
Silver ($US/Troy Oz.)22.73
Platinum ($US/Troy Oz.)938.60
Hogs (cents/lb.)51.02
Live cattle (cents/lb.)104.60

       Опознай България

Мелнишки земни пирамиди

Мелнишките земни пирамиди представляват красиви пясъчни образувания, разположени в околностите на гр. Мелник. В резултат на комбинираното ерозионно действие на водата, ветровете, топлината и студа, по тези места са се образували причудливи форми (гъби, минарета, мечове, “египетски” пирамиди и др.), като най-впечатляващите природни скулптури са тези с формата на скални гъби.  Наличието на скална “корона” предпазва намиращия се под нея пясъчно-скален материал от бързо рушене, и по този начин се създават забележителни природни творения. Най-известната група от този вид се намира край Роженския манастир. Мелнишките земни пирамиди са най-популярните в България. Обявени са за природна забележителност.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.07.2020
Българска версия: 30011, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999