Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 22 юли 2020 г., брой 5246
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(22.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17182
USD   1.70919
CHF   1.82107
EUR/USD   1.1443*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Арт Юнион АД - София
Винарско имение Санта Сара АД - Горица - Бс
Добруджа Кит АД - Исперих
Евро финанс консулт АД - София
Елпром ЕМС АД - София
Лазурен бряг АД - Бургас
Монбат АД - София
Пенсионно осигурително дружество Топлина АД - София
Професионалист-99-Гълъбово АД - Гълъбово
ПФК Септември АД - София
Риба Комерс АД - Бургас
Родопи-Автотранспорт АД - Девин
Рот Елта АД - Труд
Стройкомплект 96 АД - Пловдив
Тирлин АД - Пловдив
Трапезица АД - Велико Търново
Трапезица Приват АД - Велико Търново
Туристстрой 96 АД - Царацово
Хидро-строителство-2000 АД - София
Шипкалес ЕАД - Казанлък
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България ще получи над 1 млрд евро повече в новия бюджет на ЕС, като за първи път са предвидени и допълнителни 200 млн евро за най-слабо развитите региони - за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след края на продължилия пет дни Европейски съвет. Общият размер на средствата предвидени за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета „Следващо поколение ЕС“ е близо 29 млрд евро. По Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за България. За защита на външната граница на ЕС, България ще получи общо над 200 млн евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани. По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. В допълнение към средствата за Кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“.

Източник: 24 часа

Влизането на България в "чакалнята" на еврозоната е позитивно за кредита в страната и допълнително ще подпомогне понижаването на външните рискове пред финансовата система, посочи германската рейтингова агенция Scope Ratings. Scope Ratings потвърди кредитния рейтинг на България, който от началото на 2019 г. е BBB+, а прогнозата пред него е стабилна. Fitch Ratings също запазиха кредитния рейтинг на страната от BBB, а тяхната прогноза пред него е позитивна. От рейтинговата агенция прогнозират икономически срив на страната от 7% през тази година, увеличаване на правителствения дълг към БВП до 26% спрямо 20% през миналата година, бюджетен дефицит от 5,5% спрямо излишък от 2,1% през миналата година.

Източник: money.bg

 
Дружества
Производство и разпределение на топлинна енергия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Топлофикация София ЕАД - София   473 264  
  2   Топлофикация Русе ЕАД - Русе   92 162  
  3   Топлофикация - Плевен ЕАД - Плевен   72 651  
  4   Топлофикация - Перник АД - Перник   60 853  
  5   ЕВН България Топлофикация ЕАД - Пловдив   58 216  
  6   Топлофикация - Сливен ЕАД - Сливен   32 787  
  7   Топлофикация - Бургас ЕАД - Бургас   30 736  
  8   Топлофикация - Враца ЕАД - Враца   18 563  
  9   Веолия енерджи Варна ЕАД - Варна   17 995  
  10   Топлофикация Петрич ЕАД - Петрич   11 740  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 21.07.2020
  Обща стойност (BGN): 210 745.77  
Брой търгувани компании: 21
Premium 9 385.10
Standard 189 638.17
АДСИЦ 11 722.50
Най-голяма промяна в цените
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна 8.96 %
Химимпорт АД - София -1.96 %
BaSE - Акции: 2 603.85
BaSE - АДСИЦ: 368.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Специализираният наказателен съд намали паричната гаранция на обвиняемия собственик на холдинга "Монбат" Пламен Бобоков от 1 млн. лв. на 10 хил. лв. Освен намаляването на размера на гаранцията съдът посочва, че информацията, разменена между Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, на която се крепи обвинението, не е секретна, а от публични източници. Не са настъпили вредни последици от споделянето й, каквито трябва да са налице за обвинението по чл. 282 от НК. Пламен Бобоков се превърна в най-арестувания за кратък период обвиняем и с най-високата парична гаранция, налагана му при това два пъти. Първата парична гаранция от 1 млн. лв. му бе наложена и платена с първото обвинение - за промишлените отпадъци, по което е обвиняем и задържан под стража братът Атанас Бобоков и още четирима души. Втори път му бе наложена парична гаранция в същия размер при повдигането обвинение по новото дело след влизането на прокуратурата с въоръженото "Бюро за защита" на главния прокурор в президентството на 9 юли - за сговор с президентския секретар Узунов "за извършване на престъпления". Именно тази втора гаранция Пламен Бобоков обжалва и съдът я намалява на 10 хил. лв.

Източник: Дневник

Още пет танка влизат за заводски ремонт в ТЕРЕМ "Хан Крум" - Търговище, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Заедно с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, изпълнителния директор на холдинга ТЕРЕМ Иван Досков, ръководителя на "Хан Крум" Георги Друмев и областния управител Митко Стайков, министърът присъства на изпитанията на последните два от 13 ремонтирани танка Т-72 в завода в Търговище. Ремонтите на общо 13 танка Т-72 и 60 танкови мерник-далекомери за нуждите на Сухопътните войски са извършени в "ТЕРЕМ - Хан Крум" в периода януари 2019 г. - юли 2020 г. Десет години в ТЕРЕМ не е влизал нито един от танковете на българската армия за ремонт. До момента са минали 13, а до месец-два ще осигурим още пет, които ще влязат за заводски ремонт в Търговище.

Източник: Труд

Съдът нареди на Държавната консолидационна компания (ДКК) да каже как се харчат 500-те млн. лв. за ремонт на 182 опасни язовира. Информацията за това, предоставяна от Министерство на икономиката, което е принципал на ДКК, е изключително оскъдна. До момента от ведомството на министър Емил Караниколов е съобщено единствено, че към началото на 2020 година са похарчени около 2.5 млн. лв. при ремонта 7 язовира. Решението ДКК да разбули тайната за отпуснатите на компанията от държавата 500 млн. лв. през лятото на 2018 г. е на Административен съд София-град. (АССГ). Делото е образувано по жалба на изданието "Капитал" срещу мълчаливия отказ на ДКК за достъп до информация със съдействието на адвокат Стефан Ангелов от Програма "Достъп до информация" (ПДИ). Запитването бе дали ДКК е възложила ремонти на язовири на друга организация или дружество и какви са документите свързани с това. Пита се още каква е сумата, която е прехвърлена от ДКК на другото дружество и кои са започнатите ремонти към момента на запитването - 17 януари.

Източник: mediapool.bg

В края на април 2020 г. „БДЖ - Пътнически превози“ сключи договор с ДЗЗД „Сименс Трон” за доставка на 10 нови локомотива Siemens Smartron за общо 55.545 млн. лева без ДДС. Според мнозина експерти постигнатата цена от 5.55 млн. лева на локомотив може да се определи като „твърде изгодна“. Вярно е, че БДЖ купува бюджетната серия от локомотиви на Siemens - именно Smartron, а не флагмана Vectron, който е далеч по-мощен, по-бърз и усъвършенстван, но е и доста по-скъп. БДЖ успя да договори сравнително къси срокове за доставка – само 10 месеца за първия локомотив (т.е. – до края на февруари 2021 г.) и общо 13 месеца (до края на май) - за останалите девет.

Източник: Банкеръ

Девет банки имат желание да отпускат антикризисни кредити на малки и средни предприятия, гарантирани от Фонда на фондовете (ФнФ) в отговор на икономическата криза, свързана с пандемията от COVID-19, съобщиха от ФнФ. До крайния срок на 17 юли 2020 г. заявления подадоха Българо-американската кредитна банка, Обединена българска банка, Юробанк България, УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка, Токуда банк, Банка ДСКТърговска банка Д и Райфайзенбанк. Право да кандидатстват за партньорство имаха всички финансови институции с валиден банков лиценз и разрешение за предоставяне на заеми. Общият финансов ресурс за гаранции, заявен от банките кандидати, надхвърля бюджета от близо 158 млн. лв., определен от ФнФ за този финансов инструмент. До края на този месец ще бъде готов списъкът с потенциални банки партньори, които са допустими да подпишат гаранционно споразумение. Целта е новата „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ да бъде достъпна за крайни получатели през септември 2020 г. Чрез новия си гаранционен продукт ФнФ ще поеме част от кредитния риск на финансовите институции при отпускане на нови заеми на малки и средни предприятия без достатъчно обезпечения, но с необходимост от подкрепа в условията на настоящата тежка ситуация.

Източник: Монитор       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Франция няма да бъде част от глобалното движение за забрана на участието на китайската компания Huawei в 5G мрежите, заяви във вторник министърът на икономиката и финансите Брюно льо Мер. По време на интервю за радио France info обаче Льо Мер подчерта, че макар Франция да не забранява 5G технологията на Huawei, тя ще защити националните си интереси и сигурност по всяко едно време. Той посочи, че стратегическите интереси на Франция ще бъдат защитени и че Париж ще обърне специално внимание на чувствителни обекти от стратегическо значение, които трябва да защити. Министърът повтори позицията си, че Франция няма да дискриминира никоя компания по отношение на телекомуникационните мрежи и коментира, че Huawei представлява 30% от 4G инфраструктурата на страната.

Източник: 24 часа

Америка

Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджет за отбраната за следващата финансова година (започваща на 1 октомври), който задължава правителството да засили санкциите срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". Гласуването беше излъчено на уебсайта на долната камара на законодателния орган. Общо 295 конгресмени подкрепиха проектобюджета на стойност 740,5 милиарда долара, 125 се обявиха против. Документът изисква от правителството да засили настоящите санкции срещу двата руски газопровода. В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона за военния бюджет за текущата финансова година, който задължава администрацията му да наложи санкции срещу тези проекти. Сега са предвидени допълнителни мерки по отношение на чужденци, които съдействат за изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток". Освен това бюджетният проект предвижда отпускането на почти 3,8 милиарда долара за "Европейската инициатива за сдържане", насочена срещу Русия.

Източник: 24 часа

Азия

Японското правителство ще започне да субсидира някои компании да инвестират във фабрики в Япония и Югоизточна Азия като част от усилията за намаляване на зависимостта от производството в Китай. Общо 57 компании, сред които са производителят на маски Iris Ohyama Inc. и Sharp Corp., ще получат общо 57,4 милиарда йени (536 милиона долара) от правителството за преместване на производството от Китай обратно в Япония. Още 30 компании ще получат пари за инвестиции в други страни от Югоизточна Азия, като Виетнам, Мианмар, Тайланд. Още през март премиерът на Страната на изгряващото слънце Шиндзо Абе заяви, че Япония трябва да върне производството у дома или да го диверсифицира с фабрики и в други азиатски страни, за да намали зависимостта си от Китай. Тъй като отношенията между САЩ и Китай се влошават и търговската война се изостря, се засилват дискусиите как компаниите и държавите да диверсифицират веригите на доставки, за да намалят зависимостта си от Китай. 

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
21.07.2020
Dow Jones Industrial
26 840.40 (159.53)
Nasdaq Composite
10 680.40 (-86.73)
Стокови борси
21.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)41.53
Heating oil ($US/gal.)1.2700
Natural gas ($US/mmbtu)1.6700
Unleaded gas ($US/gal.)1.2600
Gold ($US/Troy Oz.)1 856.80
Silver ($US/Troy Oz.)22.70
Platinum ($US/Troy Oz.)922.40
Hogs (cents/lb.)50.02
Live cattle (cents/lb.)106.12

       Опознай България

Урдовиза

Между северния и южния бряг на черноморското курортно селище Китен се вдава полуостров с митичното име Урдовиза. До Освобождението (1878 г.) на източния край на носа над скалистия морски бряг се издигали стените на крепост, възпята в преданията и народните песни на този край. Тя се свързва с обособяването на привилегированата през Османското иго област Хасекия. Според легендата, в областта живеела девойка Стана Урдовизка (както я нарича народа в песните си). Тя била толкова красива, че дори турския султан бил пленен от нейната хубост и й предложил да се омъжи за него. Тя се съгласила, но поставила условие той да освободи от всички султански данъци и берии земята, която тя успее да обиколи с кон от изгрев до залез слънце. Султанът веднага се съгласил и така Урдовизка поела на своя “хвърковат” кон. Цял ден препускала, а привечер конят й се строполил от преумора и издъхнал сред малкото заливче, по-късно наречено Атлиман (в превод от турски – жребец). Умряла и красивата девойка. Султанът издал специален ферман, с който освободил местното население от всички данъци и берии. Областта била наречена Хасекия или Асекия (в превод – земя, освободена от всякакви данъци).


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.07.2020
Българска версия: 30011, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999