Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 21 юли 2020 г., брой 5245
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.15935
USD   1.70845
CHF   1.82175
EUR/USD   1.1448*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Автотранспорт Чирпан АД - Чирпан
Агротехчаст АД - Оряхово
Активи ко АД - София
Алфа Линк България АД - София
Геомаш АД - Балчик
Еврорент България АД - София
Елаците - Мед АД - Мирково
Ирбис България АД - София
Литера Принт АД - Стара Загора
Напредък - Товарни превози АД - Нова Загора
Парк Мария Луиза АД - София
Резиденшъл Парк София Фасилити Мениджмънт АД - София
Трансинвест Русе АД - Русе
Трансстрой - Русе АД - Русе
Търговска къща Мебел АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Приходите на застрахователните компании от застраховки на кредити за първите четири месеца на 2020 година са 2,17 млн. лв., което е ръст със 17% на годишна база, съобщи Комисията за финансов надзор. Най-често тези застраховки покриват риска от загуба на доход заради уволнение или филит на работодателя и невъзможност за плащане на вноските по кредити. През миналата година в условията на икономически ръст тези застраховки останаха на заден план, тъй като имаше рекордно ниска безработица. Сега рискът човек да остане без работа е много по-голям и полиците стават по-популярни. Те покриват вноските по заемите за определен период от време - например за шест месеца, като се предполага, че за това време човек трябва отново да си намери работа. Докато приходите от застраховките на кредити нарастват, изплащаните обезщетения намаляват с 34% и от януари до април са 1,13 млн. лв.

Източник: Труд

През второто тримесечие на 2020 г. в България има 28% спад на имотните сделки спрямо същото тримесечие на 2019 г. В София спадът е по-малък - 17,2%, показват данни за изповяданите сделки на Агенцията по вписванията. През месеците април, май и юни в България са изповядани малко под 38 хиляди имотни сделки, които включват всички видове имоти - жилища, магазини, офиси, складове, бизнес имоти. Пазарът, изглежда, е започнал да се събужда през юни, тъй като за първото тримесечие спадът на годишна база беше 55%. Мерките по време на извънредното положение, които през май започнаха да се отхлабват, са само част от обяснението. В действителност второто тримесечие на годината винаги е било далеч по-силно за имотния пазар, отколкото първото, в което има два зимни месеца. В София през април, май и юни са сключени 6352 имотни сделки при 7670 за същото тримесечие на 2019 г.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство и разпределение на газообразни горива
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Булгаргаз ЕАД - София   1 309 579  
  2   Овергаз мрежи АД - София   203 121  
  3   Удинекс ЕООД - София   161 615  
  4   Ситигаз България ЕАД - София   53 532  
  5   Аресгаз ЕАД - София   47 562  
  6   Южен поток България АД - София   13 301  
  7   Комекес АД - Самоков   8 034  
  8   Севлиевогаз 2000 АД - Севлиево   5 781  
  9   Примагаз АД - Варна   5 174  
  10   Газтрейд Сливен ЕООД - Сливен   5 003  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 20.07.2020
  Обща стойност (BGN): 238 568.05  
Брой търгувани компании: 18
Premium 7 302.56
Standard 222 287.24
АДСИЦ 8 978.25
Най-голяма промяна в цените
Индустриален капитал - холдинг АД - София 10.63 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София -4.38 %
BaSE - Акции: 547.56

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Договор за построяване и доставка на специален плавателен съд за драгиране подписа изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" Павлин Цонев с нидерландската Damen Shipyards Gorinchem. Договорът е за 6.1 млн. лв. без ДДС, като плавателното средство трябва да бъде доставено в Русе в срок от 10 месеца. Поръчката за доставка на техниката за удълбочаването на реката е в рамките на проекта "Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българско-румънски участък на река Дунав". Проектът е съфинансиран по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020. Общата му стойност е 20.6 млн. лв., като 85% са евросредства.

Източник: Капитал

Онлайн платформата за търсене на полети Skyscanner ще затвори офиса си в София като част от план за ограничаване на дейността си и съкращаване на разходите след срива в авиоиндустрията в резултат на пандемията. Компанията ще прекрати дейността си в българската столица, както и в Будапеща, ще консолидира операциите си във Великобритания и ще намали присъствието си на пазарите в Сингапур и Маями, съобщиха от компанията. Около 1500 служители на Skyscanner или 20% от целия персонал на компанията ще бъдат съкратени. От друга страна около 60 нови работни места ще бъдат създадени в резултат на преструктурирането на бизнеса ѝ. Преди 4 години компанията отвори своя софийски офис, като първоначално стартира дейността си с екип от 27 души у нас. Преди това тя работеше с малко български специалисти от 2014 година, но през 2016 година откри официално своя локация в столицата. Тогава стана ясно, че компанията може да наеме над 50 специалисти в България. Към 2018 година за дружеството в страната работеха около 35 души, като отново тогава от ръководството му посочиха, че се готвят да разширят екипа си.

Източник: money.bg

Българската компания ClaimCompass, която разработва онлайн платформа за подаване на искове за обезщетение при закъснели и отменени полети, придоби американското мобилно приложение Service. Базираната в Лос Анджелис фирма автоматизира процеса по проверка и подаване на искове, като се свързва директно с имейла на потребителя. Сделката ще помогне на българската компания да разшири услугите и да стъпи на американския и канадския пазар. Цената на придобиването обаче остава конфиденциална. Американската компания Service е основана през 2015 г. и е получила близо 8 млн. долара инвестиции. Това е първа голяма инвестиция за българската ClaimCompass, макар годината да е трудна за бизнеса им заради проблемите на авиокомпаниите, които приземиха самолетите си заради коронавируса. По думите на съоснователя от началото на 2020 г. компанията е изплатила обезщетения на стойност 2.6 млн. лв.

Източник: Капитал

Министърът на финансите е пожелал Общото събрание на акционерите на „Българска фондова борса“ АД да отложи избора на членове на Съвета на директорите до провеждане на конкурсна процедура по правила, приети от министъра на финансите. Това става ясно от обновения дневен ред за общото събрание, свикано за 30 юли 2020 г. В края на 2020 г. бе приет „Закона за публичните предприятия“, в който е заложен срок от една година за привеждане на ръководните състави в държавните дружества в съответствие със закона. Ръководството на БФБ предложи акционерите да гласуват нов петгодишен мандат на членовете на Съвета на директорите Асен Василев Ягодин, Маню Тодоров Моравенов, Васил Димитров Големански, Любомир Николаев Бояджиев и Христина Стефанова Пендичева. Държавата има дял от 50,054% и настояването ѝ за отлагане на избора би трябвало да бъде прието, включително само с нейните гласове. На събранието е включена точка и за обратно изкупуване на до 300 000 собствени акции. То трябва да е на цени между 4,5 и 6 лв. за акция, като трябва да го извърши дъщерното дружество „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ).

Източник: investor.bg

ТЕЦ "Брикел" не се нуждае от оценка на въздействие върху здравето и околната среда, за да гори в пещите си отпадъци, реши тричленен състав на Върховния административен съд. По този начин топлоцентралата на практика заобикаля новата нормативна уредба, която направи тази оценка задължителна без значение от количествата боклук, които се изгарят, алармират от "Грийнпийс България". Върховните съдии не са съгласни с решението на Административния съд в Стара Загора, което задължи регионалната инспекция по околна среда да преразгледа дали „Брикел" трябва да оцени отрицателните ефекти върху здравето на хората преди да продължи с изгарянето на RDF гориво в централата. Тецът е основен източник на замърсяване в Гълъбово и причина за поредица от протести на недоволни граждани от мръсния въздух. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: Сега       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Заради причинената от коронавируса криза продажбите на френската автомобилна компания Renault се сринаха с 34.9% през първата половина на годината в сравнение със същия период на предходната година. Около 1.26 млн. автомобила са продадени от януари до края на юни. В Европа спадът е над средното ниво - с 41.8% до около 624 хил. превозни средства. Продажбите тук се съживиха леко през юни. Най-важните пазари в световен мащаб за Renault и неговите дъщерни дружества са Франция, Русия и Германия. Компанията изпитва финансови затруднения през последните месеци. Сега концернът може да се възползва от гарантиран от държавата заем в размер на до 5 млрд. евро. Италианският автомобилен мениджър Лука де Мео е новият генерален директор на компанията от началото на месеца. Във Франция очакват бившият мениджър на Seat да представи нов стратегически план. Компанията вече беше обявила социално отговорно съкращаване на около 15 хил. работни места по целия свят, за да излезе отново от кризата.

Източник: investor.bg

Америка

Apple скоро ще покани компания от континентален Китай в ексклузивния си клуб на глобални поддоставчици на iPhone, отбелязвайки най-голямата промяна в създадения преди десетилетие производствен модел. Всичко това се случва в момент, в който отношенията между Вашингтон и Пекин стават все по-обтегнати. Luxshare Precision Industry сключи сделка за придобиването на звеното за iPhone на Wistron Corp. и стана първата континентална компания, която ще сглобява емблематичното устройство на Apple. Това е поредна победа за компанията, която започна от производството на кабели и антени до AirPods. Новината изпрати цената на акциите на фирмата със 7% нагоре днес, докато стойността на книжата на Wistron се понижи с 10%. Сделката с китайската компания помага на Apple да натрупа точки пред Пекин в момент, в който властите във Вашингтон обвиняват компанията в това, че са станали пешки на китайското правителство.

Източник: Bloomberg

Азия

Финтех компанията Ant Group на милиардера Джак Ма търси оценка от над 200 млрд. долара, след като се листне в Хонконг и Шанхай, твърдят източници, запознати с въпроса. Базираната в компания се насочва към едновременно предлагане на две борси и обещава това да е един от най-големите пазарни дебюти от години. Ant вече има по-голяма оценка от повечето компании на Wall Street, а ако условията са благоприятни, тя може да се опита да набере повече средства от IPO-тата си от рекордните 29 млрд. долара на Saudi Aramco, допълва един от източниците, който е пожелал да остане анонимен, защото няма право да коментира въпроса публично. Диамантът в короната на империята на Alibaba, Ant ускорява еволюцията си в онлайн търговски център за всичко в опит а привлече обратно потребителите, които загуби заради Tencent Holdings. Главният изпълнителен директор на Ant Саймън Ху заяви, че иска хората да смятат Alipay за нещо повече от просто нишов доставчик на финансови услуги и разплащания за най-голямата платформа за електронна търговия.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
20.07.2020
Dow Jones Industrial
26 680.87 (8.92)
Nasdaq Composite
10 767.10 (263.90)
Стокови борси
20.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.84
Heating oil ($US/gal.)1.2400
Natural gas ($US/mmbtu)1.6400
Unleaded gas ($US/gal.)1.2200
Gold ($US/Troy Oz.)1 821.20
Silver ($US/Troy Oz.)20.66
Platinum ($US/Troy Oz.)863.60
Hogs (cents/lb.)49.20
Live cattle (cents/lb.)106.38

       Опознай България

Васил Априлов (21 юли 1789 г. – 2 октомври 1847 г.)

Васил Априлов е един от най-изявените възрожденски просветни дейци и книжовници на България. Произхожда от заможно търговско семейство в Габрово. Започнал образованието си в килийно училище в родния град, на 11- годишна възраст заминава да учи в Москва, а по-късно завършва немска гимназия в Брашов. Следва медицина във Виена, но не завършва поради заболяване. През 1811г. се установява окончателно в Одеса и се отдава на търговска дейност. След 1826 г. Васил Априлов се оттегля от търговията и започва да се занимава с книжовна дейност. По това време Одеса започва да играе важна роля в националноосвободителната борба на балканските народи и по- специално на българите. С помощта на своя съгражданин Никола Палаузов и на други родолюбиви българи Априлов събира средства за осъществяването на своята идея за построяване на първото класно училище в Габрово, което е открито на 2.01.1835 година от Н. Рилски. Училището добива славата на първото "школо" на български език. През целия си живот Васил Априлов мечтае да види издаването на българска история. Умира в Галац през 1847.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.07.2020
Българска версия: 30012, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      

Септември 2020
 ПВСЧПСН
36 123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930    

Октомври 2020
 ПВСЧПСН
40   1234
41567891011
4212131415161718
4319202122232425
44262728293031 

Ноември 2020
 ПВСЧПСН
44      1
452345678
469101112131415
4716171819202122
4823242526272829
4930      

Декември 2020
 ПВСЧПСН
49 123456
5078910111213
5114151617181920
5221222324252627
5328293031   


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999