Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 13 юли 2020 г., брой 5239
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(13.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18358
USD   1.73451
CHF   1.84078
EUR/USD   1.1276*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Автомобилни превози 2008 АД - Братя Даскалови
Атлас (АД) АД - София
Завод за хартия - Белово АД - Белово
Разпространение на печата АД - София
Товарни превози-1 АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България вече е член на Банковия съюз, а българският лев е част от европейския валутен механизъм, съобщи БНБ. Българската народна банка ще има свой представител в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и задължения като всички останали членове, включително право на глас. Заедно със страната ни в двете структури е приета и Хърватия. ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро, колкото е сегашния фиксиран курс в условията на валутен борд. За хърватската куна обменният курс е 7,53450. След това двете валути ще могат да се колебаят в диапазон плюс или минус 15% от този курс. Ако двете държави успеят да осъществят това за най-малко две години, те официално ще се присъединят към еврозоната. Самият процес на присъединяване отнема година, което означава, че България реално ще приеме еврото през 2023 г.

Източник: Сега

8411 работодатели са се възползвали от мярката 60/40, която държавата дава, за да се справят фирмите с коронакризата. Данните към 30 юни 2020 г. на Националния осигурителен институт показват, че са изплатени компенсации за общо 157 862 работници и служители. Изплатената сума възлиза приблизително на 128,9 млн. лв. Това обаче е около 13% от отпуснатите над 1 млрд. лв. Първоначално държавата предвиждаше право на нея да имат 1 048 300 работници и над 107 300 фирми. Приблизително 4 от всеки 10 работодатели са се възползвали от компенсациите през трите месеца. Малко по-много от една четвърт от работодателите са ползвали мярката един месец. Близо 35% от възползвалите се са получили компенсации само за месец.Най-много търговци - 26,4%, са поискали да ползват мярката. Следват ги хотелиери и ресторантьори - 19,3%.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Срокът за подаване на заявления за концесията на летище Пловдив, отново е удължен, този път до 12 октомври 2020 г. Информация за това е поместена в Официалния вестник на Европейския съюз, с Обявление за поправка № № 2020/S 132-324956, подписано от министъра на транспорта Росен Желязков. След откриване на поредната процедура на 4 март 2020 г. за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект "Гражданско летище за обществено ползване Пловдив" - публична държавна собственост, първоначалният срок за подаване на заявления и оферти бе 10 април. Тогава не се яви кандидат и срокът бе удължен до 10 юли. От Министерството на транспорта не коментираха дали поредното отлагане отново се дължи на липса на частен интерес към аеропорта край Крумово.

Източник: Марица

Дружества
Производство на оптични уреди и елементи и фотографска техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Оптикс АД - София   43 905  
  2   Райхле и Де - Масари България Пръдакшън ЕООД - София   43 248  
  3   Шьоли - Оптикс ООД - Панагюрище   41 011  
  4   Оптикоелектрон груп АД - Панагюрище   21 491  
  5   Майкро Оптикс Юръп ЕООД - София   13 561  
  6   Завод за оптика АД - София   9 551  
  7   Холдинг Кимкооп ООД - София   5 491  
  8   Микро вю ендоскопи оптик АД - Панагюрище   5 056  
  9   Имперекс ЕООД - София   4 078  
  10   Ектрон АД - Панагюрище   3 172  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.07.2020
  Обща стойност (BGN): 110 658.98  
Брой търгувани компании: 23
Premium 3 847.64
Standard 62 135.01
АДСИЦ 44 676.33
Най-голяма промяна в цените
Родна земя-холдинг (ПФ) АД - София -8.00 %
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна 7.25 %
BaSE - Акции: 603.75

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

От въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона на 1 март 2020 г. досега са събрани около 50 млн. лв. В момента около 70 хил. товарни автомобила са оборудвани с устройства – бордови или GPS тракери, с което основният трафик е оборудван с автоматизирани устройства. Продадени са и над 1,4 млн. маршрутни карти за еднократни пътувания, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски. Ремонтът на отсечката от около 50 километра на АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора ще започне в средата на септември 2020 г. Ремонтните работи ще се извършват поетапно и ще започнат от платното за Бургас. Пътноподдържащото дружество „Автомагистрали” ЕАД до края на годината ще приключи с ремонтът както на тунел Витиня, така и на двата виадукта след него в посока Варна.

Източник: 3e News

На "Българска фондова борса" АД отново има компания която струва над милиард лева, показват данни за второто тримесечие. Това е "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД. В края на юни 2020 г. фармацевтичната фирма е оценена на 1 027 500 000 лева. На проведеното през юни 2020 г. общо събрание на акционерите на "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД бе взето решение за разпределяне на дивидент в акции (увеличение на капитала със собствени средства) за миналата година. То е в общ размер на 2 300 000 лв., като капиталът ще нарасне до 84 500 000 лева. През април компанията съобщи, че ще строи трети завод в с. Казичене край София. Инвестицията се планира да бъде завършена към края на 2022 г., а мощностите й да бъдат почти напълно запълнени към 2026 г. при благоприятна икономическа обстановка. Компанията има два завода – един във Варна и един в Пловдив.

Източник: Банкеръ

Иновационен проект за чистотата на въздуха в София получава финансиране от ЕС в размер на близо 4 млн. евро, съобщиха от Еврокомисията. Проектът INNOAIR цели да направи обществения транспорт в столицата по-привлекателен и по-удобен за справяне с главните фактори, които влияят на качеството на въздуха – прекомерното използване на частни автомобили и задръстванията. По този начин за първи път в Европа ще бъде приложена концепцията за „зелен обществен транспорт по заявка“. Вместо да карат по предварително определени маршрути, електробусите ще създадат електронен маршрут въз основа на заявки на гражданите чрез мобилни приложения. Така ще бъде начертан най-ефективният маршрут при всяко пътуване и ще бъдат качени възможно най-много пътници.

Източник: БНР

"Лидл България" и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще финансират български земеделски производители за сертифициране по GlobalG.A.P. - световен стандарт за добри земеделски практики. За целта са предвидени 85 000 евро. Приносът на "Лидл България" е 50 хил. лв., а останалата част от сумата ще бъде предоставена от ЕБВР чрез съвместна програма със съдействието на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси към Европейската инвестиционна банка. Средствата по споразумението между ЕБВР и "Лидл България" са безвъзмездни, от производителите няма да се изисква съфинансиране. В рамките на програмата ще бъдат избрани до 15 малки и средни регионални земеделски производители. Критериите за избор се уточняват между двете организации.

Източник: Капитал

"БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще продаде неоперативни активи, собственост на дружеството, на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Правителството, което е принципал на държавната фирма жп превозвач, е разрешило това да стане. Решението предвижда чрез пряко договаряне и на цена не по-ниска от тяхната пазарна стойност, определена от независим оценител, да бъдат продадени общо петнадесет имота. При прехвърлянето на имотите към Национална компания "Железопътна инфраструктура", два от тях се обявяват за публична държавна собственост. С продажбата им, "БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще може частично да погаси натрупаните финансови задължения към НКЖИ по схемата "дълг срещу собственост". Общата сума на задълженията на жп превозвача към края на миналата година е в размер на 76.59 млн. лева.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

14 юли: Заседание на НСТС

17 юли: Уебинар TED (Tenders Electronic Daily) и електронно подаване на търгове към Европейските институции

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 

 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Френските депутати одобриха план за стимулиране на икономическото възстановяване, използвайки правителствени гаранции за ускоряване на притока на пари в компаниите. Най-новият кризисен инструмент ще позволи на компаниите да получават плащания за нови поръчки, преди да бъдат доставени или дори да издадат фактура на клиента. Финансирането ще бъде под формата на държавно гарантиран заем. „Това е иновативен отговор за подпомагане на бизнеса в периода на възстабовяване на дейността им“, каза финансовият министър Бруно Льо Мейр. Франция, подобно на други европейски страни, бързо променя финансовите правила в опит да помогне на компаниите, които се борят за рестартиране на дейността след ограничителните мерки. Успехът или неуспехът на такива инструменти ще бъдат от решаващо значение при определянето на скоростта, с която икономиките могат да се възстановят и да започнат отново да създават работни места.

Източник: Bloomberg

Америка

Властите в щата Калифорния започнаха антимонополно разследване срещу Google. Според изданието, следствените действия нямат отношение към разследването срещу компанията, започнало през септември 2019 г. по искане на прокурорите на 48 американски щата. Засега не е ясно кои дейности на корпорацията конкретно са предизвикали подозренията на калифорнийските власти. В края на юни "Политико" съобщи, че се очаква в рамките на няколко месеца Министерството на правосъдието да подаде иск срещу Google. Компанията е обвинена в нарушаване на антимонополното законодателство в областта на търсенето и рекламирането в интернет. Най-вероятно делото срещу Google ще продължи с години, коментират запознати. За последен път подобен процес е започвал в края на 90-те години на миналия век срещу "Microsoft”, който компанията изгубила, но по-късно успяла да се договори с властите.

Източник: Politico

Азия

Кредитирането в Китай се увеличава през юни на фона на силното търсене на заеми от банки и други видове канали, което означава, че икономическото възстановяване в най-силната азиатска икономика продължава и през третото тримесечие. Общото финансиране в Китай достига 3,4 трлн. юана (489 млрд. долара) през изминалия месец, информира Китайската народна банка. Това се е повече от регистрираните през май 3,2 трлн. юана и 2,6-те трилиона юана през юни 2019 г. Кредитите от структурите от банковия сектор в сянка нарастват до 85,3 млрд. юана през месеца, сочат изчисленията на Bloomberg, базирани на данните на китайската централна банка. Финансовите институции са предложили 1,8 трлн. юана нови заеми през юни, което съответства на прогнозите на анализаторите. Умерените политически стимули, съчетани с напредъка в борбата срещу коронавируса, е довел до по-солидно възстановяване на втората по големина икономика в света, като производствените данни, които ще бъдат обявени следващата седмица за второто тримесечие, се очаква да отразят това връщане към растежа.

Източник: investor.bg

 
Индекси на фондови борси
10.07.2020
Dow Jones Industrial
26 075.30 (369.21)
Nasdaq Composite
10 617.40 (69.69)
Стокови борси
10.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.26
Heating oil ($US/gal.)1.2400
Natural gas ($US/mmbtu)1.7800
Unleaded gas ($US/gal.)1.2700
Gold ($US/Troy Oz.)1 806.80
Silver ($US/Troy Oz.)19.30
Platinum ($US/Troy Oz.)848.80
Hogs (cents/lb.)49.88
Live cattle (cents/lb.)100.18

       Опознай България

Берлински договор - 1878 г.

Берлинският договор е подписан на 13 юли 1878 г. и урежда промените в положението на Османската империя след Руско-турската война (1877 – 1878). Договорът е заключителния документ от Берлинския конгрес и е подписан точно месец след началото на тази среща на представителите на Великите сили - на 13 юни с.г. в двореца Радзвил. Договорът се състои от 64 члена. Унищожава разпоредбите на предварителния Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. между Русия и Османската империя. По силата на Берлинския договор току-що освободилата се българска държава е разпокъсана на няколко части. 1. Териториите между река Дунав и Стара планина заедно с тогавашната Софийска област образуват Княжество България начело с княз, избиран пряко от народа. За да бъде признат за законен български владетел, той трябва да получи съгласието на Великите сили (Русия, Англия, Франция, Австро-Унгария, Германия и Италия) и Османската империя. За управлението на Княжеството се предвижда Органически устав (конституция), изработен от събрание на местни първенци. Новата българска държава се поставя във васална зависимост от Османската империя и се задължава да и плаща ежегоден данък. За нея остават в сила всички договори, подписани между западните велики сили и Османската империя до избухването на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., и др. 2. Земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област под произволното име Източна Румелия. Управлението и се възлага на генерал-губернатор, назначаван от Високата порта и одобряван също така от Великите сили, участвали в Берлинския конгрес. В негова подкрепа трябва да действа Областно събрание, избирано от населението, живеещо в Областта. 3. Македония и Одринско остават отново в пределите на Османската империя под пряката власт на султана, т. е. за тези две български области не се предвижда каквато и да било промяна в статута им от времето преди Руско-турската освободителна война (1877 г.-1878 г.). 4. Градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за Бесарабия, която по силата на Санстефанския договор се предоставя на Русия. Някои клаузи на Берлинския договор са променени още при Съединението на Княжество България с Източна Румелия (6 септември 1885 ). Част от системата, установена с договора, е напълно разрушена на 22 септември 1908 г., когато България обявява независимостта, а Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, покрай благоприятно условие възникнало в Османската империя, където е налице Младотурската революция.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.07.2020
Българска версия: 30010, Английска версия: 2881

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999