Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 24 юни 2020 г., брой 5226
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(24.06.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.15804
USD   1.72807
CHF   1.82702
EUR/USD   1.1318*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

ОНЛАЙН УЕБИНАР: ПОСТОЯНЕН РАСТЕЖ – КАК СЕ СЪЗДАВАТ УСПЕШНИ БЪЛГАРСКИ КОМПАНИИ
25 юни 2020 година, 10:30 часа
В новата реалност:
кои са секторите, в които има растеж и печалба?
Опитът и резултатите на Алтерко АД.
Как се правят 1 милион продажби на уреди в 120 страни за 3 години?
Регистрирайте се безплатно за Постоянен растеж на 25 юни.

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  АС Травел АД - Варна
Доверие - Обединен холдинг АД - София
Еко 99 АД - Плевен
Екоинвест Холдинг АД - Козлодуй
Ектрон АД - Панагюрище
Завет АД - Завет
И АР Джи Капитал - 3 АДСИЦ - София
Интеркапитал Груп АД - София
Пиво Инвест БГ АД - Велико Търново
Растителна защита АД - Хасково
Респромкомплект АД - София
Трафосервиз АД - София
Херти АД - Шумен
Чайка АД - Никопол
Юнона АД - Хасково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Домакинствата държат в банките близо 57 млрд. лв. при почти нулеви лихви, съобщи Българската народна банка за месец май 2020 г. Това е близо два пъти повече от депозитите на фирмите, които възлизат на 26 млрд. лв. За последната година спестяванията на домакинствата са се увеличили с 4.1 млрд. лв., което е ръст от 7.8%. През май – третия месец от коронакризата, депозитите на гражданите са продължили да нарастват, като са се увеличили с около 180 млн. лв. Ръстът при кредитирането се забавя в последните месеци, става ясно още от данните на БНБ. Общо заемите за неправителствения сектор са малко над 63 млрд. лв. Кредитите за бизнеса леко са намалели през май – с около 160 млн. лв. до 34.4 млрд. лв. На годишна база обаче се отчита ръст от 2.9%.

Източник: mediapool.bg

От август 2020 г. банките ще продължат да заделят 0.5% от всеки отпуснат кредит като антицикличен капиталов буфер. Решението за това е взето от Управителния съвет на БНБ. Съгласно наредба при определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор, така и съответните насоки на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които БНБ е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск, посочват от централната банка. Към края на първото тримесечие на 2020 г. изчисленото според приетата методология съотношение кредити към БВП е 93,6%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-37,1 процентни пункта). Това съответствало на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Коване, пресоване, щамповане и валцоване на метал; прахова металургия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Пресков АД - Стара Загора   20 999  
  2   КПЗ 99 АД - Царева ливада   4 281  
  3   Синтер М АД - Ямбол   2 203  
  4   КПЗ АД - Царева ливада   1 410  
  5   Прамиз ООД - София   364  
  6   Ковашко-пресов завод АД - София   182  
  7   Синтерметали ЕООД - Свидня   28  
  8   Еуролит ООД - Пещера   14  
  9   Мадара Ков ЕООД - Шумен   3  
  10   Трансинтерметълс ЕООД - Варна   2  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 23.06.2020
  Обща стойност (BGN): 901 436.35  
Брой търгувани компании: 24
Premium 143 629.10
Standard 691 102.66
АДСИЦ 66 467.53
Структурирани 237.06
Най-голяма промяна в цените
Еврохолд България АД - София -6.67 %
ЧЕЗ Разпределение България АД - София 2.70 %
BaSE - Акции: 1 140.07
BaSE - АДСИЦ: 8 235.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"М+С Хидравлик" АД изпълни прогнозите за дейността си през месец май 2020 г. Компанията за производство, ремонт и търговия с хидравлични изделия и системи обяви продажби през петия месец в размер на 7.70 млн. лева, а с натрупване от началото на годината те скачат до 45.30 млн. лева. Фирмата е експортно-ориентирана и около 84% от продукцията й се изнася директно, а около 10% са клиентите й у нас, които също правят експорт. Прогнозите на "М+С Хидравлик" АД бяха за приходи от продажби за 7.59 млн. лева и 45.19 млн. лева с натрупване за петте месеца. Междинната неокончателна брутна печалба за месец май е в размер на 106 хил. лева и общо 5.72 млн. лева от началото на годината. "М+С Хидравлик" АД обявява прогноза за приходите от продажби през юни от 7.60 млн. лева и 52.90 млн. лева с натрупване от началото на годината. През 2019-а прогнозите на фирмата за икономически растеж, както и за 2020-а, са били понижени заради силното напрежение в търговията, несигурността за икономическата политика и отслабването на икономическото доверие.

Източник: Банкеръ

Издателската компания "Сиела Норма" АД ще бъде новият собственик на книжната борса "Искър" в София, която е сред най-големите в страната. Сделката е била подписана на 19 юни 2020 г. . Сградата на книжната борса се намира на столичния булевард "Искърско шосе" в квартал "Дружба". Тя разполага с търговски и офис площи, както и със складове, които се отдават под наем. Там се помещават близо 50 от големите издателства и търговци на книжния пазар в България. Сред наемателите в сградата са издателствата "Просвета", "Кръгозор" и Enthusiast, както и дистрибуторите на книги "БГкнига" и "Сиела". "Сиела Норма" АД развива дейността си от 35 години, като компанията има издателска дейност и верига книжарници, но има и направление за разработка на софтуерни продукти. В днешния си вид дружеството е създадено след обединението на две компании - "Сиела Софт енд Пъблишинг" и "Норма". Втората е една от най-старите софтуерни фирми у нас, която е създадена през 1985 година. През 2010 година "Сиела" я придобива.

Източник: money.bg

Единадесет са кандидатите за изграждането на следващите три станции от третата линия на софийското метро. Те са от кв. "Хаджи Димитър" до кв. "Левски Г". Поръчката е разделена на 4 позиции. Три от тях са за строителство, а четвъртата за системите за контрол и управление на движението на влаковете, както и на преградните стени на пероните. Общата прогнозна стойност за това разширение на метрото е 220 млн. лева. За първата позиция, която включва една метростанция и 1.3 км метропът, кандидатите са четирима: "Гeocтpoй" AД, "Tpeйc Гpyп Xoлд" AД, "Tpeйc - Coфия" EAД, обединение между фирмите "Обонато Билд" и "Грома холд", както и обединение между фирмите "Moнoлит Coфия" и X.C.C. Предвидената стойност за тази позиция е 75 млн. лв. "Трейс груп холд" кандидатства и за останалите две позиции, свързани със строителство. По втората, която е с прогнозна стойност 60 млн. лева, се състезава с обединение между "Bиa Koнcтpyĸт Гpyп" EOOД и KMC. За третата позиция с прогнозна стойност 50 млн. лева освен "Трейс" (в консорциум с „Инжпроект“) има още три оферти. Сред кандидатите е обединение между "ΠCT Гpyп", "Ep Kънcтpaĸшънc", "Koлин Иншaaт Typизм Caнaйи вe тиджapeт" и "ΠCT Bидин". Оферта е подадена и от „Джи Пи Груп“, които изграждат друга част от третата линия на метрото, както и от фирмата "БC Koнcтpyĸция". За четвъртата позиция има само един кандидат - ĸoнcopциyм "Cимeнc Moбилити" ("Cимeнc Moбилити" EOOД, "Cимeнc Moбилити Гмбx" - Гepмaния).

Източник: mediapool.bg

Доставките на природен газ през точката Странджа 2/Малкочлар са преустановени. Прекъсването се извършва съгласно годишните ремонтни програми на съседните газопреносни оператори. През последните години „Булгартрансгаз“ ЕАД работи за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България. В резултат на тези усилия беше увеличен капацитетът на точките Кулата/Сидирокастро (Гърция) до 6,1 млн. м3/ден и Русе/Гюргево (Румъния) до 2,5 млн. м3/ден. В допълнение към възможностите за диверсификация чрез доставка от алтернативни източници, повишаването на капацитетите на съществуващите точки на междусистемно свързване с Гърция и Румъния гарантира сигурността на доставките за потребителите в България и региона. За периода на техническо обслужване на приемния терминал в Турция „Булгартрансгаз“ ЕАД е осигурил необходимия капацитет за доставки на природен газ за Република България.

Източник: 24 часа

Общото събрание на акционерите на „Спиди“ АД одобри изплащането на 2 лева брутен дивидент на акция за 2019 г. Нетният дивидент след удържане на данък при източника в размер на 5% от брутната сума е 1,9 лева на акция. Дивидентът е с 43% по-голям спрямо този за предходната година. Акционерите на компанията разпределиха общо 10 755 238 лева от печалбата на куриерската компания като дивидент. Останалите почти 7 млн. лева се отнасят като неразпределена печалба. Компанията е поела ангажимент да разпределя поне 50% от печалбата си всяка година като дивидент. За 2019 г. той възлиза на малко над 60% от положителния финансов резултат. Дивидентът ще се изплаща на части – до 50% до 22 юли и останалите 50% до 22 август, чрез инвестиционните посредници или „Уникредит Булбанк“.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

24-26 юни: Годишна конференция на БАУХ: Re:Start HR

25 юни: Уебинар: "Договори с гарантиран резултат за индустриални потребители и добри практики в областта на енергийната ефективност"

29 юни: Обучение за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ).

02 юли: Конференция ”Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Нидерландия се съгласи в петък (19 юни) да плати на Дания 100 млн. евро като част от споразумение, което ще позволи на правителството на страната да декларира поне 8 TWh датски излишък на електроенергия от възобновяеми източници, в опит да постигне целта си относно нисковъглеродната програма на Европейския съюз (ЕС), съобщава Euractiv. Според проучванията на ЕС за развитието на чиста енергия в Европа Нидерландия е сред най-слабо представящите се страни, когато става въпрос за постигане на специфични за всяка страна показатели за 2020 г. Предполага се, че холандците ще достигнат целта от 14-процетен дял на възобновяемата енергия от националния енергиен микс до края на годината, но данните на Евростат за 2018 г. - последната година, за която има статистика - показват, че само 7,4% от брутното крайно потребление на енергия е от ВЕИ. Правителството потвърди миналата седмица, че проектите за биомаса, водноелектрическа енергия, слънчева и вятърна енергия, които в момента се реализират, няма да са достатъчни за нужното наваксване, поради което Нидерландия подписва споразумение с Дания, което трябва да ѝ помогне да избегне милиони евро неустойки.

Източник: EurActive

Америка

Американският технологичен холдинг Attis Industries ще инвестира до 80 млн. евро в завод за биомаса в северния сръбски град Кула са посочили от самата градска управа, предаде renewablesnow.com. Според информацията, вложението ще се случи в рамките на две години, след като компанията получи лиценз за започване на дейността и за построяване на завода си, като инвестицията ще създаде около 160 нови работни места. Времето, необходимо за изграждане на завода, ще е година и половина, посочи представителят на американската компания Ванеса Багето след подписване на меморандум за разбирателство между Attis и Кула.

Източник: SeeNews

Азия

Високоскоростно тестово превозно средство, което достига скорост от 600 километра в час, успешно проведе опит по линия на транспортната влакова система Maglev в Шанхай. С успешния тест учените от университета Tongji в Шанхай отбелязват нов важен пробив в изследванията и развитието на високоскоростните влакове в Китай, пише China Global Television Network. Разработването на високоскоростна транспортна система Maglev със скорост от 600 км/ч е ключов проект в китайската програма за разширен железопътен транспорт, инициирана от Министерството на науката и технологиите във втората световна икономика. Динг Сансан, заместник-главният инженер на компанията, заяви, че прототипът е изпълнил 200 задачи за тестване в седем категории, като всички ключови индикатори отговарят на проектираните изисквания. Екипът на проекта е интегрирал експерти от над 30 предприятия, университети и изследователски институти. Те са успели да пробият в основните технологии на високоскоростната система Maglev през последните четири години. Успехът позволява нови тестови операции на трасето, след отстраняване на грешки.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
23.06.2020
Dow Jones Industrial
26 156.10 (131.14)
Nasdaq Composite
10 131.40 (74.89)
Стокови борси
23.06.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.15
Heating oil ($US/gal.)1.2100
Natural gas ($US/mmbtu)1.6300
Unleaded gas ($US/gal.)1.3000
Gold ($US/Troy Oz.)1 783.70
Silver ($US/Troy Oz.)18.06
Platinum ($US/Troy Oz.)842.00
Hogs (cents/lb.)52.50
Live cattle (cents/lb.)97.20

       Опознай България

Еньовден

На 24 юни българите празнуват Еньовден. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило. Според народната вяра от този ден слънцето започва да умира, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в "живата вода", изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина. На Еньовден слънцето "играе", "трепти" при изгрев; от този ден тръгва към зима. Вярва се, че до Еньовден билките и тревите придобиват целебна сила. Затова била най- добре да се берат рано сутринта, преди изгрев слънце. Магьосниците пък шетали по поляните и търсели онези коренчета, дето като ги кипнели в котлето, събирали влюбени или ги разделяли. Има и задължителни обичаи - на Еньовден всеки трябва да се изкъпе обредно, за да си идат и лошите болести. Прави се и Еньовски венец от билки през който хората се провират за здраве. Набраните за зимата билки трябва да са 77 и половина. Половинката е за онази болест, за която няма цяр. Веселият празник се запомня и обичая Еньова буля. Булята е момиченце-изтърсак (последно на майка). Обличат го като булка, слагат му и накити, но булото е червено. Четири моми грабват булята и я разнасят из селото. Накрая идва ред на ладуването. Момите пеят песни, сетне изваждат от голям котел натопените си от сутринта китки с пръстенчета, наречени на ергените. Като християнски празник Еньовден се свързва с рождението на св. Йоан Кръстител.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.06.2020
Българска версия: 30000, Английска версия: 2884

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999