Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 11 юни 2020 г., брой 5217
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.06.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19848
USD   1.71941
CHF   1.81735
EUR/USD   1.1375*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Артекс инвест АД - Ардино
Балканвело АД - Ловеч
Водно строителство - Силистра АД - Силистра
Еледжик 21 АД - Ихтиман
Електроника АД - София
Елпром АД - Варна
Мусала 2000 АД - Самоков
Околчица АД - Моравица
Пълдин Холдинг АД - Пловдив
Руболт АД - Русе
Центромет АД - Враца
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България вече не покрива всички Маастрихтски критерии, а разминавания страната ни отчита при изискванията за инфлацията,отчита Доклад за конвергенция на Европейската централна банка. Спрямо 12-месечната средна стойност на Хармонизирания индекс на потребителските цени у нас инфлацията е 2,6%, което е значително над референтната стойност от 1,8% за критерия за ценова стабилност. На фона на коронавирусната пандемия налице е високо ниво на несигурност за това как този размер ще се развие идните месеци. Банката изразява притеснение за устойчивостта на инфлационната конвергенция у нас в дългосрочен план, взимайки се предвид и увеличението на единичните разходи за труд, по-специално в периода 2017-2018 г.

Източник: investor.bg

С приемането на поправките на второ четене в Закона за данък върху добавената стойност /ДДС/ бе намалена ставката за храните, подходящи за бебета или за малки деца, бебешките пелени и бебешки хигиенни артикули, както и за книгите. Намалената ставка влиза в сила от 1 юли 2020 година и ще се прилага до 31 декември 2021 г. 9% ще бъде ставката за доставката на книги на физически носители или извършвана по електронен път, като в това число влизат и учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания. 9% ДДС ставка ще важи за настаняване, предоставено в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване на под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. Ставката ще важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

Източник: Дарик радио

 
Дружества
Издаване на книги и други непериодични издания
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Просвета София АД - София   22 080  
  2   Издателска къща Хермес ООД - Пловдив   7 939  
  3   Клет България ООД - София   4 812  
  4   Егмонт България ЕАД - София   4 660  
  5   Софтпрес ООД - София   4 183  
  6   Издателство Фют ЕООД - София   3 149  
  7   Колибри ООД - София   2 936  
  8   Издателска Къща-Бард ООД - София   2 759  
  9   Риана ЕООД - София   1 574  
  10   Прозорец ЕООД - София   1 424  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.06.2020
  Обща стойност (BGN): 641 762.80  
Брой търгувани компании: 38
Premium 299 453.68
Standard 199 809.32
АДСИЦ 28 755.80
Структурирани 3 744.00
Права 110 000.00
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград -9.09 %
Алтерко АД - София 5.41 %
BaSE - Акции: 16 438.75

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Държавата се включи в аукциона за 110 книжа, даващи право за участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв. за Първа инвестиционна банка. Набирането на тази сума бе ключово условия България да кандидатства за Еврозоната. Държавата и втори анонимен засега инвеститор се явиха да купят 26% от банката. Участието на държавата обяви икономическият министър Емил Караниколов. Почти цялата емисия е придобита от единия от инвестотирите - 108 млн. права. Ако до 25 юни неизвестният засега купувач плати емисионната им цена от над 196 млн. лв., ще се сдобие с дял от 26.18% от капитала на банката. Няма формално изискване да се разкрива кой е инвеститорът, но името му със сигурност ще стане известно след евентуалното записване на акциите, тъй като ще притежава над 5% в публична компания.В петък ще стане известно какъв е делът на държавата в банката, каза министърът. Капитализирането на ПИБ е последният неизпълнен ангажимент на правителството за членството на страната в ERM II и банковия съюз.

Източник: Сега

Продажбата на свищовския завод за целулоза "Свилоцел" засега се отлага. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че прекратява производството за разрешаване на концентрация, тъй като купувачът "Пейпър инвест" на румънския бизнесмен Владимир Кон е оттеглил уведомлението си. Според собственика на "Свилоцел" Красимир Дачев сделката не е отменена, но при всички положения явно ще бъде отложена.За намеренията на създадената в края на 2018 г. "Пейпър инвест" да придобие завода в Свищов стана ясно в края на април, когато кандидат купувачът подаде искане до антимонополното ведомство да разреши концентрацията. Пряк собственик на дружеството е регистрираната в Кипър Kameran Financial, която се контролира от Владимир Кон. Бизнесменът е имал предишни инвестиции в хартиения бизнес в Румъния, а наскоро е регистрирал и ново дружество там в същата сфера. Само месец по-късно обаче "Пейпър инвест" е оттеглила документите си от КЗК и производството за разрешаване на концентрация е било прекратено.

Източник: Капитал

Българската държавна енергийна компания „Булгаргаз“ ЕАД, която е дъщерно дружество на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), предложи пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди цена на природния газ за юли 2020 г. в размер на 19,49 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайните снабдители на природен газ и за лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В сравнение с утвърдената за юни цена, предложената от "Булгаргаз" за следващия месец е по-ниска с 4,13%, или с 0.84 лв./MWh. Дружеството уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за август, образувана в съответствие с Наредбата за регулиране на цените на природния газ, е 19,29 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с предложената за утвърждаване от КЕВР цена за юли 2019 г., прогнозната цена за август на 2020 г. е по-ниска с 0,20 лв./MWh, или с 1,03%. Окончателното предложение на “Булгаргаз“ за утвърждаване цената на природния газ за август на 2020 г. ще бъде внесено в КЕВР на 11 юли.

Източник: investor.bg

114 са одобрените преписки и издадените разрешения за строеж във Велико Търново и общината за периода от 1 януари до 1 юни 2020 г. Същият е броят им за това време и през 2019 година. Инвестиционни намерения има както в сферата на промишлеността, така и за жилищно строителство и дори за туризъм. Сред одобрените строителни разрешения има за нов цех за прахово боядисване на фирма Валда“ в Западната индустриална зона, за производствено-складова сграда и за хале за екочаши в Южната промишлена зона. Нов комплекс в Западната индустриална зона ще строи и голямата компания „Екстрапак“. Одобрено е строителството на два големи жилищни комплекса в района между кварталите „Бузлуджа“ и „Зона б“ – край новата улица „Иларион Драгостинов“, всеки от които ще се простира върху площ от 15 декара. Нов голям комплекс ще бъде построен и в другия край на кв. „Бузлуджа“ – до бившата бензиностанция. Издадени са и строителни разрешения за два хотелски комплекса.

Източник: Борба - Велико Търново

Бългapcĸaтa ІТ ĸoмпaния ЅсаlеFосuѕ e cъĸpaтилa oĸoлo 10% oт cлyжитeлитe cи в пocлeднитe дни, a нa paбoтa ocтaвaт oĸoлo мaлĸo пoд 800 дyши, съобщи глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop Πлaмeн Цeĸoв. Caмo пpeди няĸoлĸo мeceцa компанията имaшe cepиoзни aмбиции зa paзpacтвaнe. B нaчaлoтo нa янyapи 2020 г. в "Kaмeницa Oфиc Πapĸ" в Πлoвдив бe oтвopeн нoв oфиc c плaнoвe тaм дa paбoтят oĸoлo 200 coфтyepни cпeциaлиcти. Πpeди тoвa ĸoмпaниятa cъoбщи, чe нaвлизa в Maĸeдoния, ĸъдeтo щe влoжи oбщo €45 млн. в paмĸитe нa cлeдвaщитe пeт гoдини и щe нaeмe 300 дyши. Зapaди ĸpизaтa в нaчaлoтo нa aпpил мeceц 2020 г., ca cъĸpaтeни oĸoлo 30 дyши. B нaчaлoтo нa юни бeз paбoтa ca ocтaнaли oщe oĸoлo 90 - пpoгpaмиcти и тийм лидepи. ЅсаlеFосuѕ, ĸoятo paбoти c peдицa мeждyнapoдни ĸoмпaнии, вĸлючитeлнo тaĸивa oт Fоrtunе 500, cъщo ce изпpaвя пpeд cпpeни пpoeĸти зapaди ĸpизaтa, пocoчвa Цeĸoв.

Източник: money.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

10-11 юни: Специализирана финансова конференция „Шумът на парите“

16 юни: Онлайн конференция: Качественият жилищен продукт - устойчив и след COVID-19

29 юни: Обучение за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ).

02 юли: Конференция ”Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Обемът на инвестициите в недвижими имоти в Румъния е нараснал с 21% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година и е достигнал 145 млн. евро въпреки липсата на олеми сделки, които бяха отложени. “Извънредните мерки бяха отменени в Румъния в средата на май, така че очакваме да разберем по-добре степента на въздействието на коронавируса върху икономиката и пазара на недвижими имоти в края на второто тримесечие“, отбелязва консултантската компания JLL. Доходността от офис и търговски площи в края на първото тримесечие е останала на ниво от 7%, а доходността от първокласни индустриални имоти достига 8%. Очакванията за обема на пазара през първото тримесечие бяха много по-големи, тъй като трябваше да има две големи трансакции с обща стойност над 400 млн. евро, включително продажбата на портфейла с офиси на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle в Румъния. Но нито една от тях не беше финализирана.

Източник: Associated Press

Америка

Потребителските цени в САЩ намаляха през май за трети пореден месец, тъй като предизвиканата от коронавирус рецесия продължи да намалява търсенето. Индексът на потребителските цени падна с 0.1% спрямо предходния месец след спад от 0.8% през април, който беше най-големият от 2008 г. насам, показаха данните на Министерството на труда. Прирастът е с 0.1% спрямо година по-рано след ръст с 0.3% на годишна база до април. Основната инфлация, която изключва променливите разходи за храна и горива, също спадна с 0.1% спрямо предходния месец след 0.4% спад през април. Тази инфлация нарасна с 1.2% спрямо предходната година, най-малкият напредък от 2011 г., след 1.4% през април. Третият месец на понижаване на цените може да засили опасността от дефлация, тъй като американската икономика започва да се възстановява от рецесията на Covid-19. В същото време, когато щатите отпускат ограниченията и нарежданията за седене у дома, цените се увеличават с по-голямото търсене на стоки и услуги. Федералният резерв - който цели 2% инфлация въз основа на отделна мярка на Министерството на търговията - често гледа основния индекс за по-добро измерване на основните ценови тенденции, а тези разходи също намаляват три последователни месеца.

Източник: Bloomberg

Азия

Ново слабо развитие на цените в Китай намеква за бавно възстановяване на икономиката от последиците от причинената от коронавируса криза. Данните за инфлацията, публикувани от Националната служба за статистика на Китай (NBS), показват, че втората по големина икономика в света все още има дълъг път към възстановяването си от въздействието на COVID-19. Китайската заводска дефлация се е задълбочила през май, а инфлацията на потребителските цени се е понижила, което сигнализира, че възстановяването от причинената от коронавируса криза през първото тримесечие остава несигурно. Спадът в индекса на цените на производител се е разширил с 3.7% през месеца, според данни от Националното статистическо бюро. Индексът на потребителските цени е нараснал с 2.4% на годишна база през май. На месечна база същият измерител е спаднал с 0.8%. Инфлацията на потребителските цени намалява през последните четири месеца. Печалбите от цените на свинското месо, които са ключов елемент в кошницата за потребителските цени, са намалели до малко под 82% през май. Базовата инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, обаче остана непроменена на ниво от 1.1%.

Източник: investor.bg

 
Индекси на фондови борси
10.06.2020
Dow Jones Industrial
26 989.99 (-282.31)
Nasdaq Composite
10 020.30 (66.59)
Стокови борси
10.06.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)38.32
Heating oil ($US/gal.)1.1500
Natural gas ($US/mmbtu)1.7800
Unleaded gas ($US/gal.)1.1800
Gold ($US/Troy Oz.)1 742.50
Silver ($US/Troy Oz.)18.14
Platinum ($US/Troy Oz.)848.20
Hogs (cents/lb.)55.82
Live cattle (cents/lb.)96.50

       Опознай България

Исторически музей в Пазарджик

Историческият музей в Пазарджик със своите над 33 000 експоната разкрива богатото историческо минало на Пазарджишкия край от най-древни времена до днес. Експозицията е разположена в седем зали. Етнографската експозиция се намира в най-голямата жилищна сграда в града от епохата на Българското възраждане. Тя е построена в стила на пловдивската възрожденска барокова къща през 1850 г. от брациговски майстори. Първата музейна експозиция е открита през 1924г. През 1978 г. вече са обособени основните отдели на музея. През 1980 г. музеят и градската галерия „Ст. Доспевски“ се местят в нова сграда, в центъра на града. Създадени са реставрационно ателие, специализирана библиотека и фотолаборатория. Музейните специалисти извършват изследвания върху бита, поминъка и духовната култура на различините социални, етнически и верски групи на населението от Пазарджик и региона. Специално внимание се отделя на проучванията, свързани с миналото на Пазарджишкия край през епохата на Възраждането и национално-освободителните борби, новата и най-нова история, живота и делото на видни пазарджишки личиности. Във фондовете на музея се съхраняват изключително интересни експонати от Праисторията, Античността и Средновековието, богати колекции: "Облекло", "Тъкани", "Старопечатни книги", "Оръжие и оръжейни принадлежности", "Обществено- политически живот след Освобождението", "Възпоменателни и отличителни знаци", лични вещи на видни пазарджичани, документален фонд и научен архив.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.06.2020
Българска версия: 29974, Английска версия: 2883

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999