Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 05 юни 2020 г., брой 5213
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(05.06.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18078
USD   1.73852
CHF   1.81330
EUR/USD   1.1250*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алба Спед АД - Бургас
Арсенал 2000 АД - Казанлък
Арсенал АД - Казанлък
БИСС-91 АД - Пловдив
Боряна АД - Червен бряг
Голд Телеком България АД - София
Градус АД - Стара Загора
Завод за асинхронни електродвигатели АД - Пловдив
Завод за шлифовъчни машини АД - Асеновград
Зелен пазар АД - Силистра
Импулс 98 АД - Габрово
Пенсионноосигурителен институт АД - София
Смолян Табак АД - Смолян
Солинекс АД - Петърч
Софарма АД - София
Софарма трейдинг АД - София
Химпродукт АД - Горна Оряховица
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българската икономика е нараснала с 2.4% през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г., отчита НСИ. В периода януари-март пандемията COVID-19 все още не се е отразила сериозно на страната ни. Извънредното положение бе въведено в средата на март. Произведеният през първото тримесечие брутен вътрешен продукт възлиза на 25 575 млн. лв., а преизчислен в евро е 13 076 млн., като на човек от населението се падат 1 881 евро. Спрямо миналата година расте брутната добавена стойност във всички икономически сектори, без търговията, ресторантьорството и хотелиерството, където спадът е общо 0.1%. От компонентите, които формират икономическия растеж, с най-голям ръст е вътрешното потребление - 4.1% за колективното потребление и 3.7% - за домакинствата. Инвестициите нарастват с 1.2%, износът с 1.9%, а вносът на стоки и услуги - с 1.2%.

Източник: Сега

Приходите в бюджетa на Столична община през май 2020 г. са 43,7 млн. лв., което е с 4,7 млн. лв. по-малко, отколкото през същия месец на 2019 г. Само от данъци постъпленията са 22,1 млн. лв. (или спад с 1,1 млн. лв.). Неданъчните приходи (това включва приходи от собственост, такси, глоби, продажби, концесии, дарения и др.) са 21,6 млн. лв., или с 3,5 млн. лв. по-малко, отколкото през май м.г. Отрицателната разлика се получава от по-ниските постъпления от местните данъци и такси, свързани с икономическата активност на столичани. От данък възмездно придобиване на имущество през миналия месец в хазната са влезли 7,8 млн. лв., което е с 2,2 млн. лв. спад, в сравнение със същия месец на м.г. Спад има още при туристическия, патентния и някои други данъци.

Източник: 24 часа

Стокообменът на България - тенденции и аномалии
Борислав Георгиев - експерт по външна търговия

КОВИД-19 променя света. България е страна с отворена икономика и стокообмена е определящ показател за нашето състояние и развитие. Именно заради това, трябва да преразгледаме и преосмислим състоянието и перспективите си за развитие през погледа на гробалната статистика. Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

 
Дружества
Производство на чорапи и чорапогащи
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Делта Текстил - България ЕООД - Русе   91 351  
  2   Йорг 2915 ООД - Русе   7 628  
  3   Загора чорап АД - Стара Загора   3 746  
  4   Феникс 94 ООД - Русе   3 631  
  5   А И Т 2004 ООД - София   3 164  
  6   Мега спорт интернешънъл ООД - Карлово   2 964  
  7   Стоф ЕАД - Кърналово   2 814  
  8   Недин ЕООД - Сливен   2 403  
  9   Фазан АД - Русе   2 393  
  10   Ню Сейлс ЕООД - Русе   2 007  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 04.06.2020
  Обща стойност (BGN): 534 364.82  
Брой търгувани компании: 30
Premium 122 496.88
Standard 338 153.32
АДСИЦ 69 688.39
Облигации 4 026.23
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София -9.77 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София 8.97 %
BaSE - Акции: 1 680.00
BaSE - АДСИЦ: 165.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Бургаската компания за хлебни изделия "ДжейЕлПи" инвестира 5 млн. лв. в изграждането на нова производствена база в Бургас. Решението е взето заради непрекъснатото разширяване на асортимента и успешното развитие на търговската мрежа. Проектът ни е "Фабрика за производство на храни", а не хлебозавод. По първоначални планове инвестицията е трябвало да бъде от порядъка на 2.5 млн. лв. През лятото 50% от произведените продукти отиват за хотелите, а продажбите в пекарните се увеличават с около 30% През последните 7-8 години компанията отбелязва ръст на продажбите от 5% до 20%. През 2018 г. продажбите са за 5.1 млн. лв., а през миналата нарастват с 10%. През първите два месеца на тази година стига 20% ръст в сравнение със същия период на миналата година. Но идва кризата с COVID-19. Taкa спадът на оборота на фирмата е бил 70% спрямо същия период на миналата година. В средата на месец май "ДжейЕлПи" намалява този спад до 25-30%.

Източник: Капитал

Хотелски комплекс купи автогарата в Банско. Досегашният собственик на автогарата е изпаднал в невъзможност да поддържа сградата и решил да я продаде. От януари 2020 година сградата на автогарата и прилежащият терен са продадени на собствениците на „Гранд Хотел Банско“, който се намира в непосредствена близост до автогарата. Автогарата никога не е била собственост на Община Банско. До момента е била на дружество „Пирин Транс”, което я придобива чрез приватизационна сделка през 1998 г. " Имаме уверението на новия собственик, че автогарата ще съществува в този си вид и ще изпълнява функциите на автогара през следващите 2-3 години. Това ще ни даде възможност да проектираме нова сграда”, каза кметът на града Иван Кадев.

Източник: Банкеръ

През март 2021 г. се очаква да заработи новият корпус към областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново. Строителството на първия етап е почти завършено. Вече са готови седемте етажа на сградата, която ще обедини двете бази на болницата. В нея ще бъдат преместени отделенията от Стара болница, с изключение на физиотерапията. Изпълнител на строителните дейности е търновската фирма „Билдинг Комфорт“ ЕООД. Проектът на сградата е на столичната компания “Иво Петров Архитекти” ООД. Първият етап от изграждането на новия болничен корпус се реализира със собствени средства на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, осигурени от продажбата на хирургичния блок, който дълги години пустееше в двора на лечебното заведение. Средствата за втория етап, който предвижда оборудване на сградата, ще бъде осигурено от продажбата на болнични имоти. За целта са необходими около 3 млн. лв., а за продажба са предвидени четири имота – три в района на Стара болница и един във Вонеща вода.

Източник: Янтра - Велико Търново

Алтерко АД увеличава повече от два пъти консолидираната нетна печалба през първото тримесечие на годишна база на фона на резкия ръст на продажбите на смарт устройства. Нетната печалба на дружеството на консолидирана база достига 1,464 млн. лева за периода януари-март спрямо 615 хил. лева година по-рано. Консолидираните нетни приходи от продажби за първите три месеца на годината възлизат на над 8,8 млн. лева, като намаляват с малко над 24% спрямо първите три месеца на миналата година (11,72 млн. лева). Приходите от продажби на услуги на дружеството се понижават с 80% на годишна база до 1,7 млн. лева. Спадът се обяснява с продажбата на пет дъщерни дружества на компанията, които са се занимавали с предоставяне на услуги с добавена стойност. Алтерко се раздели с телекомуникационните дружества Теравойс ЕАД, Тера Комюникейшънс АД, Алтерпей ЕООД, Teracom RO SRL (Румъния) и Tera Communications DOOEL (Македония) през миналата година, като ги прехвърли на LINK Mobility Group с цел фокусиране върху бизнеса с IoT.

Източник: investor.bg

През първите три месеца на годината приходите на "София хотел Балкан" АД, която притежава едноименния хотел в столицата, както и "Метропол Палас" в Сърбия, намаляват с малко над 22% до близо 5 млн. лв. В резултат компанията отчита оперативна загуба от 547 хил. лв., при печалба от 159 хил. за същия период на миналата година. Нетният резултат пък е загуба от 1,53 млн. лв., при загуба от 776 хил. лв. за предходния период. Резултатът се дължи основно на пандемията и на промените във валутния курс на сръбския динар спрямо евро валутата. С цел минимизиране на този риск управлението на групата работи в посока на разширяване на пазарния дял и разнообразяване и обновяване структурата на предлагания продукт.

Източник: money.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проведе се Национална Online конференция „Зелената сделка за текстила: Граждани и бизнес – партньори в управлението на отпадъци от текстил и обувки – Накъде след COVID?"

БАЗ: Държим на увеличаването на осигурителния праг за квалифицирания персонал в нашия бранш


Предстоящи събития

10-11 юни: Специализирана финансова конференция „Шумът на парите“

02 юли: Конференция ”Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Управляващата коалиция на Ангела Меркел, постигна след два дни напрегнати преговори със социалдемократите решение на това накъде ще насочат милиардите евро от спасителния пакет от 130 млрд. евро за 2020 и 2021 г. Резултатът от преговорите им е стимулиращ пакет от 130 млрд. евро за 2020 и 2021 г. за борба с най-лошата следвоенна рецесия. Федералното правителство ще отпусне 120 милиарда евро от сумата, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от DPA. ДДС ще бъде намален от 19 на 16 процента за ограничен период от шест месеца. Очаква се сега това бързо да стимулира потреблението. Семействата ще получават субсидия от 300 евро на дете. 50 млрд. евро са заделени за бъдещи инвестиции, включително за насърчаване на електрическите автомобили и повече станции за зареждане. Ще има облекчение и за общините.

Източник: DW

Америка

Американският разработчик на игри Zynga, създател на популярните Words with Friends и Farmville, ще придобие турския си конкурент Peak Games за 1.8 млрд. долара, съобщава Financial Times. Сделката се осъществява във време, в което видеоиндустрията процъфтява заради наложената домашна карантина по света. Цената ще бъде платена в брой и акции. Това е най-голямото придобиване досега за базираната в Сан Франсиско компания, след като тя плати 680 млн. долара за финландската Small Giant Games, създател на Empires and Puzzles. Очакванията са то да приключи през третото тримесечие на 2020 г. Базираната в Истанбул компания, която е създател на популярните пъзели Toon Blast и Toy Blast, ще добави милиони играчи към портфолиото на Zynga и ще закрепи позицията й в доходоносния сегмент на онлайн пъзел игрите. Toon Blast, която се нарежда сред първите 10 най-печеливши мобилни игри, се състезава с харесваниите Candy Crush Saga на разработчика King, както и с Gardenscapes на Playrix в същата категория.

Източник: FT

Азия

Semiconductor Manufacturing Crporation (SMIC), който е най-големият производител на чипове в Китай, ще се опита да набере капитал в размер на 20 млрд. юана или 2,8 млрд. долара от Шанхайската фондова борса, предаде CNBC. Ходът на компанията идва в контекста на влошаващите се търговски отношения между САЩ и Китай. Целта е допълнително увеличаване на производствения капацитет, за да не се окажат китайските производители на смартфони изолирани от достъп до чипове. Ако емитирането на още акции на Шанхайската фондова борса се окаже успешно, това ще е втората емисия на акции само в рамките на два месеца. През май, SMIC успя да набере още 2,2 млрд. долара на борсата. Ходът ще нанесе удар срещу тайванската TSMC, която произвежда повечето от чиповете, използвани от Huawei. Същевременно SMIC изостава значително като производствени възможности от TSMC, а влошаване на отношенията между двете суперсили може допълнително да нанесе удар върху китайската компания, признават от нея самата.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
04.06.2020
Dow Jones Industrial
26 281.82 (11.93)
Nasdaq Composite
9 615.81 (-67.10)
Стокови борси
04.06.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)37.48
Heating oil ($US/gal.)1.0800
Natural gas ($US/mmbtu)1.8200
Unleaded gas ($US/gal.)1.1600
Gold ($US/Troy Oz.)1 716.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.96
Platinum ($US/Troy Oz.)864.10
Hogs (cents/lb.)53.58
Live cattle (cents/lb.)97.92

       Опознай България

Национален археологически резерват Августа

Само на 6 км западно от град Мизия, в околностите на село Хърлец се намира късноантичният кастел и ранновизантийски град Августа, разположен в местността Калето, община Козлодуй. Калето е местност с добри природни и географски условия за живот и отбрана. Намира се на левия бряг на р. Огоста. Площта, която сега обхващат крепостните стени, е около 80 дка. Археологически разкопки на Августа се провеждат през периода 1973-1990 г. През 2005 г. археологическите разкопки са възобновени от Националния исторически музей, с активното съдействие на община Козлодуй. Разкопките установяват, че на базата на лагера на Ала Августа, тук още през II в. се развива градския център Августа. През своята близо шествековна история Августа била често нападана, разрушавана и възстановявана. Последното разрушение е от 582 г. в следствие на аварски нападения. През 7 в. в руините на разрушения град се установява славянско селище. Най-ранните останки са от края на бронзовата епоха. Открити са два гроба, в които погребенията са извършени чрез изгаряне на трупа, а прахът на починалите е поставен в урна. Августа е обявен за археологически паметник на културата. Антична крепост Августа в местността Калето край село Хърлец, Врачански окръг, то е обявен за археологически резерват през 1984 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.06.2020
Българска версия: 29976, Английска версия: 2884

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999