Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 04 юни 2020 г., брой 5212
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(04.06.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19596
USD   1.74721
CHF   1.81213
EUR/USD   1.1194*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Водстрой-Разград АД - Разград
Магнолия клуб АД - Добрич
Нафта трейдинг АД - Бургас
Свободна безмитна зона-Бургас АД - Бургас
Сортови семена АД - Търговище
Унитраф АД - Соколово
Холсим България АД - Бели извор
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България ще може да разчита на значително увеличено европейско финансиране за новия програмен период в светлината на кризата с коронавируса. Европейската комисия предлага пакет от 16,7 млрд. евро за финансиране на оперативните прогпрами и селскостопанската политика у нас в мноногодишната финансова рамка 2021-2027 г., като извън тях страната ни може да разчита на 12,3 млрд. евро по новия план на ЕК за възстановяване от коронавируса. Парите по оперативните програми за новия програмен период ще бъдат чувствително увеличени - с 1,3 млрд. лв. За кохезионната политика - тук попадат европейският социален фонд, кохезионният фонд и фондът за регионално развитие, страната ни чака 8,8 млрд. евро през новия програмен период.

Източник: Сега

Националната агенция за приходите и бизнесът се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България. Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети. Те вече са подготвени като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане.

Източник: БСК

 
Концесии

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Кабакум - Север 2", община Варна, област Варна. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Предлага се срокът на концесията да е 20 години. Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 21 689,97 лева без ДДС.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на конфекционирани текстилни изделия, без облекло
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Калинел ЕООД - Троян   122 879  
  2   Миладом ООД - Старцево   18 905  
  3   Аглика Трейд ООД - Велико Търново   16 558  
  4   Арас Текстил ООД - Харманли   14 800  
  5   Артек 92 ООД - София   8 942  
  6   Тифлекс 1 ЕООД - Белозем   7 575  
  7   Колор Чарт България ЕООД - Пловдив   6 973  
  8   Дитекс СМ ООД - Враца   6 238  
  9   Пи Ен Джи 1962 ЕООД - София   6 098  
  10   Солис ЕООД - Пловдив   4 601  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 03.06.2020
  Обща стойност (BGN): 771 881.40  
Брой търгувани компании: 33
Premium 110 970.53
Standard 243 152.64
АДСИЦ 15 770.99
Облигации 401 987.24
Най-голяма промяна в цените
Финанс Директ АД - София -34.34 %
София комерс - заложни къщи АД - София 7.14 %
BaSE - Акции: 6 559.64
BaSE - АДСИЦ: 389.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Веригата KiK, която е един от водещите търговци на дрехи и стоки за дома стъпва на българския пазар. Първият обект на компанията в страната ще отвори в столичния The Mall. Един от управителите му за България ще бъде Анастасия Пеева-Николова, която е била част от ръководството на други две германски компании в страната - Kaufland България и Deichmann. Преди година и половина от KiK обявиха, че ще дебютират в България през 2019 година с 10 магазина. Тогата те потвърдиха, че ще се насочат към търговски центрове и улици за своите локации в страната. В началото на миналата година стана ясно, че веригата ще отложи навлизането си у нас за 2020 година. Междувременно тя дебютира в съседна Румъния с първи обекти в Букурещ.Засега все още не е ясно дали от компанията ще изпълнят целите си да стартират с 10 обекта в България, както и къде можем да очакваме следващите такива.

Източник: money.bg

Атанас Бобоков се оттегля от поста си изпълнителен директор на "Монбат" АД. Преди няколко дни прокуратурата и службите проведоха акция, свързана с вноса на боклук в страната. След това Бобоков се сдоби с обвинение за участие в организирана престъпна група. Към нея са включени брат му Пламен Бобоков и бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков. С решение на Специализирания съд Атанас Бобоков и Красимир Живков останаха в ареста, а Пламен Бобоков бе пуснат срещу парична гаранция от 1 млн. лева. Дружествата от икономическата група на Монбат АД са реализирали през април 2020 г. консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 19 949 хил. лева, което представлява намаление от 25,90% в сравнение с месец април 2019 г. В този период печалбата преди облагане с данъци е в размер на 3 761 хил. лева, което представлява намаление от 54,50% .

Източник: Банкеръ

Търговска верига „Фантастико“ открива нов супермаркет в град Банкя. Инвестицията за този модерен и многофункционален търговски обект е за около 20 млн. лв. Той е разположен върху 7000 квадратни метра разгъната застроена площ. Супермаркетът е изграден на четири нива: паркинг; търговска зала; складове; офиси и зона за почивка. Изграден е само за 8 месеца. В търговския обект клиентите ще има аптека Subra, I&G застрахователен брокер, зоомагазин „Д-р Стефанов“, Easy Pay, химическо чистене и банкомат. Търговска верига „Фантастико“ притежава 43 супермаркета под едноименната марка в София, Елин Пелин, Кюстендил и Банкя. Във веригата работят над 3000 служители.

Източник: 24 часа

Правителството учреди възмездно безсрочен сервитут на енергиен обект върху поземлен имот в горска територия-публична държавна собственост, в полза на „Булгартрансгаз" ЕАД. Имотът се намира в землището на село Козловец, Община Свищов. Той е с площ на сервитутната зона 0,531 дка. Теренът попада в района на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Свищов" към Държавно предприятие „Северноцентрално държавно предприятие" - Габрово. Имотът ще се използва за изграждане, експлоатация и ремонт на преносен газопровод за Свищов.

Източник: 24 часа

„Алкомет“ получи сертификат за одобрение в съответствие със стандарт IATF 16949:2016. Сертификатът е доказателство, че системата за управление на качеството на пресовото производство на компанията е в съответствие с изискванията на автомобилната промишленост. Полученият сертификат ще позволи на „Алкомет“ навлизане на пазара на производителите на автомобили и автомобилни части, тъй като водещите автомобилни компании и техните вериги на доставки изискват сертифициране по този стандарт. IATF 16949 е международен автомобилен стандарт, признат в света.

Източник: profit.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

НАП и бизнесът продължават обсъжданията за Наредба Н-18

Относно проекта на ЗИД на Закона за публичното предлагане на ценни книжа


Предстоящи събития

4 юни: Национална Online конференция „Граждани и бизнес – партньори в управлението на отпадъци от текстил и обувки – „Зелената сделка“ за текстила в България. Накъде след COVID?“

10-11 юни: Специализирана финансова конференция „Шумът на парите“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Коефициентът на безработица в Европейския съюз е нараснал до 6.6% през април, втория месец, след като мерките за ограничаване на COVID-19 бяха приложени от повечето държави членки. За същия отчетен период в еврозоната безработицата се е увеличила до 7.3%, спрямо 7.1% през март 2020 г. Евростат изчислява, че 14.079 милиона мъже и жени в ЕС, от които 11.919 милиона в еврозоната, са били безработни през април 2020 г. В сравнение с март 2020 г. броят на безработните лица е нараснал с 397 000 в ЕС и с 211 000 в еврозоната. Мерките срещу разпространението на COVID-19, прилагани от март 2020 г., предизвикаха рязко увеличение в броя на молбите за обезщетения при безработица в целия ЕС. През април 2020 г. 2.776 милиона млади хора (под 25 години) са били безработни в ЕС, от които 2.239 милиона са били в еврозоната.

Източник: investor.bg

Америка

Google беше обвинена, че използва своя браузър в режим "инкогнито", за да проследява активността на потребителите в интернет, показа жалба, заведена във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния. Съдебният иск е за най-малко 5 млрд. долара, като се обвинява поделението на Alphabet Inc в прикрито събиране на информация за това, което хората гледат онлайн и къде разглеждат, въпреки че използват това, което Google нарича режим "инкогнито". Заведеният общ иск има за цел да предостави на всеки един потребител, участващ в делото, поне по 5000 долара, като се твърди, че Google нарушава законодателството за подслушване и поверителност. Тъй като съдебният иск включва милиони потребители, Google може би ще трябва да плати до 5 милиарда долара, ако загуби делото. Според жалбата, Google използва частна информация от американски граждани и научава за техните приятелства, хобита, любими храни, навици за пазаруване и дори за "най-интимните и потенциално смущаващи неща", които се търсят онлайн.

Източник: Reuters

Азия

Южна Корея подновява производството срещу Япония в Световната търговска организация (СТО) за контрол на износа на някои високотехнологични материали, защото разговорите за разрешаване на спора между двете страни досега не са постигнали напредък. Сеул обаче планира да продължи диалога с Токио, макар и да го обвинява, че не проявява достатъчен ангажимент за решаване на проблема. „Нашето правителство стигна до заключението, че е трудно да видим как тази ситуация напредва чрез нормален диалог, което беше условието за спиране на процедурите за уреждане на това чрез СТО“, коментира заместник-министърът на търговията и инвестициите в Южна Корея На Сеюнг-сик пред репортери. „Чрез жалбата на СТО ще докажем незаконосъобразността и несправедливостта на японския контрол върху износа и ще повишим международната информираност“, добавя той. Двустранните отношения се влошиха, след като Върховният съд на Южна Корея нареди през 2018 г. на две японски компании да компенсират работниците от военно време с решение, за което Токио заяви, че нарушава международното право.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
03.06.2020
Dow Jones Industrial
26 269.89 (527.24)
Nasdaq Composite
9 682.91 (74.54)
Стокови борси
03.06.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)36.58
Heating oil ($US/gal.)1.0600
Natural gas ($US/mmbtu)1.8200
Unleaded gas ($US/gal.)1.1100
Gold ($US/Troy Oz.)1 706.00
Silver ($US/Troy Oz.)17.92
Platinum ($US/Troy Oz.)857.80
Hogs (cents/lb.)53.48
Live cattle (cents/lb.)97.35

       Опознай България

Манастирът Свети Георги до Поморие

Манастирът “Свети Георги” до Поморие е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България и представлява забележителен паметник на архитектурата от Възраждането. Мраморен релеф, изобразяващ тракийски конник, показва, че на това място е имало тракийско светилище, а през VІІ век тук се е издигала християнска обител за живеещите в Анхиало византийски колонисти. Първоначално сградата била еднокорабна, но била опожарена и разрушена от турците, за което свидетелства голямата обгоряла икона на Св. Георги от 1607 г. Сегашната църква е издигната през 1856 г. по време на османското владичество със средствата на християнското население. Новият храм прикрива стария и само фасадата му е останала като спомен от далечния VІІ век. Поради сравнително новия архитектурен облик на църквата стенописи липсват. Олтарът е изработен от неизвестен майстор. През 1945 г.манастирската църква се разширява, като се дострояват два странични престола – единият на Св. Николай Мириклийски, а другият – на Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.06.2020
Българска версия: 29974, Английска версия: 2884

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999