Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 11 май 2020 г., брой 5195
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.05.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23434
USD   1.80377
CHF   1.85756
EUR/USD   1.0843*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Волантранс 97 АД - Асеновград
Исторически Имоти АД - Варна
Мизия Търговище АД - Търговище
Пътинженеринг АД - Русе
Пътстрой 97 АД - Хасково
Сливен маркет АД - Сливен
Тримона АД - Монтана
Търново-авто инвест АД - Велико Търново
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Първата и засега единствена процедурата за предоставянето на безвъзмездна помощ за микро- и малките фирми в отговор на породената от коронавируса криза ще бъде отворена на 11 май 2020 г. Става дума за общо 173 млн. лв. от бюджета на оперативна програма "Конкурентоспособност", които ще бъдат достъпни за компании от всички сектори на икономика (с изключение на тези от селското стопанство), които са регистрирали спад от минимум 20% в оборота за април 2020 г. спрямо средно месечния оборот за 2019 г. Кандидатстването ще се извършва изцяло електронно чрез системата ИСУН 2020 и при максимално облекчена административна процедура. Ще бъде необходимо единствено попълването на основни данни, размер на исканото финансиране, както и фирмената банкова сметка. Класирането ще се извършва по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата.

Източник: Капитал

Извънредното положение е довело до 6,9% спад на промишленото производство през месец март 2020 година, сравнено със същия месец на предишната година, но това не засяга всички сектори. Кризата е подминала фармацията, която отбелязва месечен ръст от 14,4% и годишен от 4,8%, показват данните на НСИ. Производството на храни и добивът на метални руди са другите два отрасъла, на които извънредното положение не се е отразило негативно, поне не веднага през март. Хранителната индустрия у нас отбелязва годишен ръст от 8,3% през март, а добивът на метални руди - 27,4%. Рудодобивът обаче беше в относителна криза през последните година и половина - две, така че при него ръстът е по-скоро заради ниската база. Най-тежко кризата е засегнала производството на мебели, обувната промишленост и производството на облекла - спадът в тези три производства е с около 25% на годишна база.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на електрически съоръжения за двигатели и за превозни средства, нeкласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Сенсата технолоджис България ЕООД - София   464 966  
  2   Язаки България ЕООД - Ямбол   383 719  
  3   Се Борднетце България ЕООД - Карнобат   196 137  
  4   Костал България ЕООД - Смолян   173 582  
  5   Костал България Аутомотив ЕООД - Пазарджик   164 480  
  6   Нурсан Отомотив ЕООД - Бургас   158 817  
  7   Доландия България ЕООД - София   105 951  
  8   Аркомат България ЕООД - Казанлък   18 133  
  9   Динамо Сливен АД - Сливен   13 542  
  10   Електрокабел България ЕООД - София   10 148  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 08.05.2020
  Обща стойност (BGN): 165 714.97  
Брой търгувани компании: 32
Premium 82 256.85
Standard 50 326.65
АДСИЦ 33 131.47
Най-голяма промяна в цените
Еврохолд България АД - София 6.80 %
Стара планина Холд АД - София -2.04 %
BaSE - Акции: 410 465.35
BaSE - АДСИЦ: 240.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Канадската компания Dundee Precious Metals (DPM) отчита над 106 млн. долара приходи за първото тримесечие на 2020 г. от двете си мини в България. Това е близо 70% повече, отколкото за същия период на миналата година. Голяма част от ръста се дължи на това, че рудникът край Крумовград започна работа на пълна мощност в края на август миналата година и не е включен в резултатите отпреди година. Приходите на компанията в Челопеч също нарастват с над 50%. Общо от двата проекта са добити 73 хил. тр.у. злато под формата на концентрат за първото тримесечие. От DPM посочват, че ефектът от пандемията от коронавирус върху компанията е минимален.

Източник: Капитал

85% по-малко трафик в небето над България, по 300 самолета прелитат на ден, съобщи изпълнителният директор на държавното предприятие Ръководство въздушно движение Георги Пеев. На летище София на ден кацат и излизат около 50 самолета. Основно летят “България ер”, “Уиз еър”, карго самолети. Има и американски полети, които кацат в София за зареждане с гориво и кетъринг на път към държави в Близкия изток и Афганистан. На другите международни летища, освен Варна, няма трафик. Сривът започва през март с коронавируса, когато се отчитат общо 38,16% по-малко самолети, става ясно от оповестения отчет на предприятието. Спадът на прелитащите самолети е 38,69 на сто, на кацащите и излитащите от български летища е 30,22, а при вътрешните полети – 46,48%. Сравнението е със същия месец на 2019 г. Наченки на спад обаче е имало още през февруари. Приходите за трите месеца от началото на годината са 49,4 млн. лв. при 51,62 млн. за същия период на миналата година. Печалбата обаче е 4 млн. лв. при 2,58 млн. за 2019 г.

Източник: 24 часа

Aмбицирани сме да открием още един интермодален терминал и обсъдихме възможността за стартирането на концесионна процедура за такъв в Драгоман, каза транспортният министър Росен Желязков. Първата копка на терминала беше направена през 2010 г. Тогавашният транспортен министър Александър Цветков го обяви за готов, но всъщност съоръжението не заработи никога. Неговият наследник Ивайло Московски се отрече от терминала окачествявайки го като „остарял“, „ненужен“ и „икономически неизгоден“. И това при положение, че Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) наля в съоръжението 6 млн. лв., а в последствие то се превърна в пасив, който има само разходи. По отношение на процедурата за концесиониране на „Летище София“, министър Росен Желязков заяви, че във връзка със ситуацията с развитието на COVID-19, е направено запитване до кандидатите дали ще продължат участието си в процедурата. От всичките пет участници четири са потвърдили, а един официално е заявил, че се отказва.

Източник: economic.bg

Три фирми кандидатстват за ремонт на пътя Върбица – Горски долен Тръмбеш и участъка от село Крушето до главен път Русе – В. Търново. Това са дружеството “БКС – Горна Оряховица” АД, “Еко Традекс Груп” АД и “Пътни строежи – Велико Търново” АД. През следващата седмица ще бъдат отворени ценовите предложения на участниците в обществената поръчка, чиято прогнозна стойност е 83 333 лв. без ДДС. Състоянието на общинския път Горски долен Тръмбеш – Върбица е ремонтирано многократно през годините, но под въздействието на атмосферното влияние настилката е силно амортизирана. След отваряне на ценовите предложения общинската комисия ще избере фирмата изпълнител за ремонтните дейности.

Източник: Янтра - Велико Търново

След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания, на 7 май по сметка на "Корпоративна търговска банка" АД (в несъстоятелност) постъпиха почти 125 млн. евро - сумата, с която през 2012 г. КТБ е финансирала придобиването на контролен пакет акции от БТК, съобщиха синдиците на КТБ. Cумата от почти четвърт милиард лева ще попълни масата на несъстоятелността на КТБ, което означава, че ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания. Това ще стане на следващ етап - когато синдиците на банката изготвят втората частична сметка за разпределение. Първата - за 570 млн. лева, бе изготвена още през 2017 г., но имаше обжалвания и средствата бяха изплатени през 2019 г. Най-големият кредитор на фалирата банка е Фондът за гарантиране на влоговете. Той държи 75% от вземанията, което означава, че получава и такъв дял от сумите, които синдиците разпределят между правоимащите. Погасяването на кредита към КТБ дава зелена светлина за смяната на мажоритарния собственик на БТК ("Виваком"). Предстои да бъдат свалени няколко запора, които бяха спирачки пред новия собственик United Group да придобие българския телеком. United Group сключи сделка за придобиване на БТК през ноември 2019 г.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Дарителска кампания за осигуряване на медицински консумативи на лечебни и социални заведения

Отново на работа? Подготвeте се от вкъщи!

БАСЗЗ дари лични предпазни средства и дезинфектанти за служителите на министерството на земеделието, храните и горите


Предстоящи събития

11 май: Заседание на НСТС

11 май: Солидарност и отговорност на бизнеса в отговор на COVID-19

12 май: Уебинар: Cloud & Cyber Security

14 май: Национална кръгла маса по проблемите на активното стареене и междугенерационнния подход

18 май: Протест "От Бизнеса БЕЗ Любов" - ALL IN

18 май: Частният сектор и COVID-19 Икономическо въздействие и ефекти върху бизнеса


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обмисля завеждане на процедура за нарушение срещу Германия заради неотдавнашното решение на Конституционния съд за политиките на Европейската централна банка. Това става ясно от писмо на Фон дер Лайен до евродепутата от Зелените Свен Гиголд. Федералният конституционен съд възрази през тази седмица срещу закупуването на държавни облигации на ЕЦБ, като за първи път се противопостави на решение на Европейския съд. Поради това Гиголд поиска ЕК започне производство за нарушение. Фон дер Лайен подчертава, че в момента съдебното решение от Германия се анализира подробно. „Въз основа на тези знания ние проучваме възможните следващи стъпки до производството за нарушение“, пише ръководителят на комисията до Гиголд. Решението на Конституционния съд повдигна редица въпроси, които докосват ядрото на европейския суверенитет, се казва в писмото. Паричната политика на ЕС е изключителна отговорност. Правото на ЕС има предимство пред националното законодателство и решенията на Съда на ЕО са задължителни за всички национални съдилища, пояснява председателят на ЕК.

Източник: Associated Press

Америка

Безработицата в САЩ през април стигна до най-високото си ниво от близо век. Загубени са 20,5 милиона работни места, което е най-голямото досега в историята месечно свиване, сочи доклад на Министерството на труда. То е приблизително 25 пъти по-голямо от най-големия месечен спад през последната рецесия, от 2007 до 2009 г. Свиването също чупи и предишния рекорд, поставен през 1945 г. в края на Втората световна война. Нивото на безработицата в САЩ се е качило до 14,7% – най-високото след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Трудовият пазар се е сринал със зашеметяваща скорост, като през февруари безработицата бе на петгодишния минимум от 3,5 процента и 4,4 процента през март, съобщава АП. В правителствения доклад, публикуван днес, се посочва, че в данните за безработицата не са обхванати много хора, които са загубили работата си през април, но не са потърсили нова. Влиянието на загубените работни места е отразено от намаляването на дела на американците в трудоспособна възраст, които имат работа. Този показател е спаднал до историческия минимум от 51,3 процента. Анализатори прогнозираха, че през април безработицата може да достигне 16 процента или повече, а загубените работни места да бъдат над 21 милиона.

Източник: Associated Press

Азия

Nintendo предупреди, че печалбата и приходите ѝ от продажби могат да се понижат през тази фискална година - отчасти заради коронавируса. Новината изпрати цената на акциите на компанията на червено въпреки силните финансови резултати за последното тримесечие. Базираният в Киото разработчик на игри прогнозира 15% спад на оперативната печалба, намаление на продажбите на Switch до 19 млн. и понижение на софтуерните продажби до 140 млн. Цената на акциите се сви с 5,6%, докато пазарът в Токио отбеляза растеж. През последното тримесечие, подпомогната от стоенето у дома заради коронавируса, оперативната печалба на Nintendo се повиши тройно до 89,5 млрд. йени (842 млн. долара), докато нейната игра „Animal Crossing: New Horizons” достигна 13,4 млн. продажби в първите шест седмици на пазара. Това помогна на Nintendo да продаде 21 млн. бройки Switch за годината, която завърши през март, изпреварвайки собствената си прогноза и очакванията на Morningstar Research за близо 20 млн. бройки. Nintendo се присъседини към други технологични компании, които дават предпазлива прогноза за година напред, най-вече заради несигурността около влиянието на пандемията на Covid-19 върху производството и услугите. Компанията продължава да се бори с недостига на компоненти за конзолата си, но сега очаква всичко това да отмине до лятото, коментира президентът Шунтаро Фурукава.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
08.05.2020
Dow Jones Industrial
24 331.32 (455.43)
Nasdaq Composite
9 121.32 (141.66)
Стокови борси
08.05.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)25.83
Heating oil ($US/gal.)0.9000
Natural gas ($US/mmbtu)1.8400
Unleaded gas ($US/gal.)0.9600
Gold ($US/Troy Oz.)1 709.30
Silver ($US/Troy Oz.)15.86
Platinum ($US/Troy Oz.)796.00
Hogs (cents/lb.)61.70
Live cattle (cents/lb.)94.65

       Опознай България

Ден на Св.Св. Кирил и Методий

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя - 14 февруари за св.Кирил и 6 април за св.Методий. За техния общ празник - 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане. През 1857 година започва редовното отбелязване на празника на св.св. Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 г. в Пловдив.11 май е и празник на град Шумен, където на този ден официално се откриват Друмевите театрални празници “Нова българска драма”. Историята на фестивала датира от 1966 г., когато е реализирано първото му издание под името "ДРУМЕВИ ТЕАТРАЛНИ ДНИ". Основен организатор и домакин на фестивала е Драматичен театър "Васил Друмев".


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.05.2020
Българска версия: 29976, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999