Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 май 2020 г., брой 5193
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.05.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23580
USD   1.81381
CHF   1.85739
EUR/USD   1.0783*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балканкар Реклама АД - София
Коловаг АД - Септември
Корабно машиностроене АД - Варна
Корабно машиностроене инвест АД - Варна
Нефтохим-инвест финанс АД - Бургас
ОСБГ2 АД - София
Оскоз АД - София
Премиер - ПЛ АД - Плевен
Протърг инвест АД - Габрово
Пътнически превози - 99 - Благоевград АД - Благоевград
Спартак АД - Бургас
Хибридни интегрални схеми АД - София
Хидрострой 99 АД - Габрово
Хидрострой Инвест АД - Габрово
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

30 млн.лв. от европарите за образование ще отидат за борба с коронавируса, съгласно решение на МС за промяна на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Общо 30 964 149 лв. от нея ще се прехвърлят към други две програми - "Развитие на човешките ресурси" и "Иновации и конкурентноспосбост", за да се подкрепят мерките за минимизиране на отрицателните последици от епидемичното разпространение на COVID-19. Към ОП РЧР ще се насочат 28.7 млн.лв., а към "Иновации" - 2.1 млн.лв. Изменението е станало възможно в резултат на бързите промени, предложени от Европейската комисия в Общия регламент за управление на средствата от Европейските и структурни инвестиционни фондове във връзка със специфичните мерки за мобилизиране на инвестиции в здравните, социалните и икономически системи на държавите членки в отговор на разпространението на COVID-19.

Източник: Сега

За първите два месеца от 2020 г. българите, които работят зад граница, са изпратили на близките си в страната 189,3 млн. евро. Това е с 2 млн. евро повече спрямо същия период на 2019 г. Тези данни са вероятно последните, преди да бъде отразена коронакризата, загубата на работни места сред работниците в чужбина и затварянето на международни граници. Според Bloomberg годишния поток от глобални парични преводи на стойност 690 милиарда долара ще намалее драстично в момент, в който много развиващи се икономики се нуждаят от твърда валута повече от всякога. България не е изключение, след като крайното потребление е основен двигател на растеж. 

Източник: investor.bg

 
Дружества
Производство на обработващи машини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   ЗММ-Победа АД - Сливен   6 641  
  2   М парк АД - София   6 235  
  3   Кератех Инженеринг ООД - София   4 635  
  4   Керамик Техно Сервиз ООД - Каспичан   2 692  
  5   Шпинер България ООД - Пловдив   2 414  
  6   Завод за шлифовъчни машини АД - Асеновград   2 204  
  7   Тике ММ ЕООД - Пловдив   1 082  
  8   Фаворит Машинекс ООД - Любимец   893  
  9   Завод за дървообработващи машини и линии ООД - Пловдив   810  
  10   Металорежещи машини АД - Асеновград   599  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 07.05.2020
  Обща стойност (BGN): 204 253.72  
Брой търгувани компании: 35
Premium 90 704.36
Standard 90 106.47
АДСИЦ 23 442.90
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна -15.95 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 4.39 %
BaSE - Акции: 1 001 371.08

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

На 11 май 2020 г. ще се проведе поредния месечен търг за природен газ с доставка за оставащите седем месеца на 2020 г., считано от юни 2020 г. Всеки от месечните продукти е в размер на 238 412 мегаватчаса за месец, съобщават от Газов хъб "Балкан", на чиято платформа се търгува горивото. От „Булгаргаз“ уточняват, че началната цена за търговете, които ще се проведат на 11 май е 23 лв. за мвтч без ДДС. Първият търг, който се проведе на 9 декември миналата година беше с начална цена 45,45 лв. за мегаватчас. По програма за освобождаване на природен газ за търговия на борсата, която е утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране, "Булгаргаз" се задължава да предоставя на газов хъб "Балкан" минимални количества за търговия по години до 2024 г. За 2020 г. те 2220 гигаватчаса и нарастват до 2024 г. на над 11 000 гигаватчаса.

Източник: 24 часа

Националната многопрофилна детска болница, която предстои да бъде построена, е определена за обект с национално значение, реши Министерският съвет. Получаването на статут „обект с национално значение“ ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта. ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ”, с водещо участие на „Главболгарстрой” АД, спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница. На 2 април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

Източник: investor.bg

„Лукойл България“ ще трябва да отдели и лицензира като отделни данъчни складове шестте си бази, свързани с нефтопровода. Всеки един от тях трябва да има отделна банкова гаранция, както и да бъде снабден с измервателни уреди и видеонаблюдение. Депутатите от правната комисия гласуваха на първо четене промените в Закона за здравето, с които се отменя извънредното положение след 12 май. В преходните и заключителните разпоредби на здравния закон финансовото министерство е вкарало промени и в закона за акцизите и данъчните складове. В момента по нефтопровода на търговеца на едро и дребно „Лукойл България“, който тръгва от рафинерията и стига до София, има шест бази, но те се водят като един данъчен склад. От Българска стопанска камара (БСК) изразиха несъгласие с начина, по който се променя Законът за акцизите и данъчните складове.

Източник: Сега

Фирмата "Бул Био" има възможност за дистрибуция на лекарството хлорохин и започва доставката му из цялата страна, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, който оглавява Националния център по заразни и паразитни болести. Запасите от хлорохин в момента са достатъчни за лечението на 2500 пациенти. Това количество, заедно с даренията към Министерството на здравеопазването, ще стигне за лечение на 20 000 пациенти с COVID-19. Ген. Мутафчийски отбеляза, че успехът е безспорен. "Тъй като не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем, както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха“, посочи той.

Източник: Банкеръ

80 работници са съкратени от военния завод в Килифарево. Това е поредната оптимизация на щата, след като в края на миналата година собствениците на предприятието намалиха персонала със 150 души. През 2016 г. пловдивска фирма, която е един от големите производители на оръжия, купи бившия електромонтажен завод “Трифон Саралиев” в града, декларирайки сериозни инвестиционни намерения за неговото развитие. Производството е насочено към военни изделия, а броят на работещите в завода достига 300 души. През последната година ръководството на фирмата започна поетапно намаляване на работещите, като причината за това вероятно са финансови загуби. По неофициална информация в момента в него работят около 30 души. 

Източник: Янтра - Велико Търново

Българската банка за развитие (ББР) има печалба преди данъци за 2019 г. в размер на 40,1 млн. лв., което е ръст с над 50% спрямо предходната година. Приходите на ББР от лихви през 2019 г. са 72,8 млн. лв. като нарастват с над 15% на годишна база. В края на миналата година активите на банката възлизат на 3,17 млрд. лв. Привлечените от ББР средства от международни институции към края на декември са 1,21 млрд. лв. Кредитната дейност на ББР се изразява както в директно предоставяне на заеми на фирми, така и във финансиране чрез програми за кредитиране на търговски банки, които с полученитге средства отпускат заеми на малки и средни фирми и селскостопански производители. Предоставените от ББР директни кредити на фирми през 2019 г. нарастват с 649 млн. лв., или с близо 58%, и достигат 1,77 млрд. лв. Предоставените средства за финансиране чрез търговските банки са в размер на 151 млн. лв.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев част от престижното жури на награди за най-добър работодател на България - Career Show Awards 2020

Ромпетрол България дарява гориво в подкрепа на държавата в усилията за контрол на пандемията COVID-19

ЕКО България в подкрепа на борбата срещу COVID-19

БПГА: Законодателни промени удрят бизнеса

Становище на БСК относно Законопроекта за изменение на Закона за здравето

Становище на БСК относно проект за промени в Закона за туризма


Предстоящи събития

11 май: Солидарност и отговорност на бизнеса в отговор на COVID-19

12 май: Уебинар: Cloud & Cyber Security

18 май: Частният сектор и COVID-19 Икономическо въздействие и ефекти върху бизнеса


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Bank of England предупреди, че пандемията от коронавирус ще тласне икономиката на Обединеното кралство към най-дълбоката в историята рецесия. Според прогнозите на банката икономиката е на път да се свие с 14% през тази година, при положение, че мерките за блокиране бъдат вдигнати през юни. Създадени от Банката сценарии за илюстриране на икономическото въздействие казват, че Covid-19 "драстично намалява работните места и доходите във Великобритания". Политиците гласуваха единодушно за запазване на основната лихва на рекордно ниското ниво от 0.1%. Комитетът по паричната политика, който определя лихвените проценти, обаче беше разделен по въпроса дали да се влага по-голям стимул в икономиката, отбелязва BBC. Двама от деветимата му членове гласуваха за увеличаване на последния кръг количествени облекчения със 100 млрд. паунда до 300 млрд. паунда. Анализът на Банката се основава на постепенно премахване на мерките за социално дистанциране между юни и септември. Сценарият на банката показва, че икономиката на Обединеното кралство потъва в първата си рецесия от повече от десетилетие. Икономиката намалява с 2.9% през първото тримесечие на 2020 г., последвано от безпрецедентен спад от 25% за трите месеца до юни.

Източник: BBC

Америка

Нови 3.17 млн. американци са подали молби за обезщетение при безработица през миналата седмица. Това е седмият поред седмичен период с над 3 млн. заявления, с което общият им брой от средата на март вече е почти 33.5 милиона. Въпреки шокиращите числа, повечето щати отчитат намаление в броя на заявленията за обезщетение в сравнение с предишната седмица. Това показват официалните данни на министерството на труда на САЩ, публикувани на 7 май. Дългосрочните молби или общият брой на американците, които вече получават обезщетения заради безработица, е нараснал до поредния рекорд от 22.6 млн. към 25 април. Което означава, че безработните с гарантиран доход са 15.5% от работната сила на Америка. Тези данни се огласяват със закъснение от една седмица, така че те със сигурност вече имат по-висока стойност. Тъй като все още няма ефикасно лечение на заболяването, безработицата вероятно ще продължи да расте и ще оказва дългосрочен натиск върху потреблението в страната. На 8 май министерството на труда ще обяви последните официални данни за заетите на трудов договор (без работещите в селското стопанство) и за безработицата през април. Усреднената прогноза на икономистите, анкетирани от агенция "Блумбърг", е за шокиращата редукция с 21.3 млн. на работната сила и за скок на безработицата до 16% - най-високата в месечен разрез от 40-е години на миналия век.

Източник: Bloomberg

Азия

Китайският износ неочаквано се повиши през април, но вносът се сви – на фона на постепенно отпадащите ограничения за движение, наложени по-рано заради коронавируса. По данни на Общата митническа администрация, публикувани в четвъртък, износът през април е нараснал с 3.5% на годишна база, докато вносът пада с 14.2% за същия период. За сравнение, анкетираните от Reuters икономисти очакваха износът да отбележи спад от 15.7% през април спрямо година по-рано, а вносът да се свие с 11.2%. През март износът на Китай падна с 6.6% спрямо същия месец на предходната година, докато вносът се понижи 0.9% през същия месец. Китайският търговски излишък за месец април е 45.34 милиарда долара – в сравнение с прогнозираните 6.35 милиарда долара от икономистите, анкетирани от Reuters. През март пък Китай отчете търговски излишък от 19.9 милиарда долара. Априлският търговски излишък на страната беше най-големият от декември миналата година, когато той беше около 47 милиарда долара. Преди публикуването на данните за април, Лю Ли-ганг, главен икономист за Китай в Citigroup, заяви, че медицинският износ на страната вероятно е нараснал през април, тъй като тя доставя стоки за здравеопазването в останалата част на света. „Числото в началото на април вече беше много силно“, заяви Лю.

Източник: economic.bg

 
Индекси на фондови борси
07.05.2020
Dow Jones Industrial
23 875.89 (211.25)
Nasdaq Composite
8 979.66 (125.27)
Стокови борси
07.05.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)23.92
Heating oil ($US/gal.)0.8500
Natural gas ($US/mmbtu)1.9100
Unleaded gas ($US/gal.)0.9300
Gold ($US/Troy Oz.)1 726.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.74
Platinum ($US/Troy Oz.)786.50
Hogs (cents/lb.)63.90
Live cattle (cents/lb.)93.98

       Опознай България

Ден на Международна Федерация на Червения кръст и Червения полумесец

Всяка година, на датата 8-ми май, се отбелязва деня на Международна Федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП). Тази организация, показва важността на партньорството и разбирателството между хората, като подтиква към създаването на по-силни местни и глобални хуманитарни инициативи. МФЧК/ЧП е най-голямата световна хуманитарна организация, която включва в своята структура Международните федерации на Червения кръст и Червения полумесец, Международния комитет на червения кръст, 185 държави членки и над 100 млн. доброволци. МФЧК/ЧП е създадена през 1919 г., като централата й е в Женева. Тя насърчава и подпомага всички форми на хуманитарно подпомагане, които се извършват от отделните Национални дружества, с оглед на изпълнение на основната мисия - да се облекчи човешкото страдание и да се съхранява мира и достойнството на хората. Българският Червен кръст е признат от Международния комитет на Червения кръст на 20 октомври 1885 г. и също е включен в неговата мрежа.От учредяването си Българският Червен кръст има 15 председатели - важни фигури в обществения живот на страната: митрополит Милетий, митрополит Серафим, митрополит Климент (Васил Друмев), д-р Пантелей Минчович, д-р Панайот Жечев, д-р Георги Сарафов, Иван Евстатиев Гешов, проф. д-р Стоян Данев, проф. д-р Васил Моллов, проф. д-р Димитър Ораховац, д-р Любен Рачев, д-р Петър Коларов, д-р Кирил Игнатов, проф. д-р Стоян Саев и маг. фарм. Христо Григоров. (Източник: http://www.redcross.bg)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.05.2020
Българска версия: 29976, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999