Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 21 април 2020 г., брой 5182
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.04.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24388
USD   1.79632
CHF   1.85986
EUR/USD   1.0860*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
търси да назначи
за гр. София
Работник ВиК
Технически ръководител
Водопроводчик
Машинист ПСМ (багерист)
Заварчик полиетилен
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Аленма АД - София
Балкан АД - Ловеч
Златни пясъци АД - Варна
Интелект 21 АД - Пловдив
Мнемоника АД - София
Скай Управление на активи АД - София
Феникс Капитал холдинг АД - София
Централен универсален магазин АД - София
Черноморски холдинг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В България през март 2020 г. са регистрирани само 1609 нови автомобила, което е спад с една трета спрямо същия месец на миналата година, съобщиха от Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП - ACEA). Не по-добро е положението и в останалите страни на Стария континент. Продажбите на нови коли в Европейския съюз са се свили през март с 55.1% на годишна база, съобщава ДПА, цитирайки данни от Европейската асоциация на автомобилните производители. Близо 567 000 са новите возила, които са били регистрирани през третия месец на тази година. Този драстичен спад е резултат от пандемията от COBID-19. Мерките за овладяване на коронавируса затвориха центровете за продажби на автомобили в повечето страни в Европа. Най-голямо е свиването на пазара в Италия - с 85.4%. Търсенето на нови автомобили е било много ниско и във Франция и Испания.

Източник: Банкеръ

Новите пенсионери намаляват с 16% спрямо 2016 г., а една трета от хората с пенсия за осигурителен стаж и възраст се пенсионират при непълни условия, според годишната статистика на Националния осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии през 2019 г. През 2016 г. започна поредно увеличаване на възрастта и стажа за пенсия. В началото на промените жените излизаха в пенсия на 60 г. и 10 месеца и осигурителен стаж от 35 г. и 2 месеца, а тази година условията за тях вече са навършени 61 г. и 6 месеца и стаж 35 г. и 10 месеца. При мъжете условията се затегнаха от 63 г. и 10 месеца възраст при 38 г. и 2 месеца стаж на 64 г. и 3 месеца възраст при 38 г. и 10 месеца стаж. Миналата година общият брой на пенсиониралите се лица с пенсии от държавното обществено осигуряване е 89 864, с 5670 (5.9%) по-малко спрямо 2018 г. Спрямо 2016 г. намалението е с 16% (тогава пенсионерите с новоотпуснати пенсии са били 107 078). 76 919 от новите пенсионери са с лична пенсия, а останалите са получили наследствена.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на велосипеди
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Крос ООД - Монтана   241 892  
  2   Макском ЕООД - Царацово   133 134  
  3   Лидер 96 ЕООД - Пловдив   73 509  
  4   Велотек ЕООД - Царацово   17 746  
  5   Спринтер ООД - Монтана   17 438  
  6   Веломания ЕООД - София   9 596  
  7   Крос Видин ООД - Видин   8 213  
  8   Балканвело АД - Ловеч   5 289  
  9   Вромос.Ком ЕООД - Бургас   1 946  
  10   Макстек ЕООД - Царацово   882  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 16.04.2020
  Обща стойност (BGN): 1 668 096.90  
Брой търгувани компании: 40
Premium 774 012.41
Standard 725 639.07
АДСИЦ 116 923.71
Структурирани 50 525.05
Облигации 996.67
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив 52.91 %
Билборд АД - София -7.80 %
BaSE - Акции: 5 191.83
BaSE - АДСИЦ: 4 281.90

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Българска фондова борса" АД заедно с Българската стартъп асоциация (BESCO) подхващат инициатива в подкрепа на стартиращи фирми, които предлагат продукти или услуги с потенциален принос в ограничаване на негативното въздействие на пандемията от COVID-19. Целта на инициативата #fightCOVID19 е да популяризира благородната мисия на тези компании, като насочи вниманието към специфичните им проекти. Докато коронавирусът парализира ежедневния ни живот, десетки будни български стартъпи търсят решения в битката с пандемията и се нуждаят от подкрепа за тяхната работа. "Тяхното постоянство е вдъхновяващо и важно! Ние от БФБ и BESCO сме убедени, че като даваме видимост на такива компании и ги подкрепяме - подаваме ръка на стартъп екосистемата и бъдещето на страната ни. Вярваме, че всеки, който споделя каузата, ще се присъедини към нас. Ще преминем заедно през тази пандемия, като общност от създатели и поддръжници!", казва Маню Моравенов, изпълнителен директор на "БФБ-София". От Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) също застават зад тази инициатива, създадена в помощ на бизнеса и обществото по време на пандемия. Стартъпите, част от инициативата към момента са: Micar Innovation, Naicoms и Tiger Technology като предстои постепенно да бъдат включвани и други.

Източник: Банкеръ

Върху приблизително 70 декара земя на брега на Дунав край Силистра се изгражда корабостроителница за производство на яхти. Първите четири прототипа се очаква да бъдат готови през февруари следващата година. Пазарът е съсредоточен в няколко зони - Адриатическо и Средиземно море и Карибския басейн. С новото производство продължава една традиция в Силистра в областта на корабостроенето. Според запазени документи още през седемнайсети век тук са се правели кораби за търговията и за войската. По документи от 1671 година за нуждите на Варненската крепост са построени два военни кораба. През този период се издигат и българи-притежатели на кораби. 

Източник: 24 часа

Комисията за защита на конкуренцията започна поредна проверка за цените на бензина и дизела по нареждане на прокуратурата. КЗК трябва да изясни защо при сриващи се котировки на петрола на световните пазари у нас понижението на горивата се случва с голямо закъснение и те остават относително скъпи. Задачата, поставена от прокуратурата, е комисията да установи има ли непозволени ценови договорки между бензиностанциите - т.е. картел, или злоупотреба с пазарна мощ. КЗК посочва кои конкретни компании ще проверява. В списъка фигурират - "ЛУКойл", "Шел", "ОМВ", "Петрол" и още няколко големи вериги, които отдавна търпят критики, че държат цените си високи и съмнително близки. Антимонополният регулатор е включил в обхвата на разследването си и веригата на депутата Веселин Марешки VM Petrolium, която е в търговска война с големите вериги, като ги конкурира с много евтини горива. От началото на годината нефтът буквално се срина - от над 60 долара за барел в момента цената е под 20 долара. Горивата у нас последваха тази "мода" много бавно и неохотно, като в момента литър бензин струва средно 1.81 стотинки, а литър дизел - 1.88 лв.

Източник: Сега

Дванайсет от най-големите банки в страната искат да участват в програмата на Българска банка за развитие (ББР), според която ще могат да отпускат до 4500 лв. безлихвени заеми на физически лица. Гаранционната програма е на ББР и по нея ще си партнира с тези банки по отпускането на кредитите на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19 (служители в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица). Tази мярка ще бъде финансирана с 200 млн. лв. от увеличението на капитала на Българската банка за развитие. В края на март правителството прие решение за увеличаване на капитала на ББР с общо 700 млн. лв. 12-те банки са: Алианц банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, ОББ, Общинска банка, ПИБ, Райфайзенк банкТърговска банка ДУникредит БулбанкЦКБ, Юробанк България.

Източник: economic.bg

Загуби за близо 150 000 лв. ще понесе Община В. Търново от несъбрани наеми за периода на извънредното положение, въведено заради коронавируса. На предстоящата сесия на местния парламент, която ще се проведе онлайн на 30 април, ще бъде гласувано предложението контрагентите да бъдат освободени от заплащане на наем по действащите наемни договори с цел облекчване на финансовите затруднения, които ще понесат след преустановяване на дейността им.92 200 лв. по-малко ще постъпят в местната хазна от наеми на нежилищни търговски имоти за двата месеца на извънредното положение. Над 39 000 лв. няма да бъдат събрани от наеми на преместваеми обекти, разположени върху терени общинска собственост. 8200 лв. по-малко ще постъпят и от наеми от спортните клубове, сключили договори с ОП „Спортни имоти и прояви“.

Източник: Янтра - Велико Търново

През месец април Комисията за финансов надзор даде своето одобрение на Любима Джизова - Стефанова да стане член на Управителния съвет на "Българска агенция за експортно застраховане" ЕАД. Панайот Ивов Филипов и Момчил Йорданов Ройнев са изпълнителни директори на дружеството. БАЕЗ е специализирано застрахователно дружество, което предлага застраховки на финансови рискове - на плащания при износ и сделки у нас. Комисията за финансов надзор одобри Йоанис Коцианос за член на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България" АД, както и за член на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България Живот" АД. Основен акционер в ЗАД "Алианц България" е "Алианц България Холдинг" АД. ЗАД "Алианц България Живот" притежава лицензия за извършване на дейност по допълнително пенсионно осигуряване от 2000 година. Основният капитал на дружеството е 5 000 000 лева, разпределен в същия брой безналични поименни акции, с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка една. Основни акционери са: "Алианц България Холдинг" с дял от 65.90% от капитала и "Национална електрическа компания" с 34 процента. Йоанис Коцианос е одобрен и за член на съвета на директорите на ЗАД "Енергия" АД. През март КФН одобри вътрешногрупово придобиване на пряко квалифицирано участие на "Уника Интернешънъл" АГ- Австрия, в размер на 99.91% от капитала на Застрахователна компания "Уника" АД.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Volkswagen започна поетапно възобновяване на производството. От понеделник възобновяват работата си производствените мощности в Цвикау (Германия) и Братислава (Словакия). Останалите предприятия в Германия, както и в Португалия, Испания, Русия и САЩ, следва да възобновят производството през седмицата, започваща от 27 април. Впоследствие, през месец май, производството ще бъде възобновено последователно в заводите на марката в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико. Автомобилният гигант обяви също така, че е постигнал споразумение с три четвърти от клиентите, които преди време заведоха дело чрез Федерацията на германските организации на потребителите (VZBV) за ролята на компанията в скандала "дизелгейт" през 2015 година. Според информация на самата компания тя е успяла да се договори с 200 хиляди от общо 262-те хиляди нейни клиенти, притежателите на дизелови автомобили, като част от споразумението, договорено VZBV. Компанията разкри, че общата сума, която ще бъде изплатена на потребителите, ще възлиза на 620 милиона евро. Индивидуалните плащания, вариращи от 1350 до 6250 евро, ще започнат на 5 май, посочи "Фолксваген" и добави, че все още не са окончателно разгледани още 21 000 дела за уреждане на спора, "но това ще бъде направено през следващите няколко дни".

Източник: Reuters

Америка

Доналд Тръмп заяви, че временно ще прекрати цялата имиграция в Съединените щати чрез указ в отговор на огнището на коронавирус и с цел да защити работните места в САЩ. Този ход ефективно постига една от дългосрочните политически цели на Тръмп за ограничаване на имиграцията, като използва здравната и икономическата криза, която обхвана страната в резултат на пандемията, коментира Ройтерс. Решението бързо предизвика осъдителна реакция от демократите. Тръмп каза, че предприема тези действия за защита на работната сила в САЩ. Милиони американци страдат от безработица, след като компаниите освобождават служители на фона на националната блокада, за да спрат заразата. „В светлината на нападението от Невидимия враг, както и необходимостта да защитим работните места на нашите ВЕЛИКИ американски граждани, аз ще подпиша указ за временно спиране на имиграцията в Съединените щати“, заяви Тръмп в туита си. Белият дом отказа да предложи допълнителни подробности относно мотивите на решението, неговия график или правното основание. Тръмп спечели Белия дом през 2016 г. отчасти заради обещанието си да ограничи имиграцията, като построи стена на американската граница с Мексико. Той и неговите съветници прекараха първите три години от мандата, преследвайки както законните, така и незаконните влизания в страната.

Източник: economic.bg

Азия

Френската компания спира да произвежда и продава автомобили с двигатели с вътрешно горене в Китай. Но компанията остава в три различни съвместни предприятия, за да произвежда електромобили за най-големия автомобилен пазар в света. Renault лансира електрическия K-ZE в Китай през 2019 г. Той се произвежда от eGT New Energy Automotive Co., съвместно предприятие с Nissan и Dongfeng, в което Renault има 25-процентен дял. Renault, съвместно с Jiangxi Jiangling Group Electric Vehicle, разработва още четири електромобила. Режията ще запази и 49-процентния си дял в съвместното дружество с Brilliance Auto Group, което произвежда лекотоварни автомобили. Франсоа Прово, председател на Renault China, заявява: „Отваряме нова глава в Китай. Ще се концентрираме върху леките- и лекотоварните електрически автомобили, двете основни движещи сили на бъдещата чиста мобилност.” Споменатият в началото City K-ZE е електромобил от сегмент А, задвижван от батерия с капацитет 26,8 kWh и цена от едва $9000 след субсидиите. Той се произвежда в Шиян, Хубей. Европейският вариант, който ще се казва Dacia Spring, ще предлага повече пробег и системи за безопасност. Този модел е плануван да излезе на европейския пазар през 2021 г.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
20.04.2020
Dow Jones Industrial
23 650.44 (-592.05)
Nasdaq Composite
8 560.73 (-89.41)
Стокови борси
20.04.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)1.36
Heating oil ($US/gal.)0.9800
Natural gas ($US/mmbtu)1.9400
Unleaded gas ($US/gal.)0.7100
Gold ($US/Troy Oz.)1 705.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.41
Platinum ($US/Troy Oz.)781.80
Hogs (cents/lb.)46.25
Live cattle (cents/lb.)85.10

       Опознай България

20 април 1876 г. - избухва Априлското въстание

На 20 април (стар стил) 1876 г. избухва Априлскoтo въстание, най-мащабната въоръжена изява на Българското националноосвободително движение. През ноември 1875 г. в Гюргево, Румъния, се събират млади български революционери и съставят т.н. Гюргевски революционен комитет. Той решава да се пристъпи незабавно към организирането на голямо въстание в България през пролетта на 1876 г. Най-важното било да се подготви единен план за въстанието. Страната била разделена на четири окръга: Първи – Търновски, Втори – Сливенски, Трети – Врачански и Четвърти – Пловдивски (Панагюрски), начело на които стояли за апостоли изтъкнати революционери - Ст. Стамболов, Ил. Драгостинов, Ст. Заимов, Панайот Волов и др. В края на декември апостолите и техните помощници заминават за България. На 14 април 1876 г. в местността Оборище, Панагюрско, е свикано събрание, на което е решено въстанието да започне на 1 май. Предателство довежда до неговото предсрочно избухване на 20 април 1876 г. Априлското въстание е потушено. Но то показва на света, че българският народ е решен да извоюва своята независимост въпреки цената, която трябва да заплати. Неговото потушаване е пряката причина за мащабна международна намеса, кулминирала в обявяването на освободителната Руско-Турска война от 1877-1878 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.04.2020
Българска версия: 29981, Английска версия: 2887

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999