Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 13 април 2020 г., брой 5178
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(13.04.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23358
USD   1.79979
CHF   1.85246
EUR/USD   1.0867*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
търси да назначи
за гр. София
Работник ВиК
Технически ръководител
Водопроводчик
Машинист ПСМ (багерист)
Заварчик полиетилен
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Валстонд АД - Габрово
Краун Банско Спа Хотел АД - София
Летище Пловдив АД АД - Пловдив
Хемусхотелс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Средствата в Сребърния фонд в края на март са достигнали 3.118 млрд. лв., отчита МФ. От началото на годината са нараснали с около 14 млн. лв. единствено заради трансфери от универсалните фондове. Това са партидите на хората, които са се отказали да се осигуряват в частен фонд за втора пенсия и са избрали само държавното обществено осигуряване. За една година в резервния фонд на пенсионната система са постъпили 179 млн. лв. В края на март 2019 г. в него е имало 2.939 млрд. лв. Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с цел след 10-15 години да може да допълва основните пенсии на българите, които все повече зависят от трансфери от държавния бюджет заради недостигащите вноски на осигурените лица. При създаването му идеята бе той непрекъснато да се пълни с приходи от приватизация, концесии и бюджетни излишъци, а средствата да се множат, като се инвестират разумно - съгласно ясна стратегия. Очакванията бяха към 2020 г. в Сребърния фонд да има натрупани около 10 млрд. лв.

Източник: Сега

Мерките, предприети от търговските банки за разсрочване на кредити са одобрени от БНБ, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Те са за срок от шест месеца, но не по-късно от края на тази година и могат да се прилагат при редовно обслужване или пък с просрочие не повече от 90 дни към първи март 2020 г. А всеки клиент трябва да заяви изрично пред банката, че иска да се възползва от тези мерки. Механизмът за отсрочване на кредити е публикуван на страницата на Българската народна банка.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Строителство на пътища, самолетни писти и спортни терени
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Хидрострой АД - София   265 339  
  2   Джи Пи Груп АД - София   212 031  
  3   Трейс груп холд АД - София   197 877  
  4   ГБС-Инфраструктурно строителство АД - София   129 092  
  5   ИСА 2000 ЕООД - София   107 667  
  6   Инжстройинженеринг ЕООД - Варна   92 152  
  7   ПСТ Груп ЕАД - София   81 191  
  8   Автомагистрали ЕАД - София   80 407  
  9   Грома холд ЕООД - Бело поле   80 178  
  10   Инфра Експерт АД - София   79 597  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 09.04.2020
  Обща стойност (BGN): 2 248 535.70  
Брой търгувани компании: 46
Premium 273 683.47
Standard 1 751 439.91
АДСИЦ 217 122.07
Структурирани 6 290.24
Най-голяма промяна в цените
Доверие - Обединен холдинг АД - София 10.11 %
Българска фондова борса АД - София -7.42 %
BaSE - Акции: 67 465.89
BaSE - АДСИЦ: 1 145 064.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди за месец май 2020 г. с 6,67 процента по-ниска цена на природния газ в сравнение с април. Компанията предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за месец май в размер на 23,52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В сравнение с утвърдената за април цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ за май е по-ниска с 6,67 процента или с 1,68 лв./MWh, се посочва в съобщението.

Източник: БТА

Завърши строителството на петзведния луксозен хотел „Хаят Риджънси“ в София. Изпълнител на сградата на знаковия световен бранд е българската компания „Джи Пи Груп“ АД. Сградата, която е на мяcтoтo нa бившия хотел „Cepдиĸa“ в Coфия, вече е получила и разрешение за ползване. Намира се в центъра на столицата и разполага с три подземни и седем надземни нива. Разгъната застроена площ на сградата е 17 560 кв.м. Хотелът ще посреща своите гости в 181 стаи и апартаменти. Hayatt Regency разполага със зали за събития, лоби бар, ВИП клуб, уелнес център с плувен басейн, фитнес и салон за красота.

Източник: Труд

Шест нови разрешения за строеж са издадени от министъра на регионалното развитие и благоустройството от 13 март 2020 г. От началото на годината общият брой на издадените разрешения за строеж е 22. Две от издадените сега разрешения са за подобекти от проекта за удвояване и електрификация на участък от железопътната линия Карнобат - Синдел на територията на община Аврен и за рехабилитация на две отсечки от третокласния път Провадия - Дъскотна - Айтос с обща дължина 33,4 км. Другите разрешения за строеж са за изграждане на офисни помещения и учебна зала в сградата за управление, персонал и учебно-тренировъчен център на площадката на АЕЦ "Козлодуй", за подмяна на високоволтови разединители на площадката на централата, реконструкция и модернизация на рибарско пристанище "Мичурин" в Царево и за строеж и за укрепване на свлачище на първокласния път Кюстендил - Радомир - Перник. Очаква се да бъде допълнена от възложителите проектната документация за още 6 обекта, след което инвестиционните проекти ще бъдат одобрени и ще бъдат издадени разрешения за строеж и за тях. Те са за изграждане на постоянна жп линия и съоръжение за пресичането й, както и за временна жп линия във връзка с модернизацията на пътя Калотина - Софийски околовръстен път.

Източник: 24 часа

Текстилно предприятие в Твърдица, заради епидемията реорганизира дейността си и в момента произвежда защитни облекла за многократна употреба. Предприятието произвежда по над 10 000 метра плат дневно и по 3000 защитни облекла, като капацитетът може да бъде разширен значително. С помощта на правителството са осигурени висококачествени материали за изработката, така че лекарите, носейки облеклата, да бъдат спокойни за защитата си. Предприятието, дало работа на 2500 шивачки, разработва също маски с висока защита, като след процеса на акредитация, могат да бъдат произвеждани милиони бройки. Към облеклата има изключително голям интерес и от чужбина.

Източник: Банкеръ

На 11 април 2020 г. по график започна плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”. По време на престоя ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за новата 27-ма горивна кампания. Ще бъдат реализирани предвидените дейности и модификации, свързани с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Предвижда се плановият годишен ремонт на пети блок да продължи до втората половина на месец май. Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Източник: 3e News

Експерти от РИОСВ - Перник, РИОСВ - Враца, РИОСВ - София и РИОСВ - Стара Загора, извършиха комплексна проверка на дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД. Установени са нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство. Не отговаря на изискванията автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии. Не е извършено основно охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано е също неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, който следва да се използва единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация. Издадена е принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

Източник: БНР       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев: Големият проблем на българския бизнес е ниската ликвидност

Относно: Мерки за осигуряване на непрекъснатост на веригите за доставки на стоки от/към и на територията на страната

Относно: Мерки за подкрепа на българския туризъм


Предстоящи събития

13 април: Заседание на НСТС

На 20 април излиза от печат бр. 5 на сп. Noblesse Oblige

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Френският производител на автомобилиRenault кандидатства за заем от 5 млрд. евро с държавна гаранция за преодоляване на трудностите, причинени от пандемията от коронавирус. Това заяви директорът на компанията Жан-Доминик Сенар, като същевременно отхвърли възможността за национализация. „Работим по идеята за банкови заеми, които биха били гарантирани от държавата“, заяви Сенар. „Това ще ни помогне да преминем през този лош период“, добави той. В четвъртък от Renault отмениха изплащането на дивиденти, за да запазят пари след затварянето на заводи и шоуруми. Сенар и временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор Клотилда Делбос ще намалят възнагражденията си с 25% поне през второто тримесечие. Дивидентът, който вече беше намален в началото на тази година, щеше да е на стойност от 325 млн. евро. Френският министър на финансите Бруно льо Мер обеща да осигури силна подкрепа за компании, включително Renault и Air France-KLM, като в същото време заплаши да намали или да откаже финансова подкрепа от корпорациите, изплащащи дивиденти. Правителството е най-големият акционер на автомобилния производител и, подобно на властите от цял свят, обеща милиарди евро, за да помогне на бизнеса да премине през кризата.

Източник: Bloomberg

Америка

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви в петък, че страната му е постигнала споразумение със Съединените щати и с "ОПЕК+" за намаляване на производството на петрол. Мексико се съгласи да намали производството си на петрол със 100 000 барела на ден, докато САЩ се ангажираха да направят допълнително съкращение от 250 000 барела на ден, за да компенсират исканото от Мексико по-сериозно намаление (с около 400 000 барел).. "Съединените щати се съгласиха да направят допълнителни производствени съкращавания от 250 000 барела на ден, за да помогнат на Мексико да даде своя принос за глобалното намаление на петролното производство", обяви мексиканският президент. Изказвайки се на пресконференция, Лопес Обрадор заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с него, преди Мексико да заяви, че ще намали производството си със 100 000 барела на ден, което обаче е по-малко, отколкото настояваха останалите членове на "ОПЕК +", което постави под въпрос договореното съкращаване на добивите на петрол с общо 10 млн. барела на ден за следващите два месеца (за май и юни). "Президентът Тръмп заяви, че САЩ се ангажират да намалят с 250 000 барела допълнително, за да компенсират исканото от Мексико съкращение на добивите", посочи той.

Източник: Reuters

Азия

Китай налага по-строги ограничения върху износа на маски и други средства за лична защита, като изисква пратките да преминават задължителни митнически проверки Новите правила, които влизат в сила незабавно, са поредният опит на Пекин да балансира между силното търсене от цял свят на предпазни средства срещу разпространението на COVID-19 и необходимостта да гарантира, че производители и търговци няма да наводнят пазара с несертифицирани или негодни стоки. Някои правителства и болници вече се оплакаха, че средствата за лична защита, които са получили от азиатската държава, са неизползваеми. Нидерландските власти например изтеглиха десетки хиляди маски, получени от Китай, тъй като те не са покрили стандартите за качество. Китайските власти по-рано този месец въведоха изискване износителите на маски да представят документи, че продуктите им са регистрирани за продажба на китайския пазар и отговарят на стандартите в страната вносител. Според експерти новите проверки обаче могат да удължат процедурата за одобрение на партидите за износ с дни или дори седмици.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
09.04.2020
Dow Jones Industrial
23 719.37 (285.80)
Nasdaq Composite
8 153.58 (62.67)
Стокови борси
09.04.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)23.97
Heating oil ($US/gal.)1.0000
Natural gas ($US/mmbtu)1.7700
Unleaded gas ($US/gal.)0.7100
Gold ($US/Troy Oz.)1 731.80
Silver ($US/Troy Oz.)15.59
Platinum ($US/Troy Oz.)748.20
Hogs (cents/lb.)48.68
Live cattle (cents/lb.)84.38

       Опознай България

Хан Крум

Хан Крум управлява България от 803 г. до 814 г. Той успява да победи аварите и да разшири територията на България, която по негово време се простира от р. Дунав до Карпатите. Неговата цел била да обедини всички земи, населявани от славяни и прабългари. В края на 809 г. армията на хан Крум побеждава византийците и превзема Сердика, която по-късно става столица на България. През 811 г. византийската армия превзема Плиска, която по това време е столица на България. Крум предлага мир на византийския император Никифор I, който не го приема. През юли войската на Крум прави обсада на византийската армия и убива императора и повечето му командири. Според легендата, Крум обковал черепа на Никифор I със сребро и го използвал като чаша, от която пиел вино. По-нататък, управлението на Крум е увенчано с много победи и завоевания. Внезапната смърт на хана на 13 април 814 г. обаче, слага край на неговите смели планове. Управлението на Крум се свързва с много важни събития и реформи в историята на българската държава. Той създава първите в България писани закони, които са много строги, но справедливи и го прославят като владетел, успял да обедини славяните и прабългарите в една централизирана държава.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.04.2020
Българска версия: 29983, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999