Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 27 март 2020 г., брой 5167
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.03.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.14108
USD   1.78110
CHF   1.83922
EUR/USD   1.0981*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Булвенчърс АД - София
Вайпър Трейдинг АД - Русе
Зара АД АД - Стара Загора
Лъки 2006 АД - Пловдив
Механичен Завод АД - Мадан
Оптикъл сторидж АД - Стара Загора
Пенсионноосигурителен институт АД - София
Променергомонтаж АД - Пловдив
Пътища АД - Пазарджик
Санкт Петербург Турс АД - София
Строител Интест АД - София
Текон Т АД - Велико Търново
Транзитна търговска зона АД - Варна
Уан АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Извънредното положение заради коронавируса ще удължи гратисния период за въвеждането на тол-системата до 13 април 2020 г., съобщиха от Националното тол управление (НТУ). Тол системата стартира от 1 март, но заради забавена организация в доставките и оборудването с проследяващи устройства, бе даден срок до 27 март, през който тежкотоварните автомобили да се движат без бордови устройства и GPS тракери за таксуване. Изминатото разстояние трябваше да се отчита само чрез маршрутни карти. До момена 28 430 камиона и автобуса на български превозвачи вече са с регистрирани в Националното тол управление бордови устройства и се таксуват чрез тях при преминаването по платените пътища, съобщиха от ведомството. Това е доста нисък процент от общия брой на превозните средства, за които превозвачите трябва да плащат тол-такси от началото на март - близо 120 000. От старта на тола на 1 март въпреки намаления тежкотоварен трафик заради ограниченията срещу разпространението на коронавируса, са купени 342 646 маршрутни карти. Регистрирани са 9540 бордови машинки.

Източник: Сега

През февруари средният лихвен процент по жилищните кредити в левове за домакинствата се понижава с 0.28 пр.п. до 2.97% на годишна база, а по тези в евро спада с 0.38 пр. п. до 3.50%, съобщи БНБ. През втория месец на годината средната лихва по кредитите за потребление в левове се е увеличила в сравнение с февруари 2019 г. - с 0.03 пр.п. до 7.92%, а по тези в евро е намаляла с 0.70 пр.п. до 3.91 на сто. Спрямо предходния месец средните лихвени проценти по кредитите за потребление в левове и в евро спадат с 0.42 пр.п. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент остава почти без промяна, а при тези в евро намалява с 0.15 пр.п. При другите кредити в левове средният лихвен процент се повишава с 0.06 пр.п., а при тези в евро - с 0.41 пр.п. Годишният процент на разходите (ГПР) по кредитите за потребление в левове през февруари в сравнение със същия месец на миналата година се понижава с 0.31 пр.п. до 9.36%, а по кредитите за потребление в евро - с 0.42 пр.п. до 4.45%. През февруари годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове спада спрямо февруари 2019 г. с 0.40 пр.п. до 3.25%, а по жилищните кредити в евро - с 0.45 пр.п. до 3.88%.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Производство на мелничарски продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   ГудМилс България ЕООД - София   81 135  
  2   Топаз мел ООД - София   75 496  
  3   Кооперация Симид 1000 - Пловдив   52 443  
  4   Агроблок ЕООД - Горна Оряховица   38 169  
  5   Садина Плант ООД - Зелениково - Пд   16 900  
  6   Техра ЕООД - София   16 464  
  7   Мелница Сливен АД - Сливен   14 987  
  8   Колор Фуудс ЕООД - Петрич   11 321  
  9   Зърнени храни АД - Хасково   10 166  
  10   Агромил България АД - Пловдив   9 207  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 26.03.2020
  Обща стойност (BGN): 629 300.82  
Брой търгувани компании: 37
Premium 135 833.77
Standard 99 290.56
АДСИЦ 381 307.07
Структурирани 12 869.42
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч -16.00 %
Тексим банк АД - София 11.20 %
BaSE - Акции: 1 085.45
BaSE - АДСИЦ: 540.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Електроенергийното подразделение на руската корпорация „Росатом” – АО „Русатом Сервис” и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха договор за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ след открит търг, обявен през септември 2019 г. АКНП играе решаваща роля за безопасността на АЕЦ и е предназначена за работа в системата за управление и защита (СУЗ) на водно - водния енергиен реактор. Модернизацията на АКНП е процес от изключителна важност, затова при подготовката на работната и техническа документация ще участват главният конструктор на реакторните инсталации на АЕЦ „Козлодуй“ – „ОКБ ГИДРОПРЕСС“ и научният ръководител на проекта – изследователският център „Курчатовски институт“. Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП - Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти. Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и удължаването на срока на експлоатация на 5 и 6 енергоблок.

Източник: 24 часа

Природният газ може да поевтинее повече от сега предвиденото от "Булгаргаз" и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намаление на цената с 40,49 процента от 1 април 2020 г., стана ясно на обществено обсъждане в комисията на цената на природния газ през април, следвайки новата формула за образуване на тарифата на синьото гориво, договорена с "Газпром" в началото на март. Причината за очертаващото се допълнително сваляне на цената е в значителния спад на цените на петролните продукти и деривати и на газовите борси, отбелязани в последните 20 дни. Това със сигурност означава допълнително намаление, отбеляза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. КЕВР ще изиска от държавното дружество актуална информация с данните към 31 март, за да вземе окончателното си решение за цената през следващия месец. Цената на петрола сорт Брент падна до 26,55 долара за барел, а на американския лек петрол - до 23,52 долара за барел. На природния газ в момента цената се движи под 9 евро за мегаватчас. Разглежданата засега цена на газа за българския пазар е 26,21 лв./МВтч без ДДС и други такси за пренос и достъп. Вероятно заседанието за вземане на крайното решение за газовата цена ще е на 31 март, за да се разгледат допълнителните разчети на "Булгаргаз".

Източник: Дума

„Адванс Терафонд“ е продало дъщерното си дружество „Атера 1“ ЕООД на „Верея строй“ ЕООД, като прехвърлянето вече е вписано в Търговския регистър. Цената на сделката не се съобщава. Капиталът на дружеството е 1,82 млн. лв., като това е оценката на апортирания в дружеството имот в гр. Стара Загора с площ 10 650 кв. м. Имотът е купен през 2006 г., като местоположението му е на входа на Стара Загора, в близост до хипермаркетите "Техномаркет" и "Практикер". Имотът е придобит от община Стара Загора след открит търг. През 2007 г. "Адванс Терафонд" сключва договор за изграждане на търговски център с площ над 25 000 кв.м. върху този имот. Сделката обаче се проваля след предявяване на претенции върху собствеността на имота от трето лице. "Имотът е на изключително атрактивно и комуникативно място, в непосредствена близост до кв. "Железник" и до пътя за Старозагорските минерални бани", съобщиха тогава от „Адванс Терафонд“ АДСИЦ. В него има и пет сгради. 

Източник: investor.bg

Още три завода за авточасти спират производството си заради епидемията от коронавирус. След като най-големият работодател при доставчиците на авточасти "Язаки" съобщи, че временно прекратява работа в страната, сега към него се добавят и още компании от сектора. От понеделник за две седмици в Русе няма да работят "Монтюпе" и "Витте аутомотив". Производителят на акумулатори "Елхим Искра" в Пазарджик също спря производство за седмица с уговорката, че срокът може да бъде удължен. Причината - спирането на заводите на европейските автопроизводители и организационните проблеми с пропускателни пунктове и дистанция между работещите. В тази ситуация за местните производства съществува риск да бъдат изместени от пазара. Според ръководството на "Витте аутомотив" това е много вероятно да стане, тъй като конкурентите в Китай започват да възстановяват производството, а в Мексико въобще не са спирали работа. Производителят на акумулатори и батерии "Елхим Искра" - Пазарджик заради кризата с коронавируса отложи и решението си за разпределяне на дивиденти за 2019 г. За миналата година нетната печалба е 447 хил. лв. В прогнозите си за тази година компанията предвиждаше 2% ръст на продажбите, които за 2019 г. бяха 33.3 млн. лв., но в доклада сега се уточнява, че това е оптимистичен сценарий, който не отчита риска от разпространението на коронавируса. В същото време предприятието изнася над 90% от продукцията си, а най-големият му пазар е и най-засегнатият от епидемията - Италия, където се генерират около една трета от продажбите.

Източник: Капитал

„ВП Брандс Интернешънъл“ обяви, че притежаваната от компанията фабрика за производство на спирт от земеделски произход „Essentica” работи на пълен капацитет и в денонощен режим на работа. Причината са предприетите мерки за овладяване на епидемията от COVID-19 и драстичното увеличение в търсенето на дезинфектанти, С цел да задоволи в максимална степен нуждата от тази суровина, компанията доставя приоритетно продуктите си на български предприятия, специализирани в производството на медицински спирт и на дезинфектиращи средства, както и на общини и други публични администрации. Тези доставки се осъществяват за сметка на силно намалени експортни продажби към чуждестранни клиенти. „Essentica” е най-голямата в страната високотехнологична модерна фабрика за етанол и суровини, получени при производството му. Произведеният спирт е с алкохолно съдържание минимум 96% и отговаря на европейските стандарти за качество.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

До НСТС относно проекта на ПМС за компенсиране на работодатели, засегнати от кризата с COVID-19

Относно актуализирания проект на ПМС за компенсации на работодатели, засегнати от кризата, породена от COVID-19

ОТНОСНО: Проект на Закон за индустриалните паркове

„Лукойл-България“ с дарение за кампанията „За героите в бяло

Ключови машиностроителни заводи спират производство

Бизнесът в Русе по време на извънредното положение

Трудово-производителните кооперации се включват в производството на предпазни маски


Предстоящи събития

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Банката на Англия запази основния си лихвен процент на рекордно ниските 0,1% днес. Освен това беше готова да разшири наскоро разширената си програма за изкупуване на облигации, ако е необходимо, за да помогне на икономиката на Обединеното кралство да се справи с кризата на Covid-19. Банката, която се втурна да предприеме спешни мерки на два пъти по-рано този месец, когато правителството затвори части от икономиката, заяви, че не е в състояние да прецени точно размера на нападащия удар към растеж. Той намали британските проценти до 0,25% от 0,75%, само дни преди второто намаление до 0,1%, тъй като коронавирусната криза обхвана икономиката. "Ако е необходимо, MPC може да разшири още повече покупките на активи", заяви Банката на Англия, като се позовава на своя Комитет по паричната политика. "MPC ще продължи да следи отблизо ситуацията и в съответствие със своята компетентност е готова да реагира допълнително, колкото е необходимо, за да се предпази от неоправдано затягане на финансовите условия и да подкрепи икономиката", добави тя. По-рано този месец Банката на Англия намали лихвения процент до 0,25% от 0,75%, само дни преди второто намаление до 0,1%, тъй като коронавирусната криза обхвана икономиката.

Източник: Associated Press

Америка

Броят на хората в САЩ, подали заявления за помощи срещу безработица през миналата седмица са достигнали 3.3 милиона. Подобно число статистиката не е регистрирала никога, а причината за негативната тенденция е епидемията от COVID-19, която принуждава властите да ограничат икономическата дейност в страната, а работодателите са принудени да правят съкращения. Именно тази "война със заразата" вероятно ще сложи край на най-дългият периода намаляваща безработица в САЩ, като в един момент вече се смяташе, че заетостта в страната е пълна. Новопостъпилите седмични заявления за безработни в САЩ, за периода 15-21 март, са достигнали 3.28 млн. броя, съобщи Министерството на труда. Това надвишава средната прогноза на анализаторите от 1.5 млн. заявления и е в пъти над 280- те хиляди молби от предходната седмица, което бе двугодишен връх. Броят им е най-големият регистриран за една седмица, като надхвърля предишния антирекорд от близо 700 хил. новопостъпили искания за безработни през 1982 г. "Рекордът дори не е точната дума тук", казва Марта Гимбел, икономист от Schmidt Futures. "Тези числа са буквално невероятни“.

Източник: Reuters

Азия

Китай ще предприеме допълнителни мерки за увеличаване на капацитета на въздушните товарни превози за чужбина, за да стабилизира веригите на доставки, бе решено на заседание, ръководено от китайския премиер Ли Къцян. Премиерът подчерта, че развитието на международната логистика и услугите за доставки трябва да бъде ускорено, за да се гарантира плавното функциониране на индустриалната верига. Заради епидемията, обемът на товарите, превозвани от пътнически самолети, спадна рязко, а междувременно разходите за превоз се увеличиха значително, каза Ли Къцян. На срещата във вторник бе решено да бъдат предприети ефективни мерки за увеличаване на товарния капацитет на международните полети и се гарантират безпрепятствените доставки. Това ще помогне за стимулирането на китайската икономика и повиши конкурентоспособността на международните логистични услуги.

Източник: 24 часа

 
Индекси на фондови борси
26.03.2020
Dow Jones Industrial
22 552.17 (1 351.62)
Nasdaq Composite
7 797.54 (413.24)
Стокови борси
26.03.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)22.99
Heating oil ($US/gal.)1.0600
Natural gas ($US/mmbtu)1.7000
Unleaded gas ($US/gal.)0.6100
Gold ($US/Troy Oz.)1 639.90
Silver ($US/Troy Oz.)14.74
Platinum ($US/Troy Oz.)746.40
Hogs (cents/lb.)68.75
Live cattle (cents/lb.)93.55

       Опознай България

Борис Димовски

Борис Димовски е български карикатурист. Роден е на 20 октомври 1925 г. в асеновградското с. Яворово. Бил е депутат във Великото народно събрание. Борис Димовски следва графика в Художествената академия в София в периода 1949- 1951 г., възпитаник е на Илия Бешков. Работи активно в областта на карикатурата и графиката, публикува творби в периодичния печат, участва в телевизионни предавания. Димовски е художник във вестник Труд (1954-1958 г. и от 1969 г.), във вестник Стършел (1958-1969 г.). Сътрудник е на Българската кинематография. Илюстрира книги за деца и възрастни, като Безопасни игли (1960), Внимателни фейлетони (1963), Люти чушки (1968, 1990, 1993), Не от боята, а от маята (2002), Личен контакт (2004) от Р. Ралин, Невчесани мисли от Станислав Лец (1968 г.), Мигове в кибритена кутийка от О. Кръстева (1970 г.), Габровски шеги. Подбира и илюстрира Весели народни приказки (1974 г.) и др. Бил е оформител на театрални постановки. Лауреат е на множество награди за постижения в областта на карикатурата. Умира на 27 март 2007 г. на 81- годишна възраст.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.03.2020
Българска версия: 29992, Английска версия: 2889

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999