Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 26 март 2020 г., брой 5166
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(26.03.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.13745
USD   1.80644
CHF   1.84477
EUR/USD   1.0827*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Експресбанк АД - Варна
Пазар за плодове, зеленчуци и цветя АД - Сливен
Тексимтранс АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България ще поиска от Европейския съюз 1.1 млн. лв., за да изготви териториалните планове за справедлив преход, във връзка с реализацията на инвестициите от европейската "Зелена сделка". Правителството одобри решението по врема на Министерския съвет. Средатвата ще дойдат от Програмата на Европейския съюз за подкрепа на структурни реформи, по линия на която ще бъде осигурено финансиране по бъдещия Механизъм за справедлив преход и от Фонда за справедлив преход към него. Разходите за това са изцяло за сметка на Програмата за подкрепа на структурни реформи и не се изисква национално финансиране. Българските власти ще разполагат с 1.1 млн. лв., за да изготвят териториалните планове за справедлив преход на територията на три области в страната – Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Източник: economic.bg

2500 души в България са под карантина с болничен от личния лекар, 810 са със съмнения за коронавирус. Те се проверяват от МВР дали спазват ограниченията. 12,5 милиарда лева е бюджетът на НОИ. От тях 1,3 милиарда са за изплащане на различни видове болнични. Средства за момента има, каза управителят на НОИ Ивайло Иванов. Всички пенсионери, които получават до 363 лева ще получат допълнително за Великден по 40 лева. Тази мярка ще засегне 1,246 милиона пенсионери.

Източник: Сега

 
Концесии

Концесия на морските плажове „Шкорпиловци - централен“ в община Долни Чифлик, и „Делфин“, община Несебър, обяви правителството. Целта е обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Предлага се срокът на концесиите да е по 20 години. Минималното годишно концесионно възнаграждение за морския плаж „Шкорпиловци - централен“ е 24 923,99 лв. без ДДС, а за „Делфин“ - 26 071,25 лв. без ДДС. Двата плажа ще бъдат с водното спасяване, и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане и с услуги от обществен интерес. Кабинетът определи концесионер на морски плаж „Равда - Олимпийски надежди“, община Несебър след проведена открита процедура. Министерският съвет упълномощи министъра на туризма да сключи договор за концесия с „Джедар“ ЕООД, в едномесечен срок от влизане в сила на решението на правителството. Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 чадър до 8 лв. с ДДС и цена за 1 шезлонг в размер до 8 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Размерът на годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е 42 601,85 лв. без ДДС. Инвестициите за срока на концесията са 226 656 лв. с ДДС.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на мляко и млечни продукти, без сладолед
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Милки Груп Био ЕАД - София   177 281  
  2   Обединена млечна компания ЕАД - Пловдив   84 355  
  3   Тирбул ЕАД - Сливен   73 783  
  4   Данон Сердика АД - София   63 302  
  5   Кремио ЕАД - София   55 500  
  6   Димитър Маджаров - 2 ЕООД - Пловдив   53 015  
  7   Шрайбер Фуудс България ЕООД - София   45 538  
  8   Меггле България ЕООД - Шумен   32 955  
  9   Елви ООД - Велковци - Гб   28 562  
  10   Ем Джей Дериз ЕООД - София   27 434  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 25.03.2020
  Обща стойност (BGN): 1 120 441.20  
Брой търгувани компании: 40
Premium 513 333.63
Standard 465 496.02
АДСИЦ 113 089.84
Структурирани 28 521.73
Най-голяма промяна в цените
Топливо АД - София -30.56 %
Зърнени храни България АД - София 13.85 %
BaSE - Акции: 646 212.51
BaSE - АДСИЦ: 90 154.52

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Министерският съвет прие решение за увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на „Българска банка за развитие". С него се дава съгласие държавата да увеличи акционерното си участие в капитала на ББР чрез парични вноски на обща стойност до 700 000 000 лв. Парите от увеличаването на капитала ще се използват за изпълнение на мерки за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19, включително за издаване на портфейлни гаранции към банките, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити за определен период при определени условия и индивидуална преценка на всеки конкретен случай. Meрките, които се предвижда ББР да предприеме, целят осигуряване на достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на малките и средните предприятия, засегнати от пандемията на COVID-19. Цели се намаляване до минимум на рисковете от изпадане в криза на ликвидност и превантивна подкрепа на бизнеса, в това число и чрез споделяне на риска с търговските банки в страната.

Източник: 24 часа

Държавната комисия по хазарта е взела решение да отнеме временно лиценза на "Еврофутбол" за залагания и за онлайн игри за срок от три месеца, съобщиха от регулатора. Основание за това действие наличието на просрочени публични вземания в големи размери, които не са обезпечени. Комисията е издала на букмейкъра два акта за установяване на публично държавно вземане в размер на общо 328.9 млн. лв. (261.1 млн. лв. главница и близо 68 млн. лв. лихви). Те са били обжалвани, но съдът е оставил актовете в сила. Така "Еврофутбол" се оказва поредната компания от хазартната империя на Васил Божков, която ще поеме по пътя към несъстоятелността. През февруари и март това се случи и с "Ню геймс" и "Евробет", чийто бизнес бе прекратен, тъй като със законови промени организирането на лотарийни игри беше превърнато в държавен монопол. За разлика от тях дейността на "Еврофутбол" не е незаконна, но държавата твърди, че и то, както и другите дружества на Божков години наред е плащало по-ниски такси на държавата. През февруари компанията публикува в Търговския регистър финансов отчет за 2018 г. В него изрично е записано, че дружеството се "облага по реда на чл.30, ал.4 от ЗХ - такса в размер на 20% върху получените комисиони от хазартна дейност".

Източник: Капитал

От 29 април 2020 г. оръжейното предприятие „Арсенал“ започва масови съкращения. Уведомлението за планираната „оптимизация на персонала“ е изпратено до Агенцията по заетостта и до Бюрото по труда в Казанлък, съобщи генералният директор на дружеството Николай Ибушев. Ще бъдат засегнати 2000 от общо 9000 души персонал. Мярката била обсъдена със синдикатите. От „Арсенал“ обясняват решението си с „изключително трудната и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци“. Заради пандемията от коронавирус и свързаните с нея значителни инвестиции в здравеопазването се „измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките“. А проблемите на трансграничните транспортни коридори бавели доставките, посочват още от дружеството. До 29 март целият персонал на дружеството ползва платен или неплатен отпуск като мярка срещу разпространението на заразата с коронавирус.

Източник: Сега

Има достатъчно мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти, съобщиха от Агенция „Митници“. Анализ показва, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол е над 300 хил. литра средно дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане на акциз към момента се съхраняват над 4 млн. литра етилов алкохол (етилов спирт), които може да се вложи в производството на медицински спирт и дезинфектанти. Проведени са разговори с три компании: „Захарни заводи“ АД Горна ОряховицаSIS Industries Ltd и Rubella Beauty. „Само за месец март 2020 г. увеличението на продажбите на спирт за българския пазар е 60%. Продажбите, целево насочени към производители на медицински изделия, дезинфектанти и фирми, които използват денатуриран етилов алкохол за дезинфекция на помещения и апаратура към настоящия момент възлизат на над 700 хил.литра”, съобщиха от „Захарни заводи“ АД Горна Оряховица. Компанията е направила и дарение от 10 000 литра денатуриран етилов алкохол на държавните болници МБАЛ „Свети Иван Рилски“ гр. Горна Оряховица и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ гр. Велико Търново. По експертна преценка на „Захарни заводи“ АД етиловият алкохол, необходим за обезпечаване на нуждите от дезинфектанти за страната, възлиза на около 1 000 000 л. / месечно.

Източник: investor.bg

"Ти Би Ай Банк" ЕАД получи одобрение от Комисията за финансов надзор (КФН) да емитира облигации. Комисията е потвърдила проспект за първично публично предлагане и допускане до търговия на регулиран пазар на емисия подчинени, необезпечени облигации, които ще бъдат издадени от банката. В началото на месеца КФН реши да удължи срока, който бе даден на "Ти Би Ай Банк", за да представи коригирания си проспект. Емисията е в размер до 25 000 броя обикновени, лихвоносни, поименни, безналични, неконвертируеми, подчинени, необезпечени, свободнопрехвърляеми облигации, с номинална и емисионна стойност от 1000 евро всяка. Годишният лихвен процент е фиксиран, платим на годишни периоди, които ще бъдат определени съвместно от емитента и от водещия мениджър след приключване на срока на подписката, с еднократно погасяване на главницата на падежа на облигационната емисия, с матуритет 10 години, считано от датата на издаване на емисията. С решението си регулаторът вписва "Ти Би Ай Банк" ЕАД като емитент и посочената емисия облигации, в процес на емитиране, в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Работодателските организации в Кърджали с призив за дарителска кампания, предлагат помощ на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"

„Захарни заводи“ АД Горна Оряховица даряват 10 хил. литра спирт за болници

Работодател, който получи държавна компенсация, ще трябва да върне 2/3 от нея до месец

Икономика в условия на пандемия: Заплахите и щетите за българския бизнес

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

26 студенти-медици от Тракийски университет са в готовност да се включат в борбата с COVID-19, а трима вече са на първа линия

Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов подава ръка на средните училища

Стопанска камара – Добрич стартира дарителска кампания „Помогни сега, Добрич!“

Алибегов: Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите и осигуровки

Бизнесът и социалните експерти за икономическите и социални мерки на държавата

BusinesssEurope: Лидерите на ЕС трябва да защитават европейската икономика, каквото и да е необходимо

"Отчет за набраните средства в кампанията "Помогни сега" - Шумен"

Камара на строителите в България: Обръщение към държавните и общинските органи, строителните фирми и обществеността

Съюз на пивоварите в България: Предложения за минимализиране на отрицателните ефекти, породени от COVID-19

Обръщение на БХРА към правителството за предприемане на мерки, свързани с оцеляването на туристическия бранш

Коментар от членовете на АОБР по икономическите мерки, обявени от Министър-председателя на извънреден брифинг, на 24.03.2020 г.

Становище на Индустриален клъстер "Сигурност" във връзка с COVID-19


Предстоящи събития

26 март: Седмични онлайн дискусии събират специалисти по човешки ресурси

24-26 март: „Национални дни на кариерата“ стават виртуални

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският банков орган (ЕБО) издаде второ изявление, след призива си от 12 март 2020 г. към компетентните органи да се възползват от пълната гъвкавост, предвидена в съществуващия регламент, за да обясни редица допълнителни тълкувателни аспекти на функционирането на пруденциалната рамка във връзка с класификацията на заемите в неизпълнение, идентифицирането на заложените експозиции и тяхното счетоводно третиране. Тези разяснения ще помогнат за осигуряване на последователност и съпоставимост на показателите за риска в целия банков сектор на ЕС, които са от решаващо значение за наблюдение на ефектите от настоящата криза. ЕБО напомня също така на финансовите институции за техните задължения за защита на потребителите, временно премахва някои задължения за отчитане на доставчици на платежни услуги (PSP) и призовава PSP да повишат праговете си за безконтактни плащания до законовия лимит. ЕБО подкрепя мерките, предприети и предложени от националните правителства и органи на ЕС за справяне с неблагоприятното системно икономическо въздействие на коронавируса под формата на общи моратори.

Източник: Associated Press

Америка

Белият дом и Сенатът постигнаха споразумение по плана на стойност 2 трилиона долара за смекчаване на икономическия ефект от коронавируса в САЩ. След това текстът ще трябва да бъде гласуван в Камарата на представителите, където мнозинство имат демократите, и да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп. Още преди сделката да бъде обявена, американските борсови пазари реагираха и изстреляха основните индекси в небето. Dow Jones, който се счита за основен индикатор на състоянието на икономиката, отбеляза най-големия си дневен ръст от 1933 г. S&P 500 пък подобри рекорд от 2008 г., времето преди финансовата криза. Все пак експертите предупреждават, че пазарите са волатилни и нови сътресения са напълно възможни.

Източник: Клуб Z

Азия

Китайските технологични компании Xiaomi, Oppo и Vivo временно спряха производството на смартфони в Индия заради разпространението на коронавируса. Tрите компании решиха да спрат производството в заводите, разположени на територията на втория най-голям пазар на смартфони в света, след като като вчера премиерът на Индия Нарендра Моди въведе режим на строга изолация, влизащ в сила от днес за 21 дни. Приетите мерки предвиждат и затваряне на границите между отделните индийски региони. Друга голяма китайска технологична компания - Huawei все още не уточнила ситуацията с производствените си процеси в Индия, уточнява изданието. В най-лошия случай пазарът на смартфони в Индия може да се свие с 4,2 процента през 2020 година спрямо предходната година, а в най-добрия - с 3,2 процента, каза вицепрезидентката на компанията за пазарни проучвания Canalys Никол Пен.

Източник: БТА

 
Индекси на фондови борси
25.03.2020
Dow Jones Industrial
21 200.55 (495.64)
Nasdaq Composite
7 384.30 (-33.56)
Стокови борси
25.03.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)24.13
Heating oil ($US/gal.)1.0900
Natural gas ($US/mmbtu)1.6000
Unleaded gas ($US/gal.)0.6000
Gold ($US/Troy Oz.)1 623.00
Silver ($US/Troy Oz.)14.57
Platinum ($US/Troy Oz.)728.90
Hogs (cents/lb.)71.75
Live cattle (cents/lb.)96.32

       Опознай България

Превземането на Одринската крепост

На 24 март 1913 г. Втора Българска армия, подпомагана от две сръбски дивизии започва атака за овладяване на непревземаемата Одринска крепост. Одрин е укрепен от Османската империя под ръководството на германски инженери в навечерието на Балканката война (1912-1913 г.). Отбранителната линия включва три укрепени позиции. Първата е на 9-11 км. от града, а втората и третата са на 1-3 км от града. Позициите имат 24 каменни форта, стационирани голямокалибрени батареи, окопи, телени мрежи, фугаси. Гарнизонът й е в състав от 65 000 турски бойци и офицери, 524 оръдия и 20 тежки картечници. Срещу тях българското командване противопоставя 120 000 български и 40 000 сръбски войници и офицери. Българите имат 1300 оръдия. Планът на българското военно командване предвижда настъплението да започне нощем. Щурмът продължава до 26 март 1913 г. и завършва с превземане на крепостта. Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.03.2020
Българска версия: 29994, Английска версия: 2889

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999