Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 24 март 2020 г., брой 5164
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(24.03.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.10372
USD   1.81381
CHF   1.84686
EUR/USD   1.0783*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автотранспорт Чирпан АД - Чирпан
Браво пропърти фонд АДСИЦ - София
Др Щерев АД - София
Лясковски лозя АД - Лясковец
Напредък - Товарни превози АД - Нова Загора
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Bceĸи дeн в бюpaтa пo тpyдa в cтpaнaтa ce peгиcтpиpaт пo 1300 дyши, ĸaтo в пocлeдния дeн нa минaлaтa ceдмицa тoвa ca били 1301 дyши. Oт въвeждaнeтo нa извънpeднoтo пoлoжeниe бeзpaбoтицaтa e зaпoчнaлa pязĸo дa нapacтвa, ĸaтo пpeди тoвa в нoвopeгиcтpиpaнитe нa дeн ca били нaпoлoвинa. Toвa пoтвъpди миниcтъpът нa тpyдa и coциaлнaтa пoлитиĸa Дeницa Caчeвa. Рecтopaнтьopcĸият бpaнш ce oчaĸвa дa бъдe cpeд нaй-пoтъpпeвшитe oт мepĸитe, пpeдпpиeти c цeл oгpaничaвaнe нa eпидeмиятa y нac. Зaтвapянeтo нa зaвeдeниятa щe зaceгнe oĸoлo 250 000 paбoтeщи в цялaтa cтpaнa, нa ĸoлĸoтo ca изчиcлявaни зaeтитe в бpaншa. He пo-мaлĸo пoтъpпeвши ca и ĸoмпaниитe oт тeжĸaтa индycтpия и няĸoи пpoизвoдcтвa

Източник: Капитал

Работниците и служителите ще имат право на брутното си възнграждение при преустановяване на работа на предприятието или на част от него. Предприятието ще дължи пълният размер на заплатата независимо дали работата е преустановена със заповед на държавен орган или по решение на работодателя. Това записа в преходните разпореди на Закона за действията при въведеното извънредно положение парламентът като промяна в Кодекса на труда. Депутатите приеха за периода на извънредното положение НОИ да превежда 60 процента от размера на осигурителния доход за януари т.г. на осигурените лица, отговарящи на критерии, определени от Министерския съвет. Предвижда се това да е за не повече от три месеца. Трансферът ще е по банков път към осигурителя и въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта информация. Осигурителят се задължава да изплати пълният размер на възнагражденията и полагащите се осигурителни вноски за работниците, за които е получил помощ, в противен случай, ще трябва да възстанови получената от НОИ сума.

 
Дружества
Производство на прясно или замразено месо, без месо от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   163 417  
  2   Месокомбинат Русе АД - Русе   81 612  
  3   Тандем Попово ООД - Попово   22 373  
  4   Боримес ООД - Русе   22 342  
  5   Месокомбинат Свищов ООД - Свищов   19 590  
  6   Биляна ООД - Българско Сливово   18 450  
  7   Хеликом ООД - Сливен   17 028  
  8   Агрокомерс - 98 ЕООД - Търговище   16 159  
  9   Шенел - Шабан Шабан ЕТ - Прилепци   15 037  
  10   Интермес ООД - София   14 025  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 23.03.2020
  Обща стойност (BGN): 1 172 904.16  
Брой търгувани компании: 45
Premium 294 597.99
Standard 724 384.21
АДСИЦ 129 751.48
Структурирани 1 023.27
Облигации 23 147.21
Най-голяма промяна в цените
Експат Бета АДСИЦ - София -47.37 %
Холдинг Варна АД - Варна 3.33 %
BaSE - Акции: 3 194.42
BaSE - АДСИЦ: 528.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската банка за развитие ще играе важна роля за обезпечаване на непрекъснатост на ликвидността в банковата система, която да бъде на разположение на малките и средните предприятия и да облекчи българския бизнес, обяви главният икономист на ББР Илия Лингорски. Става дума за система от мерки, които да поддържат и подкрепят капацитета на банковия сектор за запазване на достъпа до финансиране на малките и средните предприятия в този период на извънредни обстоятелства. Фокусът на подкрепата е портфейлна гаранция, която ББР чрез вече увеличения си капитал ще може да предостави по определени критерии на търговските банки и да сподели риска с тях по време на екстремната ситуация. Решенията относно кредитната дейност в тази извънредна програма ще зависят от банките и ще останат на пазарен принцип.

Източник: econ.bg

Втората половина на юни и особено през юли и август 2020 г. ще има туризъм в България. Това са очакванията на изпълнителния директор на „Албена“ АД Красимир Станев. Той прави уговорката, че е важно как ще се развие ситуацията в страната ни и посочва, че в момента не сме особено засегнати от COVID-19 заради своевременните мерки на държавата. Само 20 дни преди въвеждане на извънредното положение „Албена“ отчита 10% ръст при настаняванията. Към момента отказите са 7-8% и то главно от клиенти, които са резервирали чрез Booking.com. Отливът на немския пазар е 6-7 на сто, каза още Станев. По думите му дружеството в момента е спряло всички инвестиции. По-голямата част от ремонтите вече са направени, а останалите са спрени. Всички служители са по домовете си, в курорта са само охранителите. На въпрос дали ще останат затворени част от хотелите, той не изключи възможността някои от хотелите в Горна зона да не отворят.

Източник: actualno.com

Инвестициите на „Кроношпан България“ във Велико Търново се фокусират върху екологията. Монтирани са измервателни устройства и средства за 24 часов мониторинг на „ Общи въглероди“ в ключови точки на отделните производства. Паралелно с това работи и станцията в квартал “Чолаковци“ за наблюдение в реално време на нивата на фини прахови частици във въздуха. В момента се тества и предстои да бъде въведена в експлоатация инсталацията за пречистване на всички отпадни технологични води, които се отделят в производствата. По този начин водите ще се използват многократно, без да се заустват в градската канализация. До края на годината е планирано броят на работните места на „Кроношпан“ във Велико Търново да надхвърли 250 души. Средното възнаграждение на персонала, ангажиран в производството, превишава и през тази година с близо 30% средната заплата за област Велико Търново. Досега в обновяването на производствената база са инвестирани над 420 млн. лв, а процесът продължава да бъде открит. По-голямата част от специалистите, които ще обслужват новата инсталация за производство на MDF във Велико Търново, вече преминаха през вътрешнофирмено обучение в други заводи на фирмата в Европа.

Източник: Янтра - Велико Търново

Заради извънредната ситуация с разпространението на коронавируса ще се наложи удължаване на сроковете за подаване на оферти от стратегически инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене". Строежите на продължението на руския газопровод "Турски поток" на българска територия и на междусистемната газова връзка с Гъриця засега се движат в предвидените по договорите срокове, каза енергийният министър Теменужка Петкова. "И "Балкански поток", и интерконекторът Гърция-България се движат в рамките на сроковете, които са предвидени в договорите", каза Петкова и допусна, че вероятно кризата, свързана с пандемията от коронавируса, ще наложи удължаване на срока по подаване на оферти по проекта "Белене" и уточни, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват интереса си към проекта. Всяка страна, съобразно своите икономически параметри и възможности, може да предприеме такива мерки, които счете за най-удачни. Още идната седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа, договорено със задна дата с "Газпром", заяви още енергийният министър.

Източник: mediapool.bg

Бургас ще се сдобие с нов обходен път дълъг 4 километра, който ще изнесе част от трафика от тежки камиони извън чертите на града. Обходният път, който ще има няколко пътни възела тип „детелина“ ще позволява на трафика, идващ от Варна, да излиза директно на магистрала „Тракия“, вместо да пресича част от Бургас. Обектът ще струва около 63 млн. лв. с ДДС – това е пределната цена според пуснатата от Агенция „Пътна инфраструктура“ обществена поръчка за избор на строител. Това е една от най-големите за тази година обществени поръчки за ново строителство на пътища, ако не се смятат лотовете на „Хемус“ и строящите се участъци от „Струма“. При достигането на магистрала „Тракия“ до Бургас преди десетина години трафикът бе вкаран директно почти в центъра на града. Сега той ще минава покрай Атанасовското езеро и ще завършва малко след вливането на движението в магистрала „Тракия“, без да се налага колите да минават през централните булеварди на града. На мястото, на което завършва, се дава възможност след време да се продължи с изграждането на цялостно околовръстно шосе. Пътят ще е с магистрални габарити, като почти по цялата му дължина ще има и две локални платна, отделени от основните с тревни площи.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Относно: Официална позиция на „Сдружение на фамилния бизнес- България“ относно необходимостта от предприемане на адекватни действие за минимизиране на социалните и икономически щети в резултат от пандемичната заплаха

Дарители по време на криза: Лидл и Кауфланд даряват 300 000 лева

БСК временно преустановава издаването на сертификати за форсмажор


Предстоящи събития

24-26 март: „Национални дни на кариерата“ стават виртуални

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 1 - 14 март 2020, съботно-неделен
CCNA 2 - 14 март 2020, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 март 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Холандско-британската енергийна компания Royal Dutch Shell намали капиталовите си разходи за 2020 г. с около 5 млрд. долара в понеделник и спря следващия транш на обратно изкупуване на акции, тъй като дружеството се опитва да преодолее кризата на петролните пазари, породена от слабото търсене и ценовата война между Русия и Саудитска Арабия. Компанията заяви, че ще намали паричните капиталови разходи за 2020 г. до 20 млрд. долара или дори до по-малко от планирано ниво от около 25 млрд. долара, като добави, че инициативите ще допринесат за освобождаване на паричен поток в размер на 8-9 млрд. долара. Shell също така посочи, че основните оперативни разходи ще бъдат намалени с между 3-4 млрд. долара годишно през следващите 12 месеца в сравнение с нивата през 2019 г. „Ще продължим да преглеждаме динамично развиващата се бизнес среда и сме готови да вземем по-нататъшни стратегически решения и да разгледаме необходимите промени в общата финансова рамка“, заявиха от компанията. Shell се присъединява към американската Chevron, която заяви, че търси начини да намали разходите, след като цените на петрола паднаха с близо една трета за един ден след избухването на ценова война.

Източник: Reuters

Америка

Безработицата в САЩ може да се изстреля до 30%, а брутният вътрешен продукт - да се понижи с 50% през второто тримесечие в резултат от затварянето на много предприятия в икономиката, каза президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард. Той посочи още, че загубите в икономиката в периода януари - март ще достигнат 2,5 трлн. долара. "Всичко е на масата по отношение на допълнителните програми за заеми, които централната банка може да осъществи", каза той. "Можем да направим дори още повече, ако е необходимо, предвид въведеното извънредно положение. Зависи от това в каква посока иска да поеме Конгресът." Според Булард в момента се извършва "планирано и контролирано спиране" на икономиката на САЩ, а, за да се превъзмогнат ефектите от него, от централната банка ще инжектират колосално количество новонапечатани долари в икономиката. Количеството притежавани от нея държавни облигации ще се увеличи с поне 500 млрд. долара, а тя ще изкупи и обезпечени от ипотеки активи за още поне 200 млрд. долара.

Източник: Bloomberg

Азия

Обещаният от японския премиер Шинздо Абе огромен пакет стимули ще включва разход от най-малко 137 милиарда долара, финансирани частично от облигации. По този начин страната се присъединява към усилията за смекчаване на икономическия удар от епидемията от коронавируса. Макар че вероятно емисията дългови книжа няма да бъде голяма, ще насочи вниманието към влошената бюджетна позиция на Япония в момент, когато сътресенията на пазара, предизвикани от пандемията, карат инвеститорите да се откажат даже от сигурни активи като държавните облигации, за да предпочетат парите в брой. Трябва да представим големи, мощни икономически и бюджетни мерки, отговарящи на огромната сила на удара от коронавируса, каза днес пред парламента Абе. В зависимост от ситуацията ще вземем мерки, които надхвърлят по мащаб мерките, взети след кризата с Леман (Lehman), каза той. Японската централна банка също е готова да стимулира икономиката за втори пореден месец през април, ако пандемията доведе до съкращения на работни места и намаляване на капиталовите разходи, които биха застрашили перспективите за икономическо възстановяване.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
23.03.2020
Dow Jones Industrial
18 591.93 (-582.05)
Nasdaq Composite
6 860.67 (-18.84)
Стокови борси
23.03.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)24.00
Heating oil ($US/gal.)1.0700
Natural gas ($US/mmbtu)1.5900
Unleaded gas ($US/gal.)0.5300
Gold ($US/Troy Oz.)1 593.00
Silver ($US/Troy Oz.)13.74
Platinum ($US/Troy Oz.)662.30
Hogs (cents/lb.)70.95
Live cattle (cents/lb.)92.52

       Опознай България

Велико Търново

Велико Търново е един от най-древните градове в България. Живописното местоположение и панорамният изглед на града, неговото богато културно и историческо наследство му печелят славата на исторически, културен и туристически център на съвременна България. Според историците, градът е основан през 4 в.пр.н.е. През 1185 г. той става център на българското въстание срещу византийското робство и столица на възстановената Българска държава. Царският дворец е разположен на три хълма - Царевец, Трапезица и Света Гора. Царевец е главната българска крепост и най-мощната твърдина по времето на Второто българско царство (1185 - 1393 г.). През този период България не само възвръща старата си слава и блясък от най-добрите години на Първата българска държава, но стъпва на три морета и става най-влиятелната държава в Югоизточна Европа. През периода 15-19 в. Търново е символ на старата българска държавна система и водещ център в борбата за културна независимост. По време на българското Възраждане градът е важен административен, търговски и индустриален център. След Освобождението от турско робство до края на войните от 1912-1913 г. и от 1915-1918г., като историческа столица на България, Търново играе първостепенна роля за политическото, административно и културно оформяне на независима България. През 1879г. България е възстановена за втори път. Именно тогава, Учредителното събрание изготвя Търновската конституция в залата на бившия Турски конак в града. Първото, третото, четвъртото и петото Велико Народно Събрание (съотв. През 1879, 1887, 1893 и 1911г.) се състоят в града.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.03.2020
Българска версия: 29997, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      

Септември 2020
 ПВСЧПСН
36 123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930    


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999