Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 март 2020 г., брой 5163
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(23.03.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.14860
USD   1.82668
CHF   1.85457
EUR/USD   1.0707*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алфа България АД - София
Евро Алианс Геотехника АД - София
Ефко Груп АД - София
ИмВенчър II КДА - София
Мебелна къща Лазур АД - Варна
Софстрой приват АД - София
Хеброс П АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Право на обезщетение от 50 на сто от брутното си възнаграждение ще има работникът при спиране на работата на предприятието или на част от него от държавен орган поради обявено извънредно положение. Това записа в преходните разпореди на Закона за действията при въведеното извънредно положение парламентът като промяна в Кодекса на труда. Сумата не може да е по-малка от 75% от минималната работна заплата за страната. Обезщетението ще е за сметка на работодателя. С промени в Кодекса за социално осигуряване депутатите приеха за периода на извънредното положение НОИ да превежда 60 процента от размера на осигурителния доход за януари т.г. на осигурените лица, отговарящи на критерии, определени от Министерския съвет. Предвижда се това да е за не повече от три месеца. Трансферът ще е по банков път към осигурителя и въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта информация. Ако осигурителят не може да изплати пълната осигурителна вноска на работниците си, ще трябва да върне получената от НОИ сума.

Източник: offnews.bg

Парламентът ще се събере извънредно заради ветото на президента върху част от Закона за мерките при извънредно положение. Румен Радев върна текстове, които намира за ограничителни и които може да останат в действие и след извънредното положение. Той оспорва два текста от закона за извънредното положение. Първата атакувана норма е промяната в Наказателния кодекс, според която предаването на невярна информация за разпространението на заразна болест ще се наказва със затвор. Президентът атакува и текстът за спекулата на цените, предложен от БСП, или по-точно промяната в закона за защита на потребителите, с която се цели „право на защита от необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия“. Според Радев не е ясно кои цени са необосновано високи и за кои стоки се отнася, което предполага субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол. Президентът смята, че с промените не се въвежда праг, а се предвижда фиксиране на всички цени в икономиката.

Източник: Сега

 
Дружества
Добив на трошен камък, чакъл и пясък
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Ескана АД - Варна   19 174  
  2   Имерис Минералс България АД - Кърджали   17 499  
  3   Андела АД - Бургас   14 806  
  4   Холсим Кариерни материали АД - София   11 412  
  5   Инмат ООД - София   11 207  
  6   Холсим Кариерни материали Пловдив АД - Пловдив   10 880  
  7   Благоустройствени строежи ЕООД - Бургас   9 667  
  8   Поларис 8 ООД - Варна   8 364  
  9   Минерал 2000 ЕООД - София   8 127  
  10   Инертни материали - Ямбол АД - Ямбол   7 957  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 20.03.2020
  Обща стойност (BGN): 1 560 030.41  
Брой търгувани компании: 52
Premium 316 422.76
Standard 591 999.78
АДСИЦ 514 781.23
Структурирани 50 908.16
Облигации 85 918.47
Най-голяма промяна в цените
Финанс Директ АД - София -27.41 %
Зърнени храни България АД - София 14.17 %
BaSE - Акции: 1 032 531.02

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка Неделчо Неделчев напуска банката. Решението му е в сила от 20 март 2020 г. Новият главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Fibank ще бъде Никола Бакалов. Неделчев имаше водеща роля в редица значими за банката проекти от 2017 г. насам, а през периода 2007 - 2012 г. бе член и на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка. През 2013 г. Неделчев ръководи успешно проекта за придобиването на "Юнионбанк” ЕАД, а след това беше член на Надзорния съвет на същата до вливането й във Fibank.

Източник: Банкеръ

Заводът за автомобилни компоненти "СЕ Борднетце - България" ЕООД в Мездра временно спря работа. Засега затварянето е временно - до 5 април включително. Решението е на ръководството на предприятието във връзка с ограничителните мерки. В завода все пак отделни звена ще продължат дейността си - те изпълняват малки проекти по индивидуален график. В предприятието във Мездра, което прави кабели, работят стотици хора от Врачанска област. Очаква се и други български предприятия от автомобилния сектор да прекратят времено работа. Причината е, че техните производства са свързани с големите автоконцерни, които вече замразиха поточните си линии заради кризата с коронавируса.

Източник: Сега

Производителят на матраци и легла "ТЕД-БЕД" ЕАД успешно реализира нов инвестиционен проект на стойност 8.5 млн. лв.за изграждане на цех за профилиране на различни видове полиуретанова пяна. Новата производствена база е с разгъната площ от 15000 кв.м и е първата изцяло автоматизирана линия за изрязване на полиуретанова пяна на Балканите, оборудвана от водещи производители в бранша и с капацитет за профилиране над 30 тона дневно. Инвестицията е логичен ход с оглед на вече дългогодишно функциониращата фабрика за производство на пружинни пакети Red Springs - част от групата свързани компании към "TEД-БЕД" ЕАД. Сега "ТЕД" изравнява мощности както в производството на пружинни, така и в непружинните матраци.

Източник: Капитал

Пловдивски превозвачи докараха чисто нови автобуси за 22 милиона лева, с които ще участват в конкурса за 8 линии в град Пловдив. Той обаче се отлага за 14 април 2020 г. тъй като фирма от Монтана го е обжалвала. Компанията "Автобусни превози" е докарала нови 30 рейса с марката "Темза". Те са 12 метра дълги, със 105 места и от най-високия екологичен клас Евро 6 D. Всеки е оборудван с платформа за инвалиди и с климатик, а шофьорите са отделени в кабина. Още толкова автобуси от същата марка е поръчал и Иван Чолаков от "Автотранс". Междувременно превозвачите настояват общината да спре градските рейсове заради липсата на пътници и избягването на контакти. Те предлагат автобусите да возят сутрин до 9 и след това от 16 до 19 часа, за да могат хората да ходят и да се прибират от работа. От градската управа обаче решиха, че рейсовете ще возят и след 20 часа, защото имало хора, които ги ползват, за да се приберат. "

Източник: 24 часа

Национална компания "Железопътна инфраструктура" подписа договор за 89 млн. лв. без ДДС (93.3 млн. лв. без ДДС с включените непредвидени разходи) по проекта за развитие на железопътен възел Пловдив. Изпълнител на поръчката е обединение "Проект Пловдив", в което участват строителят "Трейс груп холд" и "Балкантел", която е специализирана в доставката на телекомуникационно и навигационно оборудване за граждански и военни цели. Поръчката беше обявена през юли миналата година, като компанията победител е и единствената, подала оферта. Решението за възлагане е взето на 24 февруари. Проектът предвижда модернизация на железния път, контактната мрежа и системите за сигнализация и телекомуникации, както и изграждане на пробив под жп гара Пловдив. Финансирането е по Механизма за свързана Европа и е част от големия проект за модернизацията на жп линията Пловдив - Бургас (фаза 2), по който се работи от години. Самата жп гара в Пловдив беше дадена на концесия за 35 години през 2013 г. Процедурата се проведе по време на първото управление на Бойко Борисов. Като единствен кандидат се появи обединението "Железопътна гара Пловдив", в което 95% участие има автобусната компания "Карат-С" на Миролюб Столарски.

Източник: Капитал

Общото събрание на акционерите на "М+С хидравлик" АД - Казанлък ще гласува сума в размер на 10 252 632 лв. да бъде заделена за изплащане на дивиденти, става ясно от поканата за провеждането му. Мениджърите предлагат всеки притежател на такива книжа да получи по 0.26 лв. за една своя акция. От печалбата за 2018 г. за разпределение бе заделена сума в размер на 11.83 лв., като всеки акционер получи по 0.30 лв. за една ценна книга. За 2017 г. към портфейлите на притежателите на акции на "М+С хидравлик" бяха насочени общо 11.52 млн. лева. От 1997 г. насам дружеството е изплатило близо 88 млн. лв. на акционерите си. Компанията завърши годината с нетна печалба от 12 763 000 лева. Предлага се остатъкът от положителния финансов резултат, след заделянето на дивидент, да се отнесе във фонд "Неразпределена печалба" на "М+С хидравлик" АД. Акционерите ще гласуват и по предложението за освобождаване на членовете на борда на директорите - Димитър Тановски, Иван Делчев, Стоил Колев, "Велев Инвест" ЕООД, "Состра инженеринг" ЕООД и "Манг" ООД, от отговорност за дейността им през изминалата година.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация

На 20.03.2020 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи отчет към 31.12 2019 г. на "Комплексен онкологичен център-Бургас" ЕOOД - Бургас       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК подкрепя ветото на Президента на РБ

Радосвет Радев: България може да се превърне във фабриката на Европа за предпазни маски и облекла

Учени от Русенския университет разработват предпазни шлемове за лекарите

Корпоративната социална отговорност в България се представи отлично по време на кризата

Мария Минчева: При неплатения отпуск има опасност от ефект на доминото

Декларация за придвижване във връзка с мерките срещу разпространението на COVID-19

Шумен купува бързи тестове за COVID-19 с дарения

Мрачна прогноза, безработицата в Русе може да достигне 50%

Предложения от Оперативен щаб за храни и напитки

БСК временно преустановава издаването на сертификати за форсмажор


Предстоящи събития

24-26 март: „Национални дни на кариерата“ стават виртуални

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 1 - 14 март 2020, съботно-неделен
CCNA 2 - 14 март 2020, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 март 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Италианската министерство на финансите очаква БВП на страната да се свие около 3% тази година на фона на пандемията от коронавирус. Двама неназовани източници с познания по въпроса казаха, че тези оценки се основават на сценарий, при който националната карантина (блокада) в Италия бъде отменена до края на април. Понастоящем суровите ограничителни мерки трябва да бъдат премахнати между 25 март и 3 април. Въпреки това премиерът Джузепе Конте заяви по-рано, че смята, че блокада заради Covid-19 трябва да бъде удължена във времето. В четвъртък смъртността от коронавируса в Италия надмина тази в Китай, докато италианският професор по теоретична физика в Римския университет Федерико Ричи-Терсенги прогнозира по-рано през седмица, че през следващите три седмици могат да загинат още 10 000 души. Междувременно изследователи от Университета в Генуа създадоха модел, според който епидемията от коронавирус достига своя връх в Италия между 23-и и 25-и март.

Източник: Reuters

Америка

Федералният резерв започна да отпуска ликвидност в долари на останалите централни банки, в опит да спре поскъпването на американската валута, предаде Barron’s. Първите, които ще се възползват от това, са институциите на Нова Зеландия, Сингапур, Австрия, Бразилия, Дания, Южна Корея, Норвегия и Швеция. Мярката се прилага за пръв път от Голямата рецесия през 2008 г., а резервът реши да я предприеме, след като през последните дни търсенето на долари на глобалните пазари нарасна драстично, което изстреля доларовият индекс, изчисляващ стойността на валутата спрямо кошница от чуждестранни такива, от 95,5 пункта на 2 март до 102,4 пункта днес, което е ръст от почти 10% в сравнение с тях. Това покачване доведе и до поскъпване на цената, която инвеститорите и бизнесите плащат на банките, за суаповете на щатски долари в други валути, като доларът и йената. В началото на седмицата те бяха започнали да се понижават, след като централната банка понижи лихвата по суаповете с Bank of Canada, Bank of England, Bank of Japan, Европейската централна банка и Швейцарската национална банка, но пазарите очевидно имаха нужда от още по-драстично свиване.

Източник: Фирмена информация

Азия

Почти половината от публичните потребителски компании в Китай нямат достатъчно средства, за да оцелеят през следващите шест месеца. Данните подчертават колко спешно Пекин трябва да рестартира икономиката и да накара потребителите отново да харчат. Ресторантите са в най-лоша форма, след като епидемията остави китайците вкъщи. 60% от тях не могат да покрият разходите за труд и наем. Сред продавачите на бижута и дрехи почти половината нямат достатъчно кеш за следващите шест месеца, освен ако търсенето не се покачи рязко. Макар че броят на заразените с коронавирус в Китай намалява, а ритейлъри като Starbucks и Haildilao отвориха отново обектите си в регионите с по-нисък риск, търсенето не изглежда да се възстановява бързо, тъй като китайците се колебаят дали е безопасно да напуснат домовете си. Китай очаква и втора вълна инфекции, отчасти от хора, които се връщат обратно в страната. Макар че заводите възстановяват производството, надеждите за рязко възстановяване намаляват, след като коронавирусът зарази целия свят. Икономистите вече очакват световната икономика да загуби $2,7 трлн.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
20.03.2020
Dow Jones Industrial
19 173.98 (-913.21)
Nasdaq Composite
6 879.52 (-271.06)
Стокови борси
20.03.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)22.90
Heating oil ($US/gal.)1.0000
Natural gas ($US/mmbtu)1.5400
Unleaded gas ($US/gal.)0.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 496.50
Silver ($US/Troy Oz.)12.60
Platinum ($US/Troy Oz.)622.10
Hogs (cents/lb.)67.95
Live cattle (cents/lb.)90.10

       Опознай България

Боянската църква

В Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“ има средновековни стенописи от 1259 г. с високи художествени качества и неоспорим принос в европейската художествена култура. На северната стена са изобразени ктиторите севастократор Калоян, “братовчед царев, внук на сръбския крал Стефан”, и съпругата му Десислава, а на срещуположната стена – царската двойка Константин Тих Асен и Ирина, внучка на цар Иван Асен II и дъщеря на византийския император Теодор Ласкарис. Предадени са всички подробности в облеклото, в лицата са спазени индивидуалните особености, така че може да се приеме, че това са истински портрети, рисувани вероятно от натура и то във време, когато портретната живопис е била в зачатък. В много от религиозните сцени са изобразени черти от тогавашния народен бит. Стенописите имат не само художествена, но и историческа и документална стойност. Църквата е включена през 1979 г. в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО под № 42. От 2003 г. Боянската църква е филиал на Националния исторически музей.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.03.2020
Българска версия: 29997, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999