Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 20 март 2020 г., брой 5162
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(20.03.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.10338
USD   1.81079
CHF   1.85651
EUR/USD   1.0801*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ладимекс холдинг АД - Перник
Люк АДСИЦ - София
Пътинженеринг Русе АД - Русе
Универс хармони АД - Петрич
Устрем-инвест АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Текстът за авансовите вноски за данък печалба, който предизвика бурни негативни реакции сред счетоводната общност и бизнеса, беше оттеглен от вносителите му по време на второ четене в правна комисия на Закона за мерките във връзка с извънредно положение. Според първоначалното предложение авансовите вноски за големи предприятия за месеците януари - юни тази година трябваше да се изчисляват на базата на половината от данъчната печалба през 2018 г. (защото няма да са изготвили отчет за 2019 г.). Текстът предизвика остра негативна реакция, защото през въпросната година повечето фирми са били на печалба, но сега заради наложените ограничения някои от тях дори са принудени да затворят. Но всъщност много компании можеха просто да спрат вноските си, което става с подаване на декларация в НАП. Фирми с приходи под 300 хил. лв. или новоучредени дружества не правят авансови вноски.

Източник: Капитал

Българската народна банка (БНБ) прие пакет от мерки, които ще увеличат ликвидността в търговските банки с 9.3 млрд. лв. Причината за днешното решение е пандемията от COVID-19, която застрашава както европейската, така и българската икономика. От централната банка казват, че мерките целят едновременно запазването на устойчивостта на банковата система и засилване на нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и фирмите. На първо място БНБ ще позволи на търговските банки да капитализират цялата печалба за 2019 г., която достигна 1.6 млрд. лв. Oтменя и предвидените за 2020 и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер, което ще остави във финансовите институции още 0.7 млрд. лв. 

Източник: economic.bg

 
Концесии

„К И Инженеринг" ЕООД ще проучва строителни материали в площ „Щъркелите-2", разположена в землищата на селата Цалапица и Костиево, област Пловдив. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет. Разрешението за проучване се предоставя за 1 година. За този срок титулярят ще вложи 29 хил. лв. в проучвателните дейности.

Източник: 3e News

Дружества
Производство на спиртни напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   ВП Брандс Интернешънъл АД - Пловдив   118 439  
  2   СИС Индустрийс ООД - София   95 942  
  3   Винпром Троян АД - Троян   6 572  
  4   Нордикс ООД - Труд   4 516  
  5   Синхрон Инвест ЕООД - София   2 626  
  6   Винпром АД - Велико Търново   931  
  7   Бонидекс ООД - Рогош   788  
  8   Винпром Карнобат 1181 ООД - София   711  
  9   Докторс ООД - София   682  
  10   Хове ООД - Муселиево   536  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 19.03.2020
  Обща стойност (BGN): 2 849 076.47  
Брой търгувани компании: 52
Premium 493 357.61
Standard 1 953 550.93
АДСИЦ 179 704.61
Структурирани 1 292.50
Облигации 221 170.82
Най-голяма промяна в цените
Еврохолд България АД - София -33.33 %
Елхим - Искра АД - Пазарджик 16.67 %
BaSE - Акции: 14 000.90
BaSE - АДСИЦ: 7 568.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Софарма Трейдинг", обяви, че ще бъде новия собственик на групата атпеки на "ЕС СИ ЕС Франчайз". Подписан е договор за придобиването ѝ. Предстои сделката да получи разрешение от Комисията по защита на конкуренцията. С тази стъпка "Софарма Трейдинг" ще увеличи значително броя на обектите си, като към момента тя има над 60 аптеки под бранда SOpharmacy, а "ЕС СИ ЕС Франчайз" управлява над 150 такива обекта в цялата страна. "ЕС СИ ЕС Франчайз" оперира на българския пазар от 2007 година, като тя управлява няколко вериги аптеки - "Санита", "Сейба аптеки и дрогерии" и "Софийски аптеки". От своя страна "Софарма Трейдинг" оперира в разнообразни сегменти на здравния сектор - търговия на едро с лекарства, медицински изделия и консумативи на болничен пазар, търговия на едро с продукти за здраве и красота и други. От 2015 година дружеството развива своя верига аптеки под марката SOpharmacy, като днес има повече от 60 обекта в 10 града. През същата година българската компания навлезе и на сръбския пазар, като придоби местна компания.

Източник: money.bg

Нова фотоволтаична електроцентрала /ФтЕЦ/ ще бъде изградена в Димитровград, съобщи кметът на общината Иво Димов. Проектът ще бъде реализиран от австрийскa компания, а общата стойност на инвестицията се очаква да надхвърли 75 млн. лв. Соларната електроцентрала ще бъде изградена върху пустеещ терен с обща площ около 650 декара. Очаква се да има инсталирана мощност от 65 MW, най-голямата към момента в България и да произвежда над 90 000 000 kWh чиста енергия годишно, като по този начин спестява извърлянето на близо 120 хиляди тона въглероден двуокис в земната атмосфера. Инвестицията ще бъде реализирана от Енери Дивелопмънт Тракия Солар ЕООД. Компанията е част от австрийскта група Енери, която наскоро подписа договор за придобиване на най-голямата оперираща слънчева централа в България, ФтЕЦ Караджалово (60,4 МW). Енери е австрийска компания, която инвестиира във възобновяема енергийна инфраструктура. Oснователите на компанията имат дългогодишен, успешен опит в енергийния сектор и са участвали в разработката, реализацията и управлението на енергийни проекти в Европа на стойност 40 милиарда евро.

Източник: 3e News

"ВиК Перник" ще натрупа загуби заради софийската вода. Цената, която се очаква КЕВР да утвърди, ще е по-висока от тази, която перничани плащат в момента. От "ВиК Перник" твърдят, че разликата е много малка и на този етап ще е за сметка на дружеството. Според експерти загубите ще са по-сериозни заради лошото състояние на инфраструктурата, а дружеството и в момента е в тежко финансово състояние. Цената на "Софийска вода" за доставяне на вода (без разходите за отвеждане и пречистване на битовите води) в момента е близка до тази на Перник - 1,46 лв. срещу 1,42 лв. без ДДС. Очаква се, че на близка цена ще бъде доставяна и занапред водата до тръбата в "Мало бучино". Към нея ще се калкулират и допълнителни разходи заради минаването на водата през помпена станция, но разликата няма да е голяма, коментира изпълнителният директор на "ВиК Перник" Борислав Иванов. За 2019 г. дружеството е на загуба, която според запознати надхвърля 1 млн. лв. По последни данни притокът в язовира достига 8,2 млн. куб. метра.

Източник: Сега

Дружеството „Алтерко Пропъртис“ ЕООД е потвърдило намерението си за финализиране покупката на недвижим имот на предварително определената дата – 16 март 2020 г., но е договорено завършването на сделката да стане на по-късна дата в края на април 2020 г., съобщи компанията майка „Алтерко“ АД. Продавачът също е потвърдил намерението си за сключване на сделка. Дружеството ще оповести допълнително информация във връзка с финализирането на продажбата, съгласно законовите изисквания. Имотът е съседен на притежаваната от дружеството бизнес сграда в района на кв. Кръстова вада с обща площ 610 кв. м. Цената на квадратен метър е около 820 евро. По преценка на мениджмънта на „Алтерко“ АД това е добра възможност за разширяване на сградния фонд за целите на осигуряване на допълнителни офис и складови помещения, които да отговарят на потребностите на дъщерните дружества на холдинга. На 18 февруари 2020 г. Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспекта за увеличение на капитала на „Алтерко“ АД. Планираше се процесът по публичното предлагане да започне в началото на март 2020 г. Предлагат се до 3 млн. акции при емисионна цена от 3 лв. на акция. Минимумът за успех на предлагането е записването на 1 млн. нови акции.

Източник: investor.bg

Комисията за финансов надзор разреши на "Кей Би Си Асет Мениджмънт" НВ (Белгия) да придобие 100% пряко квалифицирано участие в управляващо дружество "ОББ Асет Мениджмънт" АД. "ОББ Асет Мениджмънт" АД е лицензирано управляващо дружество с решение на Комисията за финансов надзор от 2004 година. То е организирало осем колективни инвестиционни схеми в лева и една колективна инвестиционна схема в евро. Фондовете, управлявани от "ОББ Асет Мениджмънт" АД, са едни от най-успешните български колективни инвестиционни схеми у нас, които предлагат възможности за инвеститорите да "стъпят" на българските и международните капиталови пазари. От юни 2017 г. фондмениджърът е част от "KBC Груп България", в която влизат ОББ, ДЗИ, "ОББ Интерлийз", "ОББ Факторинг", "ОББ Застрахователен брокер", "ОББ Метлайф ЖЗД". Акционери в управляващото дружество са "Обединена българска банка", притежаваща 90.86% от капитала, и KBC BANK, Белгия, която контролира до момента 9.14% от акциите с право на глас. KBC BANK разполага с 1500 клона, има 38 000 служители и над 10 млн. клиенти в Европа. Със своите активи за 273.58 млн. лв. "ОББ Асет Минеджмънт" АД е най-голямото управляващо дружество у нас. То е лидер и по показателя "най-много привлечени клиенти".

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ДЕКЛАРАЦИЯ на АОБР срещу предложението за промяна в реда за плащане на авансовия корпоративен данък

Относно Проект на Закон за мерките по време на извънредното положение (преди второ четене в пленарна зала)

ХоРеКа настоява за мерки в подкрепа на хотелиерско-ресторантьорския бизнес

БЕА: Е-магазините прилагат строги мерки за гарантиране безопасността на клиентите и служителите си

БСК временно преустановава издаването на сертификати за форсмажор


Предстоящи събития

24-26 март: „Национални дни на кариерата“ стават виртуални

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 1 - 14 март 2020, съботно-неделен
CCNA 2 - 14 март 2020, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 март 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Властите в еврозоната възнамеряват да активират спасителния фонд на региона, за да помогнат за овладяване на въздействието на коронавируса, което представлява ключова стъпка към задействането на най-силните правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации, пише Bloomberg. На фона на спираловидното понижаване на доходността по държавните облигации, властите обмислят сериозно план, който ще позволи на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) да създаде множество кредитни линии за страни от еврозоната, твърдят трима източници, запознати с въпроса. Ходът би помогнал за облекчаване на натиска върху държави с проблемни публични финанси, като Италия и Испания. В допълнение към ползването на 410 млрд. евро (450 млрд. долара) от парите от Европейския механизъм за стабилност, за да се намалят разходите по заеми, подобни споразумения също така биха могли да проправят път към това ЕЦБ да купува огромни суми държавни облигации, ако стабилността на еврозоната е в опасност.

Източник: Bloomberg

Америка

Нюйоркската фондова борса обяви, че временно ще затвори врати и ще се прехвърли напълно онлайн заради пандемията на коронавируса, пише CNBC. Изцяло електронната търговия ще започне на 23 март, обявиха от NYSE. Всички обекти ще бъдат затворени, в това число NYSE American Options в Ню Йорк и NYSE Arca Options в Сан Франциско. Мярката отчасти се дължи на положителната проба за коронавирус на човек, работещ на борсата. Тази седмица започнаха медицинските тестове на място. „Въпреки че взимаме предпазни мерки за затваряне на местата за търговия, продължаваме твърдо да вярваме, че пазарите трябва да останат отворени и достъпни за инвеститорите“, заяви Стейси Кънингам, президент на Нюйоркската фондова борса. „Всички пазари на NYSE ще продължат да оперират с нормални часове за търговия, въпреки затварянето на етажите“. Уолстрийт преживява безпрецедентен момент на волатилност заради кризата с коронавируса. Само тази седмица два пъти беше спирана търговията за по 15 минути заради огромните разпродажби.

Източник: CNBC

Азия

Когато капитализмът изглежда рухваше в западния свят през 2009 г., търсенето от Китай на всичко – от желязна руда до дизайнерски чанти, помогна за възстановяването на световната икономика от най-мрачните дни на финансовата криза. Стимулирана с пакет от мерки на стойност 586 млрд. долара, китайската икономика нарасна с 9,4% през същата година и премина прага от 10 на сто през 2010 г., спечелвайки си похвали заради лидерството при възстановяването на световната икономика в момент, когато САЩ и Европа изпитваха затруднения. Усилията се състояха основно в банково кредитиране и стимулиране на икономическата дейност, докато китайски компании снабдяваха света със суровини и стоки. Някои икономисти смятат, че Китай ще задейства програма със стимули, която ще предизвика нова вълна на търсене в страни, опустошени от коронавируса, и ще помогне за спасяването им от глобалната рецесия. Този път обаче Китайската народна банка възприе по-умерен подход, въпреки че Федералният резерв в САЩ инжектира трилиони долари във финансовата система, а централни банки по света понижават лихвените си проценти. Китайската народна банка понижи леко лихвите по кредитите и тази седмица откри нов кредитен капацитет на стойност 550 млрд. юана (78 млрд. долара) в банките.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
19.03.2020
Dow Jones Industrial
20 087.19 (188.27)
Nasdaq Composite
7 150.58 (160.73)
Стокови борси
19.03.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)26.33
Heating oil ($US/gal.)1.0500
Natural gas ($US/mmbtu)1.6300
Unleaded gas ($US/gal.)0.6900
Gold ($US/Troy Oz.)1 487.70
Silver ($US/Troy Oz.)12.65
Platinum ($US/Troy Oz.)614.20
Hogs (cents/lb.)69.15
Live cattle (cents/lb.)88.92

       Опознай България

20 март - Международен ден на франкофонията

Първият “Sommet de la Francophonie” се състои в Париж през 1986 г. В него участват около 44 държави, които решават да обявят 20 март за международен ден на франкофонията. През декември 1993 г. България се присъединява към тази световна организация, в която понастоящем членуват 58 държави.
Ето и някои исторически факти, обединяващи историята на Франция и България:

 • След априлското въстание през 1876г., светът обръща поглед към България и жестокостите на османските поробители по време на 5-вековното робство. Известни държавници, политически и обществени фигури, интелектуалци и учени, се изказват и пишат в защита на правото на българите на свободен живот. Един от тях е и френският писател Виктор Юго, който участва особено активно в тази кампания.
 • През 1838 г. друг известен френски поет и политик – А.дьо Ламартин, посещава Пловдив и отсяда за кратко в къщата на Георги Мавриди. Днес, тя е превърната в музей, носещ името на френския общественик, в който се помещава експозиция на фото албуми, бюст на поета и карта с маршрута на пътуването на Ламартин през България.
 • Първата българска пощенска марка се появява през 1879г. Нейната стойност е във френски франкове.
 • Първият полет с дирижабъл в България е направен край Пловдив, a екипът, който го осъществява, се състои от французи и българи.
 • Франция помага на България да създаде своя черноморски флот.

 • Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.03.2020
  Българска версия: 29998, Английска версия: 2891

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    

  Април 2021
   ПВСЧПСН
  13   1234
  14567891011
  1512131415161718
  1619202122232425
  172627282930  

  Май 2021
   ПВСЧПСН
  17     12
  183456789
  1910111213141516
  2017181920212223
  2124252627282930
  2231      

  Юни 2021
   ПВСЧПСН
  22 123456
  2378910111213
  2414151617181920
  2521222324252627
  26282930    

  Юли 2021
   ПВСЧПСН
  26   1234
  27567891011
  2812131415161718
  2919202122232425
  30262728293031 

  Август 2021
   ПВСЧПСН
  30      1
  312345678
  329101112131415
  3316171819202122
  3423242526272829
  353031     


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999