Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 02 март 2020 г., брой 5149
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(02.03.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29248
USD   1.78175
CHF   1.84269
EUR/USD   1.0977*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бултрако АД - София
Етик Финанс АД - Пловдив
Корпорация за технологии и иновации АД - Пловдив
Нординвест АД - Варна
Орфей Клуб Уелнес АД - Пловдив
Пловдив Тех парк АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Приходите в бюджета са с 1.5 млрд. лв. повече от разходите в края на февруари, сочат предварителните данни и оценки на Министерството на финансите към края на февруари 2020 г. Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към февруари 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 7.497 млрд. лв. или 16% от годишния разчет. Спрямо година по-рано приходите нарастват с 277.8 млн. лв., като ръст се отчита основно при данъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС. Разходите а в размер на 6.002 млрд. лв., което е 12,8% от годишния разчет. Година по-рано размерът им беше 5.7 млрд. лв., а увеличението се обяснява с по-големите разходите за персонал и увеличението на пенсиите от 1 юли 2019 г. Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 29.02.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 305.1 млн. лв.

Източник: Дневник

Цените на производителите в България са се повишили с 4,3% на годишна база през януари 2020 г., ускорявайки се спрямо ръста от 3,5% през предходния месец. Това е най-високата производствена инфлация от април 2019 г., тъй като разходите се увеличават по-бързо за производството (2,9 процента срещу 1,8 процента през декември) и добива (12,6 процента срещу 7,3 процента). От друга страна, цените за електроенергия, газ и климатизация се забавят (7,5% срещу 8,7%). На месечна база производствената инфлация се повишава с 0,3%, след като през декември не бяха отчетени променени. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повишава с 0,3% на месечна база. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - скок с 5,1% и в преработващата промишленост - повишение с 0,2%, а тези при производството и разпределението на електрическа енергия се понижават с 0,2 на сто. По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителска инфлация през януари с 0,9% на месечна база и рязко ускоряване на годишната инфлация до 4,2% от 3,8% месец по-рано, достигайки по този начин 7-годишен връх (най-високо ниво от февруари 2013 г.).

Източник: investor.bg

 
Концесии

"Панагюрска медна компания“ АД ще проучва минни отпадъци в площ „Окисни табани юг”, разположена в землището на село Цар Асен, община Пазарджик, реши Министерския съвет. Разрешението за проучване се предоставя за срок от 1 година. За този период „Панагюрска медна компания“ АД ще вложи минимум 52 800 лева в геологопроучвателни дейности.

Източник: Марица

Дружества
Производство на сурови масла и мазнини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Олива АД - Кнежа   16 939  
  2   Сън Фуудс ЕООД - Балчик   7 688  
  3   Геострой-Инженеринг ЕООД - Ямбол   5 240  
  4   Марица Олио АД - Пазарджик   1 253  
  5   Олимекс ООД - Видин   862  
  6   Голд Ойл ООД - Харманли   248  
  7   Брама ООД - Габрово   115  
  8   Слънчо 99 ЕООД - Ямбол   75  
  9   Дюк Доминион Ком ООД - Велико Търново   63  
  10   Леона 7 ЕАД - Пловдив   41  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 28.02.2020
  Обща стойност (BGN): 2 409 357.30  
Брой търгувани компании: 54
Premium 737 981.69
Standard 1 109 362.22
АДСИЦ 438 671.99
Структурирани 123 341.40
Най-голяма промяна в цените
Топливо АД - София 49.04 %
БТФ Expat Romania BET UCITS ETF ФОНД - София -10.28 %
BaSE - Акции: 407 411.20
BaSE - АДСИЦ: 1 842.15

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев са назначени нови членове на Управителния съвет на "Български спортен тотализатор". В новия управителен съвет влизат двама бивши футболисти на Левски - Гошо Гинчев и Христо Йовов. Другите двама членове са Людмила Петкова и Валентин Точев. Смяната е наложена от резултатите на дружеството и предизвикателства в бъдеще Спортния тотализатор да организира лотарии. "Очакванията към новия състав на Управителния съвет на ДП БСТ са, че младият екип от експерти в областта на икономиката и спорта ще направят бърза организация за реализиране на амбициозните икономически цели, които са поставени пред Българския спортен тотализатор", се казва в информацията от ММС.

50% от ВиК дружествата у нас работят без издадено разрешително. Информацията дойде от министъра на околната среда и водите Емил Димитров след редовното заседание на Министерския съвет. Ако законът бъде приложен в цялата му сила обаче, половината страна ще остане без водоподаване, добави Димитров. От над 7400 сондажа за вода у нас 40% са без разрешителни, 60% пък нямат санитарно-охранителни зони. Това каза преди това министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той обясни, че на три пъти държавата е удължавала регистрацията на тези сондажи, заяви Димитров. “Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България. Не е редно, тези хора имат време да се регистрират”, посочи Димитров. По думите му след ареста на бившия екоминистър Нено Димов администрацията е притеснена.

Източник: econ.bg

ТЕЦ “Бобов дол”, “Топлофикация Перник” и мините от югозападния въглищен район в рамките на една година ще изготвят план, който да бъде свързан с това как да се премине плавно към “Зелената сделка”, лансирана от ЕС. Това заяви Кристина Лазарова - председател на борда на директорите на ТЕЦ “Бобов дол” и представител на въглищната индустрия от Югозападна България. Планът ще включва създаване на платформа, в която ще бъдат поканени централите, общините, представителите на Министерството на енергетиката и на синдикатите. “Зелената сделка” ще се случи със или без нас. България не е малка страна в т. нар “зелен пакет”. След влизането ни е европейската общност на 1 януари 2007 г. ние делегирахме това, че ще бъдем част от нея. “Зелената сделка важи и за нас”, каза Лазарова. Тя посочи още, че повишението на цените на емисиите за въглищните централи прави тяхната работа икономически нецелесъобразна. “На база на изводите, които ще направим за една година при варианти за замяна на въглищата с микс - ВЕИ, геотермална енергия или природен газ, трябва да решим кой е най-правилният път за нас, и разбира се как да се финансират частично централите, за да преминат плавно този преход”, уточни председателят на борда на директорите на ТЕЦ “Бобов дол”.

Източник: 24 часа

Модернизация на девет възлови станции в Западна България планира ЧЕЗ Разпределение България през 2020 г. Общо за реализацията на тези проекти, които целят повишаване на сигурността на електрозахранването, през годината ЧЕЗ Разпределение ще вложи около 2 млн. лева. Предстои да започне модернизацията на възловата станция в благоевградския квартал „Еленово“, която ще осигури по-надеждно захранване на над 5000 потребители. До края на годината ще бъдат модернизирани още осем възлови станции в Западна България. Те се намират в общините на Софийска област - Ботевград, Правец и Костинброд; районите Кремиковци и Панчарево на Столична община; в община Мездра, Врачанска област; община Ловеч и във видинската община Димово. Модернизацията повишава сигурността на захранването и възможността за бързо презахранване на клиентите с електроенергия в случай на авария. Тя се състои в монтирането на ново енергийно оборудване и въвеждането на дистанционно телемеханизирано управление.

Източник: economic.bg

"ПроКредит Банк" България и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно споразумение. По линия на новата уговорка, "ПроКредит Банк" ще финансира български фирми с кредитни линии под формата на акредитиви, гаранции за плащане, гаранции за авансово плащане, гаранции за добро изпълнение и други. Очаква се кредитният портфейл на "ПроКредит Банк" по тази инициатива да достигне 25 млн. евро. От финансовата институция съобщават, че клиентите ще имат достъп до нови кредитни продукти при по-гъвкави условия и по-дълъг срок. Гаранцията на ЕИФ ще покрие 50% от кредитния риск на всяка предоставена трансакция. Министерството на икономиката и ЕИФ стартират този пилотен гаранционен инструмент под инициативата за Съвместни европейски ресурси за микро-до средни предприятия (JEREMIE) в България. Чрез него ще могат да бъдат посрещнати нуждите на българския финансов пазар, които не се покриват чрез други гаранционни продукти.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

България се включва в европейската кампания за деклариран труд 2020.

ЕС готви драконовски мерки за парниковите газове, а произвежда само 9% от тях

Жасмина Саръиванова: При карантина има болничен

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов относно отхвърляне на законопроект за компенсиране на индиректни разходи за въглеродни емисии в цената на електрическата енергия


Предстоящи събития

11 март: Семинар „Защита на интелектуалната собственост в Югоизточна Азия“

12 март: Национална конференция „Зелената сделка за текстила: Граждани и бизнес – партньори в управлението на отпадъци от текстил и обувки“

26-29 март: IX Европейски форум за социално предприемачество - 26 март 2020 г.

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 1 - 7 март 2020, съботно-неделен
CCNA 2 - 14 март 2020, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 март 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Нов германски закон за работещите мигранти, който би трябвало да улесни пристигането на квалифицирани работници от страни извън ЕС и да облекчи сериозния проблем с недостига на работна ръка за германската икономика, влиза в сила. Работниците от страни извън ЕС в бъдеще ще имат достъп до всички работни места, за които са квалифицирани, а не само тези, в които има недостиг на работна ръка в германските институции, и за които няма кандидати от Германия или от ЕС, както беше досега. При определени условия квалифицирани работници ще могат да останат в Германия за по-дълъг период от време в търсене на работа. Желаещите да намерят препитание ще имат и правото да компенсират липсата на практически опит с допълнителна квалификация чрез стаж при немски работодател. От компетентните институции ще се изисква да потвърдят дипломата на чуждестранния работник и да докажат, че той или тя говори немски. Освен това, ако вече не е сключил трудов договор, чужденецът ще трябва да докаже, че разполага с достатъчно пари, за да се издържа, докато търси работа.

Източник: offnews.bg

Америка

Ню Йорк забранява найлоновите торбички за еднократна употреба в повечето магазини. Мярката, плод на четиригодишни усилия, е все още рядко срещана в САЩ. Живеещите 8.5 милиона души в американската финансова столица, както и целият щат Ню Йорк, твърдят, че са ангажирани с опазването на околната среда, но им е трудно да направят тази крачка поради навика касиерите да опаковат хранителните им стоки. Същото важи и за храната, доставяна до домовете им - в торби, често пъти двойни за допълнително подсилване. През 2016 г. най-големият град в САЩ прие закон за облагане на всяка торбичка с данък от 5 цента, но той бе отменен на щатско равнище. През април 2019 г. парламентът на щата Ню Йорк най-накрая даде зелена светлина на нов закон, с някои изключения, който влиза в сила тази неделя.

Източник: AFP

Азия

Новият закон за финансовите пазари в Китай влезе в сила, опростявайки правилата за излизане на борсата и засилвайки санкциите за злоупотреба с вътрешна информация. Текстът, приет в края на 1999 година от парламента, е голямо събитие в реформата на капиталовите пазари на страната. Новата система за листване на борсата се основава на опростена процедура за регистрация, а не на предварително одобрение от Комисията за регулиране на финансовите пазари. Компаниите вече не са задължени да отчитат печалба, за да искат да станат публични, но трябва да предоставят точна финансова информация. Неотдавна китайските власти подеха инициативи за привличане на акциите на големи технологични компании. През юли китайският еквивалент на индекса Насдак бе пуснат на фондовата борса в Шанхай с нова платформа за технологични акции - СТАР Маркет (STAR Market). Именно тази платформа отговаря за регстрациите на исканията за излизане на борсата.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
28.02.2020
Dow Jones Industrial
25 409.36 (-357.28)
Nasdaq Composite
8 567.37 (0.89)
Стокови борси
28.02.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.09
Heating oil ($US/gal.)1.5100
Natural gas ($US/mmbtu)1.7400
Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
Gold ($US/Troy Oz.)1 604.60
Silver ($US/Troy Oz.)17.00
Platinum ($US/Troy Oz.)877.50
Hogs (cents/lb.)62.28
Live cattle (cents/lb.)107.58

       Опознай България

Честита Баба Марта!

С пожелание за здраве и много радост!

Според стара легенда мартеници връзвали по българските земи траките, които задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух именно в съчетанието между белия и червения конец. Легенда от по-ново време свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров. Тези легенди са не една и две. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. Но преди да закичат мартениците, жените някога изпълнявали и друг важен ритуал. Още преди изгрева стопанките изнасят и мятат по оградите червени кърпи, постелки, престилки... Тази гледка ще развесели вечно сърдитата Баба Марта, щом пристигне. И тя ще се усмихне. А нейната усмивка е самото пролетно слънце. Когато Баба Марта е весела, пролетта е топла и слънчева. Ако пък се разсърди, ще докара виелици, студ и сняг. Баба Марта е българският фолклорен образ на месец март. Тя е единствена сестра на 11 братя-месеци в народните представи. Всеобщата представа е, че тя е своенравна старица, която ту се сърди, ту се смее. Затова и времето през март е непостоянно - ту слънчево и топло, ту мразовито и снежно.

Мартениците се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво. Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.03.2020
Българска версия: 30004, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      

Септември 2020
 ПВСЧПСН
36 123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930    


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999