Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 28 февруари 2020 г., брой 5148
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(28.02.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30111
USD   1.78387
CHF   1.84043
EUR/USD   1.0964*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агрия АД - Пловдив
Агро финанс АДСИЦ - Пловдив
Алфаком АД - Хасково
Болгарпродукт АД - Хасково
Гарант АД - Бяла Слатина
Глобал Пропъртис Груп АД - Хасково
Глобал Сървиз ДАГ АД - София
Кабиле ЛБ АД - Ямбол
Струматекс АД - Благоевград
Такси С Експрес АД - София
Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За 115 км пътни участъци около София, включително Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента, няма да се дължи винетна такса. Винетка няма да е необходима и за 40 км около Варна, в това число пътят до пътния възел за летището на автомагистрала „Хемус“. Това предвиждат приетите от Министерския съвет промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса за ползване на пътната инфраструктура. В участъците около София попадат още отсечките София - Владая, София - Долни Богров - Горни Богров - Елешница, София - с. Пролеша, пътят от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Винетка няма да е необходима за пътя София - Волуяк, Кокаляне - Долни Пасарел, Софийски околовръстен път - Панчарево, за двата третокласни пътя София - Банкя, както и за отсечката от Софийския околовръстен път в района на кв. Суходол до автомагистрала „Струма“ при пътния възел за Мало Бучино.

Източник: investor.bg

България трябва да гарантира ефективното наблюдение и прилагане на рамката на ЕС за борба срещу прането на пари и да фокусира върху научните изследвания и иновациите икономическата политика, свързана с инвестициите. В тези сфери страната ни има слаб напредък,отчита Европейската комисия в зимния пакет на европейския семестър. Препоръчва се страната ни да подобри управлението на държавните компании чрез приемане и прилагане на съответно законодателство и стабилността на банковия сектор, като засили наблюдението над него. В България вече не са налице икономически дисбаланси, отбелязва ЕК.

Източник: Клуб Z

 
Концесии

Кабинетът одобри откриване на четвърта процедура за отдаване на концесия на Летище Пловдив. Предложението е на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Третият опит за концесия на пловдивския аеропорт пропадна през 2018 г. , след като класираният на първо място кандидат - обединение между китайския консорциум Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, се отказа точно преди подписване на договора. Тогава по предложение на министър Желязков процедурата бе стопирана от кабинета с мотив, че трябва да се спази новият Закон за концесиите.

Източник: Марица

Дружества
Управление на холдингови компании
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Български енергиен холдинг ЕАД - София   563 921  
  2   Джи Стар ООД - София   107 917  
  3   Държавна консолидационна компания ЕАД - София   96 421  
  4   Химимпорт АД - София   57 238  
  5   Алианц България холдинг АД - София   40 357  
  6   Ем Ви Еф Холдинг АД - София   40 094  
  7   Трайдент Акуизишън ЕАД - София   39 805  
  8   Старком холдинг АД - Етрополе   35 842  
  9   Градус АД - Стара Загора   27 484  
  10   Еврохолд България АД - София   24 675  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 27.02.2020
  Обща стойност (BGN): 783 381.93  
Брой търгувани компании: 41
Premium 105 723.69
Standard 256 512.96
АДСИЦ 420 631.89
Структурирани 513.39
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив 12.26 %
Топливо АД - София -9.57 %
BaSE - Акции: 38 233.31

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Голямата награда в конкурса Инвеститор на годината спечели "Дънди прешъс металс". Той се организира за 14-а година от Българската агенция за инвестиции. “Дънди прешъс металс” вложи 164 млн. долара в най-стария златен рудник в Европа. Компанията откри рудник "Ада тепе" 2019 година край Крумовград. С двата си завода - в Мездра и Карнобат, даващи работа на 2800 души, "СЕ Борднетце - България" успя да спечели в категория Инвестиция в човешки капитал. През последната финансова година компанията е назначила повече от 450 нови служители в завода си в град Мездра. Основната дейност на компанията е доставка на пълни електрически кабелни системи за автомобилната индустрия - най-сложния компонент във всеки автомобил. Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България спечели приза в категория Инвестиция в разширяване на бизнеса. В системата на "Кока-Кола" работят 2800 души. Първото място е за инвестицията от 40 млн. лв. в производствения център в Костинброд. "ВОСС Аутомотив" беша награден за Инвестиция на зелено". Германският производител на авточасти откри първия си завод в България край Ловеч през септември миналата година. Инвестицията досега е 15 млн. лв., планират се още толкова, открити са 183 работни места в село Баховица. Там се произвеждат компоненти, използвани в дизелови и електрически автомобили.

Източник: 24 часа

"Български пощи" поемат от 1 март 2020 г. разпространяването на печатните издания, съобщи транспортният министър Росен Желязков. По думите му се очаква вследствие на практическата дейност на „Български пощи“ да бъде генерирана загуба на годишна основа. Издателите плащат 20% ДДС на държавата, когато изпращат изданията си по реповете. В момента се договарят параметрите и се подписват договори между „Български пощи“ и издателите и „Български пощи“ и крайните точки на продажба“, обясни министърът. Веригата павилиони "Лафка" официално потвърди, че прекратява оперативната си дейност. "Лафка" има над 1000 собствени магазина и още около 800 на франчайз в страната.

Източник: Банкеръ

Българска банка за развитие (ББР), която е най-големият кредитор на производителя на електроинструменти "Спарки Елтос", започва да продава активи на закъсалото ловешко предприятие. Решението идва само четири месеца, след като държавната банка обяви, че се е договорила с другите кредитори за преструктуриране на задълженията на компанията, така че да не се стигне до принудително изпълнение и само месец, след като в предприятието беше назначен външен консултант, за да го преструктурира. ББР пристъпва към изпълнение на залог във връзка с кредита за 7.5 млн. евро, който беше отпуснат на "Спарки Елтос" в края на 2016 г. и който трябваше да бъде издължен през октомври миналата година. Това явно не е станало, като по оценка към 9 февруари 2020 г. компанията дължи по договора за заем и анексите към него 8.6 млн. евро заедно с лихвите и неустойките.

Източник: Капитал

Водят се преговори за придобиване на две подводници за бойния ни флот, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Те щели да бъдат втора употреба, а страната ни ще ги вземе от партньорска натовска държава. Правителството одобри Доклад на министъра на отбраната относно резултатите от дейността на Междуведомствена работна група за разглеждане, анализиране и оценка на постъпилите оферти по Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство, неподлежащи на модернизация и ремонт и ъзлага на министъра на отбраната да предприеме последващи действия по подготовка и подписване на договор с класирания на първо място участник немската корабостроителна компания „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG”.

Източник: Сега

Българската народна банка (БНБ) разреши окончателно вливането на „SG Експресбанк“ АД в „Банка ДСК“ ЕАД. След преобразуването „Банка ДСК“ ЕАД става универсален правоприемник на „SG Експресбанк“ АД, която се прекратява без ликвидация. Вливането на банката започна още през 2018 г., когато ДСК получи предварително одобрение за сделката от националната банка. Малко след това другите регулатори – Комисията за финансов надзор (КФН) и Комисията за защита на конкуренцията - също изпратиха писма за одобрение. Ребрандирането на клоновата мрежа на Експресбанк, както и миграцията на някои от трансакционните услуги вече са факт. Банкоматите й също са прехвърлени към ДСК, а наскоро стана ясно, че вече се доставят и банкови карти с новото лого.

Източник: Монитор       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Бизнесът иска ясни правила за издаването на болничен заради карантина

Препоръки към членовете на БСК за превенция в случай на кризисно събитие, свързано с коронавирус COVID-19

Относно: Отхвърляне на законопроект за компенсиране на индиректни разходи за въглеродни емисии в цената на електрическата енергия


Предстоящи събития

28 февруари: Семинар „Реализация на публични политики, законодателство и управление в областта на енергийната ефективност“ (Ст. Загора)

11 март: Семинар „Защита на интелектуалната собственост в Югоизточна Азия“

12 март: Национална конференция „Зелената сделка за текстила: Граждани и бизнес – партньори в управлението на отпадъци от текстил и обувки“

26-29 март: IX Европейски форум за социално предприемачество - 26 март 2020 г.

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 1 - 7 март 2020, съботно-неделен
CCNA 2 - 14 март 2020, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 март 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Норвегия съобщи, че не е подписала споразумението между Европейската икономическа зона (European Economic Area - EEA) и Полша за финансиране на полската съдебна система. Около 700 милиона норвежки крони (67.8 млн. евро) от фонд на ЕЕА, спонсориран от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, бяха предвидени за проекти в полската съдебна система. Норвежката администрация на съдилищата, министерството на правосъдието и дирекцията на криминалната полиция ще преоценят помощта за Полша. Решението не засяга други субсидии на ЕЕА, предназначени за Полша. Норвежкият министър на външните работи Ине Ериксен Сьорейде каза, че според нея решението е "силен сигнал към полските власти". Полша бе критикувана от европейски лидери, че със своята реформа в съдебната система подкопава независимостта на съда и подчинява съдебната власт на изпълнителната.

Източник: Дневник

Америка

САЩ и Великобритания обявиха намерението си да сключат търговско споразумение през 2020 г. още преди месец по време на Световния икономически форум в Давос. Американският министърът на търговията Уилбър Рос заяви тогава, че двете държави са със сходни икономики и „партньорството ще бъде лесно за постигане“. Въпреки че Лондон е на път да започне търговски преговори с Вашингтон, анализаторите се съмняват в постигането на голяма сделка, предвид предстоящите президентски избори в САЩ, преговорите с ЕС, дебатите за 5G и цифровия данък. „Очакванията ми не са големи и не мисля, че преговорите ще дадат особен резултат. Съществуват както политически, така и технически пречки, които ще затруднят търговската сделка“, заяви Фредрик Ерикън, международен експерт по търговия в базирания в Брюксел Европейски център за международна политическа икономия (ECIPE). В края на януари британското правителство обяви, че на Huawei ще бъде разрешено да участва в 5G мрежата на страната, макар и с някои ограничения. Това решение не бе приветствано от Белия дом, където смятат, че китайската фирма представлява заплаха за сигурността.

Източник: CNBC

Азия

Санкциите явно няма да откажат Huawei да се бори за надмощие. Китайският гигант заяви, че неговият онлайн магазин за приложения – Huawei AppGallery, вече е третият най-популярен в света. Тя е разпространена в над 170 държави и региони, с над 400 милиона активни потребители на месец, като покрива най-предпочитаните и използвани приложения и услуги в световен мащаб. Информацията идва с представянето на най-новите устройства на Huawei – Mate Xs и MatePad Pro 5G. Последните продукти на бранда идват с предварително инсталиран AppGallery. Китайската компания бе вкарана в „черния списък“ на САЩ, което ограничи възможността на американските фирми да ѝ продават лицензираните си продукти. Така новите телефони на Huawei останаха без достъп до Google Mobile Services, включително и до виртуалния магазин Play Store. Затова Huawei направи всичко възможно да реагира бързо на рестрикциите.

Източник: economic.bg

 
Индекси на фондови борси
27.02.2020
Dow Jones Industrial
25 766.64 (-1 190.95)
Nasdaq Composite
8 566.48 (-414.30)
Стокови борси
27.02.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.73
Heating oil ($US/gal.)1.4600
Natural gas ($US/mmbtu)1.7200
Unleaded gas ($US/gal.)1.4800
Gold ($US/Troy Oz.)1 641.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.45
Platinum ($US/Troy Oz.)891.60
Hogs (cents/lb.)62.55
Live cattle (cents/lb.)110.48

       Опознай България

Антим Първи e избран за Български екзарх през 1872 г.

Първият български екзарх е роден в Лозенград през 1816 г. със светското име Атанас Михайлов Чалъков. Приема монашество в Хилендарския манастир през 1837 г. и после учи в най-реномираното светско училище в Османската империя - Великата гръцка народна школа. Има и магистърска степен по богословие от Московската духовна академия. След завръщането си от Русия е преподавател, а за известно време и ректор на богословското училище на о. Халки. През 1861 г. е назначен за Преславски митрополит, през 1868 г. - за Видински. Същата година подкрепя цариградските българи и отхвърля каноническото подчинение на Вселенската патриаршия. На 16 февруари 1872 г. е утвърден за български екзарх. Развива активна дейност за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ. След Априлското въстание прави всичко възможно, за да бъдат запознати международната общественост и чуждите дипломати в Цариград за извършените от турците произволи и жестокости при потушаване на въстанието. През април 1877 г. по настояване на Високата порта е освободен от поста екзарх и впоследствие е изпратен на заточение в Анкара. Освободен в резултат на обща амнистия (март 1878), поема ръководството на Видинската митрополия. Участва в политическия живот на новата българска държава. Председателства Учредителното събрание през 1879 г. и Първото велико народно събрание. Умира в гр. Видин на 1 декември 1888 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.02.2020
Българска версия: 30007, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      

Септември 2020
 ПВСЧПСН
36 123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930    


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999