Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 14 февруари 2020 г., брой 5138
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(14.02.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.34582
USD   1.79979
CHF   1.83940
EUR/USD   1.0867*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Варна Комерс АД - Варна
Джи ес Билд АД - София
Наппи АД - София
Трансстрой - Варна АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От края на септември до края на декември 2019 г. броят на заетите в България е намалял с 23.7 хил., или с 1%. Така наетите лица по трудово и служебно правоотношение в края на миналата година са били 2.29 млн. души, отчита Националният статистически институт (НСИ). Спад има и спрямо последното тримесечие на 2018 г. - с 2.6 хил. човека. Според статистическите данни през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо третото най-голям спад е отчетен при работната сила в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ (11.1%) и „Селско, горско и рибно стопанство“ (7.4%). Най-голям ръст на наетите лица е регистриран в дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“ (1.6%).

Източник: economic.bg

От 17 януари всички услуги и сървиси, предоставяни от Националната агенция за приходите ще бъдат достъпни единствено, чрез използването на транспортен протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни. "Клиентите на НАП, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузери, след 17.02.2020г. няма да могат да достъпят портала за електронни услуги на Агенцията. Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще продължат да достъпват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft".

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Бент ойл АД - София   9 979  
  2   Лукойл Ейвиейшън България ЕООД - София   8 906  
  3   Дайнинг Енерджи ЕООД - Гълъбово   4 963  
  4   Салина 7 ЕООД - Хисаря   3 575  
  5   Литекс комерс АД - София   2 576  
  6   Тотал България ЕООД - София   2 442  
  7   Литекс АД - София   2 121  
  8   Лукойл-България Бункер ЕООД - София   1 865  
  9   Енемона Екогаз ООД - Полето   1 657  
  10   Иноксис 01 ООД - София   1 542  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 13.02.2020
  Обща стойност (BGN): 467 077.44  
Брой търгувани компании: 36
Premium 162 911.75
Standard 260 405.34
АДСИЦ 43 760.35
Най-голяма промяна в цените
Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна -13.39 %
Неохим АД - Димитровград 7.14 %
BaSE - Акции: 14 659.54
BaSE - АДСИЦ: 64.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Софтуерната компания ATPCO, която е собственост на някои от най-големите авиолинии в света, ще отвори офис в София. Той ще бъде единственият за компанията в Европейския съюз. Досега тази роля се изпълняваше от офиса на фирмата в Лондон. ATPCO разработва софтуер за формиране на цените на билетите и търговията с тях, както и различни корпоративни инструменти за авиоиндустрията. В София ATPCO ще започне с екип от петима души, които ще нараснат до 15 през тази година. Българският екип ще работи конкретно по системата Next Generation Storefront (NGS). ATPCO работи с около 430 авиолинии по целия свят и доставя 99% от ценовите данни в индустрията. Компанията е собственост на общо 15 от най-големите превозвачи в света, сред които Air Canada, Air France, British Airways, American Airlines, KLM Royal Dutch Airlines, Delta Air, Lufthansa и United Airlines.

Източник: Капитал

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, съобщава прокуратурата. Тези тецове са свързвани с Христо Ковачки, който обяви, че по никакъв начин не се занимава с отпадъци и тяхното изгаряне. Извършването на проверката се налагала "предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации". МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

Източник: Сега

Медодобивният завод "Аурубис България" е запазил стабилно производство за периода октомври - декември, отчитат от германската група Aurubis за първото тримесечие на финансовата 2019/2020 година. Произведената рафинирана мед в предприятието в Пирдоп е без промяна спрямо същия период на предходната година, по-голямо е количеството на сярната киселина. Заводът в Пирдоп е увеличил леко (3%) преработката на медни концентрати за тримесечието. Това е довело и до ръст на произведената сярна киселина (12%), която е страничен продукт и се получава от оползотворяването на отпадните газове. Без промяна остава количеството произведени катоди (мед с висока чистота). Предприятието освен това прави и медни аноди, които подлежат на допълнителна преработка, но отчетът на групата не включва данни за тях.

Източник: Капитал

Стартира изграждането на участък от бъдещата автомагистрала „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Драгоман. Строителството на 14,5-километровата отсечка се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лв. Срокът за изпълнение е януари 2022 г. Началото на участъка е след ГКПП „Калотина“ при 1-ви км и завършва непосредствено след Драгоман при 15-ти км. По трасето ще бъдат изградени четири пътни възела – „Калотина“, „Турмашка махала“ при 8-ми км, "Драгоман-Запад" при 13-ти км при пресичане с път III-813 Годеч - Габер и "Драгоман-Изток" при 14-ти км. Изпълнител на проекта е "Страбаг БПА“ ДЗЗД, с участници: „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД. Стойността на договора им е за близо 165 млн. лв. Строителният надзор ще осъществи ДЗЗД „Надзор Калотина - СОП“, в което са „Трансконсулт-БГ“ ООД, и „Пътинвест-инженеринг“ АД. Техният договор е за 3,7 млн лв.

Източник: 24 часа

„Браво Пропърти Фонд“ АДСИЦ - едно от най-новите дружества на Българската фондова борса (БФБ), стартира дивидентния сезон сред 40-те най-ликвидни дружества (част от индекса BGBX40). Компанията свиква общо събрание на акционерите на 24 март 2019 г. за гласуване на 4,19 ст. брутен дивидент на акция. През април 2019 г. „Браво Пропърти“ привлече 36 млн. лв. с увеличение на капитала, като средствата бяха използвани за покупка на офис сграда клас А зад The Mall в София. Печалбата за 2019 г. е 3,1 млн. лв., като на разпределение подлежат 1 703 094 лв. Минималният размер за дивидент по закон е 90%, което означава 4,17 ст. на акция. Съветът на директорите е предложил дивидентът да бъде 4,19 ст. на акция, т.е. ще бъдат изплатени 1 537 730 лв. за дивидент. Предложеният дивидент от 4,19 ст. на акция носи дивидентна доходност от около 4% на участвалите в увеличението на капитала през пролетта на 2019 г.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

19 февруари: Мобилността и зелените решения в умните градове – във фокуса на „Knowledge City 2020“

20 февруари: Тенденции в развитието на хранителната индустрия и опазване на околната среда - 20 февруари 2020 г., Пловдив

21 февруари: Бързи срещи между фирми и специалисти на свободна практика в областта на информационните технологии

27 февруари: Регистрирайте се за Retail Digital Summit 2020 с 15% отстъпка от цената с промокод БСК

28 февруари: Семинар „Реализация на публични политики, законодателство и управление в областта на енергийната ефективност“ (Ст. Загора)

11 март: Семинар „Защита на интелектуалната собственост в Югоизточна Азия“

26-29 март: IX Европейски форум за социално предприемачество - 26 март 2020 г.

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 1 - 7 март 2020, съботно-неделен
CCNA 2 - 14 март 2020, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 март 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Изпълнителният директор Тиджан Тиам се сбогува с Credit Suisse AG със силен ръст на печалбата . Кредиторът е спечелил 3,4 млрд. швейцарски франка през миналата година, с 69 процента повече в сравнение с предходната година, както съобщи банката в четвъртък. Еднократни фактори, като увеличението на стойността на дял в швейцарската фондова борса и продажбата на имоти, са допринесли за силния ръст, но ежедневният бизнес също се развива безпроблемно. Преобразихме успешно Credit Suisse и резултатите ни за 2019 г. показват, че можем да бъдем печеливши в дългосрочен план“. Колегите му биха могли да разчитат на пълната му подкрепа, когато продължат да разширяват бизнеса, пояснява още той. Фактът, че приключването на годината се превръща в лебедовата песен на родения в Бряг на слоновата кост Тиам, се дължи на почти криминална афера. Въпреки че Тиам многократно отричаше да знае, че двама бивши високопоставени ръководители са били следени, в крайна сметка той трябваше да поеме отговорността за най-големия скандал в швейцарската банкова индустрия след колапса на банковата тайна, и подаде оставка.

Източник: Reuters

Америка

Голям пожар в петролна рафинерия Baton Rouge на американския енергиен гигант Exxon Mobil Corp. е избухнал в сряда, спирайки производството в петото по големина съоръжение на компанията в САЩ, съобщава Bloomberg. Прекъсването на преработката в мащабния комплекс, който доставя горива от югоизточната част на САЩ до пристанището в Ню Йорк, ще потисне пазар, който вече усеща негативното влияние от разпространението на коронавируса. В същото време обаче инцидентът може да помогне за компенсиране на пренасищането с гориво в Мексиканския залив, където запасите достигнаха рекордни нива в края на януари. Пожарът в Baton Rouge е трети подобен инцидент в района на Мексиканския залив за Exxon за по-малко от година, като е предшестван от най-слабия отчет на компанията от близо четири години. Печалбите от нейния рафиниращ и химически бизнес намаляха с общо 6,5 млрд. долара през 2019 г., докато петролният гигант продължава с продажбите на активи и свива бюджета за командировките на своите служители, за да се предпази от финансова криза.

Източник: investor.bg

Азия

Китай обмисля да понижи базовите цени на електроенергия от соларни мощности с до 18%, тъй като се стреми да превърне възобновяемата енергия в по-конкурентоспособен енергиен ресурс, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата. Цените за 2020 г. може да бъдат понижени до диапазона 0,33 юана (0,05 долара) и 0,47 юана за киловатчаса, споделят източниците, цитирайки Националната комисия за развитие и реформи (NDRC). Китай отслабва финансовата подкрепа за слънчевата индустрия, тъй като иска тя да се конкурира икономически с конвенционалните изкопаеми източници като въглищата и природния газ. Референтните цени ще определят горната граница за разработчиците, които наддават за изграждане на субсидирани проекти, механизъм, въведен от правителството, който беше последван от бум на инвестиции в зелена енергия. От Citigroup Inc. заявяват, че предложените намаления на тарифите са в рамките на очакванията. Соларните проекти са по-малко зависими от субсидиите поради намаляващите инвестиционни разходи, пишат анализаторите.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
13.02.2020
Dow Jones Industrial
29 423.31 (-128.11)
Nasdaq Composite
9 711.97 (-13.99)
Стокови борси
13.02.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.46
Heating oil ($US/gal.)1.6800
Natural gas ($US/mmbtu)1.8200
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 578.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.63
Platinum ($US/Troy Oz.)974.10
Hogs (cents/lb.)64.08
Live cattle (cents/lb.)118.52

       Опознай България

Свети Кирил Философ

Свети Кирил Философ, заедно с брат си Методий, е създателят на глаголицата. Канонизиран е от православната и католическата църква за светец и за равноапостол. На 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява Константин-Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа. Православните християни го почитат и като един от светите Седмочисленици. Роден е 827 г. в Солун, Византия. Учи в Магнаурската школа, където получават образованието си децата на императора и на висшата византийската аристокрация. След завършването на Магнаурската школа, той е ръкоположен за субдякон и дякон, и му е поверена патриаршеската библиотека в катедралата „Св. София“ (Константинопол). На него били възлагани различни мисии. В манастира на малоазийския Олимп заедно със своя брат Методий, създават славянската азбука и превеждат свещените книги на Православната църква. През 863 Кирил и Методий отиват във Велика Моравия по молба на княз Ростислав, за да се противопоставят на немското църковно и духовно влияние. След завършване на мисията си минават през Панония, където въвеждат славянското богослужение и обучават 50 ученици. На духовен събор във Венеция Константин-Кирил Философ защитава правото на всеки народ на писменост и богослужение на своя език. Поканени от папата, братята пристигат в Рим (края на 867), където папа Адриан II утвърждава славянските богослужебни книги и литургия и ръкополага славяни за свещеници и дякони. Малко преди смъртта си той приема „великата монашеска схима“ с име Кирил, с което остава като светец в Православната и на Римо-католическата църква. Кирил умира в Рим на 14 февруари 869 г. Той е погребан в криптата на базиликата Сан Клементе в Рим.(Снимка:/bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.02.2020
Българска версия: 29907, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999