Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 10 февруари 2020 г., брой 5134
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(10.02.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30858
USD   1.78305
CHF   1.82702
EUR/USD   1.0969*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Инвестбанк АД - София
Контактни елементи АД - Драгоман
Мануела АД - Хасково
Първи май АД - Силистра
Пътстрой (Силистра) АД - Силистра
СИИ Имоти АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През 2019 г. приходите на банките от такси възлизат на 1,32 млрд. лв. като това представлява ръст от 5,8%. Разходите на банките за такси и комисиони се увеличават със 17,1% до 216 млн. лв., отчитат от Асоциацията на банките в България (АББ). В резултат нетният доход от такси и комисиони на банките се увеличава с 3,8% до 1,1 млрд. лв. Докато приходите на финансовите институции в страната от такси сериозно нарастват, не такава е ситуацията с лихвите. Въпреки сериозния ръст на кредитирането, банките не може да се похвалят с увеличение на приходите от лихви. През 2019 г. приходите на трезорите у нас от лихви намаляват с 0,3% до 3,03 млрд. лв. Благодарение на падащите лихви по влоговете и разходите за лихви са по-ниски – 286 млн. лв., което е спад с 3,8% спрямо предходната година. В резултат нетният лихвен доход на банките забавя ръста си до 0,1% и за цялата 2019 г. възлиза на 2,745 млрд. лв., на фона на високата кредитна активност.

Източник: Труд

Над един милион електронни винетки на обща стойност от 74 млн. лв. са продадени от началото на 2020 годината, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ). Най-много е-винетки са закупени на 31 януари - почти 96 000, от които 77 000 са годишни. Близо две трети от продадените през 2020 г. са за период от година. За сравнение през 2019 г. най-много винетки са продадени на 1 февруари – 119 000, от които 102 000 са били годишни. В сравнение с януари 2019 г., когато беше въведена електронната винетка и продажбите стартираха на 17 декември 2018 г., сега има ръст от 4 млн. лв. в постъпленията, без да е правена промяна в цената на винетките.

Източник: Сега

 
Приватизация

Община Балчик ще пристъпи към ускорени процедури по Закона за общинската собственост за продажбата на сгради по селата, които са в лошо състояние, съгласно утвърдената от общинския съвет Стратегия за управление на общинската собственост в периода до 2023 г. Възможностите за системни приходи в общинския бюджет от отдаването под наем на обекти са ограничени, тъй като инвестиционен интерес има главно в крайбрежната част на Балчик и курортната зона "Двореца". В тези райони обаче общината вече почти не притежава недвижима собственост. Трайна е тенденцията на липса на кандидати за наемане и продажба на сгради по селата заради нуждата от ремонти. Община Балчик е собственик на около 2200 имота - земеделски земи, гори, поземлени парцели, административни сгради, язовири и други.

Източник: Дарик радио

Дружества
Производство на други машини за селското и горското стопанство
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Булмарк ООД - Горна Оряховица   2 249  
  2   Викис Хидравликс ООД - Орешак - Лч   1 122  
  3   Елтрон ЕООД - Велико Търново   416  
  4   Слав Вериги ООД - Стара Загора   394  
  5   Агротехника 97 АД - Русе   352  
  6   Метарем ЕАД - Павликени   212  
  7   Дик Инженеринг ООД - Добрич   191  
  8   Агротехремонт АД - Попово   174  
  9   Агротис ООД - Любимец   129  
  10   ИТТ Австрия производство ЕООД - Червен бряг   129  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 07.02.2020
  Обща стойност (BGN): 143 139.76  
Брой търгувани компании: 24
Premium 96 012.17
Standard 30 412.75
АДСИЦ 16 714.84
Най-голяма промяна в цените
Емка АД - Севлиево -7.50 %
Зърнени храни България АД - София 6.54 %
BaSE - Акции: 6 916.52
BaSE - АДСИЦ: 436.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производството и износът на оръжие се оказа моторът на българската икономика в последните 5-6 години като за всяка от тях военните заводи вкарваха в България над 1 млрд. евро на година. До 2018 г., когато износът на българско оръжие се срина с 37% според отчетите на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката. България вече е слабо представена дори на традиционни пазари като Ирак, където за цялата 2018 г. са изнесени оръжия за само 3,6 млн. евро при сделки за 144 млн. година по-рано. Причината за този рязък срив е една – България произвежда оръжия само по съветските стандарти и почти няма пазари в държави от НАТО и такива, които ползват натовските стандарти. Един от трите главни проекта за модернизация на армията е този на Сухопътните войски за закупуването на бронирани бойни машини срещу 1,5 млрд. лв. Реално подадените оферти в търга са две – на финландската „Патриа“ в сътрудничество с израелската частна компания „Елбит Системс“, която осигурява въоръжението, комуникационните системи и купола на бойните машини, и на швейцарската „Дженерал дайнамикс“ в партньорство с израелската държавна фирма „Рафаел“. Именно първата оферта може да се окаже тази, която освен да модернизира армията, да донесе и ползи на оръжейните заводи.

Източник: 24 часа

За пазара на индустриални имоти в София 2019 година приключи с висок обем нови площи поради пускането в експлоатация на няколко по-мащабни проекта. Новозавършените проекти достигнаха 190 000 кв. м, надхвърляйки значително средните стойности за последните години. Най-голямата наемна сделка за 2019-а бе подписана между дистрибуторската и логистична компания Orbico Bulgaria и Cordeel Bulgaria с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton. Дъщepнoтo дpyжecтвo нa бeлгийcĸия лидep в oблacттa нa cтpoитeлcтвoтo "Kopдeeл Бългapия" изгражда административно-логистичен комплекс по изискванията на бъдещия наемател Orbico - eдин oт нaй-гoлeмитe диcтpибyтopи в Бългapия и Eвpoпa. Обектът с обща площ 32 000 кв. м в североизточната част на София. Проектът, който е от типа Built to Suit and Lease, надхвърля 52 млн. лева. Hoвият цeнтъp щe ocигypи 500 paбoтни мecтa. Центровете за съхранение и обработка на данни също се разрастват бързо, с новите съоръжения за складиране на REISSWOLF Bulgaria в Икономическа зона София – Божурище, Iron Montain в East Ring Logistic Park в началото на тази година.

Източник: Банкеръ

"Стандард профил България" стартира ново производство на компоненти за електрически коли. Това е първият проект на българското предприятие за каучукови уплътнения за автомобилния сектор, насочен към електромобилостроенето. "В момента сме в предсерийна фаза на производство, самият проект ще стартира през юли", каза изпълнителният директор на "Стандард профил България" Петър Ангелов. Според него производството на електромобили оказва сериозно влияние върху автомобилния пазар. Почти всички компании в сектора вече са готови с по няколко модела, но на този етап нямат достатъчно продажби, тъй като колите все още са сравнително скъпи. През 2019 г. "Стандард профил България" успява да стартира 5 нови проекта, което е рекорд за предприятието. Основните марки, за които изнася "Стандард профил", са Volkswagen, Fiat, Opel, Daimler, Ford, Skoda. През изминалата година най-големите продажби на българското предприятия са били за Opel и Fiat. Към всяка от двете компании заводът на "Стандард профил" в Стара Загора е насочил по 25% от продукцията си. През 2019 година кoмпанията започна и подготовката на 6 нови проекта, които стартират през настоящата 2020 година.

Източник: Капитал

Над 400 000 лева ще струва само оборудването на основната зала в новия конгресен център в зоната за обществен достъп на Пристанище – БургасДържавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ планира закупуването на акустична и мултимедийна техника от най-високо ниво. Оферти за търга са подадени от три фирми. Последното заседание на комисия по избор на изпълнител е проведено в края на януари, тази година след затваряне на обявлението от декември 2019-та. От документацията по процедурата става ясно, че бургаският конгресен център ще разполага с висококачествено оборудване – мощни озвучителни системи, лазерни мултимедийни проектори от последно поколение и високоефективно сценично осветление. Отново в края на декември, миналата година ДП „Пристанищна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за изпълнение и на интериорния проект за сградата. Прогнозната стойност на поръчката за обзавеждане е над 1 млн. лева с ДДС.

Източник: Дарик радио

"Топлофикация София" вече е официално регистриран участник на газовата борса. Целта е да постигне по-ниски цени на газа, като купува от различни доставчици, съобщиха кметът на София Йорданка Фандъкова и екипът на общинското дружество. До момента "Топлофикация София" купуваше газ само от държавния доставчик "Булгаргаз". Дружеството редовно бави плащанията си по този договор и трупа задължения. "Топлофикация София" е най-големият консуматор на природен газ в България. По последна информация към 20 ноември 2019 година дълговете на дружеството бяха 756 млн. лева. За деветте месеца на 2019 г. компанията беше натрупала загуба от 88 млн. лева.

Източник: mediapool.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Европейският бизнес определя приоритети за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания

Млади предприемачи възстановяват производството на тахан


Предстоящи събития

19 февруари: Мобилността и зелените решения в умните градове – във фокуса на „Knowledge City 2020“

20 февруари: Тенденции в развитието на хранителната индустрия и опазване на околната среда - 20 февруари 2020 г., Пловдив

21 февруари: Бързи срещи между фирми и специалисти на свободна практика в областта на информационните технологии

27 февруари: Регистрирайте се за Retail Digital Summit 2020 с 15% отстъпка от цената с промокод БСК

28 февруари: Семинар „Реализация на публични политики, законодателство и управление в областта на енергийната ефективност“ (Ст. Загора)

11 март: Семинар „Защита на интелектуалната собственост в Югоизточна Азия“

26-29 март: IX Европейски форум за социално предприемачество - 26 март 2020 г.

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Главното управление по въпросите на конкуренцията, потреблението и борбата с измамите (DGCCRF) на Франция глоби американската корпорация Apple с 25 млн. евро след разследване по обвинения, че умишлено е влошавала работата на нейни устройства чрез обновяване на операционната система. Разследването на службата, проведено по искане на парижката прокуратура и започнало на 5 януари 2018 година, е установило, че собствениците на айфони не са били информирани, че обновяванията на операционната система на устройствата забавят работата им, се посочва в изявление. Миналата година управлението е предало на прокуратурата резултатите от разследването, според което липсата на информация е недобросъвестна търговска практика, извършена умишлено. В изявлението на регулатора обаче не се споменават 15 000-те потребители, чиито жалби са повод за разследването. Управлението не е успяло да изчисли индивидуалните щети за всеки от тях и те ще трябва да търсят обезщетение чрез обикновени съдебни дела.

Източник: AFP

Америка

Аржентинският вицепрезидент Кристина Фернандес де Киршнер заяви, че правителството няма да плати “и половин цент” от дълга си към Международния валутен фонд преди страната не излезе от рецесията. “Първото нещо, което трябва да направим, за да можем да си платим, е да излезем от рецесията”, обясни Фернандес де Киршнер по време на представянето на книгата си “Sinceramente” на Международния панаир на книгата в Хавана. “Ако има рецесия, никой няма да плати и половин цент, а начинът, по който се излиза от рецесия, е чрез много държавни инвестиции”. Сделките с Международния валутен фонд са от ключово значение, тъй като Аржентина се надява да избегне дефолт предвид срива на валутата, голямата инфлация и свиващата се икономика. Техническа мисия на МВФ се очаква да пристигне в Буенос Айрес следващата седмица, за да обсъди с властите задълженията към фонда. Фернандес де Киршнер заяви, че Аржентина трябва да получи “значително намаляване” на дълга си към МВФ.

Източник: Reuters

Азия

Япония си поставя за цел да създаде своя дигитална валута до две-три години. Агенцията цитира депутата от управляващата Либералнодемократическа партия Козо Ямамото. Перспективата Фейсбук да създаде своя криптовалута либра поставя под въпрос бъдещата способност на националните държави ще могат да осъществяват паричен контрол за в бъдеще. Японските намерения за дигитална йена отговарят и на планове на Китай да емитира своя дигитална валута. “Колкото по-рано, толкова по-добре. Ще направи проектопредложения, които да бъдат включени в указанията за правителствената политика и вероятно ще се осъществят до две-три години”, е цитиран да казва Ямамото.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
07.02.2020
Dow Jones Industrial
29 102.51 (-277.26)
Nasdaq Composite
9 520.51 (-51.64)
Стокови борси
07.02.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.33
Heating oil ($US/gal.)1.6500
Natural gas ($US/mmbtu)1.8000
Unleaded gas ($US/gal.)1.5200
Gold ($US/Troy Oz.)1 574.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.70
Platinum ($US/Troy Oz.)974.60
Hogs (cents/lb.)66.25
Live cattle (cents/lb.)119.80

       Опознай България

Татяна Лолова

Днес голямата българска актриса Татяна Лолова има рожден ден. Тя е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ при проф. Стефан Сърчаджиев. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър. В екипа му работи повече от две десетилетия. Играе и класика, и съвременна драматургия. Освен в театъра Лолова има и над 30 роли в киното, сред които във филмите "Невероятна история", "Петимата от Моби Дик", "А бяхме млади", "Птици и хрътки", "Сиромашко лято", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Любовни сънища", "Големанов", "Разговор с птици", "След края на света". Печели всички най-големи наши театрални и кино награди, включително "Аскеер". Тя е автор и на автобиографичната си книга “1/2 живот”. Присъствието на Татяна Лолова в постановка или филм е гаранция за перфектна актьорска игра, много смях и спечелване сърцата на аудиторията.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.02.2020
Българска версия: 29916, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999