Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 07 февруари 2020 г., брой 5133
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.02.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30545
USD   1.77754
CHF   1.82532
EUR/USD   1.1003*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Домостроене 1998 АД - Сливен
Искра 95 АД - Първомай
Система за електронни плащания/СЕП България АД - София
Чан АД - Соволяно
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Само 0,3% от българите на възраст между 15 и 64 години са работили обичайно от вкъщи през 2018 г., съобщи Евростат. По този показател България е на последно място в Европейския съюз. Делът на работещите от дома си българи е намалял спрямо 2008 г., когато е бил 0,6%. Преди две години 5,2% от заетите хора в съюза са работили обичайно от къщи, а делът на хората, които понякога са работили от дома си е нараснал от 5,8% през 2008 г. на 8,3% през 2018 г. Холандия е на първо място в ЕС с 14% от заетите хора в страната, които обичайно са работили от къщи преди две години. Малко след нея се нареждат Финландия с 13,3%, Люксембург с 11% и Австрия с 10%. На другия полюс след България е Румъния с 0,4%.

Източник: investor.bg

След влизането на България в чакалнята на еврозоната т. нар. механизъм ERM II, което се очаква да стане през април, валутният курс на лева вече няма да е записан в закон, а ще се договаря с държавите от еврозоната, Дания и Европейската централна банка. Промяна на курса на лева няма да може да се прави без решение на парламента. Това следва от гласуваните на второ четене промени във Валутния закон, с които се изменя член 29 от Закона за БНБ, който до влизането в ERM II ще пази съотношението 1.95583 лева за едно евро. Според приетия текст след влизането в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото ще е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в механизма (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ. За вземането на решение за курса ще е нужно взаимно съгласие в ERM комитета, което означава, че съотношението евро/лев няма да може да се изменя без положителните становища на българския министър на финансите и на управителя на БНБ.

Източник: Дума

 
Дружества
Издаване на стандартен софтуер
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Софтуер Груп БГ АД - София   29 222  
  2   Опенкод Системс ООД - София   8 768  
  3   Мобайл Системс ООД - София   8 244  
  4   ТехноЛогика ЕАД - София   5 231  
  5   Ен Ди Би ЕООД - София   3 690  
  6   Програмиста ЕАД - Пловдив   3 075  
  7   Микроинвест ООД - София   2 738  
  8   Смартком България АД - София   2 283  
  9   ЕПАМ Системс България ЕООД - София   2 019  
  10   ЕГТ Интерактив ЕООД - София   1 766  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.02.2020
  Обща стойност (BGN): 635 327.92  
Брой търгувани компании: 34
Premium 108 644.50
Standard 482 872.46
АДСИЦ 43 810.96
Най-голяма промяна в цените
Стара планина Холд АД - София 5.94 %
Чез Електро България АД - София -4.24 %
BaSE - Акции: 528 218.98
BaSE - АДСИЦ: 5 994.90

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Преките инвестиции на фирми от България в чужбина възлизат на 2.66 млрд . евро, отчита Българска народна банка. Общо в 106 страни - и офшорни зони, и големи икономики, и съвсем незнаителни дестинации, и на всички континенти те са вложили в свои проекти. В девет държави българските предприемачи са изнесли над 100 млн. евро. Най-голяма е сумата в Румъния - 280 млн. евро. Сред регистрираните български компании в Румъния са: „Приста ойл”, „Белла България”, „Еврохолд България”, „Каолин”, „Монбат”, „Евроинс“, „Техномаркет“, „Ер Би Ел Фууд“, „Сис индъстрис“„Фикосота“ и други. Почти същата сума - 279.8 млн. евро, са вложени в икономиката на Република Маршалови острови - островна държава в Микронезия, част от Океания. В Сърбия български фирми са инвестирали 265.9 млн. евро като са участвали в приватизация или са развили свои проекти. На сръбския пазар са представени някои от по-големи български фирми: "Приста Ойл", "Рубела", "Ми газ", "Офис 1", "Голдън Роуз", "Техномаркет", "Интертръст Холдинг", Фикосота синтез и други. Сред предпочитаните дестинации за инвестии за българските предприемачи е и Германия, най-големият ни търговски партньор. В най-голямата европейска икономика са вложени 241.3 млн. евро.

Източник: Банкеръ

Обществени поръчки за около 165 млн. лв. за ВиК обекти вече са обявени по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Сключени договори с управляващия орган на програмата имат 12 дружества, които предоставят ВиК услуги в областите Враца, Русе, Перник, Видин, Силистра, Пловдив, Ямбол, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали и Смолян. "С инвестициите ще се изградят и реконструират 602 км водопроводна мрежа, 380 км канализационна мрежа, 14 пречиствателни станции за отпадъчни води и 2 пречиствателни станции за питейни води, нови тръбни кладенци, помпени станции, резервоари и др", съобщи регионалният министър Петя Аврамова. Предстои обявяването на тръжна процедура за избор на изпълнители за изготвянето на още 6 регионални прединвестиционни проучвания за новоконсолидирани ВиК оператори – Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен.

Източник: Банкеръ

Гръцкият търговец на играчки Jumbo е решил да намали капитала на българското си поделение с 59.66 млн. лв. Сумата ще бъде прехвърлена към компанията майка. Българската компания не се нуждае от тези средства, за да продължи да извършва своите операции. Това ще бъде третият път, когато компанията намалява капитала си в рамките на малко повече от година. В началото на 2019 г. българското дружество имаше регистриран капитал от около 248.59 млн. лв. Печалбата на Jumbo преди данъци от операции в България нарасна до 22.7 млн. евро през фискалната си 2018-2019 г., приключила на 30 юни 2019 г. Година по-рано положителният финансов резултат достигна 21 млн. евро. Търговецът на играчки навлезе на българския пазар през 2005 г. и в момента има девет магазина в страната - четири в София, и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Извън Гърция и България Jumbo има магазини в Румъния и Кипър.

Източник: economic.bg

"Алтерко Пропъртис“ ЕООД е сключило предварителен договор за покупка на недвижим имот за 500 000 евро без ДДС. To е дъщерно дружество и управлява сградния фонд на „Алтерко“ АД. Имотът е съседен на притежаваната от дружеството бизнес сграда в района на кв. Кръстова вада с обща площ 610 кв. м. Цената на квадратен метър е около 820 евро. Предварителният договор е сключен на 3 февруари 2020 г., а окончателният трябва да бъде подписан до 16 март 2020 г. „Алтерко Пропъртис“ ЕООД планира да финансира по-голяма част от цената на придобиване с банково финансиране, като към момента няма постигнати договорености с конкретна банка. В случай, че не договори изгодни условия за финансиране, дъщерното дружество разполагало с достатъчно собствени средства за финансиране на сделката. „Алтерко“ АД планира увеличение на капитала с максимален размер 3 млн. акции и минимален 1 млн. акции. При емисионната цена от 3 лв. на ценна книга това прави между 3 и 9 млн. лв.

Източник: investor.bg

Първият тест драйв на един от новите електробуси, които предстои да закупи Община Велико Търново, ще бъде направен през пролетта. Целта е да бъде пуснат по линията, която ще обслужва, за да се изпробват възможностите на новото екологично возило. Началната точка на туристическата линия е буферният паркинг на Сержантското училище, а крайната спирка е в другия край на града, където е гара Трапезица. Oфициално беше избрана фирмата, която ще достави трите електробуса. Това е консорциум “Екселор – Алфа”, в който участват “Екселор Холдинг Груп” ЕООД и китайският им партньор “Jiangsu Alfa Bus Co.” Ltd. Обществената поръчка беше възложена от общинското дружество “Организация на движението, паркинги и гаражи” като партньор на Общината. Предложената от консорциума обща цена за изпълнение е в размер на 1 627 467 лева без Данък добавена стойност, а максималният срок за доставка на електробусите е до 210 календарни дни.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Европейският бизнес определя приоритети за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания

Относно: Първа фаза на консултации с европейските социални партньори в съответствие с чл. 154 от ДФЕС за справяне с предизвикателствата свързани със справедливите минимални заплати

Относно: Кодиране на дрехи за повторна употреба и отпадъци от текстил

Писмо до премиера Бойко Борисов с позиция на АОБР относно решение на НС за ТЕЦ "Марица Изток 2"


Предстоящи събития

19 февруари: Мобилността и зелените решения в умните градове – във фокуса на „Knowledge City 2020“

20 февруари: Тенденции в развитието на хранителната индустрия и опазване на околната среда - 20 февруари 2020 г., Пловдив

21 февруари: Бързи срещи между фирми и специалисти на свободна практика в областта на информационните технологии

27 февруари: Регистрирайте се за Retail Digital Summit 2020 с 15% отстъпка от цената с промокод БСК

11 март: Семинар „Защита на интелектуалната собственост в Югоизточна Азия“

26-29 март: IX Европейски форум за социално предприемачество - 26 март 2020 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Акциите на Nокіа се оказаха печеливши, след като компанията отчете печалба от четвъртото тримесечие на 2019 години, която надхвърли очакванията на анализаторите. Това донесе облекчение на инвеститорите, които бяха загрижени за резултатите на финландската компания в зората на пускането на 5G мрежи, пише Вlооmbеrg. Финландският доставчик на мрежово оборудване отчете коригирани печалби на акция от 0,15 евро през последното тримесечие на миналата година, което е по-високо от средните очаквания от 0,13 евро. Подобряването на приходите отразява напредъка на програмата за икономия на разходи на компанията, въпреки че по-ниската брутна печалба, особено в частта за мобилен достъп в мрежовото подразделение, "влачи" резултатите. Въпреки че оперативната печалба от 1,13 милиарда евро (1,2 милиарда долара) надвишава консенсусната оценка на анализатори от 1,09 милиарда евро, компанията остава под напрежение, след като намали прогнозите си през октомври и се изправи пред предизвикателството да намали разходите за изработка на оборудване за модернизирането на 4G мрежи към 5G мрежи. Nокіа предупреди, че с изключение на Китай целевият ѝ пазар вероятно ще остане в застой тази година в сравнение с 2019 година. От друга страна преследването на пазарен дял в Китай би предизвикало рентабилност.

Източник: Reuters

Америка

За да приложи частичното споразумение, сключено в рамките на търговската война със САЩ, Китай намалява наполовина своите специални мита за внос на американски стоки на стойност 75 милиарда долара. Считано от 13:01 ч местно време (7 ч. сутринта българско) на 14 февруари, митата за някои стоки ще бъдат намалени на 5 процента, ако преди това са били 10 процента, докато за други стоки те ще паднат от 5 на 2,5 процента, съобщи китайското финансово министерство, цитирано от DPA. Датата съвпада с тази, в която се намаляват наказателните мита в САЩ за вноса от Китай. „Китай се надява, че и двете страни могат да спазят и приложат споразумението, за да повишат доверието на пазара, да насърчат развитието на двустранните икономически връзки и да улеснят глобалния икономически растеж“, се казва в изявлението. Другите наказателни мита обаче засега остават непроменени. След намалението, наказаните мита за американския суров нефт ще бъдат понижени на 2,5% от 5%. Наказателните мита върху соята ще спаднат до 27,5% от 30%, а за свинско, говеждо и пилешко месо - от 35% до 30%. Тези ставки са по-високи, тъй като през 2018 г. тези стоки също бяха ударени с мита, които ще останат в сила.

Източник: Market Watch

Азия

Русия се подготвя за безпрецедентна вълна на инвестиции в Арктика. Кабинетът одобри промени в данъчното законодателство, с което въвежда редица облекчения за компаниите, които са готови да инвестират в ледения регион в търсене на природен газ и петрол. В някои от случаите данъчната ставка за дружествата ще падне до нулата, като така дружествата ще имат стимул да работят в трудния регион, в който разходите са високи. Новият министър-председател Михаил Мишустин посочи пред членовете на кабинета, че се очакват инвестиции от $231 милиарда. Арктика е поставена високо в политическия дневен ред на Русия, а правителството се чуди как да постигне заложените 80 милиона тона доставки през Северно море до 2024 г. Трасето е сред приоритетите на президента Владимир Путин.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
06.02.2020
Dow Jones Industrial
29 379.77 (88.92)
Nasdaq Composite
9 572.15 (63.47)
Стокови борси
06.02.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.01
Heating oil ($US/gal.)1.6700
Natural gas ($US/mmbtu)1.8600
Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
Gold ($US/Troy Oz.)1 569.60
Silver ($US/Troy Oz.)17.78
Platinum ($US/Troy Oz.)965.30
Hogs (cents/lb.)64.88
Live cattle (cents/lb.)119.75

       Опознай България

Капитан Петко Войвода (6.ХII.1844–7.II. 1900)

Капитан Петко Войвода е легендарен българин, посветил живота си на борбата за независимостта на българските тракийски земи и за обединението им с България. Роден е в с. Доганхисар, тогавашна Западна Тракия. За живота на Капитан Петко Войвода научаваме не толкова от историците, колкото от романа за него, написан от Николай Хайтов. Петко Войвода е обичан не само от българите, но и от турците и гърците, защото защитавал правата на всички бедни, независимо от тяхната националност. Той не се ограничава единствено в границите на България, готов е да се бори за всеки народ в Европа, страдащ несправедливо. Част от тези негови усилия е невероятното приятелство между него и Гарибалди. Двамата мъже се срещат лично през 1866 г. Гарибалди помага на младия българин да сформира отряд от 220 доброволци, основно италианци, които по-късно се присъединяват към въстаналите революционери и заминават за о-в Крит, за да се бият срещу турците за освобождението на критския народ. Последните години от живота си, Капитан Петко Войвода прекарва във Варна. Заради русофилските му убеждения и противопоставянето на политиката на Фердинанд I и Стефан Стамболов, е арестуван и интерниран многократно. Това влошава здравословното му състояние и ускорява смъртта му на 7 февруари 1900 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.02.2020
Българска версия: 29919, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999