Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 06 февруари 2020 г., брой 5132
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(06.02.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.31613
USD   1.77432
CHF   1.82498
EUR/USD   1.1023*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Зенит инвестмънт холдинг АД - София  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски партньор на България между 16-те германски федерални провинции, като тя е и водещ инвеститор в България от германска страна. Само за 2019 година са реализирани четири инвестиции в автомобилната промишленост на компании от Федералната провинция, обяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „За периода януари – октомври 2019 г. стокообменът с Германия е в размер на 7,075 млрд.евро, което е ръст от близо 3%, спрямо същия период на миналата година, а над 17% от общия стокообмен на България с Германия се формира именно от федералната провинция“, обясни Борисов и посочи, че ще продължат да бъдат насърчавани инвестициите, кооперирането с партньори от Северен Рейн-Вестфалия, реализацията на съвместни проекти и включване на български компании в мрежата на доставчици и поддоставчици.

Източник: Банкеръ

Правителството прие Националния план за действие по заетостта за 2020 г. В него се предвижда 12 918 безработни да започнат работа по програми и мерки, а над 11 824 лица да бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Предвидени са средства за обучение по ключови компетентности на 1 200 заети лица в средни, малки и микро предприятия. Финансирането на заложените дейности ще бъде в рамките на утвърдените средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда - 73 млн. лв. В резултат от реализирането на заложените в плана действия, програми, проекти и мерки през 2020 г., се очаква коефициентът на безработица да се понижи до 4.1 %, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 75%.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на електроразпределителни и контролни апарати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Шнайдер Електрик България ЕООД - София   210 867  
  2   Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД - Божурище   184 643  
  3   АК Електрик АД - Радомир   46 631  
  4   Видеотон - Бългериан Холдингс ЕООД - София   45 113  
  5   КЕМЕТ Електроникс България ЕАД - Кюстендил   26 992  
  6   Инженеринг ЕАД - Пловдив   14 002  
  7   Торготерм АД - Кюстендил   13 495  
  8   Ехнатон България АД - София   11 038  
  9   Удуърд България ЕООД - София   9 430  
  10   Зенон БГ ООД - Търговище   9 290  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 05.02.2020
  Обща стойност (BGN): 469 988.54  
Брой търгувани компании: 29
Premium 54 364.25
Standard 400 333.19
АДСИЦ 15 291.10
Най-голяма промяна в цените
Доверие - Обединен холдинг АД - София -5.08 %
Петрол АД - Ловеч 3.54 %
BaSE - Акции: 2 057 635.95
BaSE - АДСИЦ: 480.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Застрахователната компания ДЗИ, част от белгийската КВС Груп, придоби сградите на "Мол Варна" (MALL VARNA) от досегашния собственик - "Хидрострой". Бизнес центърът ще бъде използван от ДЗИ за инвестиционни цели, както и за собствени нужди на дружествата от KBC Груп с представителства във Варна. В комплекса вече се помещава центърът за споделени услуги на KBC Груп, който беше открит неотдавна с план за постепенното разкриване на 300 нови работни места. "Мол Варна" е напълно преустроен от търговски в бизнес център. Комплексът се състои от две свързани помежду си сгради с обща застроена площ е 27 393 кв. м. Центърът разполага със 187 подземни и 90 открити паркоместа.

Източник: mediapool.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) назначи "Българска независима енергийна борса" ЕАД /БНЕБ/ за Номиниран оператор на пазара на електроенергия (НОПЕ) за нов четиригодишен период. Решението на КЕВР е взето през втората половина на януари 2020 г., след като през декември 2019 г. БНЕБ е внесла искането си за преназначаване за НОПЕ, допълват от борсата. Съгласно Регламент (ЕС) 2015/1222 на Комисията от 24 юли 2015 година за установяване на насоки относно разпределянето на преносната способност и управлението на претоварването /CACM/ Номинираният оператор на пазара на електроенергия е назначен да извърши единното свързване на пазарите "Ден-напред" и/или "В рамките на деня", уточниха от БНЕБ. Първото решение на КЕВР за назначаване на БНЕБ ЕАД за НОПЕ за срок от четири години беше взето на 27 януари 2016 г.

Източник: 24 часа

Собственичката по документи на телевизия Канал 3 Ива Стоянова вече е един от двамата управители на "Нова броудкастинг груп" ЕООД, притежаваща Нова телевизия, програмите "Диема" и др. Стоянова заема мястото на досегашния управител на "Нова броудкастинг груп" Вяра Анкова, която занапред ще бъде зам. председател на управителния съвет на фирмата. Досега Стоянова изпълняваше функциите на шеф на дирекция "Информация" в Нова телевизия. Като втори управител на "Нова броудкастинг груп" ще продължи да работи Николай Андреев, който от 19 януари м.г. управляваше съвместно с Анкова. Занапред той ще изпълнява същите функции, но вече в компанията на Стоянова. Андреев също е член на УС на "Нова броудкастинг груп". Председател на борда на директорите на дружеството е Георги Домусчиев, чиято фирма "Адванс медиа груп" ЕАД е едноличен собственик на капитала на "Нова броудкастинг груп".

Източник: Сега

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка успяха да получат едва 2 млн. лв. за нейните 6% дял в "Булгартабак холдинг". За това говорят сделки на борсата, чрез които са продадени точно 443 497 акции, колкото притежава банката. Сделките са сключени между 4.5 и 4.9 лв. за акция, но голямата част минава по най-ниската цена в диапазона. До момента от КТБ не са обявили информация за сделката и кой е купувачът. Той би трябвало да стане известно най-късно следващата седмица, тъй като при прехвърляне на дял над 5% Централният депозитар разкрива страните в седмичния си бюлетин. Освен това на теория и новият собственик на дела трябва да уведоми и самата компания, и тя да разкрие информация до борсата и регулатора. В момента "Булгартабак" се контролира от група фирми от Лихтенщайн и Обединените арабски емирства. Свободно търгуемият дял е минимален, така че вероятно и този пакет е придобит от свързана компания. Възможно е купувач да е и самият "Булгартабак холдинг". По тази схема миналата година КТБ продаде своите акции от "Техномаркет България" на самото дружество, което впоследствие ги обезсили.

Източник: Капитал

BMW Group изпраща поредна рекордна година на българския пазар. През 2019 г. представителството на марката у нас е продало общо 1159 нови коли с марката BMW, което е с 5% ръст спрямо 2018 г., обясни управляващият директор на дружеството у нас Александър Миланов. Положителен тренд се отчита и при другия бранд на компанията - MINI, като само за година в България са продадени 238 коли, което е с 55% увеличение спрямо 2018 г. У нас най-предпочитан остава изборът на дизеловият автомобил – 61% от продадените коли са такива, 33% от тях са бензинови. При 87% от продажбите на нови коли клиентите избират xDrive задвижването, а 13% sDrive. Електрическите автомобили все още имат много малък дял от продажбите на марката в България. За 2019 г. са пласирани 75 електромобила, като основно те са BMW i3.

Източник: economic.bg

Районната прокуратура във Варна е започнала процесуално-следствени действия в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово. Акцията е във връзка с досъдебното производство, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия. Първите контейнери с италиански боклук са пристигнали на пристанище Варна-запад още м.г. Товарът им бил деклариран като пластмасови и каучукови отпадъци. В последствие разследващите установиха, че боклуците са текстилни, стъклени и дървени и са предназначени за получателя „Блацион“ ООД в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ „Брикел“.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проведе се първото за годината заседание на УС на БСК

170 хиляди млади българи нито учат, нито работят


Предстоящи събития

19 февруари: Мобилността и зелените решения в умните градове – във фокуса на „Knowledge City 2020“

27 февруари: Регистрирайте се за Retail Digital Summit 2020 с 15% отстъпка от цената с промокод БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Продуктивността във Великобритания страда от най-големия си спад за последното четвърх хилядолетие. И тази "перфектна буря" е предизвикана от три фактора, става ясно от изследване, публикувано през тази седмица и цитирано от Вlооmbеrg. Към 2018 година показателят е бил близо 20% под нивото си преди 2008 година, а това е най-сериозното забавяне от периода 1760-1800 година насам или иначе казано по времето на Индустриалната революция на Острова. Значителното свиване на производителността към настоящия период вероятно е предизвикано от края на бурната експанция в областта на технологиите и комуникационните технологии, от пост ефекта на финансовата криза и от Брекзит. "Това е шокиращо слабо представяне", посочва Николас Крафтс, който е един от авторите на изследването, подготвено от Съсекския университет и Университета Лоуборо. В документа се посочва още, че въпреки че новите технологии дадоха значителен тласък на производителността в началото на ХХІ век, те са допринесли за по-малко от една четвърт от експанзията ѝ през десетилетието след 2008 година. Нова революция може би се задава на хоризонта с развитието на изкуствения интелект, но засега той все още няма значителен ефект върху икономиката, смятат икономистите.

Източник: Bloomberg

Америка

Джеф Безос е продал акции на Аmаzоn.соm Іnс. за почти $2 милиарда през последните дни, показват съобщения до борсата, цитирани от МаrкеtWаtсh. В предварително уговорени продажби в петък и понеделник основателят на компанията е продал 905 456 акции за общо $1,84 милиарда. Продажбите идват точно след като Аmаzоn отчете по-добри от очакваните резулатати и над $3 милиарда печалба за три месеца, което изпрати цената на акциите нагоре. Във вторник компанията приключи търговията с капитализация от над $1 трилион за първи път, ставайки четвъртата щатска компания, която надхвърля тази граница. Останалите са Аррlе, Місrоsоft и Аlрhаbеt. В петък и понеделник Аmаzоn също я подмина, но не успя да запази това ниво при затварянето. Подобно нещо се случи и през юли 2019 и септември 2018 г. Не е ясно каква е била целта на продажбите, но през 2018 г. Безос заяви, че влага по около $1 милиарда годишно собствени средства в компанията за космически пътувания Вluе Оrіgіn. Безос е най-богатият човек в света с общо $127 милиарда.

Източник: Market Watch

Азия

Основните доставчици на Аррlе в Китай, включително производителят на іРhоnе Ноn Наі Рrесіsіоn Іndustrу, планират да възобновят пълно производство в страната до 10 февруари въпреки епидемия на коронавируса, която зарази хиляди хора и ограничи пътуванията до абсолютен минимум. Ноn Наі или Fохсоnn - най-важният производител за американската технологична компания, заяви, че все още очаква разрешение да рестартира производството в целия Китай по график, пише Вlооmbеrg. Доставчици като Quаntа Соmрutеr, Іnvеntес и LG Dіsрlау също заявиха, че връщат служителите си в Китай на работа от следващата седмица. Докато китайските чиновници и компании в голяма част от страната са се приготвили да възобновят работния процес към 10 февруари, през последните дни съмненията и спекулациите относно сроковете нарастват с нарастването на броя на смъртните случаи. Към момента повече от 20 000 души са заразени с вируса, а над 400 са загинали.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
05.02.2020
Dow Jones Industrial
29 290.85 (483.22)
Nasdaq Composite
9 508.68 (40.71)
Стокови борси
05.02.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.06
Heating oil ($US/gal.)1.6700
Natural gas ($US/mmbtu)1.8800
Unleaded gas ($US/gal.)1.5200
Gold ($US/Troy Oz.)1 558.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.67
Platinum ($US/Troy Oz.)987.90
Hogs (cents/lb.)61.88
Live cattle (cents/lb.)119.18

       Опознай България

Античният театър в Пловдив

Изграден в началото на II в. от н.е. по времето на император Траян, театърът е бил една от най-значимите обществени сгради на Тримонциум, забележителна с архитектурната си представителност и великолепие. Останките от театъра са открити случайно при укрепителни работи, като разкопките продължават от 1968 до 1979 година и са извършени от Археологически музей - Пловдив. Местата за зрителите са амфитеатрално разположени и са разделени на два пръстена от 14 реда всеки. Театърът е имал капацитет от около 7000 зрители. Имената на кварталите на града са били издълбани на пейките на всеки сектор и всеки зрител е заемал място в съответния сектор. Сцената с две нива разкрива архитектурното и декоративно богатство на постройката. Високото качество на използваните материали и художественото изпълнение недвусмислено доказват огромното социално значение, което се е придавало на театъра. Включен в границите на архитектурния резерват "Старинен Пловдив", днес театърът се вписва в неговия ансамбъл като най-емблематичният паметник на непрекъснатата културно-историческа приемственост, осъществена върху Трихълмието през вековете. Възроден за нов живот, той е привлекателно духовно средище на града, в което съвременната култура взаимодейства с непреходните ценности на миналото. Театърът е постоянно отворен. Този символ на Пловдив и до днес е сцена на изкуства – тук регулярно се провеждат множество фестивали.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.02.2020
Българска версия: 29923, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999