Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 05 февруари 2020 г., брой 5131
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(05.02.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30423
USD   1.77030
CHF   1.82754
EUR/USD   1.1048*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Пълдин Пропъртис Инвест АДСИЦ - София  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е на второ място сред страните от ЕС по ръст на цените на едро на индустриалните производители, показват данните на Евростат. През декември 2019 г. цените на производителите у нас са с 4,5% по-високи от същия месец на предходната година. По-голямо повишение на цените на заводите има само в Гърция (+4,7%), а веднага след нас е Румъния (+4,4%). Като цяло в ЕС цените на индустриалните производители намаляват с 0,4% за година. В енергийния сектор спадът на цените на производителите е с 3,1%, което е причина за ниската инфлация. Докато за дълготрайните потребителски стоки повишението на цените е с 1,4%, а при нетрайните стоки за домакинствата – с 2,3%.

Източник: Труд

Министерството на финансите се готви да изтегли нови 200 млн. лева заем. На 10 февруари 2020 г. то ще пусне на вътрешния пазар облигации със срочност 5 години и фиксирана годишна лихва 0.01 на сто, съобщи БНБ, която организира пласирането на държавните ценни книжа (ДЦК). Това е трета облигационна емисия от началото на годината. Предните две бяха в същия размер - по 200 млн. лева. При първата бяха пласирани 5-годишни ДЦК, а при втората - 10.5-годишни, при доходност съответно минус 0.11% и 0.13%. От МФ обясняват, че са окуражени за поемането на нов дълг заради благоприятната пазарна конюнктура - много ниски лихви, и постигнатите добри резултати при предишните две емисии. В закона за бюджета е записано, че през 2020 г. правителството може да вземе вътрешни заеми на обща стойност до 2.2 млрд. лв.

Източник: Сега

 
Концесии

Пристанищният концесионер БМФ Порт Бургас ЕАД отвори офертите на участниците по две обществени поръчки от съществено значение за пристанището, за Бургас и за целия регион. Първата обществена поръчка с две обособени позиции е с предмет „Изграждане на нови кейови стени на Пристанищен терминал „Бургас Запад“, вертикална планировка, техническа инфраструктура и съоръжения и драгажни дейности в оперативната акватория и зона за меневриране. Подадени са две оферти. Предвидено е създаването на четири нови корабни места с обща дължина 810 м и максимално допустимо газене 15.5 м. Втората обществена поръчка, за която оферти подадоха трима кандидата, е с предмет „Доизграждане на кейова стена на 33-то корабно място на Пристанищен терминал Бургас Изток-2, вертикална планировка, техническа инфраструктура и съоръжения и драгажни дейности в оперативната акватория и зона за маневриране.“ Целта е пристанището да има възможност да обработва кораби с дължина до 230 м и ширина до 40 м, до 120 000 тона дедуейт и газене до 14.6 м. Изпълнението на обществените поръчки ще позволи на пристанищния оператор БМФ Порт Бургас ЕАД да увеличи капацитета и пропускателната способност на кейовия фронт на двата терминала.

Източник: Труд

Дружества
Морски и крайбрежен транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Проект С ЕООД - Русе   3 222  
  2   Белфери ЕООД - Белослав   1 222  
  3   Сий линк шипинг ООД - Бургас   1 026  
  4   ИХБ Шипинг Ко ЕАД - Варна   1 006  
  5   Рибекс Маритайм ООД - Бургас   650  
  6   Илфлот ООД - София   528  
  7   Транс лайън АД - Бургас   476  
  8   Кей Партнърс ЕООД - София   385  
  9   Екипмар ЕООД - Сливен   220  
  10   Мултрашип Бургас ЕООД - Бургас   9  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 04.02.2020
  Обща стойност (BGN): 853 534.99  
Брой търгувани компании: 34
Premium 25 763.85
Standard 107 347.91
АДСИЦ 718 486.73
Структурирани 1 936.50
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Света София АД - София -7.11 %
Индустриален холдинг България АД - София 2.91 %
BaSE - Акции: 9 570.23

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Американската Woodward ще продаде част от българския си бизнес. Това ще стане като пакет от сделка за дейността със системи за възобновяема енергия, чиито активи са разположени основно в Германия, Полша и България, съобщиха от базираната във Форт Колинс, Колорадо, Woodward. Купувач е филиал на европейската инвестиционна група Aurelius, който ще плати 23.4 млн. долара за бизнеса. Сделката се очаква да приключи до няколко месеца. Основните приходи на "Удуърд България" идват от производството и продажбата на компоненти за авиоиндустрията. Окончателното споразумение е сключено на 31 януари 2020 г. и засяга продажбата на активи, свързани с бизнеса със системи за възобновяема енергия и защитни релета, който формира приблизително 80 млн. долара от продажбите за финансовата 2019 г. Последният отчет на "Удуърд България" за 2018 г. показва, че основната част от приходите идват именно от продажбата на електронни модули и компоненти за сектор "Самолетостроене", като сумата се удвоява от предходната година. Общо приходите на дружеството са 18.6 млн. лв., а крайният резултат е загуба 1 млн. лв. По данни към ноември 2019 г. в българската компания работят 254 души, като за година персоналът е нараснал с около 60 души.

Източник: Капитал

Германо-българската компания концесионер на летищата във Варна и Бургас - Fraport Twin Star Airport Management, ще инвестира над 12 милиона лева в двете летища през 2020 година. От компанията съобщават, че в рамките на настоящата година предстои започването на строителните дейности по разширяване и рехабилитация на перона за въздухоплавателни средства, включително монтирането на ново перонно осветление и проектирането на нова сграда за пожарната служба. През първите 13 години от концесията Fraport е инвестирала над 395 милиона лева в инфраструктурни и технологични подобрения на двете авиосъоръжения. През 2019 година вложените средства са били над 8,6 милиона лева. На летище Бургас е започната поетапна реконструкция на перона за въздухоплавателни средства, като работите ще бъдат изпълнени в четири поредни години през неактивния сезон. Очаква се инвестицията по проекта да надхвърли 14 милиона лева. През миналата година на летище Варна е започнато проектирането на рехабилитацията и разширението на пътека за рулиране "Еко" с дължина 1 220 метра. Инвестиционния проект е с очаквана стойност около 4 милиона лева. Извършват се подобрения и в сградата на хангара на стойност 1,7 милиона лева.

Източник: money.bg

Представители на ръководството на немската компания KAYSER Automotive Systems са посетили община Плевен, за да проучат възможностите за инвестиции в града. Визитата е осъществена със съдействието на експерти от Министерството на икономиката и Националната компания „Индустриални зони”. Основна тема на разговорите са били възможностите, които предлага Плевен, за инвестиции. KAYSER Automotive Systems се занимава с производство в автомобилния сектор и се интересува от наемането или закупуването на терен в страната ни за разширяване на своята дейност. Доказателство, че Плевен е добро място за инвестиции, е откриването на завода за автомобилни компоненти на LEONI, съобщи кмета на Плевен Георг Спартански. От фирма „Хоризонт Иванов” беше получено уверението, че могат да предложат терени и бази с добра локация, отговарящи на условията на немската компания. След посещение и в други български градове се очаква KAYSER Automotive Systems да обяви окончателното си решение за своя избор.

Източник: kmeta.bg

Третата линия на метрото в столицата ще бъде завършена през месец май 2020 г., като надеждите са да се съкрати това време, но сериозно отклонение няма да има, каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД „В момента ние сме на първия етап от строителството на третата линия на метрото. То е 8 км с 8 метростанции, като 5 от тях ще бъдат пуснати по график май месец“, уточни той. Вторият етап - метростанциите "Орлов мост", театъра "Зад канала" и първата на "Владимир Вазов", ще бъде завършен три месеца по-късно. През късната есен се очаква да бъде пуснат и участъкът в "Овча купел". Строителството на метростанциите вече е приключило, с изключение на тази в "Овча купел". Остава изградените да бъдат почистени. В момента текат изпитанията на 20 влака. Очаква се да бъдат доставени и още 10 на по-късен етап. „

Източник: Дарик радио

Към 31.12.2019 г. активите на Българо-американска кредитна банка достигнаха 1 670 532 хил. лв., което представлява ръст от 17.62% спрямо края на 2018 год. БАКБ продължава да разширява кредитния си портфейл, като запазва тенденцията на диверсифицирано финансиране на корпоративни клиенти, МСП и физически лица. Постигнатото увеличение от 12.14 % за едногодишен период превишава два пъти средния ръст на банковия пазар по този показател (6.71%). Спестяванията на граждани и фирми нарастват с 18.36% и в двата сегмента, отчитайки по-добри резултати от тези на банковата система , която отбелязва 9.03 % годишен ръст в привлечените средства. Въпреки изключително ниските лихви и стеснени лихвени маржове, БАКБ отчита 11.83% ръст на нетните приходи от лихви.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

5 февруари: Заседание на УС на БСК

19 февруари: Мобилността и зелените решения в умните градове – във фокуса на „Knowledge City 2020“

27 февруари: Регистрирайте се за Retail Digital Summit 2020 с 15% отстъпка от цената с промокод БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз ще инвестира общо 115 млн. евро в новаторски проекти в областта на синята икономика, която обхваща дейностите, свързани с океаните, моретата и бреговете. Част от средствата ще дойдат от новоучреден фонд на име BlueInvest, който днес бе създаден от Европейската комисия в сътрудничество с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който е част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това се случи на конференцията BlueInvest Day в Брюксел. На нея зам.-председателят на ЕИБ Ема Наваро и европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс представиха новия фонд с капитал 75 млн. евро, които ще бъдат инвестирани за подпомагане на синята икономика. Фондът BlueInvest ще се управлява от Европейския инвестиционен фонд и ще финансира базови фондове за дялово участие, чийто стратегически фокус е подпомагане на новаторски проекти в синята икономика.

Източник: economic.bg

Америка

Акционерите на американския бижутер Tiffany одобриха с голямо мнозинство многомилиардната сделка за придобиване от страна на френската компания за луксозни стоки LVMH. Новината бе съобщена от LVMH във вторник след извънредно събрание на акционерите на американската верига за бижута. LVMH, компанията на френския милиардер Бернар Арно, обяви през ноември, че ще придобие известния американски бижутер за около 14,7 милиарда евро, включително дълга, което се равнява на приходите от продажби за близо четири години на Tiffany. Очаква се трансакцията да приключи до средата на годината. Главният изпълнителен директор на LVMH Арно заяви, че зелената светлина от страна на акционерите е важна стъпка по пътя към закупуването на Tiffany. Той заговори за „емблематична компания“. Tiffany стана известна, наред с други неща, и благодарение на холивудския филм „Закуска при Тифани“. LVMH обяви, че сделката ще укрепи позицията в сегмента на луксозните бижута и на американския пазар.

Източник: investor.bg

Азия

Макао, най-големият център за хазарт в света, призова всички оператори на казина да преустановят операциите за две седмици, за да помогнат за ограничаване на разпространението на новия коронавирус. Съобщението на Хо Иат Сенг, главен изпълнителен директор на Макао, идва в момент, когато бившата португалска колония съобщи за 10 потвърдени случая на вируса и строги ограничения за движение в и извън китайската територия. Жителите са инструктирани да носят маски, когато пътуват из града и са посъветвани да стоят вкъщи колкото е възможно повече. Хо каза, че ще говори със собствениците на казина, за да обсъди временното им затваряне. Не се съобщават подробности за това кога ще започне спирането. Казината на Макао обикновено са пълни с богати китайци и са най-важната индустрия за икономиката на територията. Още преди призива на Хо, комарджиите решиха да стоят далеч от казината на Макао, и през януари приходите от хазарт спаднаха до 2.76 млрд. долара, което е спад от над 11% в сравнение с година по-рано.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
04.02.2020
Dow Jones Industrial
28 807.63 (407.82)
Nasdaq Composite
9 467.97 (194.57)
Стокови борси
04.02.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.08
Heating oil ($US/gal.)1.6000
Natural gas ($US/mmbtu)1.8700
Unleaded gas ($US/gal.)1.4500
Gold ($US/Troy Oz.)1 562.90
Silver ($US/Troy Oz.)17.65
Platinum ($US/Troy Oz.)967.90
Hogs (cents/lb.)62.32
Live cattle (cents/lb.)120.65

       Опознай България

100 години от рождението на Леда Милева

Леда Милева (1920 - 2013) е писателка, преводачка, автор на стихове и пиеси за деца. Родена е на 5 февруари 1920 г. в град София. Дъщеря е на Гео Милев. Завършва Американския колеж в София и Институт за детски учителки, междувременно следва в Юридическия факултет на Софийския университет. След Втората световна война работи като редактор в различни издателства и като главен редактор на списание „Пионерска самодейност“ (1952-1955). След това е заместник-директор (1966-1967) и директор (1967-1970) на Българската телевизия. Била е постоянен представител на България в ЮНЕСКО в Париж и народен представител в VIII и IX НС и VII ВНС. Включена е в Почетния списък "Ханс Кристиян Андерсен" на Международния съвет по детската книга. Издала е повече от 30 книги със стихотворения и поеми за деца. Нейни стихотворения и пиеси са превеждани и издавани във Франция, Германия, Русия, Белорусия, Румъния, Чехия, Полша, Унгария, Сирия и др. Носител на орден Стара планина Първа степен (2006). На 93-годишна възраст умира на рождения си ден през 2013 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.02.2020
Българска версия: 29924, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999