Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 04 февруари 2020 г., брой 5130
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(04.02.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30708
USD   1.76742
CHF   1.83267
EUR/USD   1.1066*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Форуком Фонд Имоти АДСИЦ - Севлиево  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

С дефицит от 1.148,3 млрд. лв. е приключил 2019 г. бюджетът на държавата. Сумата е двойно по-малка от планирания в средата на годината недостиг. Тогава заради сделката с американските изтребители бюджетът бе актуализиран, като бе заложен дефицит от почти 2.5 млрд. лв. при първоначално планирани 600 млн. лв. на червено. Въпреки крупната военна покупка до началото на декември хазната бе с излишък - за ноември той бе 1.3 млрд. лв. Само за месец правителството направи разходи за близо 6 млрд. лв., като изхарчи излишъка и изкара финансите на червено. Извънредно разходи бяха направени за общини, министерства, университети, болници и пр. Един от големите непланирани разходи в края на годината бе за довършването на магистрала "Хемус", за което на държавното дружество "Автомагистрали" бяха предоставени 1.3 млрд. лв.

Източник: Сега

Банкнотите и монетите в обращение в края на 2019 година са били на обща стойност 19,104 млрд. лв., като са се увеличили с 10,27% в сравнение с година по-рано, отчита БНБ. 97,55% от тези пари са банкноти, които са нараснали с 0,04 процентни пункта в края на годината спрямо третото тримесечие. Останалото са монети. Средната по стойност банкнота в обращение в края на 2019 г. е била 36,94 лв., като за едногодишен период стойността се е повишила с 1,49 лв. С най-голям дял (30,20%) в общия брой на банкнотите в обращение в края на 2019 г. е банкнотата с номинал 50 лева, като към 31 декември 2019 г. в обращение са били 152,3 млн. броя от нея. С най-малък дял (3,77%) е броят на банкнотите от 2 лева, които от три години насам се заместват постепенно с монети от същия номинал.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на други хранителни продукти, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Кенди ООД - Банкя   43 307  
  2   Корона М ЕООД - Хрищени   28 992  
  3   Пинокио ООД - Стара Загора   18 479  
  4   Бест Фудс ООД - София   16 260  
  5   Елит П ЕООД - Пловдив   16 156  
  6   Приста Комерс ООД - Свищов   14 180  
  7   Агроник ЕООД - Ямбол   13 952  
  8   Фортекс Нутрасютикалс ООД - София   10 896  
  9   Мултипак България ЕООД - София   9 961  
  10   Дион ООД - Русе   8 913  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 03.02.2020
  Обща стойност (BGN): 1 134 287.63  
Брой търгувани компании: 28
Premium 38 811.23
Standard 66 507.95
АДСИЦ 24 279.03
Облигации 2 958.05
ДЦК 1 001 731.37
Най-голяма промяна в цените
Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол 3.40 %
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София -2.56 %
BaSE - Акции: 5 678.19
BaSE - АДСИЦ: 5.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Hyundai Electric & Energy Systems Co. Ltd. продаде българското си дъщерно дружество Hyundai Heavy Industries Co. Bulgaria AD на руската "СВЕЛ Груп". Новината за сделката съобщи германската компания CMS, чието българско представителство е било консултант по сделката. Hyundai обяви през декември м.г., че търси купувач на завод при цена от 24.5 млн. долара. Финалната стойност на сделката обаче не е обявена. Като причина за продажбата беше посочено, че компанията продължава с продажбата на чуждестранни активи, за да подобри финансовата си структура. "Хюндай Хеви Индъстрис Ко." е производител на трансформатори и стъпални регулатори. През 1997 г. компанията приватизира завода на „Елпром-Трафо“ и стана основният притежател на акциите. Стъпалните регулатори, произвеждани у нас, се изнасят за Русия, Южна Корея, Румъния, САЩ и много други страни в Азия, Европа, Южна и Северна Америка. Българският завод обаче е в тежко финансово състояние като за 2018 г. отчита спад на приходите и загуба от 2.5 млн. лева. "СВЕЛ Груп" е водещ производител на електротехническо оборудване - силови и маслени трансформатори., с централа в Екатеринбург.

Източник: economic.bg

Компанията за производство на бисквити и вафли "Престиж-96" ще инвестира близо 6.5 млн. лв. в нова производствена база в село Леденик, Велико Търново. Дружеството получи сертификат за инвеститор клас "А". Проектът на компанията предвижда закупуване на нова производствена база в село Леденик, община Велико Търново и внедряването в експлоатация на нови производствени мощности и оборудване. Размерът на инвестицията възлиза на обща стойност 6 479 000 лева. Финансирането се осигурява със собствени средства. Очакванията са да бъдат открити 150 нови работни места. През 2018 г. компанията отчита спад на приходите от продажби с над 10 млн. лв. спрямо година по-рано. Оборотът ѝ възлиза на 64.1 млн. лв., а печалбата ѝ на 9.5 млн. лв. За "Престиж-96" работят около 620 души. По-ниските приходи на компанията през 2018 се дължат на планирано преструктуриране на бизнеса и търговската политика на компанията. "Престиж-96" запазва стабилна лидерска позиция във всяка от трите категории, в които оперира – бисквити, вафли и мини кейкове, с общ пазарен дял в стойност 21.6% за 2018 г. по данни на "Нилсен" (Nielsen).

Източник: mediapool.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) окончателно разреши на "Нова Броудкастинг груп" (АД) да купи изцяло онлайн компанията "Нетинфо". Производството по сделката за придобиване на контрола от страна на "Нова" бе възобновено от КЗК през септември 2019 г. и е приключило сега, като комисията е приела, чe сделката нe би мoглa дa дoвeдe дo уcтaнoвявaнe или зacилвaнe нa гocпoдcтвaщo пoлoжeниe, пoрaди кoeтo я рaзрeшaвa. Кaпитaлът нa „Нoвa Брoудкacтинг Груп“, която през миналата година бе купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви, e 15,2 млн. лв., дoкaтo тoзи нa "Нетинфо" - 300 000 лв. В придобитата компания досега акционери бяха още „Дaрик Рaдиo“ (27%), притежавано от Радоствет Радев, и „Уeб Финaнc“ (3%), притежавана от Христо Христов, който до юни 2019-а бе и изп.директор на "Нетинфо", но бе освободен от Съвета на директорите на „Нoвa Брoудкacтинг Груп“.

Източник: Сега

Компании, които искат да емитират ценни книжа, а размерът на емисията е по-малък от левовата равностойност на 2 млн. евро, да бъдат освободени от задължението да издават проспект. Това предлага с промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа финансовият министър Владислав Горанов. Поправките са обявени за обществено обсъждане. За да бъдат защитени инвеститорите, които купуват ценни книги, се въвежда текст, според който при изброени в закона нарушения придобиването на ценните книжа да бъде обявено за недействително. Предлага се още да се облекчат условията и редът за публикуване на съобщение за публичното предлагане. Съобщението ще се публикува на интернет страниците на емитента, когато ценните книжа са предложени от него, и на сайтовете на инвестиционните посредници, участващи в предлагането. За всички компании, чието седалище е в България, официалният език за издаването на проспекта да е българският, гласят още промените.

Източник: 24 часа

Мегасделка за над 100 милиона евро в Пловдивско е на финала. Продава се соларният парк край Караджалово, който е не само най-големият в България, но и на Балканите. Купувач е австрийско дружество Enery Development. Слънчевата централа в първомайското село е разположена на над 100 хектара и е с над 214 000 соларни модула. Заради мащабите си проектът стана популярен с кодовото име "Супер Караджалово". Пиковата му мощност е 60.4 мегавата. Той бе официално открит през 2012 година и има интересна история. Огромният терен в Първомайско бе закупен доста преди това от “ЗБЕ Партнерс” - дъщерна фирма на пловдивската “Сиенит”. Първоначално идеята беше там да се изгради индустриална зона, но след няколко безуспешни опита, инвеститорите преминаха към план Б – извадиха всички необходими разрешителни за изграждането на соларен парк и след това продадоха дружеството. Така първият купувач бе американската компания SunEdison, подразделение на MEMC. SunEdison има богат опит в управлението на фотоволтаици по цял свят и съвсем скоро след покупката официално заяви, че целта е препродажба. Така слънчевата централа премина в регистрираната в Малта компания ACF Renewable Energy. Дружество бе основано специално заради покупката. Сега ACF Renewable Energy е решено на продажба. За купувач се сочи новорегистрирано австрийско дружество Enery Development, в което собственост има сравнително голям играч от сектора на възобновяемата енергия - RP Global.

Източник: Марица       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

5 февруари: Заседание на УС на БСК

19 февруари: Мобилността и зелените решения в умните градове – във фокуса на „Knowledge City 2020“

27 февруари: Регистрирайте се за Retail Digital Summit 2020 с 15% отстъпка от цената с промокод БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Излишъĸът пo тeĸyщaтa cмeтĸa нa Гepмaния ocтaвa нaй-гoлeмият в cвeтa зa изминaлaтa 2019 гoдинa въпpeĸи тъpгoвcĸoтo нaпpeжeниe в глoбaлeн мaщaб, ĸoeтo зaceгнa и Eвpoпa. Toвa пoĸaзвaт дaннитe нa иĸoнoмичecĸия инcтитyт Іfо. Cпopeд изчиcлeниятa излишъĸът нa иĸoнoмиĸa нoмep 1 нa Cтapия ĸoнтинeнт, ĸoйтo oтpaзявa пoтoĸa oт cтoĸи, ycлyги и инвecтиции, дocтигa 283 милиapдa дoлapa пpeз изминaлитe 12 мeceцa. Зa чeтвъpтa пopeднa гoдинa Гepмaния oтчитa нaй-гoлeмият paзмep нa пoĸaзaтeля в cвeтa, cлeдвaнa oт Япoния c paзмep oт 194 милиapдa дoлapa, coчи oщe пpoyчвaнeтo. Meждyнapoдният вaлyтeн фoнд (MBФ) и Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK) oт гoдини cъвeтвaт Бepлин дa пpeдпpиeмe мepĸи зa cтимyлиpaнe нa вътpeшнoтo тъpceнe и нa внoca ĸaтo cтъпĸa ĸъм oгpaничaвaнe нa глoбaлнитe иĸoнoмичecĸи диcбaлaнcи и cтимyлиpaнe нa pacтeжa. Дo гoлямa cтeпeн излишъĸът нa cтpaнaтa ce дължи нa фaĸтa, чe тя изнacя пoвeчe cтoĸи и ycлyги, oтĸoлĸoтo внacя. Toвa e и eднa oт пpичинитe, пopaди ĸoятo гepмaнcĸитe влacти ca oбвинявaни oт aмepиĸaнcĸия пpeзидeнт Дoнaлд Tpъмп.

Източник: Reuters

Америка

Американската петролна компания Exxon Mobil регистрира 5,2-процентен спад на печалбата за четвъртото тримесечие, след като продажбите на активи доведоха до зануляване на ръста при добива на петрол и газ на годишна база. През последното тримесечие петролната индустрия пострада от по-ниските цени на суровината, като Exxon увеличи разходите си за стимулиране на производството на петрол, за да компенсира естествения спад. Акциите на компанията поевтиняха с 1% до 64,08 долара за дял в часовете преди старта на търговията на Wall Street. Като цяло цената на книжата е изгубила близо 29% от стойността си, откакто сегашният главен изпълнителен директор Дарън Уудс пое поста преди три години. Производството на Exxon в рамките на Пермския басейн, „златната кокошка“ на американската шистова индустрия, нараства с 54 на сто спрямо година по-рано. Въпреки това печалбата за тримесечието за добива в САЩ се свива със 74%, тъй като дружеството увеличава разходите за производство, сблъсквайки се с понижаващите се цени на природния газ.

Източник: Reuters

Азия

Финансовите власти в Китай предприемат поредица от мерки, която цели да помогне на компаниите, банките и отделните граждани, засегнати от епидемията от коронавирус в страната. Китайската народна банка ще предостави 1,2 трлн. юана (174 млрд. долара) на паричните пазари в понеделник, става ясно от съобщение на институцията от неделя. Парите ще бъдат отпуснати чрез обратни репо сделки, за да се гарантира ликвидността, се посочва още в текста. Съобщението последва общо обявление на министри и други финансови регулатори от събота, в което се обещава да бъдат използвани операции на отворените пазари, както и други средства, за да се гарантира, че междубанковата ликвидност е в състояние да поддържа паричните пазари стабилни. Китайската централна банка призовава останалите институции да увеличат кредитирането и посочва, че ще предостави 300 млрд. юана за преотдаване, за да подсигури повече парични средства за най-засегнатите компании. Банките също така са предупредени да не изтеглят заеми от фирми, особено по-малки, засегнати от вируса.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
03.02.2020
Dow Jones Industrial
28 399.81 (143.78)
Nasdaq Composite
9 273.40 (122.47)
Стокови борси
03.02.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.61
Heating oil ($US/gal.)1.5900
Natural gas ($US/mmbtu)1.8200
Unleaded gas ($US/gal.)1.4800
Gold ($US/Troy Oz.)1 579.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.73
Platinum ($US/Troy Oz.)976.40
Hogs (cents/lb.)62.72
Live cattle (cents/lb.)120.72

       Опознай България

Чорбаджи Паскалевата къща в Хасково

Една от забележителностите на Хасково е Чорбаджи Паскалевата къща. Според преданието Чорбаджи Паскал е бил влиятелен и богат местен търговец, участващ в хасковската община по време на Възраждането. В неговата къща днес е изнесена експозицията “Градският бит от следосвобожденската епоха”. Музейната сбирка в Паскалевата къща проследява преходът от традиционния селски към градския бит на местното население от втората половина на ХІХ в. През ХІХ в. в условията на икономически подем и нови производствени потребности на забогателите занаятчии и търговци се слага началото на ново решение на пространствената композиция на къщата и нейната украса. Едни от най-характерните промени са увеличеният обем и растящата височина. Жилищните помещения се изнасят на горния етаж, а стопанските остават в приземния или в отделни сгради. Вътрешната украса, типична за възрожденските сгради, е с оптимистичен, жизнерадостен характер.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.02.2020
Българска версия: 29925, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999