Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 03 февруари 2020 г., брой 5129
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.02.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.32353
USD   1.76966
CHF   1.82890
EUR/USD   1.1052*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  България 29 АД - София
Машиноекспорт АД - София
Парк АДСИЦ - София
Салон 2011 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

841,3 млн. лв. бюджетен излишък за януари очаква Министерството на финансите на база на предварителни данни и оценки за януари 2020 г. Това е 0,7 % от прогнозния БВП. Приходите, помощите и даренията по Консолидираната фискална програма се очаква да бъдат в размер на 3, 751 млрд. лв. (8,0 % от годишния разчет) и са близки до отчетените за същия период на миналата година. Данъчните и неданъчните постъпления нарастват номинално спрямо предходната година със 118,1 млн. лева. Разходите (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за януари 2020 г. са в размер на 2, 910 млрд. лв., което е 6,2 % от годишния разчет. За сравнение за януари 2019 г. те бяха в размер на 2, 712 млрд. лева.

Източник: 24 часа

През последния месец на 2019 г. средната лихва по новооткритите депозити в левове на домакинствата е паднала до 0.17%, показва статистиката на БНБ. Година по-рано тя е била 0.21%. По старите влогове средната лихва за една година се е понижила от 0.25% на 0.21%. В момента максималната годишна доходност за 12-месечен депозит от 10 000 лв., която може да се получи, е около 80 лв, показва проверка в сайта "Моите пари". Такава се предлага само от две банки. Отчетената през декември средна лихва от 0.17% означа, че за стандартен срочен депозит от 10 000 лв., годишната доходност е около 18 лв., от които трябва да се приспаднат 1.50 лв. данък. Ако се пропусне датата на падежа обаче, при теглене на сума от сметката, се губи част от доходността, а банката си начислява такса между 0.3% и 0.5% върху размера на тегленат сума. Така парите в банката вместо да растат, на практика намаляват.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на оптични уреди и елементи и фотографска техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Оптикс АД - София   73 034  
  2   Райхле и Де - Масари България Пръдакшън ЕООД - София   40 397  
  3   Шьоли - Оптикс ООД - Панагюрище   32 170  
  4   Оптикоелектрон груп АД - Панагюрище   22 132  
  5   Завод за оптика АД - София   9 290  
  6   Микро вю ендоскопи оптик АД - Панагюрище   4 711  
  7   Холдинг Кимкооп ООД - София   4 708  
  8   Майкро Оптикс Юръп ЕООД - София   3 790  
  9   Имперекс ЕООД - София   3 580  
  10   Ектрон АД - Панагюрище   2 921  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 31.01.2020
  Обща стойност (BGN): 2 075 418.30  
Брой търгувани компании: 40
Premium 117 885.36
Standard 1 169 403.32
АДСИЦ 171 983.35
Облигации 607 646.28
Права 8 500.00
Най-голяма промяна в цените
Тексим банк АД - София 7.41 %
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -4.23 %
BaSE - Акции: 631.00
BaSE - АДСИЦ: 497 276.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Има възможност индустрията в Перник да се захранва с вода за промишлени нужди от язовир „Бушляк”, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. За целта трябва да бъде изграден тръбопровод с дължина 800 метра и да бъде направен ремонт на съществуващ канал. По думите на министъра към момента има неофициален отговор от „Стомана индъстри“, че водата от язовир „Бушляк“ отговаря на техните изисквания. Чакат се становища и от други предприятия, намиращи се в индустриалната зона на града. Министърът подчерта, че ако се направи водопровод само за едно дружество, това се счита за държавна помощ и добави: „Там има индустриална зона и ако може няколко предприятия да се възползват от това, веднага ще започнем и този проект по отношение на вода, която може да се използва не за питейни и не за битови нужди, а потвърдено вече от „Стомана” – само за производствени нужди.

Източник: 24 часа

Първите 28 контейнера с нередовно описани отпадъци, внесени в България от Салермо, ще отпътуват обратно към Италия идната седмица. Екоминистерството предприема и други мерки след установени нарушения в режима на вноса и оползотворяването на отпадъци. Заради липса на филтри беше затворена една топлоцентрала и така ще се постъпва с всички, които работят не по правилата. Следят се и останалите четири мощности, които имат право да горят отпадъци", съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. Той допълни, че след установени нарушения при извършените проверки ще бъде преустановена дейността на няколко вносителя и ще се завишат драстично изискванията към брокерите с боклук. Контейнерите, които България ще връща на Италия, бяха заявени като превозващи смесен боклук - пластмасови отпадъци и каучук, а всъщност се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Те ще бъдат върнати на изпращача – италианската фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салерно. Получател на 127 контейнера е фирма „Блацион“ ООД. Отпадъците от Италия са били предназначени за „Trash Universe“ ЕООД в град Гълъбово, където е трябвало да бъдат изгорени.

Източник: Сега

Както предвижда процедурата за избор на стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ „Белене“, Министерството на енергетиката изпрати писма до компаниите от „краткия списък“ (short list), за да потвърдят подаването на обвързващи оферти и по-нататъшното участие в процедурата. Фирмите от „краткия списък“ са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), „Атоменергопром“ АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС, Франция и Дженерал Електрик, САЩ. В определения срок до 31-ви януари писма за потвърждение за подаване на обвързващи оферти бяха получени и от петте компании. От страна на Корейската хидро-ядрена корпорация се поставят уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение от тяхна страна. Компаниите ще бъдат поканени да подпишат споразумение за конфиденциалност и ще им бъде предоставен информационният меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в „Национална електрическа компания“ ЕАД, съдържаща информация по проекта. Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта се предвижда да бъде 31 май 2020 г.

Източник: 3e News

Заради натрупани задължения частни съдебни изпълнители са обявили за продажба две фабрики във Великотърновска област. Една от тях е административната сграда на “Сиконко – Агрия” в Полски Тръмбеш, за която отдавна се търси купувач, а след няколкото неуспешни търга цената ѝ продължава да пада. В момента обявената цена е 86 400 лв. и е намалена с около 4000 лв. спрямо декември 2019 г. Имотът представлява четириетажна сграда с разгъната застроена площ от 1595 кв. м. Продажбата е заради удовлетворяване на вземания на “Хета Асет Резолюшън България” ООД и Териториална дирекция на НАП – София. Години наред “Сиконко – индустриално предприятие” АД беше структуроопределящо за икономиката в региона. В него се произвеждаха метални конструкции за нуждите на строителна фирма “Сиконко-Билдинг” в София и на дограма от висококачествена дървесина за износ и вътрешния пазар. Втората фабрика, обявена за публична продан, е работилница в Поликраище за сурови тестени храни – вафлени кори, с площ от 360 кв.м. Тя се продава заедно с дворно място с площ от 1050 кв.м, а общата обявена цена за имотите е в размер на 86 427 лв. Задълженията на собствениците са към “Първа инвестиционна банка” и НАП.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружеството "Валирион" иска да купи "Пътна сигнализация - България". Планираната сделка трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Компанията "Валирион" се занимава със строителство основно (но и много други дейности), а "Пътна сигнализация - България" - с производство, продажба и монтаж на пътни знаци, светофари и т.н. Тя е собственик на редица компании, сред които и строителната АБ. Последната е с приходи над 31 млн. лв. за 2018 г., над 250 служители и също печели големи обществени поръчки за строителство. Компанията през 2016 получи спасителен заем от държавната ББР. Купувачът - "Валирион" има далечни връзки с една от най-големите строителни фирми, "Хидрострой", което също през 2016 г. купи друга компания, считана за владение на Пеевски - "Водстрой 98". "Валирион" е собственост на Цветан Чолаков, а съуправител заедно с него е Вилиана Валентинова Димитрова. Дружеството "Валирион" съществува от 2016 г., като приходите за последните години - 2018 и 2017, са 1 млн .лв. и 199 хил. лв. а печалбата е от порядъка на 20 - 30 хил. лв. Купуваната "Пътна сигнализация - България" в момента е собственост на Димитър Петков, който заедно с майка си и сестра си са собственици на "А.Д.холд" (фирма, която доставя мантинели на пътната агенция). Фирмата има 5-6 служители в последните години и е на загуба.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Мениджърите на „Идеал Стандарт – Видима“, „Алкомет“ и „Юробанк България“ са тазгодишните носители на наградата „Буров“

BREXIT- трябва да се съсредоточим върху бъдещето


Предстоящи събития

5 февруари: Заседание на УС на БСК

19 февруари: Мобилността и зелените решения в умните градове – във фокуса на „Knowledge City 2020“

27 февруари: Регистрирайте се за Retail Digital Summit 2020 с 15% отстъпка от цената с промокод БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Dеutsсhе Ваnк АG отчете €5,3 милиарда загуба през 2019 г., подчертавайки размера на предизвикателството, което банката предприе: да намали разходите и да увеличи печалбата чрез масивно преструктуриране. Въпреки загубата, най-голямата банка в Германия отчете по-добри от очакваните капиталови нива, което намали притесненията, че ще е нужна продажба на още акции, с което реструктурирането да бъде финансирано. Както и останалите европейски банки, Dеutsсhе Ваnк се справя трудно в среда на ниски лихви, което натиска надолу печалбата. В допълнение, големият ѝ инвестиционен бизнес, дълго време доминиращ като двигател на приходите, страда от конкуренция от щатските банки. Миналата година, след като се провали в опита да се слее в германския конкурент Соmmеrzbаnк АG, Dеutsсhе Ваnк АG реши да се опита да свие и реорганизира инвестиционното си подразделение и да постави акцент върху работата си с европейските компании и клиентите на дребно. Банката съобщи, че ще съкрати 18 хил. работни места до 2022 г., за да свие разходите. .

Източник: CNBC

Америка

Технологичните и интернет гигантите бяха първите, които достигнаха 1 трилион долара пазарна стойност, но следващите американски компании, които биха могли да направят това, са по-известни със своите пластмасови карти. Растящите цени на акциите придвижват компаниите за кредитни и дебитни карти Visa и Mastercard нагоре в класациите за пазарна стойност, където в момента заемат 7-о и 11-о място сред компаниите в показателя S&P 500. Цените на акциите както на Visa, така и на Mastercard са натрупали приблизително 50% през последната година. Макар че книжата може да не поддържат този бърз темп, и Visa и Mastercard биха били на стойност над 1 трилион долара до 2023 г., ако средните им годишни печалби от последните три години продължават, надминавайки тези на Facebook и Berkshire Hathaway, ако те също поддържат скорошното си темпо. Възходът им е подкрепен от промяната към безкасови финансови трансакции, породена от ръста в онлайн пазаруването. Към края на януари 2020 г. Visa има пазарна стойност от 449 милиарда долара, а Mastercard - от около 324 милиарда долара.

Източник: Reuters

Азия

Южнoĸopeйcĸият лидep Ѕаmѕung Еlесtrоnісѕ oтчитa 38% cпaд нa пeчaлбaтa cи в peзyлтaт ca cпaд в цeнитe нa чипoвeтe. Πoeвтинявaнeтo им идвa ĸaтo пpитecнитeлeн знaĸ зa нeгaтивния eфeĸт нa тъpгoвcĸитe cпopoвe и ĸopoнaвиpyca въpxy cвeтoвнaтa тexнoлoгичнa индycтpия. Heтнитe пpиxoди нa пpoизвoдитeля ca нaмaлeли дo 5,23 тpилиoнa вoнa или 4,4 милиapдa дoлapa пpeз пocлeднoтo тpимeceчиe нa 2019 гoдинa пpи oчaĸвaния зa тaĸивa oт 5,31 тpилиoнa вoнa. Oпepaтивнaтa пeчaлбa e в paзмep нa 7,16 тpилиoнa вoнa. Taзи зa ceгмeнтa нa чипoвeтe e в paзмep нa 3,5 тpилиoнa вoнa пpи 7,8 тpилиoнa вoнa зa cъщия пepиoд нa 2018 гoдинa. Oт дpyгa cтpaнa пeчaлбaтa oт дocтaвĸитe нa cмapтфoни pacтe дo 2,5 тpилиoнa вoнa пocлeднитe тpи мeceцa нa 2019 гoдинa пpи тaĸaвa oт 1,5 тpилиoнa вoнa зa cъщия пepиoд нa пpeдxoднaтa. Изocтaвaнeтo зaд oчaĸвaниятa e изнeнaдвaщo, тъй ĸaтo oт Ѕаmѕung пpeдcтaвиxa и пpeдвapитeлни peгyлтaти пpeди oбявявaнeтo нa oфициaлнитe. Oчaĸвaниятa бяxa тe дa бият пpoгнoзитe нa aнaлизaтopитe.

Източник: Forbes

 
Индекси на фондови борси
30.01.2020
Dow Jones Industrial
28 256.03 (-603.41)
Nasdaq Composite
9 150.94 (-148.00)
Стокови борси
30.01.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.82
Heating oil ($US/gal.)1.6300
Natural gas ($US/mmbtu)1.8500
Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
Gold ($US/Troy Oz.)1 584.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.82
Platinum ($US/Troy Oz.)962.50
Hogs (cents/lb.)61.60
Live cattle (cents/lb.)119.68

       Опознай България

Зимен Симеоновден

Два дни след Трифоновден според българските народни обичаи е Зимният Симеоновден. Това е типичен български празник, когато според поверието вълците бесуват и е един от най-лошите дни в годината. В различните краища на България празникът се отбелязва по различен начин, но най-важното за този ден е, че жените не трябва да предат, да плетат и да отварят ножици, за да не отворят устата на вълка. На третия Вълчи празник не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците. В района на Родопите младите жени, които нямат деца, почитат празника като пекат големи обредни пити и раздават парчета на съседите си. Там празникът се нарича Божа майка. В северна България хората гадаят за реколтата през годината – ако времето е хубаво, така ще е още 40 дни; ако вали сняг на парцали – пчелите ще се роят добре. Хората вярват, че, ако на днешния ден вземеш пари – ще взимаш през цялата година, а ако дадеш – все ще плащаш.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.02.2020
Българска версия: 29925, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999