Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 29 януари 2020 г., брой 5126
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(29.01.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.31177
USD   1.77722
CHF   1.82737
EUR/USD   1.1005*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Хидрострой АД - София
Хидрострой Инвест-холдинг АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Измененията на спорната Наредба Н-18 се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. „Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари“, каза Горанов след продължилата почти три часа дискусия с представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш. Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира. В кратки срокове през следващите седмици ще се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и прилагането на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, тъй като опасенията на бизнеса, свързани с прилагането на наредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за тази крайна мярка.

Източник: investor.bg

България се нарежда на 55-о място от общо 132 държави по конкурентоспособност на талантите, показва Глобалният индекс за конкурентоспособност на талантите (GTCI) за 2020 г., разработен от Adecco Group, един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD и Google, който разглежда 71 индикатора. В предходната класация страната беше 54-та от 125 държави. В рамките на Европа тази година България се нарежда на 30-о място от 38 държави. Страната изпреварва по конкурентоспособност на кадрите всички съседни държави без Гърция, която заема 47-а позиция. Начело в глобалната класация са Швейцария, САЩ и Сингапур, които формираха челната тройка и в миналогодишния индекс. Като цяло европейските страни продължават да доминират, като заемат 17 от 25-те най-високи позиции.

Източник: Капитал

 
Приватизация

Община Велико Търново обяви за продажба сградата на бившето училище в село Присово. Имотът се продава чрез конкурс, а към потенциалните инвеститори се поставя условието училището да стане дом за стари хора. Бившето школо е масивна двуетажна сграда, построена през 1950 година в двор от 3,5 декара. Закрито е преди две десетилетия. Минималната конкурсна цена за имота е 404 800 лв. без ДДС. Кандидатите трябва да представят бизнес план за преустройство и срок за въвеждане в експлоатация на обекта, считано от датата на подписване на договора. В него трябва да се посочат размерът, видът и срокът за изпълнение на инвестициите, както и работните места, които ще бъдат разкрити.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Таксиметров пътнически транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Йелоу 333 АД - София   6 786  
  2   О'Кей супертранс АД - София   5 391  
  3   Радио СВ Такси ООД - София   2 066  
  4   Грийн Такси ООД - София   902  
  5   Такси С Експрес АД - София   874  
  6   Софтакси АД - София   596  
  7   Корект Транс ООД - София   589  
  8   Евролийз Такси ЕООД - София   485  
  9   Транс Ка ООД - Банско   321  
  10   Комко Спед ТБ ЕООД - София   254  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 28.01.2020
  Обща стойност (BGN): 3 324 060.24  
Брой търгувани компании: 34
Premium 120 422.98
Standard 945 437.13
АДСИЦ 80 993.75
Структурирани 23 301.98
Облигации 2 153 904.40
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив -8.20 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София 5.26 %
BaSE - Акции: 3 221.44
BaSE - АДСИЦ: 568.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската IT група "Алтерко" планира да увеличи капитала си с 3 млн. нови акции като емисионната цена ще е 3 лв. за акция, което представлява 23% отстъпка от пазарната цена. Тя е само за акционерите към конкретна дата, които ще получат автоматично търгуеми права. Тази дата предстои да бъде определена. Последната сделка с акции на дружеството бе на ниво от 3,9 лв. за ценна книга. Решението за емисионната цена е взето от съвета на директорите на „Алтерко“ АД. Минимумът за успех ще е записването на 1 млн. акции. Максимумът е определен на 3 млн. акции, което е 9 млн. лв. Набраните нетни постъпления следва да бъдат използвани за разширяване и изграждане на дистрибуторска мрежа, увеличаване на екипа за продажби и търговски представители по региони, участия в местни и международни изложения, за оборотни средства за установяване на регионални логистични центрове с цел оптимизиране на доставките и пренасочване на каналите за продажби, развойна дейност, в това число увеличение на ИТ и инженерния персонал, както и сертификация на устройства. През октомври 2019 г. „Алтерко“ АД разпредели 2,7 млн. лв. като дивидент или по 0,18 лв. на акция.

Източник: investor.bg

Община Свищов ще превърне терена на бившите си казарми в индустриална зона за 7 млн. лв. Това е най-мащабната инициатива на местната власт за развитието на града през 2020 година и за целта ще се търси съдействие от държавата. Кметът Генчо Генчев увери, че вече има интерес към бъдещата промишлена инфраструктура, която може да стане факт дори до края на 2020 година. Планира се и изграждането на алтернативна транспортна връзка, която да извежда трафика към пътя Русе – В. Търново. Реализирането на промишлена зона става възможно благодарение на това, че Министерството на отбраната предостави собствеността на военния имот на Общината. Участъкът e на площ от 320 дка и има пряк излаз на Дунав. Общината възнамерява да си партнира с държавата, която да придобие 50 процента от дяловете на акционерното дружество. Вече има запитвания за терена, като интерес към мястото проявяват представители на местния бизнес като фирмата за мебели „Фаво“ и „Томика метал“, която се занимава с металообработване и производство на цистерни за хранително-вкусовата промишленост. Чуждестранните инвеститори, заинтригувани от бъдещата индустриална зона, са в областта на мебелопроизводството, земеделието и селското стопанството.

Източник: Борба - Велико Търново

Малтийската компания Resolute Asset Management е сключила договор с гръцката "Пиреос Банк" за управлението на портфейла й от недвижими имоти в България. Балансовата стойност на портфейла е около 130 млн. евро. През 2019 година "Банка Пиреос България" стана част от "Юробанк" чрез дъщерното й дружество "Пощенска банка". В същото време гръцката "Пиреос Банк" обяви, че ще запази част от имотите си в България като за целта те бяха отделени в ново дружество - "Пиреос недвижими имоти". Тези активи бяха изключени от сделката с "Юробанк". Въпросните недвижими имоти са придобити от "Банка Пиреос България" чрез принудително изпълнение върху предоставени от длъжници обезпечения до приключване на придобиването. Kъм нoвaтa фиpмa бяха пpexвъpлeни и няĸoлĸo дъщepни дpyжecтвa нa "Бaнĸa Πиpeoc Бългapия" - "Bapнa Aceт Meниджмънт", "Бeтa Aceт Meниджмънт", "Дeлтa Aceт Meниджмънт", "Eмepaлд Инвecтмънтc" и др. Новоучреденото дружество започна с 1 млн. лева капитал и предмет на дейност "придобиване, поддръжка, ремонт, управление и администриране, строителство, обзавеждане, отдаване под наем, инвестиране в и продажба на недвижими имоти и проекти, засягащи недвижими имоти".

Източник: Банкеръ

Постъпленията по сметката на КТБ АД надхвърлиха 1 млрд. лева, съобщиха от обявената в несъстоятелност банка. Синдиците отчитат приноса на приетите от парламента промени в Закона за банковата несъстоятелност от 2018 г. Срещу голяма част от длъжниците на КТБ се водят по няколко съдебни дела по различни разпоредби от ЗБН и Търговския закон. На 9 май 2019 година бяха разпределени 570 млн. лв., сумата от изготвената първа частична сметка за разпределение на събраните дотогава средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД и към 31 декември са изплатени 502.5 млн. лв., или 88,16% от разпределяната сума.

Източник: 24 часа

Димитър Ковачев-Фънки и Иван Несторов-Амебата излизат от промоутърския бизнес. Те вече не са част от „София Мюзик Ентърпрайсис“ (СМЕ), показват справки в Търговския регистър. Двете фирми с бранда СМЕ (АД и ООД) години наред получаваха огромни суми от бюджета, който Пловдив отделяше за културния си календар. Само в знаковата 2019 година Общината наля над 2 милиона във фестивала “Hills of Rock”, организиран от Фънки и Амебата. Двете дружества на Ковачев и Несторов са купени от Пламен Стоянов и Цветомир Добрилов. Финансовите отчети към момента на сделката показват, че компанията практически е била на ръба на фалита - с големи задължения към партньори и кредитори и сериозна непокрита загуба, която се е трупала в продължение на близо 10 години. Само през 2019 година на „София Мюзик Ентърпрайсис" са наложени половин дузина запори от различни банки.

Източник: Марица

Регулирана информация

На 28.01.2020 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи уведомление за финансовото състояние на Випом АД към 31.12.2019 год.       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

29 януари: Протест срещу Наредба Н-18

19 февруари: Мобилността и зелените решения в умните градове – във фокуса на „Knowledge City 2020“

27 февруари: Регистрирайте се за Retail Digital Summit 2020 с 15% отстъпка от цената с промокод БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Airbus заяви, че европейският самолетостроителен гигант е постигнало принципно споразумение с френските, британските и американските оторизирани органи по отношение на техни разследвания по обвинения в подкуп и корупция. Airbus беше разследван от френските и британските власти заради съмнения за корупция при продажбите на джетове в рамките на последното десетилетие. Европейският самолетостроител също така се оказа изправен пред разследвания от страна на САЩ за съмнения за нарушения на контрола върху износа. Компанията обяви, че споразуменията се сключват и в контекста на спазването на Американските регулации за международен трафик на оръжие, като те подлежат на одобрение от френския, британския и американските съдилища и от съответните регулаторни органи. По юридически причини Airbus посочи, че не е позволено да коментира подробностите от своите дискусии с оторизираните власти, които включваха Националната финансова прокуратура на Франция, Бюрото за тежки измами в Обединеното кралство и съответните американски власти, включително и каква сума ще бъде платена по постигнатите споразумение.

Източник: БНР

Америка

Бюджетният дефицит на САЩ вероятно ще премине прага от 1 трлн. долара през 2020 г. за първи път от 2012 г. насам, прогнозира бюджетната служба към Конгреса на САЩ (CBO). След като премине прага тази година, дефицитът вероятно ще достигне средно ниво от 1,3 трлн. долара между 2021 и 2030 г., нараствайки от 4,6% от БВП на 5,4% през този период. Това е доста над дългосрочните средни нива след края на Втората световна война. Оттогава дефицитът не е надхвърлял 4% от БВП за повече от пет последователни години, като през периода е бил средно на ниво от 1,5%. В рамките на неустойчивите според комисията разходи националният дълг се очаква да достигне 31,4 трлн. долара до 2030 г. Днешните прогнози са леко завишени в сравнение с обявените очаквания през август 2019 г. „Дефицит от 1 трлн. долара не е праг, с който трябва да се гордеем или да пренебрегваме. Над половината от дефицита се дължи на избора на ръководителите да вземат дълг, за да финансират данъчните облекчения през последно време и повишаването на разходите“, коментира Мая МакГинес, президент на Комисията за отговорен федерален бюджет.

Източник: CNBC

Азия

Brand Finance, водеща компания за оценка и стратегически консултации за брандове, със седалище в Обединеното кралство, посочи за първи път Huawei като една от първите 10 най-скъпи марки в света. В наскоро публикувания доклад Brand Finance Global 500 2020, Huawei е третата китайска компания в списъка с обща стойност на марката от 65.084 милиарда щатски долара, което е 4,5 процента увеличение спрямо предходната година. „Ясно е, че около следващата голяма възможност за телекомуникационната индустрия - 5G технологията, се заформя остра конкуренция, като Huawei разширява своето влияние на пазари, традиционно покривани от западни доставчици. Въпреки разпалилите се спорове, китайският гигант бележи ясен напредък със стойност на марката от 65,1 милиарда долара, и за първи път се нарежда сред първите 10 найскъпи марки в света “, пише Brand Finance в своя доклад. С 205 компании, които представляват 45,4 на сто от фигуриращите в топ 500, САЩ са най-силно застъпената икономика в класацията с комбинирана стойност на марките от 320,4 милиарда долара.

Източник: КРОСС

 
Индекси на фондови борси
28.01.2020
Dow Jones Industrial
28 722.85 (187.05)
Nasdaq Composite
9 269.68 (130.37)
Стокови борси
28.01.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.18
Heating oil ($US/gal.)1.7300
Natural gas ($US/mmbtu)1.9100
Unleaded gas ($US/gal.)1.5300
Gold ($US/Troy Oz.)1 564.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.45
Platinum ($US/Troy Oz.)993.60
Hogs (cents/lb.)71.30
Live cattle (cents/lb.)120.70

       Опознай България

Празник на Търговище

На 29 януари своя официален празник празнува община Търговище. На тази дата през 1878 г. отряд, предвождан от руския полковник Карганов, освобождава града от турците.
По тези места са живели хора още през медно-каменната епоха (V-IV в.пр.н.е.), според археологическите сведения. В околностите на града са открити останки от тракийски селища, селища от римската епоха, както и крепост от ранновизантийската епоха. Намерени са и останки от селища от Първата и Втората българска държава. Старото име на селището – Ески Джумая, се среща за първи път в данъчен регистър от 1573 г. През 1658 г. то става административен център. Географското положение, процъфтяващите занаяти и търговия превръщат Ески Джумая в средище на най-известния панаир в европейската част на Османската империя. Още в ХVІІІ век тук е открито килийно училище, което през 1846 г. е преобразувано в светско. През 1872 г. Ангел Кънчев създава таен революционен комитет. След Освобождението настъпва бърз икономически и културен възход на града. Търговските му традиции дават основание за промяна на името Ески Джумая в Търговище през 1934 г. През 1958 г. той става административен център на окръг. (Снимка: www.targovishte.bg)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 29.01.2020
Българска версия: 29930, Английска версия: 2891

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      

Септември 2020
 ПВСЧПСН
36 123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930    

Октомври 2020
 ПВСЧПСН
40   1234
41567891011
4212131415161718
4319202122232425
44262728293031 

Ноември 2020
 ПВСЧПСН
44      1
452345678
469101112131415
4716171819202122
4823242526272829
4930      

Декември 2020
 ПВСЧПСН
49 123456
5078910111213
5114151617181920
5221222324252627
5328293031   


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999