Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 24 януари 2020 г., брой 5123
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(24.01.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.31465
USD   1.76344
CHF   1.82209
EUR/USD   1.1091*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Индустриална зона Загоре АД - Стара Загора  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През периода 2017-2018 г. продължава намалението на безработицата и увеличаването на заетостта сред по-възрастното население. През 2017 година коефициентът на безработица за лицата на 55 и повече години е 5,6%, а през 2018 г. стойността на показателя се е понижил до 4,4%. През 2018 г. заетостта на хората на възраст 55-64 години е била 60,7%, което е с 2,5 процентни пункта повече в сравнение с предходната година. Това се посочва в одобрения от правителството днес Доклад за отразяване на Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора в България (2012 - 2030 г.) в секторните политики за периода 2017 - 2018 г. По данни на Агенцията по заетостта през 2018 г. 71 893 души над 50 години са постъпили на работа. Броят им е с 1 196 повече в сравнение с 2017 г. През периода 2017-2018 г. 34 192 души над 50-годишна възраст са били включени в заетост по програми и насърчителни мерки финансирани от държавния бюджет или оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Източник: investor.bg

39 766 души са прехвърлили партидата си от универсален пенсионен фонд в държавното обществено осигуряване, откакто кабинетът даде тази възможност на родените след 1959 г. От техните осигуровки в Сребърния фонд, където се вливат средствата, са постъпили 230 млн. лв., съобщиха от Националната агенция по приходите. В момента държавата обсъжда какво да прави с първите пенсионери на реформата, за които пенсията от втория стълб ще бъде минимална и дори няма да покрие намалението на пенсията от НОИ (за родените след 1959 г. основната пенсия ще се коригира с 20-28% заради отчислението на 5% от пенсионната осигуровка към универсален фонд). Като единствен вариант се очертава да се даде извънредно право на първите пенсионери да се прехвърлят в НОИ, въпреки че за тях срокът вече е изтекъл - според сегашния социален кодекс това е възможно до 5 години преди пенсиониране. Възможността човек да се осигурява само в НОИ бе въведена през 2015 г.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на матраци и дюшеци
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Тед Бед ЕАД - Пловдив   47 956  
  2   Ред Спрингс ЕООД - Пловдив   17 227  
  3   Глоуб Индъстрис ЕООД - Пловдив   3 899  
  4   Некрато ООД - София   3 780  
  5   Хапи Дримз ЕООД - София   3 409  
  6   Бодомекс 2 ООД - Търничени   2 412  
  7   Тед Инвест ЕООД - Пловдив   2 149  
  8   Транс Мебел ООД - Гоце Делчев   197  
  9   Релакс Матт ООД - София   167  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 23.01.2020
  Обща стойност (BGN): 316 626.59  
Брой търгувани компании: 28
Premium 20 479.05
Standard 273 179.76
АДСИЦ 12 967.78
Права 10 000.00
Най-голяма промяна в цените
Зърнени храни България АД - София -7.50 %
Трейс груп холд АД - София 1.94 %
BaSE - Акции: 420.00
BaSE - АДСИЦ: 244.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германската семейна компания Villeroy & Boch AG обмисля придобиването на групата Ideal Standard, която притежава заводи и в България. Оценката на групата производител на санитарна керамика обаче е в начален етап и за момента не е взето никакво обвързващо решение нито дали да се пристъпи към започване на процес по придобиване, нито по каквито и да е финансови параметри на евентуалната сделка. Villeroy & Boch е един от водещите премиум производители на керамични продукти. През 2018 г. тя има оборот от €853 милиона евро. "Идеал Стандарт - Видима" е част от групата на Ideal Standard International. Компанията у нас е основана през 30-те години на миналия век като в момента развива дейност под две отделни марки - Vidima и Ideal Standart. Дружеството има производствени база в град Севлиево и в село Граница. В тях се правят различни продукти за баня и санитарни помещения. От двата завода излизат около 6 милиона изделия годишно и по този показател те се нареждат сред най-големите производители на смесители за батерии в света. Продукцията на компанията се изнася за пазари в Европа, Азия и Африка. За компанията в България работят близо 3200 души. Групата има 18 завода в 9 страни.

Източник: money.bg

"Главболгарстрой" обяви, че има да получава над 3 млн. лева с ДДС от ПФК "Левски". От строителната компания изтъкват, че са склонни на споразумение за разсрочено плащане на задълженията за 5 г. Задълженията са свързани с работата на компанията по изграждането на сектор А на стадион "Георги Аспарухов". Собственикът на "Левски" Георги Попов заяви, че изпълнителният директор на строителната компания го е уведомил, че ще бъде заведено дело. Попов каза, че главницата на задълженията към "Главболгарстрой" е 2 738 162 лева, а лихвите към 31 декември 2019 г. са 366 130 лева.

Източник: Дневник

Над 70 000 лева на ВиК-Пловдив дължат Ветко и Маринела Арабаджиева чрез Захарния комбинат в Пловдив. Задължението е трупано с години, но държавният оператор не е нам​ерил начин да си вземе парите. Дългът на Захарния комбинат явно ще влезе в графата "несъбираеми вземания" на ВиК, след като от Антикорупция настояха за отнемане на имущество на Арабаджиеви за 380 млн. лева. Задължението е само за отвеждането на обратните води на Захарния. Предприятието черпи вода от собствен източник, за който трябва да плаща такса на Басейнова дирекция. ВиК-Пловдив има да събира над 18 млн. лева от клиенти в частния и обществения сектор. Сред големите длъжници на дружеството е и БК "Хисар" АД, в който основен акционер е друг известен бизнесмен - Димитър Георгиев. Дългът на балнеоложкия комплекс също е за канал. Над 25 000 лева за вода дължи на ВиК-Пловдив фирма "Гаро 2004" ЕООД. Фирмата на известния Емил Иванов-Гаро, за когото преди време имаше съмнения, че помага на определени политически формации с гласове от "Столипиново", се занимава със скрап.

Източник: Марица

Енергийният министър Теменужка Петкова проведе среща за отчитане на дейностите по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB). В нея участваха изпълнителните директори на проектната компания "Ай СИ Джи Би" ЕАД от българска и от гръцка страна, представители на доставчика на тръби – "Коринт Пайпуър", на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – "Консорциум Тибей". Министър Теменужка Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври 2020 година. По думите й въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Източник: Банкеръ

Министерството на околната среда и водите отнема разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за изгаряне на отпадъци. По думите на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, при проверка е установено, че в предприятието се изгарят отпадъци, за които няма разрешение.Според Димитров другият проблем е, че инвестицията във филтри не е довършена, въпреки че на централата са били поставени срокове, в които е трябвало да изгради изцяло филтърната инсталация. При проверка миналата седмица от предприятието твърдели, че горят само разрешени отпадъци, но чрез системата за видеонаблюдение е било доказано, че това не е така.

Източник: news.bg

Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) пусна обществена поръчка за избор на компания, която да изготви идеен проект за удвояването на железопътната линия в участъка Захарна фабрика-Горна баня-Владая (общо 15 км). Това става ясно от публикация в Агенцията за обществени поръчки (АОП). Стойността на проекта е 69 872 лв. без ДДС. Жп участъкът Захарна фабрика – Горна баня – Владая е част от 5-а главна жп линия София – Кулата – Солун, както и от нейното отклонение Радомир – Кюстендил – Гюешево – Скопие (6-а линия), за което България пое ангажимент да бъде модернизирано. На двете линии се гледа като на изключително перспективни, тъй като трябва да поемат голяма част от товарния и пътническия трафик от Западна Гърция и Северна Македония към България и Румъния и обратно.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

24 януари: Пресконференция на АОБР: Представяне на приоритетите за 2020 г.

28 януари: Официална церемония за връчване на Годишните HR награди за 2019 г.

29 януари: Протест срещу Наредба Н-18

19 февруари: Мобилността и зелените решения в умните градове – във фокуса на „Knowledge City 2020“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу критикува Европейския съюз, като заяви, че те не са платили 6 млрд. евро, които са били обещани на Анкара. Сумата е била част от споразумението между нея и Брюксел за спиране на бежанската вълна, вследствие от гражданската война в Сирия. Това заяви Чавушоглу, като коментира отношенията на Анкара с ЕС, и ходовете на страната му в Сирия и Либия. Чавушоглу заяви, че ЕС не са изпълнили изцяло споразуменията от 2015 г., когато и двете страни се съгласиха да се справят заедно с бежанската вълна. Според министърът ЕС не е платил дори половината от сумата, която е трябвало да бъде изплатена още през 2016 г. Според него германският канцлер Ангела Меркел е изиграла основна роля в подписването на споразумението и това е породило завист у другите страни-членки на ЕС. Чавушоглу похвали Германия за продължаващата подкрепа за сделката, като подчерта, че тя е допринесла за значителното намаляване на бежанския поток към Европа.

Източник: Associated Press

Америка

Съдия в Канада одобри глоба срещу германския автомобилен концерн Volkswagen AG в размер на 149.7 млн. долара, след като автомобилопроизводителят се призна за виновен за десетки случаи на нарушения на правилата за дизелови емисии в страната. През декември Volkswagen беше обвинена за внасянето на близо 128 000 превозни средства в нарушение на стандартите за вредни емисии. Компанията се призна за виновна, след като получи обвинения за 60 случая на нарушения по Закона за защита на околната среда и представяне на подвеждаща информация. Глобата е най-голямата екологична до момента в историята на Канада, заявиха от прокуратурата, цитирани от Ройтерс. „Това е безпрецедентна глоба за Канада. Тя е 26 пъти по-висока от най-високата федерална екологична санкция, налагана някога“, посочва прокурор Том Лемън в изявление. От своя страна от VW посочват, че решението показва „обширните мерки“, които концернът предприема за подобряване на ситуацията в страната. „Плащането от компанията ще бъде използвано в подкрепа на екологични проекти на национално ниво и в провинциите“, посочиха от производителя.

Източник: investor.bg

Азия

Търговският дефицит на Япония се разшири рязко през декември 2019 година след силно намаляване на износа при солиден спад и навнос, показват данни на финансово министерство на азиатска държава. Японският износ през декември се сви с 6,3% на годишна база до 6,58 трлн. йени след спад със 7,9% и през ноември и очаквания за по-сдържано понижение с 4,3 на сто. В същото време вносът в страна на Изгряващото слънце се понижи с 4,9% до 6,73 трлн. йени спрямо година по-рано след срив с цели 15,7% през предходния месец при прогноза за понижение с 3,2 на сто. Това доведе до рязко разширяване на японския търговски дефицит през декември до 152,5 млрд. йени спрямо дефицит за 85,2 млрд. йени през ноември. Позитивна новина обаче е увеличаването на износа на Япония за Китай с 0,8% през последния месец на миналата година в резултат на по-голямо търсене на машини за производство на микрочипове и на японски автомобили. Но износът в посока САЩ се сви с цели 14,9% с оглед на намаляване на доставките на японски автомобили и на части за тях.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
23.01.2020
Dow Jones Industrial
29 160.09 (-26.18)
Nasdaq Composite
9 402.48 (18.71)
Стокови борси
23.01.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)55.82
Heating oil ($US/gal.)1.8000
Natural gas ($US/mmbtu)1.9300
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 560.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.79
Platinum ($US/Troy Oz.)1 006.50
Hogs (cents/lb.)75.35
Live cattle (cents/lb.)124.18

       Опознай България

Елена Николай (1905 - 1993)

Елена Николай е българска оперна певица, мецосопрано. Родена като Стоянка Савова Николова на 24 януари 1905 година в село Церово, Пазарджишка област. След като завършва Американския колеж в Самоков учи пеене при големия педагог и певец Иван Вулпе, който я подготвя за кандидатстване в Консерваторията. Не я приемат поради...”немузикалност”. Елена Николай заминава за за Америка при своя брат емигрант. Там тя работи, учи философия и италиански в гр. Оберлин, щата Охайо. През 1929 година постъпва в Миланската консерватория „Джузепе Верди“, където учи пеене при Винченцо Пинторино. През 1934 година започва да използва псевдонима Елена Николай и малко по-късно дебютира с ролята на Азучена в „Трубадур“ на Джузепе Верди в оперния театър на Сало. Само за няколко сезона става една от най-търсените мецосопранови певици, в продължение на две десетилетия от 1938 година е първо мецосопрано на миланската опера „Ла Скала“. През 1943 година, след началото на бомбардировките на Милано, се връща в София, но след края на войната отново работи в „Ла Скала“. Първото й гостуване на софийска сцена е през 1942 с ролите на Азучена и Амнерис, през 1943 тя изнася благотворителен концерт и радиоконцерт „на живо” / както е било тогава/. След войната е поканена от властите през 1956 и 1961 година. През 1963 г. по свое желание напуска „Ла Скала“ и се премества в Рим, но за сметка на това продължава кариерата си в киното. В периода 1963 – 1968 г. се снима в седем филма, като първият филм, в който участва, е „Il boom“ („Бум“) с участието на Алберто Сорди и режисьор Виторио Де Сика. Елена Николай е ценена като една от най-значимите оперни певици на ХХ век. Умира на 23 октомври 1993 г. в дома „Верди“ в Милано. (Източник: www.operasofia.bg)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.01.2020
Българска версия: 29930, Английска версия: 2892

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999