Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 17 януари 2020 г., брой 5118
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(17.01.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28832
USD   1.75112
CHF   1.82124
EUR/USD   1.1169*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алба Спед АД - Бургас
Земя АД - София
Ийстърн Кепитъл Венчърс АД - София
Мипс-Инвестмънт АД - Варна
Сирма солюшънс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Наемите на жилищата в България нараснаха с близо 40% за период от 12 години – от 2007 г. до третото тримесечие на 2019 г., обявиха от Евростат. В ЕС има само седем държави, в които наемите са нараснали повече, отколкото у нас. А във Финландия и Ирландия ръстът е почти, колкото в България. Най-много са се повишили наемите в Литва – малко над два пъти, Чехия (+78,6%) и Унгария (+67,8%). През септември 2019 г. цените на жилищата у нас са били с 12% по-високи от нивата през 2007 г., сочат данните на Евростат. Оказва се, че апартаментите вече са доста по-скъпи от цените при влизането ни в ЕС и преди световната финансова криза да достигне България. Цените на жилищата и наемите в ЕС следват много различни пътища след финансовата криза от 2008 г.

Източник: Труд

Над 1.8 млрд. лв. са раздадени без търг за три години с подписани 251 договора между публичните възложители и други държавни или общински дружества на принципа на т. нар. in-house възлагане за последните три години. Това става ясно от справка на Агенцията по обществени поръчки. In-house, или "вътрешното" възлагането е хипотеза в Закона за обществени поръчки (ЗОП), при която институциите могат да възлагат поръчки, без да обявяват реално състезание на собствените си дружества. В ЗОП няма ограничение на стойността на договорите. Най-скъпите in-house договори в последните три години са именно тези на "Автомагистрали"

Източник: Капитал

 
Дружества
Строителство на други инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   ГСИ Балкани ЕООД - Бургас   25 201  
  2   Пи Ви Консулт ООД - София   3 576  
  3   Улично осветление ЕАД - София   3 527  
  4   Кондекс ЕООД - София   3 197  
  5   ИСАВ-1 ЕООД - Пазарджик   2 252  
  6   Монтажи Варна АД - Варна   2 032  
  7   Лог-Сиберия ЕООД - София   2 024  
  8   Металинвест-Ремко ЕООД - Стара Загора   1 749  
  9   Комплексни заваръчни услуги - Бургас ООД - Бургас   1 351  
  10   Нола 7 ООД - София   600  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 16.01.2020
  Обща стойност (BGN): 204 266.54  
Брой търгувани компании: 31
Premium 49 068.24
Standard 57 483.97
АДСИЦ 96 300.77
Облигации 1 163.55
Права 250.00
Най-голяма промяна в цените
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София 18.35 %
Фазерлес АД - Силистра -7.89 %
BaSE - Акции: 483 101.34

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Правителството взе решение за учредяване на държавен ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лв., в който ще участват всички държавни акции във водопреносни дружества в страната. Капиталът на холдинга ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година по бюджета на МРРБ. Българският ВиК холдинг ЕАД-София ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и в дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура. В срок до 6 месеца след учредяването на холдинга акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска. С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие. В България има 15 ВиК-дружества с 100% държавно участие и 14 с 51% държавно участие или общо 29 дружества от общо 45 търговски ВиК-дружества в страната. Отделно 26 ВиК-дружества са със 100% общинско участие, а две са общинско-частни, като в това число е и „Софийска вода", която е със 77% частно участие и 23% общинско.

Източник: Сега

Софийският консорциум „Екселор – Алфа” е единственият, подал оферта в поръчката за доставка на три автобуса на батерии за Велико Търново. Машините се предоставят на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“, за да вози туристи от буферните паркинги във вътрешността на града, като таксата от мястото за автомобилите им ще е де факто и стойност на билетче. Електрическите автобуси са на батерии от последно поколение, произведени по японска технология. Поръчката за избор на изпълнител е в ход и вече е на етап разглеждане на получените оферти. Компанията „Екселор – Алфа” има дейност, свързана с доставка и оборудване на специализирани превозни средства – пожарни автомобили, технически машини за летищата, полицейски автомобили и дори военна техника. Българският участник работи в партньорство с производителя на автобуси Jiangsu Alfa Bus Co. LTD от Китай. Азиатската фирма пък ползва опита на водещ японски автомобилен производител с много голям опит при хибридните задвижвания.

Източник: Борба - Велико Търново

Четири фирми искат да рехабилитират пътя от село Благово до Монтана, съобщават от АПИ. 7-километровото трасе е последната отсечка от второкласния път от Костинброд през Берковица до Монтана. Тя трябва да бъде обновена за 12 месеца. Кандидатите за строителните работи са „Хидроводстрой”, „Грома холд”, „Пътинженеринг – М” и „Трейс груп холд”. Стойността на обществената поръчка е 5 549 515 лв., осигурени от трансграничната програма на ЕС Румъния – България. Предвидено е на пътя да бъде положена нова асфалтова настилка и в стеснените участъци платното за движение да бъде разширено. При язовир „Чернила” ще бъде укрепено свлачище, ще бъде ремонтиран и мост над река Огоста и надлез с дължина 64 м. Пътят Костинброд – Монтана е най-късият път от Видин, Лом и Монтана за София през прохода „Петрохан”. Останалите отсечки вече са ремонтирани. Срокът за изпълнение на строителните работи е 12 месеца. Ако не постъпи обжалване, то работата ще започне още това лято.

Източник: kmeta.bg

Испанският стартъп Jeff, който предлага пране и химическо чистене на дрехи през своята платформа, вече има 15 франчайз партньора в България. Това става месец след като компанията обяви, че навлиза в страната. Подписаните договори са с предприемачи в София и Пловдив, като първите обекти ще отворят още в началото на пролетта. На франчайз партньорите си Jeff предоставя методологията, технологията и бранда си, а те осигуряват инвестицията в оборудване и обзавеждане, която е 50 хил. лв. Jeff е създадена преди четири години като платформа за доставка на пране до дома, като инициатори са трима испански младежи. Впоследствие са включени още две услуги - за красота (Beauty Jeff) и фитнес (Fit Jeff), а през 2017 г. компанията започва да предлага модела си на франчайз. През годините е привличала инвестиции от няколко фонда, а в момента брандът присъства в 40 държави с 2000 обекта и повече от 2 млн. клиенти.

Източник: Капитал

Към края на декември 2019 година "Адванс Терафонд" АДСИЦ притежава 222 906 дка земеделска земя и 133 дка градска земя. През месеца са купени 868 дка земеделски земи на средна цена 1060 лв./декар. През цялата 2019 г. са купени общо 10 373 дка при средна цена 1042 лева. През декември са продадени 449 дка по договори на разсрочено плащане на средна цена 1682 лв./дка, по договори за директни продажби са прехвърлени 10 111 дка на средна цена 1379 лв./декар. Заедно с това предсрочно са продадени окончателно 1576 дка земеделски земи по договори за лизинг и на разсрочено плащане от предходни години.В резултат от това във фирмената каса са влезли общо 23 146 536 лева. Остават общо 19 464 дка, продадени на финансов лизинг и на разсрочено плащане за периода от 2015 г. до края на 2019 г., които имат срокове за финализиране от 2020 г. до 2024 година. На 1 октомври започна новата стопанска година. Под наем са отдадени 163 532 декара, собственост на "Адванс Терафонд", при средната договорена рента от 39.96 лева.

Източник: Банкеръ

Обновен шивашки цех заработи в ардинското село Падина и осигурява нови работни места за района. Цехът се намира в сградата на бившата детска градина в селото. Фирма „Омелия“ е специализирана в производството и дизайн на работно облекло. В нея работят около 500 души, а 90 процента от производството е за износ в Германия, Англия, Австрия, Дания. Фирмата ще осигури безплатен транспорт на всички желаещи от околните села, които искат да започнат работа в новооткрития цех, сподели управителят на фирмата Ясен Керменов.

Източник: kmeta.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Григор Димитров: Диалогът през медиите е търсене на дивиденти

BusinessEurope: ЕС трябва фундаментално да балансира отношенията си с Китай

Ясен Танев: Спам атаките се изместват от фишинг атаките

Позиция на АОБР относно „Стомана Индъстри“ АД


Предстоящи събития

28 януари: Официална церемония за връчване на Годишните HR награди за 2019 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германия ще изплати на енергийните компании 4,35 милиарда евро компенсации за планираното излизане от въглищния сектор до 2038 година, заяви днес министърът на финансите Олаф Шолц. Съобщението бе направено след вчерашните маратонски разговори, на които бе обсъдено как германското правителство може да извърши прехода към по-чиста енергия - ключова промяна за страната, зависима от въгледобива. Шолц посочи, че 2,6 милиарда евро ще отидат за оператори на въглищни електроцентрали в Западна Германия, а 1,75 милиона евро - за централите в източната част на страната. Дискусии с енергийните компании се водеха паралелно със срещата на канцлера Ангела Меркел с премиерите на германските въгледобивни провинции. Длъжностните лица в някогашна Източна Германия изразиха опасения, че затварянето на въглищните мини може да засили икономическото неравенство в страната. Шолц и Министърът околната среда Свеня Шулце определи графика за извеждане от експлоатация на въглищните централи на пресконференция в Берлин.

Източник: Associated Press

Америка

Компанията майка на Google - Alphabet Inc., стана четвъртата американска компания, постигнала пазарна стойност от 1 трилион долара в четвъртък, което маркира мощното рали на акциите на големи интернет компании от началото на 2020 г. Книжата ускориха поскъпването си в последния половин част на търговията, за да приключат над цена от 1450,16 долара, което е ръст с 0,8% за деня. Гигантът на пазара на търсачките се присъедини към колегите си от Apple Inc., Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. като единствените американски фирми, които са достигнали този праг, по време на търговията в рамките на деня. Apple и Amazon извършиха подвига през лятото на 2018 г., докато Microsoft достигна 1 трилион долара за първи път през април миналата година. Amazon никога не е затваряла сесия на ниво над 1 трилион долара и изостана доста зад Apple и Microsoft, които се изстреляха над това ниво напоследък.

Източник: investor.bg

Азия

Министърът на търговията и промишлеността на Индия Пиюш Гоял каза, че Делхи не е наложил никакви ограничения върху вноса от Малайзия и Турция. Той заяви на конференция, посветена на сигурността, че Индия вярва в свободната конкуренция и равнопоставеното третиране на всички. Пиюш Гоял добави, че правителството не възнамерява да налага каквито и да е ограничения върху двете страни. Вчера Ройтерс съобщи, че Индия планира да съкрати част от вноса от Турция и да разшири ограниченията срещу Малайзия заради критиките на двете старни с преобладаващо мюсюлманско население към политиката на Делхи за областта Кашмир, съобщава БТА. Гоял заяви, че ако има каквито и да е ограничения, то те ще бъдат прилагани еднакво за всички страни. "Ако някои от ограниченията засягат Малайзия, не мисля, че тя ще е единствената засегната страна", твърди той. Индийският министър на търговията съобщи на конференцията, че Делхи напредва с разрешаването на някои от съществуващите търговски проблеми с Вашингтон и има силно желание да разшири връзките в бъдеще, включително и с пакт за свободна търговия.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
16.01.2020
Dow Jones Industrial
29 297.64 (267.42)
Nasdaq Composite
9 357.13 (98.44)
Стокови борси
16.01.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.50
Heating oil ($US/gal.)1.8600
Natural gas ($US/mmbtu)2.0600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 556.20
Silver ($US/Troy Oz.)18.04
Platinum ($US/Troy Oz.)1 016.60
Hogs (cents/lb.)73.78
Live cattle (cents/lb.)126.42

       Опознай България

Антоновден

На 17 януари българската православна църква отбелязва деня на Антоний Велики, роден през 251 г. в Кома, близо до Хераклеопол, Среден Египет. На 12 години той остава сирак и се отдава на самота, заселвайки се в пустиня, където устройва манастир. На 104 г. влиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Преподобни Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст. Погребан е на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена. Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти. На Антоновден имен ден празнуват всички с имена Антон, Антония, Андон, Донка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.01.2020
Българска версия: 29938, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999