Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 16 януари 2020 г., брой 5117
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(16.01.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28263
USD   1.75537
CHF   1.81921
EUR/USD   1.1142*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ескос АД - София  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Годишната инфлация в България към края на декември 2019 г. е 3,8%. Това е най-високото ниво на инфлацията от януари 2013 г. насам, или за последните 83 месеца. Инфлацията е по-висока от лихвите по депозитите, които по левовите влогове на граждани вече са под 0,28%. В резултат спестяванията на хората и фирмите в банките реално се топят. Основната причина за рекордната инфлация е поскъпването на месото и плодовете. В рамките на година цените на месото и месните продукти са нараснали с рекордните 16,3%. Такова повишаване на цените на месото и колбасите не е имало през последните 11 години, или по-точно от 131 месеца – от януари 2009 г. насам. Една от причините за поскъпване на месото е африканската чума по свинете, която удари редица ферми през миналата и в началото на тази година.

Източник: Труд

"България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле", съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Става дума за последния вариант за преминаване през Кресненския пролом, изпратен за одобрение в Брюксел, който предвижда аутобанът да има два "ръкава" - в едната посока трасето следва сегашното шосе през дефилето, а в другата посока се изнася по-нависоко на изток. "Зелените" от месеци предупреждават, че и новата версия на "Струма" през Кресна е вредна за природата и по тази причина Еврокомисията няма да одобри да бъде финансирана с парите на европейските данъкоплатци. България оттегля проекта и ще прави нови корекции за трасето.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на машини за обработка на метал
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Милко ЕООД - Асеновград   16 300  
  2   ЗММ - Сливен АД - Сливен   8 307  
  3   Раис ООД - Пазарджик   7 587  
  4   Силома АД - Силистра   6 071  
  5   Присое Пак АД - Гурково   5 994  
  6   ЮМТ ЕООД - Казанлък   5 973  
  7   Мегамаш ЕООД - Асеновград   2 756  
  8   Машин Комерс ЕООД - Асеновград   1 991  
  9   Устрем 03 ООД - Овощник   1 263  
  10   Ред стиил ЕООД - Перник   1 224  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 15.01.2020
  Обща стойност (BGN): 1 632 682.59  
Брой търгувани компании: 30
Premium 70 276.78
Standard 1 392 024.36
АДСИЦ 170 321.32
Структурирани 60.12
Най-голяма промяна в цените
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София -15.50 %
Сирма груп холдинг АД - София 1.54 %
BaSE - Акции: 172 176.78

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Над 85% от австрийските компании биха инвестирали отново в България. Правителството обаче трябва да предприеме по-сериозни мерки срещу корупцията и престъпността, сочат данните от изследване на бизнес климата, проведено от Австрийското търговско представителство у нас. Проучването е проведено в края на 2019 г. и отразява нагласите на австрийския бизнес в България. Както и през изминалата година най-голямото предизвикателство пред тях е било намирането на квалифицирани служители или такива, които са склонни да преминат обучение във фирмата. Според участващите в анкета има необходимост от подобрение и в инфраструктурата и производителността. С ниво на инвестициите от 4.041,4 млн. евро (според данни на БНБ) Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори. Най-големите сред тях са Mtel, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Palfinger, Mondi, Knauf, Uniqa, Wienerberger и Baumit. Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-сигурните и стабилни работодатели в страната.

Източник: БГНес

Пловдивската компания „Балканкар Рекорд“ разработва първия български електрически камион. Превозното средство ще има между 75 и 120 километра пробег /или около осем часа/ с едно зареждане на батерията, а разходите за зареждане ще възлизат на 4 лева. Скоростта му няма да надвишава 40-45 километра в час и ще може да пренася товар от порядъка на 1.6 тона. Основното предизвикателство е елкамионът да може да се движи и в градска среда, обясни ръководителят на проекта инж. Георги Вълков. И досега пловдивският производител имаше в продуктовата си гама електрически возила, но те са предназначени единствено за въртешнозаводска среда или други затворени комплекси. Иновативната разработка се финансира частично от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия чрез Националния Инвестиционен Фонд със сумата от 242 118 лева. Компанията влага и собствени средства в размер на 167 658 лева. Разработката ще отнеме около година и половина Миналата година още една компания от Пловдив обяви, че ще прави електрически камиончета. „Милара интернешънъл“ имаше намерение да ги сглобява тук, а частите да идват от Китай.

Източник: Марица

Собственикът на платформата Вrоshurа.bg - българската "Проспекто Груп", ще стане част от германска група с дейност на пазарите в Германия, Австрия Швейцария и Франция. Фирмата ще бъде придобита от Оffеrіstа Grоuр. Двете компании ще обединят бизнеса си, който е насочен към онлайн платформи, на които потребителите могат да открият оферти на веригите за търговия на дребно. Сделката ще позволи на българската "Проспекто Груп" да получи достъп до 40 милиона потребители, както и да бъде представена на нови пазари в Европа. Оffеrіstа Grоuр има четири офиса в ключови европейски градове - Берлин, Есен, Виена и Париж. Българското дружество е една от големите дигитални ритейл маркетинг платформи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Тя има офиси в София, Будапеща и Букурещ. Компанията има 30 служители и обслужва над 100 вериги за продажби на дребно в 16 страни в региона.

Източник: money.bg

Четири водещи банки заявиха интерес към гаранционния продукт на Фонд на фондовете, насочен към енергийна ефективност и иновации. Банка ДСКОбединена българска банка и Първа инвестиционна банка са подали заявления за всички обособени позиции, а Юробанк България (Пощенска банка) – за част от обособените позиции. Инструментът е финансиран със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Средствата по гаранционния продукт ще са насочени към българските предприятия от почти всички сектори на икономиката, като акцент ще бъде поставен върху две стратегически за страната направления - енергийната ефективност и иновации. Близо 60% от ресурса ще е предназначен за кредити за енергийна ефективност, а малко над 40% за иновации.

Източник: Банкеръ

Търговията с дялове от Националния договорен фонд Expat Bulgaria Short SOFIX започна на "Българска фондова борса" АД. Колективната инвестиционна схема е създадена от управляващото дружество "Експат асет мениджмънт" ЕАД и следва обратното движение на индекса SOFIX, калкулиран от "БФБ-София". Той се търгува в Сегмент борсово търгувани продукти на Основния пазар BSE на "Българска фондова борса" АД. "Стартът на търговията с първия "къс" индексен фонд е знаково събитие за българския капиталов пазар в началото на 2020 г., не само защото това е първия фонд с обратна инвестиционна стратегия, но и защото продуктовото разнообразие е предпоставка за засилване на инвестиционния интерес към пазарите на БФБ", каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ по време на официалната церемония. Номиналната стойност на един дял от фонда е 1 лев. Дяловете му са безналични, поименни, свободно прехвърляеми. Маркет-мейкър на емисията е инвестиционният посредник "БенчМарк Финанс" АД.

Източник: Банкеръ

"Свилоза“ АД е разпределила по 0,204 лв. дивидент на акция, съобщи Централният депозитар АД. Общата сума е 6,5 млн. лв. с право на дивидент от акционерите към 27 декември 2019 г. Броят акции с право на дивидент е 31 754 944. Дивидентът вече се изплаща на касата на дружеството, за акционерите, чиито акции не са към инвестиционен посредник. За акционерите с акции на съхранение в инвестиционен посредник дивидентът щял да бъде захранен след 15 януари 2020 г. На 16 януари 2019 г. „Свилоза“ АД обяви, че „А.Р.У.С. Холдинг“ АД е увеличило дела си в „Свилоза“ АД пряко и чрез свързани лица до 96,64% от капитала с придобиването на 1 073 004 акции в резултат на търговото предложение. Срокът за приемането на предложението беше до 7 януари 2019 г. при цена от 5,5 лв. за ценна книга. Впоследствие акциите на дружеството бяха свалени от търговия на пода на „Българска фондова борса“ АД.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Позиция на УС на БАМИ във връзка с водната криза в гр. ПерникБезплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Британското правителство обяви финансова помощ на стойност 2 милиарда лири (2,3 милиарда евро) за Северна Ирландия за подобряване на обществените услуги, каза британският министър Джулиан Смит, отговарящ за Северна Ирландия. "Това финансиране дава сигурност на изпълнителната власт и позволява извършването на абсолютно необходими реформи в здравеопазването, образованието и правосъдието", добави той в комюнике. Северна Ирландия, икономически най-бедният район в Обединеното кралство, наскоро излезе от три години политическа парализа. Миналата седмица юнионистите и републиканците сключиха споразумение за създаване на регионално правителство. Последното правителство на Северна Ирландия се разпадна заради политическо-финансов скандал през 2017 г. Условие за финансовата помощ бе именно подновяване на работата на местните институции.

Източник: AFP

Америка

Вашингтон усили натиска върху Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) да произвежда своите чипове за военна употреба в САЩ, за да се гарантира, че най-големият производител на чипове в света може да направи компонентите с висока степен на сигурност без потенциална китайска намеса. TSMC, който прави компютърни чипове, използвани в американските изтребители F-35, а също така е и ключов доставчик на Apple, както и на китайския телекомуникационен гигант Huawei, и преди е изпълнявал подобни заявки на САЩ. TSMC, която може да се похвали с 50% пазарен дял в световния бизнес за производство на полупроводници, доставя компютърни чипове на Huawei, американски технологични гиганти като Google, Qualcomm и Intel, както и високоефективни чипове за американски военни доставчици като Xilinx, която от своя страна прави компоненти за американските изтребители F-35 и сателити.

Източник: Nikkei

Азия

Индустрията за изкуствен интелект в Китай се очаква да достигне 30 милиарда долара до 2022 г., сочи доклад на Китайския институт за електроника, представен в неделя. Новото поколение индустрия за изкуствен интелект в Китай се разраства стабилно, а многообразието от приложения води технологията в период на бърз растеж, се казва в доклада. В бялата книга за индустрия се посочва, че талантите са ключът за развитието на изкуствения интелект. До края на 2018 г., броят на специалистите по изкуствен интелект в света надвишава 1,9 милиона, половината от които са от САЩ. Общо 376 института в света се занимават с изследването на изкуствения интелект, в САЩ са 168, а в Китай 33.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
15.01.2020
Dow Jones Industrial
29 030.22 (90.55)
Nasdaq Composite
9 258.70 (7.37)
Стокови борси
15.01.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.24
Heating oil ($US/gal.)1.8900
Natural gas ($US/mmbtu)2.1300
Unleaded gas ($US/gal.)1.6500
Gold ($US/Troy Oz.)1 554.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.92
Platinum ($US/Troy Oz.)1 022.60
Hogs (cents/lb.)74.98
Live cattle (cents/lb.)127.50

       Опознай България

Първи градски съвет Карлово

На 16 януари 1878 г. в Карлово е избран първия свободен градски съвет. Случва се осем дни след освобождението на града от руските войници, предвождани от ген. Карцов. Това е първият демократично избран Съвет в българските земи след Освобождението. За председател на градския съвет е избран Васил Караиванов. Той е бил братовчед и доверено лице на Васил Левски, и член на революционния комитет в Карлово. Караиванов става първия кмет на Карлово. За секретар е назначен Петър Попов. Той е най-младия сред основателите на Карловския революционен комитет. Останалите членове Митко Пиронков и Никола Пеев са представители на занаятчийското съсловие в града. Съветът действал в трудно военно време, когато войната още не е свършила и няма изградена държавна власт. Той разпределял помощите, които се раздавали от руското командване на населението и паричните средства, отпуснати за пострадалите от войната и от въстанието в Сопот, Карлово и Калофер. Градският съвет трябвало да усвои и управлява и имотите, които били изоставени от бягащите турци по тези земи. Средствата, които управата успява да осигури, отиват за организация на учебното дело, за чистотата и обществения ред в Карлово. (Снимка: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.01.2020
Българска версия: 29939, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999