Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 13 януари 2020 г., брой 5114
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(13.01.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30613
USD   1.76344
CHF   1.80727
EUR/USD   1.1091*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ай Джи Ем АД - София
Експресбанк АД - Варна
Елтекс АД - Севлиево
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Търговията в интернет в България печели все по-голям пазарен дял за поредна година и продължава да увеличава печалбите си, заяви председателят на Българската е-комерс асоциация Жанет Найденова. "Обемът на онлайн търговията – бизнес към краен потребител, за 2019 г. достига 1,750 млрд. лв. за България. В сравнение с предишните години е най-високият резултат. 2019-а спрямо 2018-а ръстът на пазара е 30%. В Европа ръстът на 2019-а спрямо 2018-а година на този пазар е 14%". Според данните на асоциацията - най-купуваните стоки онлайн са мода, спортни изделия и обувки. Следват най-вече стоките за дома, играчки, мебели, храна, напитки и различни стоки за ежедневна употреба. През последните години се наблюдава и тенденция към увеличаване на ръста на онлайн продажбите на туристическите услуги, самолетните билети и целите туристически пакети.

Източник: 24 часа

Националната агенция за приходите (НАП) поиска по-нови версии на браузърите и операционните системи, за предоставяните от нея е-услуги. В противен случай всички ползватели на по-стари версии можели да имат проблем след 17 февруари 2020 г. От 17.02.2020 г. всички електронни услуги, предоставяни от Националната агенция за приходите, ще бъдат достъпни единствено, чрез използването на криптографски транспортен протокол, версия 1.2 /TLSv1.2./. Именно този протокол се поддържал от новите версии на най-популярните браузъри, но невинаги се поддържа от по-стари версии на браузъри и операционни системи. За безпроблемно използване на е-услугите на НАП след 17.02.2020 г. са необходими: Компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); Windows 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit); Web браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2; Java, версия 8.х.

Източник: Сега

 
Концесии

Изменен е Договора за предоставяне на концесия върху "Пристанищен терминал Леспорт", който е част от пристанището за обществен транспорт с национално значение Варна, сключен на 8 юни 2005 година. С промените се удължава срокът на договора до законово допустимия. Променя се и задължението за инвестиции и базисен годишен товарооборот за срока на концесията. "Пристанище Леспорт" АД е основано на 15 март 2005 г. с решение на Варненски окръжен съд. Основен акционер в дружеството, притежаващ 99% от капитала, е "Химимпорт" АД. През май 2005 година е проведен едностепенен неприсъствен конкурс за избор на концесионер на Пристанищен терминал Леспорт, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение - Варна.

Източник: Банкеръ

Дружества
Консултации по хардуера
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ардес Информационни технологии ЕООД - Варна   17 972  
  2   Тек Експъртс ЕООД - София   14 479  
  3   Сайбиз България ООД - Пловдив   3 742  
  4   Тринити Софт ЕООД - София   790  
  5   Дан Електроник ООД - Русе   635  
  6   Дейзи - сервиз ООД - София   464  
  7   Некст плюс ООД - Пловдив   313  
  8   Компютърнет ООД - София   175  
  9   Интернюз 98 ООД - София   129  
  10   Алинеа ООД - София   111  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.01.2020
  Обща стойност (BGN): 403 364.15  
Брой търгувани компании: 37
Premium 186 157.84
Standard 184 352.20
АДСИЦ 29 686.12
Структурирани 3 168.00
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София -9.87 %
Алтерко АД - София 8.33 %
BaSE - Акции: 419 816.68
BaSE - АДСИЦ: 14.35

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Пловдивската "Керамик груп" - собственик на строителните хипермаркети "Алати", изгражда завод за мебели за баня, в който ще вложи 5 млн. лева собствени средства. Строителната част ще приключи в края на тази година, а производството ще започне през първата половина на 2021, съобщи Руслан Стефанов, основател и собственик на компанията. Върху 11 хил. кв. метра застроена площ в бъдещия завод ще бъдат разположени производствени халета, шоурум, складове за суровини и за готова продукция, административна част. Годишният капацитет е за над 50 000 артикула – различни видове шкафове за баня (включително и с мивка) в широк ценови диапазон. Производството им е познато за "Керамик груп", тъй като тя вече притежава цехове, разположени в индустриалната зона на Пловдив. Новата фабрика обаче ще гарантира близо три пъти по-висока производителност и по-добри условия на труд, обясни Руслан Стефанов. Мебелите са по фирмен дизайн и с фирмената марка. Те ще се продават в България и зад граница.

Източник: Капитал

Спецпрокуратурата проверява дали дружеството “Стомана индъстри” е печелило от доставките на вода от язовир “Студена”. Фирмата плащала редовно сметките си на ВиК-Перник, а събирала суми от 16-те други фирми на нейна територия, които ползвали промишлената вода. Спецследователите сверяват фактурите от всички плащания през последните 2 години. Разследването на водната криза в Перник продължава в посока към отговорността на длъжностни лица от местното ВиК и други ведомства. Според държавното обвинение с подписа на Нено Димов под месечните и годишни графици за водоползване през цялата 2018 година до ноември 2019 г. от язовир “Студена” са източени над 7,2 млн. кубически метра вода за промишлени нужди, оценени за около 11 млн. лв. Те са отивали за две пернишки фирма “Стомана” и “Топлофикация”. В града се говори, че от ВиК-Перник държали особено на доставките за “Стомана”, тъй като фирмата била изряден платец, докато частните абонати имали забавяния и натрупани дългове. Тезата на прокуратурата е, че основно задължение на ВиК оператора е да осигури доставката на питейна вода за населението, а такава вода може да отива за промишлени нужди само при големи излишъци.

Източник: Труд

До края на 2020 година ще бъде пусната в експлоатация тикет системата в град София. Системата ще бъде много по-достъпна и ще предоставя възможност за зареждане на картата през всички смарт устройства. През декември 2018 г. бе подписан договорът с дружеството, което трябва да изгради системата плюс видеонаблюдение в градския транспорт. За изграждането на обещаната нова модерна система беше избран консорциум "Си Ен Си София тикетинг систем", в който влизат българските компании "Компютърнет сървисиз" и "Тикси" и турското дружество "Асис Електроникс". Подизпълнител за видеонаблюдението е компанията "Макстелеком". За изграждането на системата Центърът за градския мобилност ще плати 73.24 млн. лева без ДДС и още 5.85% от приходите от продадените карти и билети през нея, но не повече от 10 млн. лева. Така общата цена на проекта е 83.24 млн. лева (без ДДС). Договорът за изграждането е 2 години и още 8 години за поддръжка. След приключването му компаниите вероятно ще получат нов контракт за поддържане на системата.

Източник: Банкеръ

Първа инвестиционна банка (ПИБ) вече има изготвен и внесен проспект за одобрение. Това става ясно от решение на Комисията за финансов надзор, с което регулаторът изпраща писмо до банката с искане за допълнителна информация и документи. Експедитивността е продиктувана от заявените от финансовия министър Владислав Горанов очаквания до края на април България да успее да влезе във валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Последното сериозно препятствие за това е преценката на Европейската централна банка доколко двете банки с установен от нея капиталов недостиг през лятото - ПИБ и Инвестбанк, са изпълнили шестмесечните си планове за подсилване на капитала. Същевременно и Инвестбанк явно работи в тази посока, като на 10 февруари акционерите й ще решават за конвертиране на 39.2 млн. лв. подчинен дълг в акции, както и за увеличение на капитала с 22 млн. лв. Според първоначалното съобщение от 20 декември ПИБ, в която капиталовият недостиг след проверката на ЕЦБ беше 262 млн. евро, възнамерява да увеличи капитала си с 200 млн. лв.

Източник: Капитал

„Регионален иновационен център Северозапад“ към Аутомотив Клъстер България беше официално учреден във Враца. Новата структура представлява сдружение за подпомагане, насърчаване и защита на регионалния капацитет чрез засилване на сътрудничеството между бизнеса и научно-изследователските организации, университетите , съобщават от иновационния център. Учредители на „Регионален иновационен център Северозапад“ са 11 организации - Аутомотив Клъстер България, Областна администрация – Враца, Областна администрация – Видин, Община Враца, Търговско-промишлена палата - Враца, Русенски университет „Ангел Кънчев“- филиал Видин, както и компании от региона. Иновационният център ще управлява проекти, включващи извършване на индустриални научни изследвания и експериментално развитие за насърчаване на иновациите. Automotive Cluster Bulgaria (ACB) представлява интересите на един от най-бързо развиващите се икономически браншове в България – автомобилната индустрия и производството на автомобили и компоненти за тях.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Албания и Северна Македония са изпълнили условията за започване на преговори и ЕС не би трябвало да ги променя, а само да подобри методологията им, заяви днес в Загреб председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Те изпълниха критериите, които изисквахме от тях, и сега не би трябвало да променяме условията", каза тя на пресконференция след съвместно заседание на хърватското правителство и Европейската комисия, с което официално Загреб формално пое председателството на Европейския съвет. Председателката на ЕК добави, че до срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май в Загреб Европейският съюз трябва де се подобри методологията на разширяването, за което настоя Франция, и да се намери начин за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

Източник: vesti.bg

Америка

Пазарът на труда в САЩ се охлади в края на миналата година, тъй като новооткритите работни места се оказаха по-малко от очакванията, а заплатите нараснаха с най-слабия годишен темп от 2018 г., дори когато безработицата се задържа на ниво от 3.5%. Броят на откритите работни места извън земеделския сектор през декември е 145 хил., след като през предходния месец данните бяха преразгледани в посока надолу до 256 хил. За сравнение консенсусната прогноза на пазара беше за 160 хил. според проучване на Bloomberg сред икономисти. Средната почасова надница се е увеличила през декември с 2.9% на годишна база спрямо очаквания за повишения с 3%. Това е и първо четене на данните под 3% от юли 2018 г.

Източник: Bloomberg

Азия

Най-големият китайски ритейлър Alibaba ще разшири бизнеса си на европейския пазар. За целта компанията вече привлича търговци с помощта на по-ниски такси и комисиони в сравнение с конкурента си Amazon. Китайският гигант се е насочил първоначално към Испания и Италия, но и към евро-азиатските Русия и Турция, които се оказаха сред най-големите пазари в предишния бизнес модел от 2010 г. Фокусът на компанията в чужбина е предимно върху продажбите на евтини китайски стоки в европейската ѝ платформа AliExpress. През последните шест месеца обаче гигантът е насочил внимание към местни доставчици и известни модни марки, за да създаде виртуален търговски център – доходоносен нов модел, който поглъща печалбите на половината от онлайн магазините в Китай. Поток от няколко по-малки компании вече се е присъединил към AliЕxpress.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
10.01.2020
Dow Jones Industrial
28 823.77 (-133.13)
Nasdaq Composite
9 178.86 (-24.57)
Стокови борси
10.01.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.04
Heating oil ($US/gal.)1.9300
Natural gas ($US/mmbtu)2.1900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 556.90
Silver ($US/Troy Oz.)18.06
Platinum ($US/Troy Oz.)979.80
Hogs (cents/lb.)67.25
Live cattle (cents/lb.)127.95

       Опознай България

105 години българско кино

На 13 януари 2020 г. отбелязваме 105 години българско кино. Късометражната кинокомедия „Българан е галант“, която продължава само 15 минути, се счита за първия български игрален филм, който поставя началото на родната кинематография. Прожектиран е за първи път на 13 януари 1915 г. в столичното кино „Модерен театър”. Филмът е черно-бял и ням. Няколко години след премиерата му лентата е унищожена и са останали едва 1-2 кадъра. И за него може да се съди само по няколкото рекламни съобщения във вестниците, появили се във връзка с представянето му. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. Партнира му актрисата от Народния театър Мара Миятева-Липина. Сюжетната схема и героите напомнят за повечето подобни чуждестранни кинокомедии от онова време, прожектирани по българските екрани. През този период името Българан е нарицателно, като Бай Ганьо. По повод 90-годишнината от тази дата, през 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино. (Снимка: http://chasovnik.ucoz.com)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.01.2020
Българска версия: 29944, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      

Септември 2020
 ПВСЧПСН
36 123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930    

Октомври 2020
 ПВСЧПСН
40   1234
41567891011
4212131415161718
4319202122232425
44262728293031 

Ноември 2020
 ПВСЧПСН
44      1
452345678
469101112131415
4716171819202122
4823242526272829
4930      

Декември 2020
 ПВСЧПСН
49 123456
5078910111213
5114151617181920
5221222324252627
5328293031   


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999