Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 10 януари 2020 г., брой 5113
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(10.01.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29329
USD   1.76042
CHF   1.80961
EUR/USD   1.1110*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Аптечно Пловдив АД - Пловдив
Индустриална зона Загоре АД - Стара Загора
Радимар Инвест АД - Варна
Софихо АД - София
Тежко машиностроене АД - София
Христо Ботев Инвест АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България има най-голям ръст на разходи за отбраната през 2019 г. от всички европейски страни, отчита информационно-аналитичната агенция Jane`s в своя годишен доклад за изменението на военните разходи. Ръстът на българския бюджет за отбрана е 125%, "което е свързано с плащането през август за осем изтребителя F-16 Block 70". Общото ниво на военните разходи на страните по света е надвишило $1.8 трлн. през 2019 г. "Този резултат до голяма степен е обусловен от ръста на парите за отбрана на европейските страни", отбелязва Jane's. Все пак общият световен ръст на разходите за отбрана през 2019 г. е едва 1%, в сравнение с 6% за 2018-а. През миналата година 10 страни от алианса - България, Великобритания, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, САЩ, Франция и Естония, са достигнали ниво на военни разходи 2% от БВП.

Източник: Сега

София остава най-голямата областна икономика в страната с около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България, според Доклад “Икономически и инвестиционен профил на София 2019” на Общинската агенция за инвестиции. Икономиката на София се характеризира и със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност. По последни данни около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и половината от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в столицата. Към края на 2018 г. София е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции или около 9800 евро на човек от населението, което е близо три пъти повече от средната стойност за страната.

Източник: 24 часа

Приватизация

Бившето училище „Христо Ботев” в село Присово се продава на конкурс от Общинската агенция за приватизация. То е строено през далечната 1950 г., но отдавна е затворило. Освен сградата има и двор от 3 дка. Цената му, определена с решение на Общинския съвет, е 404 хил. лв. без ДДС. По правило 20 на сто от парите по сделката остават за селото. Продавачът поставя условия най-малко десет години да се развива като социален център, и то основно като старчески дом.

Източник: Борба - Велико Търново

Дружества
Дейности на туроператори и туристически агенции; спомагателни туристически дейности, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   ТУИ България ЕООД - Варна   4 212  
  2   Астрал Холидейз Интернешънъл АД - Пловдив   3 150  
  3   Съни Турс ООД - Трявна   2 817  
  4   Клуб Магелан ООД - Варна   1 845  
  5   Дестинейшън Туристик Сървисис ООД - Варна   942  
  6   Албена Тур ЕАД - Оброчище   686  
  7   Туристическа агенция Солвекс ЕООД - София   343  
  8   Руал Травел ООД - София   342  
  9   Теди - Кам ЕООД - Бургас   274  
  10   Бохемия ЕООД - София   230  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 09.01.2020
  Обща стойност (BGN): 1 278 268.77  
Брой търгувани компании: 28
Premium 535 643.19
Standard 594 190.22
АДСИЦ 146 176.76
Структурирани 2 258.60
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч 23.01 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София -3.03 %
BaSE - Акции: 1 006 775.72
BaSE - АДСИЦ: 148.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Бългapcĸaтa ІТ гpyпa "Teлeлинĸ бизнec cъpвиcиc гpyп" AД щe излeзe нa Бългapcĸaтa фoндoвa бopca дo ĸpaя нa янyapи мeceц 2020 г. Koмпaниятa нямa дa yвeличaвa ĸaпитaлa cи, a щe ocъщecтви тaĸa нapeчeнoтo втopичнo пpeдлaгaнe нa aĸции, в paмĸитe нa ĸoeтo нacтoящитe aĸциoнepи щe пpoдaдaт чacт coбcтвeнocттa cи. Мaжopитapният coбcтвeниĸ и ocнoвeн пpoдaвaщ aĸциoнep Любoмиp Mинчeв и ocтaнaлитe пpoдaвaщи aĸциoнepи щe пpeдлoжaт aĸциитe cи пpи минимaлнa цeнa oт 7,60 лeвa зa бpoй. Mинчeв, Cпac Шoпoв и Ивo Eвгeниeв възнaмepявaт дa пpoдaдaт дo 30 пpoцeнтa oт cъщecтвyвaщитe aĸции нa ĸoмпaниятa (или 3,75 млн. бpoя) дo ĸpaя нa 2020 г. Te ca пoeли aнгaжимeнт дa нe пpoдaвaт нa цeнa пoд 7,60 лeвa дo ĸpaя нa 2021 г. зa Mинчeв и дo ĸpaя нa 2020 г. зa ocтaнaлитe двaмa. Дo ĸpaя нa нacтoящaтa гoдинa бpoят нa aĸциитe, пpeдлoжeни зa пpoдaжбa чpeз Бългapcĸaтa фoндoвa бopca, нe мoжe дa нaдxвъpли 3,75 млн. бpoя. "Teлeлинĸ бизнec cъpвиcиc гpyп" AД oбeдинявa ĸoмпaнии c oфиcи в Бългapия и Зaпaднитe Бaлĸaни и ĸлиeнти в нaд 30 cтpaни.

Източник: money.bg

Фондът за подкрепа и насърчаване на микро-, малък и среден бизнес в община Крумовград, който златодобивната компания "Дънди прешъс металс Крумовград" създаде в средата на миналата година, избра първите шест проекта, които ще получат финансиране. Те са разработени от 5 компании, като общата сума, която се отпуска, е близо 744 хил. лв. Половината от средствата са грантово финансиране, а останалата част е гарантиран кредит, осигурен от партньора на компанията Райфайзенбанк. Проектите ще доведат до създаване на 17 нови работни места, което е основната цел на фонда. Резултатите показват, че в първия кръг финансиране получават съществуващи компании, които да разширят бизнеса си, макар че фондът е отворен и за изцяло новостартиращи предприятия. Два проекта ще бъдат финансирани на "Орегано БГ". Компанията има оборот за 2018 г. 277 хил. лв. Занимава се с производство на етерични масла, а по-късно добавя към дейността си и преработка на зеленчуци, които изкупува от местни производители. В тези две сфери са и финансираните проекти. Финансиране ще получи и "Тим плюс", която се занимава с продажба, монтаж и сервиз на климатични инсталации и производство и монтаж на PVC и алуминиева дограма. Приходите й за 2018 г. са 57 хил. лв.

Източник: Капитал

Пътностроителната компания „Пътни Строежи ВТ“ успя да се пребори за една от най-големите обществени поръчки на Община Велико Търново. Дружеството, което в момента завършва обхода на Габрово до бъдещия тунел под Шипка, ще оперира с бюджет до 12 млн. лв с ДДС общински средства до 2023 година. Процедурате в за четиригодишен период, за да могат директно да възлагат дейности в случай на нужда, без да правят нови тромави поръчки, обвързани със срокове. Крупната сума е планирана за различни видове ремонти на улици и тротоари, аварийни дейности при свлачища, реконструкция и ново строителство на територията на областния център и в населените места, както и поддръжка на уличната инфраструктура и запълването на дупките, които вече са характерни само за новата част. Три фирми достигнаха до крайната фаза в процедурата. Две от тях са дисквалифицирани заради несъответствие на документацията и пропуски при изготвянето й, както и заради несъобразяване с условията. Една от тях е „ПСТ – ГРУП“.Сред кандидатите е била и „Пътища и мостове“ – Варна.

Източник: Борба - Велико Търново

България и Шумен, където се намират едни от най-големите турски инвестиции, са важни за Турция, каза генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел. Близо 1 млрд. евро са вложенията на турски фирми в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в средата на ноември 2019 година. България е на трето място след Германия и Русия по брой посещения от страна на турските граждани. В същото време Турция е четвъртият входящ пазар по брой туристически посещения у нас за периода януари-ноември с 594 948 туристически визити. "Алкомет" АД е най-големият български производител на широка гама от алуминиеви валцови и пресови продукти. Структурата на акционерния капитал на дружеството включва 58 различни фирми, притежаващи 99.10% от книжата с право на глас, и 2493 индивидуални инвеститори с дялов капитал 1 процент. Основните акционери в дружеството са "Алуметал" АД с 73.25% и FAF Metal SanayII ve ticaret AS с 16.86 процента. "Алкомет" АД продължава да инвестира, като с новата иновативна Hybrex преса за производство на специални алуминиеви профили, въведена през миналата година, фирмата ще навлезе и в сектора на автомобилната индустрия.

Източник: Банкеръ

Нови чуждестранни институционални инвеститори записаха 2,6 млн. нови дяла в българския ETF върху SOFIX на стойност 2,5 млн. лв., съобщиха от УД Експат Асет Мениджмънт. Това е станало в края на декември 2019 г. и на 7 януари 2020 г. след засилени обороти на Франкфуртската борса. През септември 2019 г. чужди инвеститори записаха 410 000 дяла от Expat SOFIX ETF. През януари и март 2019 г. фондовете за основните индекси на Хърватия и Словения получиха вложения от по 3 млн. лв. През последните три седмици чуждестранни инвеститори вложиха общо 6,1 млн. лв. в ETF-ите на Експат, сред които в индексния фонд за България 2,5 млн. лв., за Румъния 2,5 млн. лв., за Чехия 500 хил. лв. и за Унгария 544 хил. лв. След тези нови привлечени средства общата капитализация на 11-те индексни борсово търгувани фонда на Експат за Централна и Източна Европа достигна нов връх от 36,5 млн. лв. В същото време Националният договорен фонд Expat Bulgaria Short SOFIX, който е създаден да следва „инверсно“ основния индекс на БФБ, ще започне да се търгува на борсата в сряда, 15 януари 2020 г. Целта му е точно обратната на „дългия“ ETF, следващ индекса SOFIX.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК: Забраната за полагане на извънреден труд трябва да отпаднеБезплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Британският парламент одобри споразумението за напускане на Европейския съюз (Брекзит). Това стана ясно след гласуване в Камарата на общините, на трето четене. Сделката мина с голямо мнозинство от 99 гласа, но без нито един глас "за" от лейбъристите. 330 депутати гласуваха в подкрепа на новия законопроект за оттегляне, а 231 гласуваха "против". Сега документът ще бъде разгледан в Камарата на лордовете. Припомняме, че по-рано, главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви, че Брюксел ще продължи да изпълнява плана си при евентуално излизане на Великобритания от Общността без сделка в края на 2020 година. ЕС ще продължи да се подготвя за евентуален Брекзит без сделка в края на 2020 г., подчерта той. Това може да се случи, ако Великобритания и ЕС не успят да постигнат търговско споразумение до края на годината, което ще доведе до прекъсване на отношенията без сделка, защото британското правителство изключва удължаване на преходния период.

Източник: Associated Press

Америка

Митата, които президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи на търговските си партньори от февруари 2018 г. до днес, са стрували на американските компании 46 млрд. долара, показва анализ на Департамента по търговия. Щатският износ на стоки е намалял рязко заради наложените тарифи в отговор на действията на Тръмп. Най-голямата част от допълнителните разходи - 37.3 млрд. долара, произтекли от увеличените тарифи, са произлезли от мита върху продукти за Китай, разкрива базираната във Вашингтон консултантска фирма Trade Partnership Worldwide, която калкулира разходите за мита до ноември 2019 г. Износът на американски стоки, на които са им наложени мита от Китай и други страни, е намалял с 23% в периода ноември 2018 - ноември 2019 г. в сравнение с 2017 г., когато тарифите все още не бяха влезли в сила. Дори след изтичане на тези тарифи, експортът не може да възстанови предишните си нива, заявява вицепрезидентът на Trade Partnership, Дан Антъни. Данните показват още, че дефицитът в търговския баланс е най-ниският в последните три години.

Източник: Reuters

Азия

Китай за първи път ще позволи на чуждестранни компании да проучат и добиват нефт и газ в страната, отваряйки индустрията за фирми, различни от държавните енергийни гиганти. Министерството на природните ресурси обяви, че промяната на политиката ще влезе в сила на 1 май и ще се отнася само за регистрирани в страната фирми с активи над 43 млн. долара. Това ще важи и за местните компании, които отговарят на същите критерии за активи. Китайските власти ще издават разрешителни за добив за пет години с възможност за подновяване за същия период. „Китай ускорява секторната реформа поради нарастващите опасения за енергийна несигурност“, казва Джу Кунфен, от анализаторската компания IHS Markit, „Витализирането на индустрията чрез диверсификация на участниците, включително чуждестранни и частни инвеститори, е в центъра на тази реформа“, добавя той. Китай сега внася 70% суров нефт, който рафинира, и почти половината от потреблението на природен газ, а държавните фирми са изправени пред трудна битка за увеличаване на резервите и производството извън Китай на фона на нарастващите геополитически рискове.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
09.01.2020
Dow Jones Industrial
28 956.90 (211.81)
Nasdaq Composite
9 203.43 (74.18)
Стокови борси
09.01.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.37
Heating oil ($US/gal.)1.9500
Natural gas ($US/mmbtu)2.1600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 549.10
Silver ($US/Troy Oz.)17.90
Platinum ($US/Troy Oz.)971.30
Hogs (cents/lb.)67.02
Live cattle (cents/lb.)126.72

       Опознай България

Пещера Орлова чука

Пещерата Орлова чука се намира на левия отвесен бряг на р. Черни Лом, близо до с. Пепелина, Русенско. Тя е втората по дължина (13 438 м) пещера в България. Представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали. Открита е случайно през 1941 г. и е благосустроена през 1961 г.. През 1963 г. е обявена за природна забележителност. Името й е свързано със скалните орли, които гнездят в скалните венци край пещерата. В нишите на пещерата русенски пещерняци откриват скелетите на две огромни пещерни мечки и три мечета. Открити са още нож от кремък, стъргалки, върхове на копия и останки от глинени съдове и каменни сечива, което води до заключението, че привходните части на пещерата Орлова Чука са били обитавани от човека през каменната епоха преди повече от 40 000 до 2000 г. пр.н.е.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.01.2020
Българска версия: 29944, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999