Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 09 януари 2020 г., брой 5112
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.01.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30456
USD   1.75963
CHF   1.81230
EUR/USD   1.1115*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Инкомс-контактни елементи АД - Зверино
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София
ХипоКредит АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В рамките на два месеца приходите от ДДС от сделки във вътрешността на страната нараснаха с над 76% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Министерството на финансите. Само през октомври и ноември миналата година приходите от ДДС от сделки в страната са над 1,2 млрд. лв., при 682 млн. лв. година по-рано. Срокът всички търговци, използващи софтуер за управление на продажбите, да сменят или модифицират касовите си апарати беше удължен до 30 септември миналата година. Но тъй като много фирми не успяха да се справят с изискванията, крайният срок беше удължен още веднъж до 31 януари 2020 г. Много търговци бяха променили начина на отчитане на продажбите още в срока до 30 септември, което вече дава резултат в приходите в държавната хазна. Общо от януари до ноември миналата година приходите в бюджета от ДДС от сделки в страната са 6,43 млрд. лв., което е ръст с 1,266 млрд. лв., или с 24,5% на годишна база.

Източник: Труд

116 951 души живеят в места с нарушено водоснабдяване, показват данните на ВиК операторите в страната към 30.12.2019 година. На воден режим са жители на 5 града  (83 037 засегнати)  и  99 села  (33 914 засегнати жители). Най-много от тях са в Перник - 73 111, като общо за областта засегнатите от нарушено водоснабдяване са 81 969 души, живеещи в 2 града (Перник и Батановци) и 17 села. Другите населени места на воден режим са в областите Търговище, Шумен,  Сливен Велико Търново, Ловеч,   Монтана,  Бургас, Габрово и  Кюстендил.

Източник: Монитор

 
Дружества
Производство на други обработващи машини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   ЗММ Стомана АД - Силистра   8 047  
  2   НИТИ ЕАД - Казанлък   2 615  
  3   Технолес ООД - Габрово   968  
  4   Блик 99 ЕООД - Благоевград   655  
  5   ЗММ-Хасково АД - Хасково   620  
  6   Росса ЕООД - София   362  
  7   Декорамет ЕООД - Враца   248  
  8   Автоматизация на дискретното производство - Смолян ООД - Смолян   144  
  9   СМТ България ООД - Разград   120  
  10   Уелдтроник ООД - Пловдив   114  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 08.01.2020
  Обща стойност (BGN): 1 156 637.08  
Брой търгувани компании: 34
Premium 546 021.66
Standard 341 366.03
АДСИЦ 260 516.15
Структурирани 8 733.25
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София 30.90 %
Холдинг Света София АД - София -5.00 %
BaSE - Акции: 9 521.42
BaSE - АДСИЦ: 864.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

„Булгартрансгаз” ЕАД сключи Предварителен договор за покупко–продажба на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд” С.А., проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция. Участието на „Булгартрансгаз“ ЕАД в проекта за нов LNG терминал в Гърция е заложено в актуализираната Енергийна стратегия на България до 2020 г. „За надеждна, ефективна и по-чиста енергетика“ и е одобрено с решение на Министерски съвет. С решението е одобрено и извършването от „Булгартрансгаз“ ЕАД на инвестиционни разходи за изграждане на съоръжението, съответстващи на акционерното му участие. Проектът е идентифициран от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), както и от Европейската стратегия за Енергиен съюз. Тези проекти, наред със съществуващата инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД, ще подобрят достъпа на България и страните в региона до втечнен природен газ. Основни доставчици на LNG за терминала в Александруполис се очаква да бъдат компании от САЩ, Катар и др.

Източник: 3e News

И вторият национален доставчик на услуги, който подписа договори с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по новите Общи условия – „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД, премина успешно интеграционните тестове от край до край за оперативна съвместимост с електронната система за събиране на пътни такси за изминато разстояние - тол, оперирана и поддържана от АПИ. Интеграционните изпитвания премина успешно и другият регистриран доставчик на услуги „Интелигентни трафик системи“ АД. Това дава възможност на двете дружества за предварителни регистрации за оборудване на автопарка на превозвачите с бордови устройства, както и да започнат подготовка за сключване на договори с тях. Те ще влязат в сила, когато тол системата за товарните превозни средства над 3,5 тона бъде въведена в търговска експлоатация. Процедурата за доказване на оперативна съвместимост за нуждите на тол системата се състои от три етапа.

Източник: 24 часа

Ловешкият завод за леене на чугун "Осъм" е подменил основни съоръжения с нови по проект за 4.1 млн. лв. Половината от инвестицията е финансирана по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като основната част от нея е използвана за купуване на нова индукционна пещ със значително по-голям капацитет и по-малки енергийни разходи от предишната. Компанията в момента е в процес на получаване на ново комплексно разрешително. Проектът се изпълнява в продължение на две години и приключи в края на 2019 г. Най-същественото нововъведение е замяната на съоръженията за топене и разливане на метал с нова индукционна пещ с автоматично разливно устройство на стойност 3.3 млн. лв. Предишните инсталации са били много енергоемки и тъй като топенето е било бавно, не са позволявали спиране на работата, което ги е правело неефективни. Новата пещ е с близо 4 пъти по-голяма производителност, а заради по-енергоефективната й работа компанията очаква да спестява по 1.2 млн. лв. разходи за ток и газ годишно.

Източник: Капитал

Световната банка е подписала споразумение за наем на 4 000 кв. м от строящата се в момента сграда на полската компания GTC в столичния квартал "Младост". Офисът се намира в Advance Business Center II в "Бизнес парк София". Новата сграда ще се състои от десет офисни етажа с обща площ от 17 000 кв.м, както и от три подземни нива с 279 паркоместа. През юли 2019 г. в "София Тех Парк" кредиторът отвори свой център за споделени услуги, който ще осигурява корпоративна и технологична подкрепа за глобалните операции на групата. Очаква се да бъдат наети 300 специалисти. Advance Business Center II е втората забележителна сграда на GTC в "Бизнес парк София". Компанията откри официално първата си сграда - Advance Business Center I - през ноември 2019 г., а парцелът бе закупен за 1,6 милиона евро. Очаква се новата сграда да бъде завършена през декември 2020 г.

Източник: Банкеръ

Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовирите", което беше създадено в рамките на Държавната консолидационна компания (ДКК), за да ремонтира спешно водоемите е закупило нови 30 автомобила. Въпреки че за предприятитето правителство отдели през 2018 г. 500 млн. лв. към момента няма данни колко от аварийните язовири са ремонтирани, съобщи бившият омбудсман Мая Манолова. Държавното дружество започна да функционира през лятото на 2019 г., въпреки че парите за него бяха отпуснати година по-рано. Към днешна дата е възложен ремонт на 182 язовира, а за 236 не е ясно дали са възложени ремонтни дейности. По официални данни част от ремонтите са възложени на дружеството „Монтажи” ЕАД - част от същата ДКК. Справка в регистъра с обществени поръчки показа, че действително Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" е станало собственик на 30 нови автомобила в началото на годината. Те са на обща стойност 921 хил. лв. с ДДС.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Обемът на онлайн търговията у нас достига 1.75 млрд. лв. през 2019 г.

Няма да се въвежда 9-часов работен ден

БСК преустановява приемането на плащания в бройБезплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията
по новата версия на CCNA 7.0:

CCNA 2 - 11 януари 2020, съботно-неделен
CCNA 1 - 18 януари 2020, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз се насочва към сблъсък с британския премиер Борис Джонсън, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че е невъзможно да се постигне пълноценно споразумение за свободна търговия до края на 2020 г. В своята първа сериозна намеса по темата за Brexit, откакто оглави ЕК на 1 декември, фон дер Лайен заяви, че ЕС „е готов да работи ден и нощ“ за постигане на споразумение, но предупреди Джонсън, че няма достатъчно време за подробни преговори по всички аспекти от бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, пише Bloomberg. Въпреки взаимното желание да постигнат напредък след почти три години на неуспешни и мъчителни за двете страни преговори около Brexit, сега и ЕС, и Великобритания, все повече се „окопават“, докато Кралството се подготвя да напусне Блока на 31 януари.

Източник: Bloomberg

Америка

Държавният дълг на САЩ е достигнал рекордно ниво през декември. Общата задлъжнялост на най-голямата световна икономика се оценява на 23.2 трлн. долара, което е с 1.23 трлн. долара повече в сравнение с година по-рано. Последните данни идват в момента, когато данъчните приходи падат, докато федералните разходи продължават да нарастват. Дългът на САЩ започна да расте драстично след юли, когато беше 22.02 трлн. долара. След това „планината“ започна да расте, а много икономисти изразиха притеснение от този факт. Въз основа на текущите темпове на растеж се прогнозира, че американският дълг може да достигне 28.7 трлн. долара до 2029 г. Това число не включва сумата, която правителството дължи на себе си. Понастоящем всеки гражданин на САЩ дължи приблизително 70 139 долара на кредитните институции, докато разпределението на федералния дълг е по 187 388 долара на всеки данъкоплатец в страната.

Източник: Associated Press

Азия

Милиона работници стачкуват в Индия в знак на протест срещу икономическата политика на Моди. Банковият и други сектори на икономиката в цяла Индия понесоха щети, след като милиони работници стачкуваха в знак на протест срещу икономическите политики на индуисткото националистическо правителство, особено срещу планираната продажба на няколко държавни компании, включително „Еър Индия”. Широко разпространената протестна акция беше насочена срещу това, което профсъюзите нарекоха „политика за борба с работниците и народа“ на десния премиер Нарендра Моди. Протестиращите излязоха по улиците на Ню Делхи и няколко големи града, отзовавайки се на призива за стачка от 10 работнически съюза. Те насочиха обществения гняв срещу скорошната приватизация на публични фирми и природните ресурси в страната и поискаха повишаване на минималната работна заплата и пенсиите. Земеделски производители и студенти се включиха в някои от протестите, призовани от 10-те синдикални организации, които имат повече от 250 милиона членове.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
08.01.2020
Dow Jones Industrial
28 745.09 (161.41)
Nasdaq Composite
9 129.24 (60.66)
Стокови борси
08.01.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.97
Heating oil ($US/gal.)1.9700
Natural gas ($US/mmbtu)2.1700
Unleaded gas ($US/gal.)1.6500
Gold ($US/Troy Oz.)1 558.60
Silver ($US/Troy Oz.)18.08
Platinum ($US/Troy Oz.)960.10
Hogs (cents/lb.)69.02
Live cattle (cents/lb.)126.35

       Опознай България

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е най-старото техническо учебно заведение в България. Основите на родното морско образование са положени в гр. Русе на 9 януари 1881 г. Инициатор на формирането на учебното заведение е капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич. Пръв началник на Морското училище е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин. На Морското училище се възлага задачата да подготвя машинисти и огняри за княжеския военен флот. През 1892 г. училището е преустроено и преименувано в Унтерофицерска морска школа, в която се подготвят боцмани, рулеви, артилеристи, миньори и машинисти. През 1900 г. учебното заведение е преместено във Варна и преименувано на Машинно училище при Флота. През 1904 г. със закон на Народното събрание училището става първото средно техническо учебно заведение в България, като срокът на обучение е удължен до шест години. През 1906 г. училището издава първите зрелостни свидетелства. През 1910 г. във Варна е построена първата специално проектирана и построена за целта сграда за нуждите на Машинното училище при Флота на Негово Величество. През 1949 г. Морското училище приема за свой патрон Никола Вапцаров, поет, възпитаник на училището от випуск 1926 г. и получава названието „Народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През 2001 г. получава пълна акредитация като висше училище, в съответствие с новоприетия Закон за висшето образование. През 2000 г. получава сертификат за качество ISO 9002.4 по специалността „Корабоводене“ от Лойд регистър, а през 2004 г. – ISO 9001-2000 за всички специалности. (Снимка: www.naval-acad.bg/)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.01.2020
Българска версия: 29946, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999