Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 03 декември 2019 г., брой 5093
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.12.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29509
USD   1.77432
CHF   1.77884
EUR/USD   1.1023*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Банкя-21 АД - Банкя
Кореком Принцес АД - София
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Kъм края на октомври 2019 г. банките са отчели 1.4 млрд. лв. чиста печалба, което е с 15 млн. лв. повече от същия период на миналата година, съобщи БНБ. През 2019 г. ще бъде надминат рекордът от миналата година, когато трезорите за първи път отчетоха по-добри резултати дори в сравнение със златните времена отпреди глобалната финансова криза. Всичко това се случва на фона на безпрецедентно ниски лихви - и по кредитите, и при депозитите. На практика печалбата на трезорите до голяма степен идва от таксите, които събират за какви ли не услуги и които стават все по-разнообразни и все по-високи. За 10-те месеца до края на октомври те са събрали от своите клиенти внушителните 1.104 млрд. лева такси. Това е със 73 милиона повече от преди година. На фона на кредитния бум приходите на банките от лихви отбелязват съвсем леко повишение. Нетните доходи от лихви за десетте месеца са 2.319 млрд. лв. при 2.276 млрд. лв. година преди това. В момента лихвите по кредитите са на най-ниските си нива, отбелязвани някога в страната. Ипотеките вече са под 3%.

Източник: Сега

12 организации се обединиха и подписаха учредителния акт на „Експортен хъб България“, който ще подпомага българските компании да стъпят на международния пазар и да изнасят продукцията си. Тъй като новият „Експортен хъб България“ ще цели да помага основно на българските производители, а повечето от тях са базирани извън София, ще бъдат осигурени и много онлайн обучения и дистанционни консултации с експерти. Компаниите и организациите, които днес основаха „Експортен хъб България“, са: Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – инициатор, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Клийнтех България, Българска консултантска организация, Българска агенция за експортно застраховане, София Тех Парк – домакин, Българската стартъп асоциация (BESCO), СофтУни, М3 Комюникейшън,  Груп, Асоциацията на бизнес клъстерите, Висше училище по застраховане и финанси, Българска стопанска камара.

Източник: БСК

 
Дружества
Други спомагателни дейности във водния транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Пристанищна инфраструктура ДФ - София   885 011  
  2   Поддържане чистотата на морските води АД - Варна   57 443  
  3   Порт Флот Бургас АД - Бургас   24 799  
  4   Дунавски индустриален парк АД - Силистра   14 755  
  5   Портови флот 99 ЕАД - София   13 445  
  6   Туристическа компания Дунав ЕООД - Русе   8 163  
  7   Ви Ти Си АД - Варна   4 281  
  8   Донау Транзит ООД - Русе   2 322  
  9   Ен Ти Зет Транспорт ООД - Варна   1 959  
  10   Бон Марин ООД - Варна   576  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 02.12.2019
  Обща стойност (BGN): 2 765 540.42  
Брой търгувани компании: 35
Premium 2 420 433.27
Standard 330 818.35
АДСИЦ 13 742.45
Структурирани 546.36
Най-голяма промяна в цените
Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ - София 11.50 %
Холдинг Света София АД - София -7.22 %
BaSE - Акции: 7 090.92
BaSE - АДСИЦ: 607.70

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Пазарът на информационни и телекомуникационни технологии у нас привлече нов голям стратегически инвеститор. Компанията за търговия на едро "АЛСО Холдинг" АГ, Швейцария, получи разрешение от КЗК да придобие 100% от капитала на "Солитрон България" ООД, един от най-големите ИТ дистрибутори на едро в страната с широк набор от ИКТ продукти. "АЛСО" и "Солитрон" не контролират дъщерни дружества, клонове или търговски представителства в България. Според изследване на "ICT Media", който всяка година класира компаниите от ИКТ сектора у нас в свое специализирано изследване "Топ 100 на технологичните компании", пазарът на ИКТ и телеком услуги през 2018 г. се е разраснал до 5.63 млрд. лв. (при 4.50 млрд. лв. през 2017 г.). Приходите от ИТ дейности, включително изнесени ИТ услуги (ИТ аутсорсинг), са над 3 милиарда лева, което според изданието е с 45 на сто повече от постигнатото през 2017-а. Изследването разделя пазара на десет сегмента, сред които водещи са: разработка на софтеур - 23.7%, дистрибуция - 17.5%, системна интеграция - 17.3%, продажба на хардуер - 12.8% и т.н. Първите три компании по размер на приходите са българските дистрибутори на хардуер - DatecsSolytron Bulgaria и Polycomp, следвани от Progress Software, Paysafe Bulgaria, IBM и други. както и три от най-големите български софтуерни компании - "Булпрос""Контракс" и "Сирма Груп".

Източник: Банкеръ

„Софийска вода“ строи нов метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово. Чрез него ще се увеличи значително производството на зелена енергия от отпадъчните води на София. С новото съоръжение метан танковете в софийската пречиствателна станция ще станат общо 5. Новият метан танк ще е със същия капацитет като останалите четири – 7000 кубически метра. След въвеждането му в експлоатация се очаква мощностите на станцията да се увеличат с още 25%. Съоръжението ще гарантира постоянни количества биогаз дори и при ремонт и профилактика на някой от старите метан танкове. На този етап вече е изградена комуникационната система, осигуряващата функционирането на съоръжението, изградени са дъното на метан танка и конструкцията на сградата. С осъществяването на този затворен производствен цикъл софийската пречиствателна станция през изминалите години се нареди сред първите пет в света от над 3000 в групата „Веолия”.

Източник: 24 часа

Румяна Милова сменя временно на директорския пост в Центъра за градска мобилност Христиан Петров, който беше директор повече от 3 години, а отскоро е общински съветник. Милова беше директор на Дирекция "Паркиране и гаражи“ в дружеството. Управлението на звеното се поема от заместника й Александър Георгиев. Милова, която е и член на съвета на директорите, ще заема поста изп. директор на ЦГМ до избора на нов съвет на директорите, който предстои да бъде определен от Столичния общински съвет. Процедурата по избора му обикновено отнема между 1 и 3 месеца. От своя страна съветът на директорите ще определи кой от неговите членове ще оглави дружеството. Избирането на нов състав на съвета на директорите се налага заради изтичащия му мандат, както и на повечето му членове. Нов съвет на директорите предстои да бъде избран и за останалите общински дружества.

Източник: Банкеръ

АПИ обяви обществената поръчка за доставчик на мобилни телефони за Националното тол управление (НТУ), отговарящо за двата вида пътни такси - винетните (за време) и таксите за изминато разстояние, които още не са въведени. Правителството реши да създаде цяла мегаструктура с близо 1000 души персонал - тол полиция и администрация. Щатът постепенно се попълва, а разходите за заплати, осигуровки и устройване на заетите в тол системата са десетки милиони левове. За целта през август правителството отпусна 90 млн. лева на АПИ. Само за покупка на 205 смартфона ще бъдат похарчени над 54 хил. лева. Изискванията към бъдещия доставчик са високи - апаратите да са с 6-инчов дисплей, да работят с две сим карти, а резолюцията на задната камера да е поне 12 мегапиксела. Освен това телефоните трябва да разполагат с голяма вътрешна памет и да са с издръжлива батерия. Поръчката е на фаза "набиране на оферти". Вече има избран изпълнител по друга поръчка за тол управлението - за мебели и офис оборудване. Тя е за над 240 хил. лева и включва доставка на библиотеки, шкафове, закачалки, бюра, гардероб, заседателни маси и т.н. За доставка на обзавеждането за четвърт милион са се състезавали "Перун - ККБ ЕООД", "Престиж Бизнес 93 ООД""Контракс АД" и "Кооперация Панда", която е избрана за победител.

Източник: Сега

„Алтерко“ АД отчита 11,65 пъти ръст на консолидираната печалба до 6,3 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г., показва отчетът на дружеството. В него влизат обявената продажба на телекомуникационния бизнес в Европа, откъдето има печалба от 8,97 млн. лв. Има обезценки за 5,52 млн. лв., от които 3,9 млн. лв. са на телекомуникационния бизнес в Азия. Има и еднократен ефект от минус 293 хил. лв., представляващ оценка на мениджмънта, че цената на сделката по продажбата на телекомуникационния бизнес в Европа ще намалее с тази сума. Дори без еднократните ефекти печалбата преди данъци расте до около 4 млн. лв., спрямо 939 хил. лв. за деветмесечието на 2018 г. Впечатляващо е повишението в продажбите на стоки от 200% или 3 пъти до 13,8 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г. Тук влизат устройства от интернет на нещата (IoT) като MyKi и Shelly. Именно върху тях планира да се съсредоточи компанията.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

„Експортен хъб България“ ще търси външни пазари за български фирми

Регистрирайте се за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2019 г.!


Предстоящи събития

3-5 декември: Втори регионален форум за социално предприемачество - София

5 ноември4 декември: Поредица от уебинари на Европейско-японския център за индустриално сътрудничество

5 декември: Бизнес форум в областта на отбраната и киберсигурността

9-11 декември: Национален тридневен научно - практически курс «Въвеждане и вътрешни одитори на HACCP система»

10-12 декември: Програмиране, изкуствен интелект, киберсигурност - водещи теми на Global Tech Summit


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

В един минималистичен офис в центъра на Париж съветниците на френския президент Еманюел Макрон са прекарали месеци да преценяват коя от идеите на началника им би разстроила съюзниците му най-много. Заобиколени от предизборни плакати от предишни избори, поставени на голи бели стени, съветниците калкулират много внимателно какво би вбесило германците най-много, какво може да се направи възможно най-евтино и какво би привлякло най-голямо внимание. Това е разказал пред Bloomberg запознат източник. Моделът включва анализ на влиянието, което би имало противопоставянето на Франция нови държави да се присъединят към ЕС, ограничаването на правата за безвизово пътуване и на сътрудничеството в областта на отбраната. Към всичко това добавете провокативното предупреждение за провалите на НАТО и така пред вас ще се очертае втората фаза от плана на Макрон за трансформация на Европейския съюз.

Източник: Bloomberg

Америка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Twitter в понеделник, че веднага ще възстанови митата за вноса на стомана и алуминий в САЩ от Бразилия и Аржентина. В съобщението си той дава да се разбере, че причината е девалвацията на валутите на двете страни, което влошава позициите на американските фермери и износители. Тръмп също призова Федералния резерв да попречи на държавите да се възползват от силния долар, като обезценяват валутите си. "Свалете лихвите и отпуснете, Фед!", туитна президентът рано тази сутрин. Администрацията на Тръмп първоначално освободи Бразилия и Аржентина от митата на президента през 2018 г., след като САЩ заявиха, че са постигнали търговски сделки с тези страни. Не е ясно какво точно е предизвикало съобщението на Тръмп в Twitter. Аржентинската валута отслабна, но страната беше в разгара на икономическата криза, коментира "Ню Йорк Таймс". И Аржентина, и Бразилия се възползват от търговската война на президента с Китай, която навреди на американския износ на соя и други продукти. Бразилия и Аржентина са взели голяма част от този бизнес, заменяйки САЩ като голям доставчик на селскостопански стоки за Китай.

Източник: New York Times

Азия

Последният модел смартфон висок клас на Huawei - Mate 30, не съдържа части от САЩ. Това се казва в доклад на швейцарската банка UBS и японската лаборатория Fomalhaut Techno Solutions. Телефонът, който компанията представи през септември тази година, е заменил чиповете от Intel и Qualcomm с холандския производител NXP Semiconductor и Kirin (чип, произведен от Huawei), се отбелязва в репорта. По-рано тази година САЩ добави Huawei към списъка с компании, които застрашават националната сигурност, като по този начин забрани на американски бизнеси да търгуват с китайския технологичен производител. Така китайската компания бе принудена да спре да предлага услуги на Google, както и да използва чипове или патенти от американските Intel и Qualcomm.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
02.12.2019
Dow Jones Industrial
27 783.04 (-268.37)
Nasdaq Composite
8 567.99 (-97.48)
Стокови борси
02.12.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)55.99
Heating oil ($US/gal.)1.8900
Natural gas ($US/mmbtu)2.3400
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 466.90
Silver ($US/Troy Oz.)16.96
Platinum ($US/Troy Oz.)899.00
Hogs (cents/lb.)66.15
Live cattle (cents/lb.)125.80

       Опознай България

Празник на Луковит

На 3 декември своя официален празник отбелязва община Луковит. На този ден през 1898 г. цар Фердинанд подписва Указ 263, с която Луковит е обявен за град. В летописите Луковит датира от XVII в., а в турските регистри - от 1470 г. Археолозите доказват, че тук е имало поселище още 2-3 хиляди години пр.н.е., което достига бурен разцвет при траките. Между уникалните археологически находки, съхранили материални свидетелства за духовната култура на траки, римляни и славяни, като най-значимо се откроява Луковитското сребърно съкровище от IV в. пр.н.е. С историята на Луковит са свързани имената на народните закрилници Ангел и Вълчан войвода. Тук Апостолът на свободата Васил Левски основава революционен комитет, а в Карлуковския манастир намира прием и работи за българската просвета и национална свобода Софроний Врачански.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.12.2019
Българска версия: 29954, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999