Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 27 ноември 2019 г., брой 5089
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.11.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28178
USD   1.77480
CHF   1.77916
EUR/USD   1.1020*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Риъл Булленд АД - София
Хайнц-Зомер Инвестмънт АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е една от единайсетте държави в Европейския съюз (ЕС), в които инвестициите още не са се възстановили до предкризисните им нива, констатира Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в годишния си доклад за инвестициите, който обобщава резултатите от годишното проучване сред 12 500 предприятия в Европа. По-голямо изоставане се отчита само в Гърция. Другите държави, в които инвестициите не напредват са Словения, Румъния, Кипър, Португалия, Испания, Латвия, Финландия, Хърватия, Литва – т.е. повечето страни от Източна и Южна Европа. На фона на данните, че 85% от фирмите в ЕС правят инвестиции, като делът им достига 95% във Финландия и Словения, в България този дял е най-нисък в ЕС – 67%.

Източник: investor.bg

Нивото на предприемачеството за 2018/2019 г. в България расте. Процентът на българите, които решават и се заемат със собствен бизнес, е 6 на сто - най-високото ниво от 2015 г. насам, показва третият национален доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България за 2017/18 - 2018/19. България се намира на предни места по отношение на установен бизнес над 3,5 г. в класацията на страните, наблюдавани от GEM, и вече може да се похвали със зрели предприемачи, с добър потенциал за развитие и подкрепа на предприемаческата екосистема. Въпреки нарастването на предприемаческата активност в начална фаза (ПАНФ) в България, нивото остава сред най-ниските в света. В България има повече мъже предприемачи, отколкото жени, което нарежда страната по-близо до ресурсно обусловените, отколкото до инвестиционно и иновационно обусловените икономики.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Други разнообразни производства, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Елена груп ЕАД - София   15 526  
  2   Даун Криейтърс АД - Радиново   6 561  
  3   Миссириан България АД - Шумен   2 710  
  4   Курило Метал АД - Нови Искър   2 628  
  5   Ди Енд Ем Груп Лес ООД - Варна   1 995  
  6   Викинг Лайф-Сейвинг Екуипмънт Продъкшън БГ ЕООД - Радиново   1 895  
  7   Балкан Плант Сайънсис ООД - Вакарел   973  
  8   Арт Колента България ЕООД - София   747  
  9   Делком Национал ООД - Пловдив   542  
  10   Витафоум България ЕООД - Пловдив   377  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 26.11.2019
  Обща стойност (BGN): 197 169.08  
Брой търгувани компании: 34
Premium 37 608.80
Standard 93 965.36
АДСИЦ 7 866.31
Структурирани 38 170.32
Облигации 19 558.30
Най-голяма промяна в цените
ВЕИ Проджект АД - Цапарево -74.03 %
Билборд АД - София 9.63 %
BaSE - Акции: 2 586.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Пловдивският инвеститор „Галакси Инвестмънт Груп“ придоби най-големия терен за жилищно застрояване на територията на София. Площадката на бившия „Балканкар 6-ти септември“ e 193 дка. Сделката за придобиването й е най-голямата в имотния сектор за 2019 година в столицата. Мащабният проект на "Галакси Инвестмънт Груп" предвижда реализиране на концепция за модерна смесена многофункционална площ с търговска зона, жилища и офиси. В момента се разработва главният план и се определят инвестициите в инфраструктурата за новопридобития терен. Той се намира в пространството между бул. "Никола Мушанов" и ул. "Житница", на границата на кварталите Красна поляна и Овча купел.

Източник: Марица

Българската компания "Колев и Колев" АД, която произвежда детските обувки с марка КК, се подготвя за излизане на Българската фондова борса, съобщи изпълнителният директор Иван Колев. Производителят си е поставил за цел стъпването на няколко чуждестранни пазари, за което има нужда от свежи средства. Компанията се прицелва към €1 милион, което е и максималната сума на новия пазар на Българската фондова борса "Пазарът за растеж на МСП". В рамките му, компанията няма нужда да представя за одобрение и проспект пред Комисията за финансов надзор. "Колев и Колев" подготвят навлизане в Румъния, Гърция и Сърбия с продукта им буйка - обувки, предназначени за прохождащи деца, който, по думите на Колев, има голям успех в България. Планът е разширяване и на предлагането на останалите детски обувки КК в съседните ни пазари. Компанията вече е активна в Македония.

Източник: money.bg

Фирма „Стоп“ ЕООД. Велико Търново с предмет на дейност търговия на едро и дребно с нехранителни стоки вече разполага със собствена работеща фотоволтаична централа. Енерго-про Енергийни услуги ЕООД проектира, изгради и пусна в експлоатация соларната система в рамките на шест месеца. Основната цел на съоръжението с приблизително 28 kWp мощност е да покрива консумацията на фирмените обекти, а излишъкът да бъде продаван на енергийното предприятие на територията по предвидения в закона ред. Средногодишното спестяване за клиента се очаква да бъде около 6000 лв. Енерго-про Енергийни услуги е лицензиран консултант по енергийна ефективност за извършване на енергийни обследвания на промишлени системи и сгради.

Източник: Янтра - Велико Търново

Държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД ще получи от Агенция "Пътна инфраструктура" 474.7 млн. лв., за да укрепи 74 свлачища, срутища и пропадания по републиканската пътна мрежа. По-голямата част от тази сума - 416 млн. лв., ще дойдат от бъдещите тол такси, които евентуално ще бъдат събрани през 2020 и 2021 г. Други 31 млн. лв. бяха отпуснати с постановление на Министерския съвет през септември. Проучвателно-проектантските и строително-възстановителните работи са възложени по Закона за обществените поръчки (ЗОП) от АПИ. Държавното дружество ще изпълни проектантските и строителни дейности на 71 свлачища, срутища и пропадания на пътното платно, а на 3 обекта - само строителните работи. Сред проектите, по които ще се работи, са отсечки от пътищата Соколовци-Смолян-Средногорци, Кочериново-Рила-Рилски манастир-Кирилова поляна, Костенец-Радуил-Боровец-Самоков, Мизия-Оряхово и други.

Източник: economic.bg

Общо 756 млн. лв. са дълговете на “Топлофикация – София”. 596 млн. лв. от тях общинското дружество има да плаща на Български енергиен холдинг. Към “Булгаргаз” дългът е 147 млн. лв и включва 50 млн. лв авансова фактура за ноември. Новият изп. директор на дружеството Александър Александров увери, че то обслужва коректно задълженията си и няма причина за безпокойство. Според него решението на проблема е “Топлофикация” да произвежда повече електроенергия и диверсификация на доставките на гориво. До март трябва да са готови всички нужни анализи, за да може да стартира търсенето на външен стратегически инвеститор.

Източник: Труд

Хотели, търговски помещения, апартаменти и голяма административна сграда са част от имотите, обявени за публична продан от частни съдебни изпълнители заради задължения на техните собственици. Търсят се купувачи на три хотела в регион Велико Търново. Най-високата обявена начална цена от 335 568 лв. e за хотел в златаришкото село Равново. Имотът с площ от 889 кв.м се продава заради задължения към Първа инвестиционна банка. Вторият хотел е обявен за 153 000 лв., като за него от години се търси купувач. Обектът е с площ от 810 кв.м, има пет хотелски стаи, снек бар, механа, разполага със складови помещения и др. Третият хотел се намира в Джулюница, а началната му цена е 139 336 лв. за 332 кв.м. Девет са търговските имоти в региона, като най-високата цена е за обект, намиращ се в местността Дълга лъка във В. Търново. Цената за 6620 кв.м е 789 637 лв. Сред тях е производствена сграда в Свищов, собственост на местна фирма. Обявената начална цена е 280 000 лв. След няколко неуспешни търга административната сграда на “Сиконко – Агрия” в Полски Тръмбеш отново е обявена за продажба с начална цена от 90 000 лв. Имотът представлява четириетажна сграда с разгъната застроена площ от 1595 кв.м. Продажбата е насрочена за 27 ноември в Районен съд – В. Търново, за обезпечаване на задължението на длъжника “Сиконко Билдинг” АД.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Включете се в анкетата на БСК: „2019 г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“ до 1 декември 2019 г.

Регистрирайте се за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2019 г.!


Предстоящи събития

28-29 ноември: Партньорска проверка на тема „Национална система за оценка на компетенциите MyCompetence“

5 ноември4 декември: Поредица от уебинари на Европейско-японския център за индустриално сътрудничество

9-11 декември: Национален тридневен научно - практически курс «Въвеждане и вътрешни одитори на HACCP система»


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Франция и Германия връчиха на партньорите си свой съвместен проект за реформиране на работата и институциите на ЕС и за да успокоят тревогите от неразбирателството между двамата им лидери. Двете страни искат да се изготви равносметка за състоянието на ЕС и да се идентифицира "какво трябва приоритетно да се реформира или подобри, включително с изменения в Договорите" на ЕС, се казва в документа. Един от тези приоритети е реформата на процедурата по номиниране на председателя на Европейската комисия за следващите европейски избори през 2024 г. Първа дискусия по предложенията е предвидена на ниво постоянни представители на страните от ЕС утре. Париж и Берлин предлагат да се създаде група от представители на институциите на ЕС - Съвета, Комисията и Парламента - под ръководството на влиятелна европейска личност. За поста е споменавано името на бившия белгийски либерален премиер Ги Верхофстат, но кандидатурата му далеч не се радва на единодушна подкрепа, споделиха европейски представители.

Източник: AFP

Америка

Американският финансов брокер Ameritrade се съгласи да се слее с конкурента си Charles Schwab в сделка за около 26 млрд. долара. Сделката ще стане чрез размяна на акции, като за всяка от Ameritrade всеки акционер ще получава по 1.0837 акции на Schwab, съобщават в общо изявление двете компании. Очакванията са тя да бъде завършена до втората половина на 2020 г., като новото дружество ще управлява активи за 5 трлн. долара и ще има 24 млн. клиенти. Тази година се оформи тенденция на сливания между брокерските компании. Под натиска на понижаващите се такси (ако ги има изобщо вече) множество фирми бяха принудени да се обединят с цел да разширят дейността си и да продължат да инвестират, за да не изостанат от конкуренцията. Сделката между Ameritrade и Charles Schwab е резултат на тази тенденция, след като преди две години Ameritrade купи Scottrade за 4 млрд. долара. Консолидацията в сектора е породена от трансформацията на финансовия пазар в комбинация с увеличаващата се конкуренция от онлайн брокери като RobinHood.

Източник: Капитал

Азия

Цените на жилищата в Китай ще нараснат само с 3,1% догодина, което ще бъде най-ниското ниво от 2015 г. насам. Причината е, че затягането на политиките продължават да охлаждат пазара, но все пак известното им смекчаване вероятно ще предотврати рязко забавяне. Още по-голямо забавяне на темпото на бурния имотен пазар в Китай ще бъде музика за ушите на китайските лидери, които опитват от близо четири години да ограничат спекулативните покупки в момент на рязко нарастване на цените на жилищата в почти всички градове, а ръстът на доходите се забавя. Но политиците също ходят по опънато въже и внимават да не потопят изцяло пазара, който е важен двигател на растежа, оказващ влияние на над 40 индустрии. В същото време икономиката върви надолу заради забавянето на промишленото производство и понижаването на доверието на потребителите на фона на търговската война със САЩ.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
26.11.2019
Dow Jones Industrial
28 121.68 (55.21)
Nasdaq Composite
8 647.93 (15.45)
Стокови борси
26.11.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.32
Heating oil ($US/gal.)1.9500
Natural gas ($US/mmbtu)2.5300
Unleaded gas ($US/gal.)1.6900
Gold ($US/Troy Oz.)1 458.40
Silver ($US/Troy Oz.)16.99
Platinum ($US/Troy Oz.)906.50
Hogs (cents/lb.)67.82
Live cattle (cents/lb.)125.68

       Опознай България

100 години от Ньойския договор

Ньойският мирен договор е подписан на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньойи-сюр-Сен между България и силите на Съглашението след поражението на нашата страна в Първата световна война (1914-1918). Влиза в сила на 9 август 1920 г. По силата на неговите клаузи, Източна и Западна Тракия се дават на Гърция, голяма част от Добруджа остава румънска, а Западните покрайнини с територия 1545 кв. км и 64 500 души население са анексирани година по-късно от Сърбия. На страната ни са наложени репарации на обща стойност 2 250 000 000 златни франка, платими за 37 години при лихва от 5 процента. България се лишава и от правото да поддържа собствена армия, военен флот и авиация, като въоръжените й формации не трябва да надвишават 20 хиляди души доброволци. През 1996 г. по инициатива на Общонародното сдружение "Мати Болгария" 27 ноември е обявен за Ден на народната памет.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.11.2019
Българска версия: 29956, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999