Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 26 ноември 2019 г., брой 5088
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(26.11.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28712
USD   1.77674
CHF   1.78029
EUR/USD   1.1008*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  235 Холдингс АД - София
Чез Електро България АД - София
ЧЕЗ Разпределение България АД - София
Шато Рушен АД - София
Юнайтед инвестмънт АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Към края на октомври бизнесът и домакинствата са получили заеми за 61,3 млрд. лв., като новоотпуснатите за месец октомври са 100 млн. лв., съобщи БНБ. Бизнесът е задлъжнял с 34,4 млрд. лв., домакинствата с 23,7 млрд. лв. Продължава бумът при ипотеките - те достигат 10,6 млрд. лева и нарастват на годишна база с 14,1% . Потребителските заеми вече достигат 11,2 млрд. лева и на годишна база се увеличават с 10,8%. Само за месец парите в оборот са се увеличили до 100,3 млрд. лева при 99,2 млрд. лева, отчетени през септември. Сумата наближава прогнозирания БВП, който се очаква да достигне 115,7 млрд. Депозитите продължават да растат и вече са 83,2 млрд. лв. , като за една година ръстът им е 7,9%. Фирмите са поверили на банките за управление 25,8 млрд. лв., а домакинствата - 54,2 млрд. лв., което е с 8,2% повече спрямо година по-рано.

Източник: 24 часа

Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация остава положителна. Икономическият растеж ще запази темпа си през четвъртото тримесечие на 2019 г., отчитат от Министерството на финансите. Очаква се слабо повишение на инфлацията и отслабване в растежа на заетостта през четвъртото тримесечие на 2019 година.Финансовите посредници продължават да възприемат текущата икономическа ситуация като задоволителна и през четвъртото тримесечие на 2019-a. Докато индексите на промишленото производство и търговията на дребно отчитат забавяне средно за периода юли-август 2019 г., растежът на строителната продукция се ускорява спрямо същия период на предходната година в резултат на благоприятното развитие при сградното строителство.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Производство на машини за добива и строителството
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   ИПО ООД - София   12 687  
  2   Строително оборудване ЕООД - Русе   6 823  
  3   ТМКо ООД - Дебелец   6 561  
  4   Техномаш-Българска Индустриална Група АД - Нова Загора   4 332  
  5   Монек Юг АД - Кърджали   2 049  
  6   Камена Маш ЕООД - Асеновград   1 607  
  7   МБИ България ЕООД - София   1 281  
  8   Асарел Ремонт ООД - Панагюрище   569  
  9   Берко България ЕООД - Априлци - Лч   540  
  10   Ефир-Ремонт верижни машини ЕООД - Стара Загора   319  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 25.11.2019
  Обща стойност (BGN): 188 203.76  
Брой търгувани компании: 36
Premium 36 154.03
Standard 81 258.58
АДСИЦ 58 536.56
Структурирани 475.50
Облигации 11 779.09
Най-голяма промяна в цените
Алкомет АД - Шумен -12.57 %
Холдинг Нов век АД - София 9.03 %
BaSE - Акции: 3 595.84
BaSE - АДСИЦ: 47.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Три компании продължават в надпреварата за инвеститор на АЕЦ “Белене”. Това са руската “Росатом”, чрез дъщерната “Атоменергопром”, Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация и Китайската държавна ядрена корпорация. Те трябваше да бъдат избрани от работна група, в която влизат представители на Министерството на енергетиката, БЕХ и НЕК. Изборът на тези компании е очакван, защото те отговарят на изискването за стратегически инвеститор, коментира председателят на Булатом Богомил Манчев. По думите му в проекта ще се включат и френската “Фраматом” и Дженерал Електрик. На практика те също ще са инвеститори, защото предлагат лизингова схема за изплащане на оборудването, което ще доставят за централата. Интерес като инвеститор заявиха консултантската компания ИПК и УП, германската “Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство”, българо-чешкият консорциум “Атомна електроцентрала Белене 2019” и консорциум “АЕЦ Белене България” с фирмите на Ковачки.

Източник: Труд

Две дъщерни дружества на “Енерго-Про Варна” са подали в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление регулаторът да им разреши сливане. Това са “Енерго-Про Трейдинг” и “Енерго-Про Енергийни услуги”. Решението е на дружеството майка. Мотивът за сливане на двете дружества е, че и двете извършват дейността “търговия с електрическа енергия”, освен това се цели да се оптимизира акционерната собственост. “Енерго-Про Трейдинг” заявява още, че след преобразуването дружеството ще има по-активно присъствие на енергийните пазари в рамките на ЕС. Универсален правоприемник след вливането ще бъде “Енерго-Про Трейдинг” ЕАД, към което ще премине цялото имущество на “Енерго-Про Енергийни услуги” ЕООД. След вливането преобразуващото се дружество ще се прекрати без ликвидация, както и издадената му лицензия за търговия с ток. Името на обединената компания обаче ще бъде “Енерго-Про Енергийни услуги”.

Източник: 24 часа

Отбранителната индустрия има съществен принос за ръста на експорта на страната. Стойността на разрешения износ и изходящ трансфер през периода януари-октомври тази година е около 850 млн. евро, каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. В поддържаната от икономическото ведомство база данни на потенциалните кандидати за участие в международни процедури на НАТО са включени 172 фирми. Близо 70% от бюджета по Програмата за инвестиции в сигурността (NSIP), възлизащ на 700 млн. евро през тази година, се управлява от двете агенции на НАТО - Агенцията за поддръжка и снабдяване (NSPA) и Агенцията за комуникации и информация (NCIA). Увеличава се интересът и делът на български фирми, сключили договори с тези агенции. В базата данни на Агенцията за поддръжка са приети 115 български фирми, а Рамкови споразумения за доставки с комуникационната агенция са сключили 8 български фирми, като през последните три години има конкретни договори за 2 млн. евро. Годишният оборот на българските фирми през Агенцията за поддръжка и снабдяване нараства и възлиза на 19.5 млн. евро до този момент на тази година, като същевременно се изпълнява рамков договор на обща стойност 112 млн. евро.

Източник: Банкеръ

АЕЦ "Козлодуй" продаде електроенергия за 45.6 млн. лв. в първия си търг за доставка през 2020 г. Постигната цена за 50-те мегавата базова мощност е 113.48 лв./МВтч, като началната за търга бе 94 лв./МВтч. Постигната висока цена предполага засилена конкуренция, още повече че според сайта на Българската независима енергийна борса в търга за на АЕЦ-а са участвали 25 търговеца на ток. Но независими източници твърдят, че купувачът е само един. А ако тази концентрация продължи и в насрочените за вторник и сряда подобни търгове, ще има голяма вероятност и през следващата година да се повторят проблемите с ликвидността на свободния пазар на електроенергия и свързаната с това волатилност на цените. В следващите два дни ядрената централа ще продаде още два пакета по 50 мегавата базова мощност, като единият е за периода февруари-декември (както беше и днешния търг), а другият е за март-декември. Началните цени са съответно 94 и 93 лв./МВтч, но очакванията са отново да бъдат достигнати стойности от над 110 лв.

Източник: Капитал

Плановете на Столичната община да предостави държавна помощ на "Топлофикация - София" за изграждане на инсталация за горене бяха одобрени от Европейската комисия. Идеята на бъдещия инсинератор е да изгаря остатъците от столичния боклук, които не могат да бъдат обработени, и да се осигури евтино гориво за "Топлофикация София". Плановете са изграждането на инсталацията да приключи до края на 2023 г. По проекта се работи от далечната 2011 г., но все още няма обществено съгласие заради спорните въпроси за влиянието върху околната среда. Финансовата помощ от Европейския съюз ще е в размер на 94 млн. евро, като пряката безвъзмездна помощ ще е приблизително 90.8 млн. евро (около 177.6 млн. лв.), а останалата част ще е под формата на заем, отпуснат от Столичната община на „Топлофикация“. Той ще е приблизително 3 млн. евро (около 5.8 млн. лв.). Средствата за инсинератора са по програма „Околна среда“ и бяха отпуснати на правителството в края на ноември миналата година. Плановете са инсталацията да бъде свързана с топлофикационната мрежа на София. Централата ще произвежда топлинна енергия и електричество с мощност приблизително 55 мегавата топлинната енергия и 19 мегавата електроенергия.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Предложения на БСК за промени в нормативната уредба за категоризиране на труда при пенсиониране

Включете се в анкетата на БСК: „2019 г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“ до 1 декември 2019 г.

Регистрирайте се за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2019 г.!


Предстоящи събития

28-29 ноември: Партньорска проверка на тема „Система за оценка на компетентността MyCompetence“

5 ноември4 декември: Поредица от уебинари на Европейско-японския център за индустриално сътрудничество

9-11 декември: Национален тридневен научно - практически курс «Въвеждане и вътрешни одитори на HACCP система»


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Освен рисковете за сигурността, европейските правителства трябва да помислят и за други последици от внедряването на 5G мрежи. Това се изтъква в документи на Европейския съюз (ЕС). Не са изключени и последици за китайската фирма Huawei, която е потенциален доставчик на оборудване, но и обект на затегнат контрол. „В допълнение към техническите рискове, свързани с киберсигурността на 5G мрежите, трябва да се вземат предвид и нетехническите фактори, като правната и политическата рамка, на които са обект доставчиците от трети страни“, се казва в проектодокумент, подготвен преди заседанието на европейските министри. Процесът по разгръщането на супер бързите мрежи от пето поколение бе силно политизиран заради лансираната от САЩ теза, че някои доставчици може да са опасни за националната сигурност. Фокусът на вниманието падна най-ярко върху Huawei, за която Вашингтон твърди, че дава достъп на властите в Пекин да шпионират през нейното оборудване.

Източник: CNBC

Америка

Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) официално обяви, че ще закупи американската компания Tiffany за 16.2 млрд. долара (14.7 млрд. евро), или 135 долара за акция. През уикенда Wall Street Journal съобщи, че двете страни са във финален етап на преговорите си, а днес вече е ясно, че те са се договорили. LVMH ще добави Tiffany към колекцията си от 75 бранда, сред които Louis Vuitton, Bvlgari и Château d'Yquem (400 годишна френска винарна). Целта на това сливане за европейския гигант е да увеличи портфолиото си от часовници, бижута и скъпоценни камъни, като в същото време увеличи присъствието си на пазари като САЩ и Китай. Сделката се очаква да изведе LVMH на първо място в света по продажби в сектора на луксозните стоки, задминавайки швейцарския си конкурент Cie Financiere Richemont. В петък акциите на Tiffany затвориха търговията на цена от 125 долара, като в края на октомври се покачиха с рекордните за компанията 33% за един ден, след като LVMH направи първото си предложение от 120 долара за акция, което американската компания впоследствие отказа.

Източник: Капитал

Азия

Народна банка на Китай предупреди, че водещата азиатска икономика е изправена пред редица рискове, които е малко вероятно да бъдат преодолени в краткосрочен план. В последния си ежегоден доклад за финансова стабилност, Китайската централна банка потвърди, че е готова да се справи с рисковете в банковия сектор, определяйки в същото време, че над 13% от по-малките банки в страна са "високорискови". Централната банка също така отбеляза, че ще продължи с активната си разумна фискална и парична политика, като същевременно добави, че икономическата устойчивост остава висока въпреки наличните рискове. Освен това банката подчерта, че е готова да предостави по-голяма подкрепа на реалната икономика. Китай трябва да разреши проблема с неуредените финансови рискове и трябва да се противопостави на рисковете от "необичайни" пазарни колебания, които произтичат от външни шокове, се отбелязва в доклада на централната банка. Според нея има увеличаване на икономическия натиск в посока надолу, но издръжливостта на китайската икономика е все още относително силна.

Източник: БНР

 
Индекси на фондови борси
25.11.2019
Dow Jones Industrial
28 066.47 (190.85)
Nasdaq Composite
8 632.49 (112.60)
Стокови борси
25.11.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.91
Heating oil ($US/gal.)1.9400
Natural gas ($US/mmbtu)2.5800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6700
Gold ($US/Troy Oz.)1 454.70
Silver ($US/Troy Oz.)16.85
Platinum ($US/Troy Oz.)903.20
Hogs (cents/lb.)67.75
Live cattle (cents/lb.)125.15

       Опознай България

Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” Велико Търново

На 14 юли 1952 г. се създава професионален окръжен театър на базата на съществуващите любителски театри във Велико Търново, Горна Оряховица и Трявна, който се помещава в читалище “Надежда”. За негов директор е назначен Никола Шиваров. Първата премиера е на 18 септември – “Любов” от Орлин Василев. На 1 януари 1956 г. театърът става държавен. За първи път пристига актьорска група от ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. През следващия театрален сезон експериментално се създава уникален в страната театър с две звена – драма и оперета. На 20 април 1971 г. тържествено се открива новата театрална сграда с постановката “Под игото” на режисьора Симеон Шивачев. МДТ “Константин Кисимов” е уникална театрална форма. Поставят се едновременно драматични и музикални спектакли на голяма и камерни сцени. Правят се съвместни постановки с участието на двата състава, много концерти, шоупрограми. МДТ “Константин Кисимов” разполага с голяма и камерна зала. Салонът има 644 седящи места, 219 от които са на балкона. Камерна зала съдържа 120 седящи места.
През 2019 г. театърът чества 100 години от създаването на постоянна театрална трупа във Велико Търново. Началото е поставено на 24 ноември 1919 г. с узаконяването от читалищното настоятелство на НЧ „Надежда” на прочутия „Театрален кръжок”, ръководен от Константин Кисимов. С този акт актьорската трупа получава зала за редовни репетиции и представления. (Източник: www.teatarvtarnovo.com/)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.11.2019
Българска версия: 29957, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999