Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 25 ноември 2019 г., брой 5087
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(25.11.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27475
USD   1.76870
CHF   1.77900
EUR/USD   1.1058*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 



Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агромил България АД - Пловдив
Видинска Гъмза АД - София
Водно строителство - Благоевград АД - Зелендол
Енео ЕАД - Пловдив
Прокредит Развитие България АД - София
Софстрой приват АД - София
 
Предстоящи общи събрания




Финансови новини

Доходност до 8,2% носят частните универсални пенсионни фондове, в които се осигуряват задължително всички работещи, според данни на Комисията за финансов надзор. Годишната доходност на различните универсални пенсионни фондове (УПФ) варира между 1,99% и 8,28% към 22 ноемв­ри. Най-ниската постигната доходност е над 8 пъти по-висока от лихвите по левовите едногодишни банкови депозити на граждани, които според данните на БНБ са около 0,23%. Най-добре представилият се УПФ има 36 пъти по-висока доходност от лихвите по влоговете. Оказва се, че през последните 12 месеца парите на осигурените в УПФ са нараснали с доста бързи темпове. Представянето на пенсионните фондове зависи от състоянието на международните капиталови пазари тъй като различните фондове инвестират в акции между 19% и 50% от натрупаните в тях средства.

Източник: Труд

БНБ е решила да повиши нивото на aнтицикличния кaпитaлoв бyфep до 1% в cилa oт 1 aпpил 2020 г. При това спрямо общия размер на кpeдититe нa бaнкитe, a нe cпpямo oбeмa нa нoвooтпycнaтитe кpeдити, каза управителят на БНБ Димитър Paдeв. Ключов елемент срещу натрупването на риск в системата има и въвеждането на paмкa oт мepки, нacoчeни към кpeдитoпoлyчaтeлитe - изиcквaнията за определено cъoтнoшeние зaeм/cтoйнocт и зaeм/дoxoд. Заплахите към банковата система на макрониво не са се увеличили, а натрупването на т.нар. вътрешносистемен риск, основно от отпускането на рискови заеми, ще се запази на нивото си от цялата 2019 г. Това е преценката на УС на БНБ, който преди седмица остави без промяна нивото на два буфера за кризисни ситуации.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Трима инвеститори разглеждат възможността да развиват летището в Стара Загора, след като Министерството на икономиката го презентира като международен каргоцентър. Приоритет ни е развитието на логистичен хъб за стоки между Европа, Азия и Африка. Летището няма лиценз, но има развита инфраструктура, ток, канал, вода, газ. Терените благодарение на Министерството на отбраната са разширени. Преди да бъде взето решение, то ще бъде обсъдено с хората в града, заяви министър на икономиката Емил Караниколов.

Източник: 24 часа

Дружества
Търговско посредничество със селскостопански суровини, живи животни, текстилни суровини и полуфабрикати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Вианд ЕАД - София   12 371  
  2   Анжу ЕООД - Търговище   5 283  
  3   Пазар на производителите - Кърджали ЕАД - Кърджали   4 071  
  4   Напредък Севан АД - Равнец - Бс   2 663  
  5   Българово АД - Българово   2 096  
  6   Статев - Станимир Недялков ЕТ - Добрич   1 528  
  7   Тера Прима Смолник ООД - Карнобат   479  
  8   А.Н. - Агротрейдинг ООД - София   414  
  9   Агроброкер груп ЕООД - София   236  
  10   Тимак Агро България ЕАД - София   88  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 22.11.2019
  Обща стойност (BGN): 173 236.71  
Брой търгувани компании: 32
Premium 17 566.74
Standard 41 627.00
АДСИЦ 13 625.92
Структурирани 275.76
Облигации 100 141.30
Най-голяма промяна в цените
Лавена АД - Шумен 6.29 %
Експат Бета АДСИЦ - София -5.56 %
BaSE - Акции: 53 900.84
BaSE - АДСИЦ: 100 400.32

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Български специалисти в областта на технологиите ще могат да работят за гиганта в областта на авиационната индустрия Rolls Royce. Това става възможно благодарение на партньорство, което фондът за дялови инвестиции BrightCap Ventures сключи с подразделението му за иновации R2 Data Labs. По силата на сключената договореност българската връзка ще търси екипи, подходящи за развойната програма на Rolls Royce, и ще ги финансира като стартъпи до фаза, в която продуктът или услугата им докажат своята икономическа жизненост на глобалния пазар. Възможността за включване в предприемаческата екосистема на Rolls Royce е отворена за екипи, които разработват технологии в областта на изкуствения интелект, анализа на данни, интернет на нещата в индустрията, блокчейн, quantum computing, автономни устройства и системи. След като бъде направена селекция от подходящи кандидати, за тях ще бъде организирана 6-месечна менторска програма, през която ще се избистри стратегията им за постигане на успех в разработката. Като част от акселераторската програма на BrightCap стартъпите ще имат възможност да получат финансиране от 200 хил. евро, а в по-късна фаза и допълнително финансиране за растеж от Серия А, което може да достигне до 3.5 млн. евро.

Източник: Капитал

Великотърновската общинска фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“ ще се занимава и с градски транспорт и ще превозва пътници с електробуси. От името на компанията вече е пусната обществена поръчка за доставка на возилата, а срокът за приемане на оферти по нея е до средата на декември тази година. Трите автобуса, които ще са нископодови и ще имат рампи за инвалиди, трябва да са на стойност не по-голяма от 200 хил. лв. с ДДС. Закупуването им е част от големия проект на града на стойност 11 млн. лв. за интегриран градски транспорт, който предвижда също така и надлез над „Магистрална“, няколко кръгови кръстовища, паркинги за туристи и ремонт на главните улици „България“ и „Никола Габровски“. Едно от изискванията за поръчката е новите електробуси да изминават почти 280 км с едно зареждане на батерията. Гаранцията на зарядите трябва да е минимум 96 месеца. Те ще са изцяло климатизирани и ще се движат с навигация по стриктни разписания, за които ще има информация и точно местонахождение на всички спирки. Електробусите ще обслужват линия 100, наречена „Туристическа“.

Източник: Борба - Велико Търново

През октомври 2019 г. в Комисията за финансов надзор са получени три уведомления от застрахователни дружества с регистрация в други държави членки на ЕС, които са заявили намерение да извършват дейност на територията на Република България. През периода са внесени и две уведомления за застрахователни дружествата, които съобщават за преустановяване извършването на застрахователна дейност. Общо 645 застрахователи от държави членки на ЕС и Европейското икономическо пространство имат разрешение да работят в България. КФН е изпратила уведомление до компетентния надзорен орган на Република Румъния относно намерението на "Групама Застраховане" ЕАД да извършва дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги на нейна територия по класове застраховки. Комисията е изпратила уведомление до компетентните органи на Австрия, Германия, Белгия, Гърция, Румъния, Италия и Испания относно намерението на едно дружество - "Легион Брокер" ООД, да предлага застрахователно посредничество в тях.

Източник: Банкеръ

Поради липса на еднократен разход „М+С Хидравлик“ АД отчита 5 пъти ръст на брутната печалба на годишна база до 1,51 млн. лв. през октомври 2019 г. Компанията произвежда хидравлични елементи, основно за износ, и е ситуирана в гр. Казанлък. Ако изключим ефекта от този еднократен разход резултатът намалява с 40% на годишна база през десетия месец на годината. През октомври 2018 г. компанията изплати допълнителни възнаграждения в размер 2,52 млн. лв., представляващ разликата между номиналната и пазарната стойност на акциите от извършеното по реда чл.112, ал.3 от ЗППЦК увеличение на капитала в полза на мениджърите в дружеството. Ако изключим ефекта от този еднократен разход, резултатът намалява с 40% на годишна база през десетия месец на годината.

Източник: investor.bg

Банско за седма поредна година бе обявен за курорт №1 на България от най-високата инстанция в туристическата индустрия. Малкото планинско градче се нареди сред 26-те най-добри дестинации на планетата. В 16-седмичната онлайн надпревара участваха 214 топлокации от 5 континента, а в гласуването на сайта Worldskiawards.com се включиха около 2,5 млн. души (клиенти и професионалисти) от повече от 143 страни. Банско направи и общо шестия си златен дубъл в историята на ски Оскарите, след като в категорията за най-добър хотел в България за 2018 г. бе избран „Кемпински Гранд Арена“. Той получи приза и през 2013, 2014, 2015, 2017 и 2018. Управляван от концесионера „Юлен“, зимният център доминира в класацията от 2013-а досега. Банско имаше номинация и за световен ски курорт №1 заедно с още 25 дестинации по цял свят. Хотел "Алпин" на Боровец бе избран за най-добър бутиков хотел в България. "Вила Гела" грабна приза за най-добро ски-шале у нас.

Източник: 24 часа



       Българска стопанска камара




 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 



Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Регионална стопанска камара – Смолян проведе обучение по Здравословни и безопасни условия на труд

Димитър Бранков: Националната програма за развитие до 2030 г. трябва да се преработи

Нови идеи за болничните и Бюджет 2020

Казусът с болничните: Много хора са обидени, че ги наричат лъжци

Стопанска камара - Добрич, организира обучение по ЗБУТ

Изпълнителният директор на ИСА - Ямбол бе гост-преподавател в Професионалната гимназия по икономика

Включете се в анкетата на БСК: „2019 г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“ до 1 декември 2019 г.

Регистрирайте се за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2019 г.!


Предстоящи събития

28-29 ноември: Партньорска проверка на тема „Система за оценка на компетентността MyCompetence“

5 ноември4 декември: Поредица от уебинари на Европейско-японския център за индустриално сътрудничество

9-11 декември: Национален тридневен научно - практически курс «Въвеждане и вътрешни одитори на HACCP система»


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският парламент ще обсъди следващата седмица въпроса с Истанбулската конвенция. Предвижда се ЕП да призове всички държави от ЕС да приемат конвенцията, се посочва в съобщение на институцията. Според дневния ред на заседанието в Страсбург евродепутатите ще обсъдят въпроса в понеделник. Предвижда се в четвъртък те да приемат резолюция, в която призовават за незабавно ратифициране на документа и за предприемането на всички необходими законодателни и политически мерки за спиране на насилието срещу жените и момичетата. Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като "Истанбулската конвенция", въвежда мерки в подкрепа на жертвите и наказания за извършителите. ЕС подписа конвенцията на 13 юни 2017 г., а седем държави от Общността още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания, се отбелязва в съобщението на ЕП. В понеделник ще бъде отбелязан Международният ден за премахване на насилието срещу жените. По този повод сградата на ЕП в Страсбург ще бъде осветена в оранжево.

Америка

Производствената продукция в САЩ се ускори през ноември до най-бързите си темпове от седем месеца, активността на услугите също набра повече от очакваното, показа проучване сред мениджърите, знак за продължаваща устойчивост на американската икономика по време на търговска война между САЩ и Китай и други проблеми. IHS Markit съобщи, че индексът на мениджърите за flash производството нарасна до 52.2 през ноември от 51.3 през октомври, докато предварителният индекс PMI за услугите нарасна до 51.6 този месец от 50.6 през октомври. И двата индекса са най-високи от април насам и са малко над средните прогнози на икономистите, анкетирани от Ройтерс. Стойност над 50 сигнализира за разширяване, докато единица надолу отбелязва свиване на активността. Flash-композитният индекс на Markit, комбинация от двете, нарасна до 51.9 от 50.9 през октомври и достигна най-високото си ниво от юли. Икономиката на САЩ се забави тази година от оживения темп през 2018 г., който беше подхранен с 1.5 трлм. долара стимули от намаляване на данъци и разходи. През третото тримесечие икономиката се разраства с 1.9% на годишна база и някои скорошни данни показват, че темпът се е забавил допълнително през четвъртото тримесечие.

Източник: Reuters

Азия

Германският автомобилен производите Audi заяви, че води преговори за закупуване на батерии с китайската компания BYD за своите автомобили, които произвежда в страната. По този начин Audi ще прекъсне зависимостта си от един-единствен доставчик в Китай, докато въвежда нови модели електрически превозни средства. „Водим разговори с BYD, но не мога да ви разкрия подробности“, каза в интервю преди автомобилното изложение в Гуанджоу Габи-Луизе Вюст, наскоро назначеният ръководител продажби на Audi за Китай и Хонконг. Audi е в преговори с BYD, подкрепяната от американския милиардер Уорън Бъфет компания, която се смята за най-големият производител на електрически автомобили в Китай и третия по големина доставчик на батерии за индустрията, както и с други потенциални доставчици. Audi, която е собственост на Volkswagen (VW), планира да започне да продава девет модела автомобили в Китай през следващите две години, като повече от половината от тях са изцяло електрически, сподели Вюст.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
22.11.2019
Dow Jones Industrial
27 875.62 (109.33)
Nasdaq Composite
8 519.88 (13.67)
Стокови борси
22.11.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.92
Heating oil ($US/gal.)1.9300
Natural gas ($US/mmbtu)2.6900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6700
Gold ($US/Troy Oz.)1 460.50
Silver ($US/Troy Oz.)16.91
Platinum ($US/Troy Oz.)898.30
Hogs (cents/lb.)67.65
Live cattle (cents/lb.)123.85

       Опознай България

Ден на св. Климент Охридски

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Виден архиепископ, учител и книжовник, той е един от най-изявените ученици на братята Кирил и Методий. Създател на Охридската книжовна школа. Книжовното му дело е изключително голямо както по своя обем, така и по значение. Предполага се, че е автор на около 75 поучителни и похвални слова и на двете пространни жития на Кирил и Методий. Един от инициаторите и участниците в създаването на кирилицата (като по-опростен вариант на глаголицата). Съчиненията му получават широко разпространение във всички славянски страни. На негово име е наречен Софийският университет - първото висше учебно заведение, открито в България след Освобождението.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.11.2019
Българска версия: 29957, Английска версия: 2890

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999