Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 14 ноември 2019 г., брой 5080
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(14.11.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28059
USD   1.77706
CHF   1.79533
EUR/USD   1.1006*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бул Инс АД - София
Клеърмонт АД - София
Комплект АД - Пловдив
Светлина АД - Сливен
Свободна зона АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бългapитe, живeeщи в чyжбинa, ca изпpaтили oбpaтнo ĸъм cтpaнaтa 1,176 млpд. eвpo пpeз 2018 г., пoĸaзвaт дaнни нa Eвpocтaт, ĸaтo oĸoлo 80% oт тaзи cyмa e дoшлa oт xopa, живeeщи в paмĸитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз. Πpeминaвaнeтo нa пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 1 млpд. eвpo ce cлyчвa зa пpъв път в иcтopиятa, a нa гoдишнa бaзa ce oтбeлязвa нapacтвaнe нa изпpaтeнитe cyми oт пoчти 25%. Cъщeвpeмeннo cyмитe, ĸoитo ca изпpaтeни oт cтpaнaтa ĸъм живeeщи в чyжбинa, ca знaчитeлнo пo-мaлĸo и възлизaт нa eдвa 20 млн. eвpo, тpи чeтвъpти oт ĸoитo ca изпpaтeни ĸъм cтpaни извън Eвpoпeйcĸия cъюз. Taĸa oбщият бaлaнc нa пapичнитe пoтoци e cилнo пoлoжитeлeн зa Бългapия и възлизa нa 1,156 млpд. eвpo, ĸoeтo ĸлacиpa нa пeтa пoзиция ĸaтo нeтeн бeнeфициeнт oт eмигpaнтитe cи.

Източник: money.bg

Индексът на потребителските цени за октомври 2019 г. спрямо септември 2019 г. е 100.8%, т.е. месечната инфлация е 0.8%, отчете Националният статистически институт. Инфлацията от началото на годината (октомври 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 2.5%, а годишната инфлация за октомври 2019 г. спрямо октомври 2018 г. е 2.4%. Средногодишната инфлация за периода ноември 2018 - октомври 2019 г. спрямо периода ноември 2017 - октомври 2018 г. е 3.0%.

Източник: profit.bg

 
Дружества
Строителство на други инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   ГСИ Балкани ЕООД - Бургас   24 388  
  2   Лог-Сиберия ЕООД - София   16 252  
  3   Кондекс ЕООД - София   8 223  
  4   Пи Ви Консулт ООД - София   7 946  
  5   Улично осветление ЕАД - София   6 984  
  6   Комплексни заваръчни услуги - Бургас ООД - Бургас   6 351  
  7   Металинвест-Ремко ЕООД - Стара Загора   6 305  
  8   Камусат България ЕООД - София   6 032  
  9   ИСАВ-1 ЕООД - Пазарджик   6 022  
  10   Нола 7 ООД - София   5 489  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 13.11.2019
  Обща стойност (BGN): 295 996.53  
Брой търгувани компании: 36
Premium 110 046.43
Standard 171 991.70
АДСИЦ 13 958.40
Най-голяма промяна в цените
Алкомет АД - Шумен 8.92 %
Алтерко АД - София -7.98 %
BaSE - Акции: 6 934.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската стартираща компания OfficeRnD, която разработва платформа за управление на споделени работни пространства, получи финансиране в размер на 3 млн. долара. Водещ инвеститор в сделката е фондът Flashpoint Venture Capital с 2 млн. долара. Останалите средства са осигурени от българския фонд за рискови инвестиции LAUNCHub Ventures. За близо пет години от създаването й OfficeRnD премина поетапно през четири рунда на финансиране, като най-голямата инвестиция е именно последната. Фондът Flashpoint Venture Capital е насочен основно към софтуерни компании от Централна и Източна Европа, Израел, Армения, Прибалтика, Русия и Украйна. Той подпомага българската компания с 2 млн. долара. Останалите 1 млн. долара свеж капитал е предоставен от българския фонд LAUNCHub Ventures, който инвестира за трети път в OfficeRnD. Новата финансова инжекция от Office R&D ще използват основно за разширяване на екипа. През 2015 г. българската компания получава първата си финансова инжекция в размер на 30 хил. паунда, осигурена от акселератора PiLabs. След по-малко от година OfficeRnD затваря втория кръг на финансиране от 170 хил. евро от LAUNCHub, подкрепени и от основателя на "Телерик".

Източник: Капитал

Синдиците на Корпоративна търговска банка  са започнали нова процедура по отдаване под наем на част от централата на банката, разположена на столичния площад "Гарибалди". Отдаваната под наем част от сградата е предназначена и използвана до момента за извършване на банкова дейност. Първо се предлага сутеренът, който се състои от банков трезор и преддверие към него, трезор – касети и преддверие към него, както и други спомагателни и санитарни помещения Под наем е обявен и партерът на сграда, включително салон за клиенти, салон за служители, касов възел с три броя каси и преддверие, два офиса, помещение за деловодство, две приемни за обслужване на клиенти, преброително помещение, централно входно помещение от ул. „Иван Н. Денкоглу”, помещения за охрана и други. Процедурата включва и втория етаж от централата на фалиралата банка, както и вестибюл, централно стълбище, две заседателни зали с тераси, осем кабинета, два офиса, стая за почивка, помещение за сървър. Това е втори опит на синдиците да отдадат под наем централата на банката. Същата процедура бе открита за първи път през лятото на 2018 година.

Източник: Банкеръ

Банка Пиреос България е заличена като самостоятелно дружество в Търговския регистър, с което формално институцията вече е част от четвъртата по големина на пазара, Пощенска банка. С това на българския пазар остават да оперират 19 банки и пет клона на чужди институции. Догодина се очаква бройката да намалее с още поне една, след като приключи и вливането на Експресбанк в придобилата я в началото на годината Банка ДСК.От Пощенска банка все още не са обявили официално дата, спрямо която за клиентите на Банка Пиреос България влизат в сила новите правила. Общите условия по заварените договори за кредит, включително по ипотечни заеми, не се променят, доколкото не противоречат на условията по аналогични продукти на Пощенска банка. Без промяна остават условията по сключените договори за депозит, но при изтичане на падежа им ще следва подновяване съгласно продуктите на банката приемник.

Източник: Капитал

Министерският съвет разреши на Министерството на икономиката да предостави средства от бюджета си за ремонт на пътя от О.п. Разград-Кубрат до жп гарата в Разград. Общата дължина на отсечката е 4.607 км. Тя ще бъде преведена на Агенция „Пътна инфраструктура“, която ще извърши основният ремонт на публична държавна инфраструктура. Пътят се изгражда във връзка с изпълнението на инвестиционния проект на „Амилум България“ ЕАД за разширение на производството на основни продукти на компанията. Тя е лидер в Югоизточна Европа при производството на подсладители от царевица. През миналата година фирмата обяви инвестиция за 240 млн. лв. в нови мощности, която ще увеличи двойно производството на подсладители. Новата пътна инфраструктура ще остане собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“, въпреки че става въпрос за публично-частно партньорство.

Източник: economic.bg

Фериботният комплекс-Варна от години „функционира в нарушение на разпоредбите на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България относно реда за извършване на пристанищни услуги и относно сигурността на пристанищата”, според докладна, изпратена от изпълнителния директор на ИА „Морска администрация” (ИАМА) капитан далечно плаване Живко Петров до транспортния министър Росен Желязков. Оказва се, че фериботният терминал работи, въпреки че няма издадено Удостоверение за експлоатационна годност и че не е вписан в регистъра на пристанищата у нас. Години наред Фериботният комплекс работи само в светлата част на деня и по заявка. Оператор на комплекса е „БДЖ-Товарни превози“, което е „назначено предприятие” по сключените от България международни спогодби за фериботни превози. Понякога приема фериботните кораби, оперирани от „Параходство български морски флот“„Варнафери” и „Укрфери”, както са заявени по разписание, а понякога отказва с часове претоварните операции.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проф. Григор Димитров: Бюджетът на НЗОК е реален, но е бюджет на статуквото

Включете се в анкетата на БСК: „2019 г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“ до 1 декември 2019 г.

Регистрирайте се за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2019 г.!


Предстоящи събития

18 ноември: Дискусия "ДА ИЗВАДИМ УСПЕХА ОТ АНОНИМНОСТ!“

14 октомври – 19 ноември: Kонкурс за детска рисунка на тема "Искам да бъда..."

21 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2019"

28-29 ноември: Партньорска проверка на тема „Система за оценка на компетентността MyCompetence“

5 ноември4 декември: Поредица от уебинари на Европейско-японския център за индустриално сътрудничество

9-11 декември: Национален тридневен научно - практически курс «Въвеждане и вътрешни одитори на HACCP система»


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Главният изпълнителен директор на Тесла (Tesla) Илон Мъск съобщи, че ще компанията, произвеждаща електрически автомобили, ще построи нов завод - т.нар. Гигафабрика 4 - "в района на Берлин", съобщиха Ройтерс и ДПА. Мъск обяви решението си на церемония в Берлин за връчване на наградите "Златен волан", организирана от автомобилното списание "Ауто Билд" и вестник "Билд ам зонтаг". В отговор на журналистически въпрос Мъск каза, че заводът ще се намира близо до новото летище на Берлин, което предстои да бъде открито южно от германската столица. Мъск съобщи още, че Тесла ще създаде в Берлин също и инженерен и проектантски център.

Източник: Reuters

Америка

Google съвсем скоро ще започне да предлага банкови сметки на своите потребители, превръщайки се в поредния технологичен гигант от Силициевата долина, който навлиза в света на финансовите услуги, пише The Wall Street Journal. Проектът носи кодовото име Cache и най-вероятно ще заработи през следващата година. Сметките ще бъдат управлявани от Citigroup Inc. Големите технологични компании виждат във финансовите услуги начин да се приближат още повече до потребителите, да ги задържат в своите екосистеми и в някои случаи да получат ценни данни. Apple Inc. пусна кредитна карта това лято, а Amazon.com Inc. също води преговори за банкови сметки. Facebook Inc. работи по дигитална валута, а днес представи възможност за изпращане на пари през своите приложения. Засега изглежда, че целта на Google не е особено висока. Сметките са широкоразпространен продукт, който потребителите не сменят често. Но те съдържат изключително ценна информация за потребителите - колко пари изкарват, къде пазаруват и какви сметки плащат.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Индустриалното производство, което е най-значимият двигател на китайската икономика, продължи да се забавя през октомври. Данните на Националното бюро за статистика показват, че то е нараснало с 4,7% на годишна основа - значително под медианната прогноза от 5,4% и под ръста от септември, когато се покачи с 5,8%, предаде Reuters. Освен самото индустриално производство е отчетен и спад на неговия индекс. През изминалия месец то се е свило с 3,8% на годишна основа. По този начин октомври е третият пореден месец на понижение на експорта на индустриални продукти. Производството на стомана спада до 7-месечно дъно, а за пръв път от над година насам е регистрирано и понижение на производството на цимент. Забавяне се наблюдава и при търговските продажби, които се покачват с най-бавния си темп за последните 16 години. Инвестициите във фиксирани активи се сринаха до най-ниската си стойност в история. Цените на производител отчетоха най-бързия си спад от повече от три години. В комбинация със забавянето на икономиката през третото тримесечие, икономиката на страната вероятно ще продължи да изпитва затруднения до края на година и в началото на 2020 г.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
13.11.2019
Dow Jones Industrial
27 783.59 (92.10)
Nasdaq Composite
8 482.10 (-3.99)
Стокови борси
13.11.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.58
Heating oil ($US/gal.)1.9200
Natural gas ($US/mmbtu)2.6900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6400
Gold ($US/Troy Oz.)1 465.80
Silver ($US/Troy Oz.)16.97
Platinum ($US/Troy Oz.)876.80
Hogs (cents/lb.)74.55
Live cattle (cents/lb.)124.10

       Опознай България

140 години от създаването на Александровска болница в София

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ ЕАД, известна като Александровска болница е най-старата болница и една от най-големите в страната. На 23 май 1878г. в отговор на потребността от болница за жителите на София, губернатор Пьотр Алабин дава предложение за създаването ѝ. Година по-късно, съгласно клаузите на Берлинския договор, руската военновременна болница напуска страната и оставя почти цялото си имущество заедно със своите 45 болни за долекуване. На нейно място през 1879г. се създава Софийската първостепенна болница със статут, задачи и функции на национална медицинска институция. На 18 октомври (по стар) или 30 октомври 1884г. (по нов стил) новата Александровска болница е осветена тържествено в присъствието на Негово Височество княз Александър, който отправя пожелание за успех „толкова бляскав, колкото е красиво зданието”. В своята история, болницата оцелява след две бомбардировки по време на съдбоносни за Отечеството събития. Голямото събитие, довело до формирането на Александровска болница като университетска, е откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1917г. Постепенно тя се превръща в основна клинична база на Висшия медицински институт, на Медицинска академия и на Медицински университет - София. Болницата е акредитирана с отлична оценка за обучение на студенти, специализанти и докторанти на Медицински университет, София. (Източник: alexandrovska.com)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.11.2019
Българска версия: 29959, Английска версия: 2894

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999