Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 ноември 2019 г., брой 5076
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.11.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.26259
USD   1.76567
CHF   1.77835
EUR/USD   1.1077*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бургаспътстрой АД - Бургас
Металснаб България АД - София
Риъл Булленд АД - София
Трейс - Пътно строителство АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2019 година ще бъде 3.6%, съобщи Европейската комисия в своята есенна макроикономическа прогноза. Това е с 0.3 пр. пункта над очакванията през пролетта. За 2020 г. Брюксел е по-песимистичен относно икономическото развитие на страната. Растежът ще бъде 3%, докато шест месеца по-рано Комисията очакваше ръст на българския БВП от порядъка на 3.4%. Икономическият растеж през следващата година ще се забави и ще остане близо до потенциалния. Външното търсене ще остане слабо заради повишената несигурност, привнасяна отвън, но динамиката на вътрешното търсене ще бъде в основата на ръста. Експортът се очаква да нарасне умерено през 2020 г., в съответствие с външното търсене. Инфлацията ще намалее, тъй като временните фактори избледняват, а цените на петрола се очаква да паднат допълнително.

Източник: economic.bg

В края на септември 2019 г. депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях са 969 броя, съобщи БНБ. Само в рамките на едно тримесечие милионерските депозити нараснаха с 53 броя, а за година ръстът им е със 107 броя, или с 12,4%. Общата сума на средствата в милионерските депозити е нараснала с 208 млн. лв. за година, или с близо 10%. Най-бързо нарастват влоговете на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За година те се увеличават с 21,6% и в края на септември са 11,1 хил. броя. На следващо място по ръст са депозитите на домакинства със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. Те се увеличават с 19,2% до 1798 броя. При влоговете на домакинства със суми между 100 хил. и 200 хил. лв. също има сериозен ръст – с 11,8%. При по-малките депозити колкото по-малки са сумите в тях, толкова по-бавен е ръстът им. Като при влоговете до 2500 лв. дори има спад.

Източник: Труд

 
Дружества
Куриерска дейност, различна от тази на националната поща
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД - София   53 916  
  2   ТНТ България ЕООД - София   44 293  
  3   МИБМ Експрес ООД - София   19 548  
  4   Рапидо експрес енд лоджистикс ЕООД - София   18 111  
  5   Ин тайм ООД - София   15 195  
  6   Трансбалкан груп ООД - Труд   11 728  
  7   Геопост България ЕООД - София   8 611  
  8   Лео Експрес ЕООД - Димитровград   7 071  
  9   Интерлогистика Куриер ЕООД - Варна   5 805  
  10   ГО България ЕООД - София   5 751  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 07.11.2019
  Обща стойност (BGN): 920 079.85  
Брой търгувани компании: 28
Premium 41 671.77
Standard 870 975.95
АДСИЦ 5 516.64
Облигации 1 915.48
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград -15.17 %
ЧЕЗ Разпределение България АД - София 5.58 %
BaSE - Акции: 296 198.30

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Телекомуникационният доставчик “Юнайтед груп” купува българския оператор “Виваком” за 1,2 млрд. евро, обявиха от американската компания. Последната смяна на собствеността във “Виваком” бе през 2016 г. Тогава руската банка ВТБ организира търг като кредитор на телекома. Наддаването бе спечелено от Спас Русев, който придоби 46% от “Виваком” за 330 млн. евро. Другите акционери са ВТБ и кредитори на телекома. В съвместно изявление двата участника в сделката, както и фондът “БиСи партнърс”, която е собственик на “Юнайтед груп”, са обявили, че трансакцията се очаква да се извърши през второто тримесечие на 2020 г., тъй като трябва да получи одобрение на антитръстовите органи. Предложената сума е по-висока от индикативната оферта, която се цитираше от различни източници - 1,1 млрд. евро. Компанията е собственост на фондовете “БиСи партньрс” и “Кей Кей Ар” (KKR).

Източник: 24 часа

„Съдърланд Глобъл Сървисис България" ЕООД откри свой обучителен център в Тех Парк Оптела, в Южната промишлена зона на град Пловдив. Оттам съобщиха, че ще наемат за офиса си 300 служители през 2020 година. Американската компания за аутсорсинг стъпи в града преди по-малко от месец и вече е набрала 60 души персонал. Очакванията са до края на декември екипът да стигне до 90 души. Стартовата заплата е около 2000 лева, като се търсят хора с езици, посочи изпълнителният директор Димитър Гълъбов. Проучванията показват, че бизнес пазара на IT и BPO в Пловдив има потенциал за развитие и в следващите 3 до 5 години може да достигне 10 000 до 12 000 заети, защото добре образованите хора са тук и регионът продължава да расте, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов. В момента наетите в този сектор са около 6000 души.

Източник: Марица

Въвеждането на механизъм за капацитет е естествена временна мярка за гарантиране сигурността на електроенергийната система в периода на преход към нисковъглеродна икономика, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Механизмите за капацитет са признат от Европейската комисия метод, чрез който държавите членки могат да гарантират сигурност на електроенергийните доставки. Сключения от „Български енергиен холдинг“ ЕАД договор с международен консултант, който оценява състоянието на електроенергийната система и трябва да аргументира въвеждането на подходящ вариант на механизъм за капацитет в страната. Консултантът вече анализира енергийните мощности не само в България, а и в целия регион и разработи модел на пазара при различни сценарии за търсене и предлагане на електроенергия.

Източник: 3e News

Над 150 млн. лв. са инвестирани в предприятията от българската металургия през 2018 година, показват данните на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). Най-големият проект, който приключва тази година, е инвестицията на производителя на алуминиеви изделия "Алкомет", който за последните три години вложи над 60 млн. лв. в ново оборудване. Това ще удвои капацитета на завода в Шумен и ще му позволи да произвежда високотехнологични продукти за нови индустрии. По-рано тази година "Алкомет" пусна в експлоатация нова 2500-тонна преса като част от най-голямата си инвестиционна програма от приватизацията на завода преди 20 години досега. Това позволява на компанията да произвежда по-големи и по-сложни профили, при това с много по-голяма прецизност. В момента компанията е в процедура за сертифициране по международния автомобилен стандарт, която се очаква да приключи през 2020 г. Модернизацията във валцовото производство ще приключи до края на годината. Проектът включва също нов студеновалцов стан за ленти с ширина до 2200 мм, съоръжения за допълнителна обработка, както и линия за непрекъснато леене в леярния цех.

Източник: Капитал

В НК “Железопътна инфраструктура” подписаха договор за модернизиране на железопътния участък между Оризово и Михайлово. Трасето ще бъде разширено, така че влаковете да могат да се движат със 160 кмчас. Контрактът бе подписан с обединение между компаниите “Инфраструктурно строителство” и “Марко Обра публика”. Срокът на договора е 49 месеца. Ще бъде изграден нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра. На мястото на сегашните прелези ще построят 5 пътни надлеза и 3 пътни подлеза. Ще бъдат подменени коловозите и стрелките в гарите Оризово, Чирпан и Михайлово, както и модернизирана системата за сигнализация.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Болничният трябва да е за сметка на НОИ - затова плащаме осигуровки

BusinessEurope: ЕС е изправен пред икономическо забавяне поради търговското напрежение

Публична покана за изпълнител на дейност „Организиране на три семинара и конференция“ по проект по ОПДУ. Краен срок за кандидатстване: 13 ноември!

Включете се в анкетата на БСК: „2019 г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“ до 1 декември 2019 г.


Предстоящи събития

12 ноември: Пресконференция: “100 години Национален съюз на трудово-производителните кооперации – състояние и перспективи”

12 ноември: Бързи срещи между специалисти на свободна практика и фирми

18 ноември: Дискусия "ДА ИЗВАДИМ УСПЕХА ОТ АНОНИМНОСТ!“

14 октомври – 19 ноември: Kонкурс за детска рисунка на тема "Искам да бъда..."

21 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2019"

5 ноември4 декември: Поредица от уебинари на Европейско-японския център за индустриално сътрудничество


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Бъдещият президент на Европейската комисия е написала писмо до Борис Джонсън, в което го информира, че очаква той да предложи кандидат за еврокомисар. Писмото, изпратено днес от Урсула фон дер Лайен, предлага на Джонсън да представи женска кандидатура. Говорителят на Еврокомисията Дана Спинант каза пред репортери: „Избраният президент изпрати писмо до Борис Джонсън, премиер на Обединеното кралство, в което тя го кани да предложи името на кандидат от Великобритания, или на кандидати. Съдържанието е същото като в писмото, което изпрати на Тереза Мей през юли". „Тя също така насърчава премиера на Обединеното кралство да предложи кандидати жени, като се има предвид целта на г-жа фон дер Лайен да има паритет на половете в нейната комисия“, заяви Спинан. „Тя приканва г-н Джонсън да отговори бързо - възможно най-скоро - тъй като нашата цел е съставът на бъдещите комисари да приключи бързо, така че Европейският парламент да може да ги гласува преди края на ноември“, казва още говорителката.

Източник: Euro News

Америка

Пекин и Вашингтон се споразумяха за двустранно поетапно премахване на взаимно наложените мита, като това е следващата фаза за доближаване към търговското споразумението между двете страни, заяви говорител на Министерството на търговията на Китай. „През последните две седмици основните преговарящи страни проведоха сериозни, конструктивни дискусии и се съгласиха да премахнат допълнителните мита поетапно, като постигнат напредък по споразумението “, заяви говорителят Гао Фън в четвъртък. Той обясни, че ако Китай и САЩ постигнат сделка, и двете страни трябва да отменят съществуващите допълнителни мита в еднакво съотношение по едно и също време, въз основа на съдържанието на споразумението. Ако последната новина бъде потвърдена от САЩ, то това би могло да помогне за начертаването на предварителен план за достигане на сделка за деескалиране на търговската война, която хвърля сянка върху световната икономика.

Източник: Bloomberg

Азия

Петролната компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco е подписала споразумения с пет компании от Китай за доставка на суров петрол през 2020-а година. Сделките, разписани отделно, "ще затвърдят позицията на компанията като основен доставчик на суров петрол в Китай", се казва в съобщението. Вицепрезидентът по маркетинг, планиране на продажбите и на доставките на петролния гигант Ахмед Ал Субай заяви, че споразуменията показват, че "китайските клиенти продължават да вярват в стабилността на доставките и оперативните постижения на " Saudi Aramco, добавяйки, че договорите подчертават, че компанията "продължава да се ангажира с най-бързо растящи в света петролен пазар". Според вчерашна информация на Блумбърг, няколко китайски държавни предприятия обмислят инвестиция в размер до 10 милиарда долара в предстоящото първично публично предлагане на акции на Saudi Aramco (в предстоящото IPO).

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
07.11.2019
Dow Jones Industrial
27 674.80 (182.24)
Nasdaq Composite
8 434.52 (23.89)
Стокови борси
07.11.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.92
Heating oil ($US/gal.)1.9200
Natural gas ($US/mmbtu)2.7800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6400
Gold ($US/Troy Oz.)1 470.10
Silver ($US/Troy Oz.)16.98
Platinum ($US/Troy Oz.)909.20
Hogs (cents/lb.)64.30
Live cattle (cents/lb.)119.00

       Опознай България

Архангеловден (свети Архангел Михаил)

На 8 ноември православната църква чества Събор на свети Архангел Михаил. Това е вторият по значимост есенен празник на Българската православна църква, след Димитровден. В народната представа Архангел Михаил е водач на небесните сили и се бори против тъмните духове на земята. Той символизира тържеството на доброто, на светлината, на справедливостта. В християнската иконографска традиция Архангел Михаил се изобразява или с окървавен нож в ръце (с който вади душите на умиращите), или държащ везни, с които измерва човешките грехове. Затова народът го нарича “вадидушник” или “душевадник”. Той отвежда изтръгнатата от тленното тяло душа в отвъдния свят, където заедно със своя събрат св. Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на ада, според това дали е праведна или греховна. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Съботният ден преди празника е Голямата задушница. Наричат я още войнишка, защото тогава се отдава почит на всички загинали във войните.
На Архангеловден празнуват всички с името Михаил, Михаела, Ангел и Рангел.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.11.2019
Българска версия: 29961, Английска версия: 2895

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999