Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 06 ноември 2019 г., брой 5074
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(06.11.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27124
USD   1.76058
CHF   1.77657
EUR/USD   1.1109*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

Вицепремиерът Томислав Дончев, целият мениджърски екип на фирмата Алкомет, представители на държавната и местната власт, на университетската общност, на Българска стопанска камара и различни браншови организации, ведомства и партньори, депутати, дипломати и много гости присъстваха на тържеството, посветено на Деня на металурга в Шумен. Празникът се проведе под мотото „20 години устойчиво развитие на „Алкомет“ АД“, тъй като съвпада с 20-годишнината от приватизацията на комбината. Собствениците на най-големия производител на алуминиеви валцови и пресови изделия на Балканския полуостров Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу приветстваха гостите и благодариха на държавата и на общината за създадените условия за развитие на бизнеса в България.

Сделките с имоти в София нарастват със сериозни темпове през второто тримесечие на 2019 година. От април до юни в София са регистрирани 7670 продажби на имоти спрямо 7119 сделки за същия период на миналата година, отчитат от Агенцията по вписванията. Това представлява ръст със 7,7% на годишна база. За първата половина на годината сделките с имоти в столицата се увеличават с 4,4%. В Агенцията по вписвания не се регистрират сделките „на зелено”, които ще бъдат отчетени при окончателно завършване и прехвърляне на жилищата. А делът на сделките „на зелено” в столицата постоянно нараства заради сериозното увеличение в търсенето на нови апартаменти.

Източник: Труд

 
Дружества
Морски и крайбрежен транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Параходство Български морски флот АД - Варна   104 402  
  2   Проект С ЕООД - Русе   3 222  
  3   Белфери ЕООД - Белослав   1 222  
  4   Сий линк шипинг ООД - Бургас   1 026  
  5   ИХБ Шипинг Ко ЕАД - Варна   1 006  
  6   Рибекс Маритайм ООД - Бургас   650  
  7   Илфлот ООД - София   528  
  8   Транс лайън АД - Бургас   476  
  9   Кей Партнърс ЕООД - София   385  
  10   Екипмар ЕООД - Сливен   220  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 05.11.2019
  Обща стойност (BGN): 2 583 974.10  
Брой търгувани компании: 32
Premium 29 706.51
Standard 1 522 137.06
АДСИЦ 212 784.28
Структурирани 485.00
Облигации 818 861.25
Най-голяма промяна в цените
Тексим банк АД - София 11.29 %
Първа инвестиционна банка АД - София -3.95 %
BaSE - Акции: 1 483 225.21
BaSE - АДСИЦ: 249.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Износът на българско оръжие и боеприпаси сериозно намаля през първите девет месеца на 2019 година. Износът на специална продукция от “Кинтекс” е на стойност 70,88 млн. лв., при 231,3 млн. лв. за същия период на миналата година. Това представлява спад на реализирания износ с близо 70%. Дружеството е осъществило доставки на военна продукция за Индия, Алжир и Нигерия. Печалбата е 8,791 млн. лв., което е спад със 70% на годишна база. В същото време финансовият резултат на ВМЗ-Сопот нараства, печалбата е 14,888 млн. лв., при 2,241 млн. лв. година по-рано. Това представлява над 6,6 пъти ръст на печалбата. Приходи от продажби на ВМЗ-Сопот от януари до септември са 177 млн. лв., което е с 66 млн. лв. повече спрямо приходите от 111 млн. лв. за същия период на миналата година. През последното тримесечие на годината се очаква дружеството да изпълни поръчки на стойност 50-60 млн. лв. Държавното дружеството НИТИ, което също произвежда военна продукция, има загуба от 85 хил. лв. за деветмесечието, при загуба от 12 хил. лв. година по-рано. “Авионамс” е специализирано в ремонт и модернизация на хеликоптери с военно и гражданско предназначение, както и на самолети от типовете Миг и Су. До края на септември дружеството има печалба от 2 млн. лв., при 6,5 млн. лв. година по-рано.

Източник: Труд

"Родна земя холдинг" е пред покупка на дружеството "Коопдоверие Лесидрен", което управлява свинекомплекс и ферма за телета, преработвателно предприятие и верига от собствени магазини за месо в столицата и Северна България. В момента има подадено искане за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията, която предстои да се произнесе. Холдингът, който се търгува на борсата и е част от групата компании около "Химимпорт", купи в края на лятото и двата хипермаркета HIT в София. Преди това те бяха собственост на германската "Доле Ханделсгрупе сървис" чрез дъщерното й дружество "Хит Булгариен". "Коопдоверие Лесидрен" е дружество, в което съсобственици са кооперация "Лесидрен" и "Кооптърговия" и което членува в Централния кооперативен съюз. То е с приходи от 3.86 млн. лв. за 2018 година и печалба от 168 хил. лв. През 2017 г. оборотът на дружеството е бил 3.49 млн. лв., а печалбата 184 хил. лв.

Източник: Капитал

Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), както бе преименувана Агенцията за приватизация, ще съди дружеството "Кей Джи Маритайм Шипинг", притежавано от "Адванс Пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, заради неизпълнение на договора за приватизация на Параходство "Български морски флот" (БМФ). До средата на 2019 г. компанията на Домусчиеви трябваше да предостави отчетни документи за това как и дали е изпълнила ангажиментите си след раздържавяването на флота за 2018 година, в която изтича приватизационният договор. Едва тогава АППК започна анализ има ли неизпълнение на някое от условията по него - за поддържане на определен брой персонал, за инвестиции и най-вече - за корабен тонаж и бе наложена глоба над 50 млн. лв. заради неспазване на поетите през 2008 г. ангажименти при раздържавяването на дружеството. Глобата не е била платена в срок, затова Агенцията ще заведат иск. В договора е заложено купувачът да поддържа общ тонаж на корабите, не по-малък от 1 300 000 DWT (дедуейт тона) средногодишно. Това не е спазено.

Източник: Сега

Имоти за над пет милиона лeва на затворения жилищен комплекс "Грийн вилидж“ в местността „Детски град“ в столичния район „Панчарево“, са предложени за публична продан. Частният съдебен изпълнител Мариян Петков разпродава парцел от 9470 кв.м. заедно с построените в него до етап „груб строеж „ пет сгради с обособените в тях апартаменти ,тавани и гаражи , плюс една сграда която е на „нулев цикъл“. собственост на дружеството с ограничена отговорност „Експрес билд“. Обявени са на търг заради натрупани дългове - към „Юробанк България“ АД, в която тези имоти са ипотекирани, а също и към Националната агенция по приходите, която още през август е наложила запор върху част от дяловете в изпадналото във финансов колапс дружество. Оценката на продаваните имоти „почти се доближава“ до задълженията на „Експрес билд“. Компанията е собственост на две еднолични дружества с ограничена отговорност: „Алекс Строй “ и „Сайпбул ентерпрайсес“, и се управлява от техните собственици - Алексадър Бачев и кипъреца Лукас Лука.

Източник: Банкеръ

Цех за преработка на месо предстои да бъде изграден във великотърновското село Ресен. В него ще се произвеждат суровосушени продукти от млени меса, деликатеси, месни заготовки и разфасовки с общ капацитет 1000 кг дневно. Инвестиционното предложение е входирано в Община В. Търново и е съгласувано с Регионалната екоинспекция. То предвижда промяна на предназначението на част от съществуваща сграда със застроена площ от 255 кв.м в цех за преработка на меса от домашни копитни животни. Фирмата инвеститор ще залага най-вече на млените месни заготовки, чиито годишен капацитет ще е 96 000 кг, както и на пресните месни разфасовки – 72 000 кг.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

6 ноември: Заседание на УС на БСК

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“

12 ноември: Бързи срещи между специалисти на свободна практика и фирми

18 ноември: Дискусия "ДА ИЗВАДИМ УСПЕХА ОТ АНОНИМНОСТ!“

14 октомври – 19 ноември: Kонкурс за детска рисунка на тема "Искам да бъда..."

5 ноември4 декември: Поредица от уебинари на Европейско-японския център за индустриално сътрудничество


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

От следващата година Франция започва въвеждането на квоти за работници мигранти, обяви министърът на труда, докато правителството на Еманюел Макрон се опитва да втвърди миграционните политик в отговор на критики от крайната десница. От 2020 г. властите заедно с работодателите ще решат кои индустрии изпитват липса на квалифицирани кандидати и ще облекчат наемането на чужденци за запълване на празнината, заяви министър Мюриел Пенико. „Става въпрос Франция да наема работници на база на нуждите си. Това е нов подход, сходен на канадския или австралийския“, отбеляза тя в тв интервю. В момента работодателите трябва да обясняват защо френски гражданин не може да бъде нает. В същото време сложни административни процедури доведоха до издаването на визи на около 33 000 икономически мигранти миналата година. Строителство, хотели, ресторанти и част от сектора на продажбите на дребно отдавна се оплакват от липса на хора, които искат да заемат често нископлатените позиции.

Източник: БНР

Америка

Търговският дефицит на САЩ се сви през септември с 4.7% до петмесечно дъно поради по-силен спад на вноса, главно от Германия и Китай, спрямо износа, и с оглед на първият позитивен петролен търговски баланс от 1978-а година, показват данни на Департамента по търговия. През септември 2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви с 4.7% до 52.45 млрд. долара от дефицит за 55.04 млрд. долара месец по-рано, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. Американският износ се понижи с 0.9% до 205.99 млрд. долара, докато вносът спадна с цели 1.7% до 258.44 млрд. долара. Намаляването на импорта се дължи на спад с 1.9% до 56.16 млрд. долара на вноса на капиталовите стоки като полурповодникова техника, индустриални машини и компютри, отразявайки влошаването на бизнес инвестициите в САЩ през третото тримесечие. Спад с 4.4% до 54.72 млрд. долара е отчетен и при вноса на потребителски стоки като клетъчни телефони, играчки и и облекло, както и на понижение с 3.4% до 30.85 млрд. долара на вноса на автомобили и на части за тях.

Източник: Reuters

Азия

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви ново съкращаване на ангажиментите пред международната общност за ядрената програма на Техеран. Иран ще поднови дейностите си по обогатяване на уран в завода си във Фордо, на около 180 км южно от Техеран, замразени с влизането в сила на международното споразумение за иранската ядрена програма през 2015 година. За целта от утре ще започне да се инжектира уранов газ в 1044 центрофуги във Фордо. Това е четвърти етап от съкращаване на иранските задължения по ядрената сделка, предприето през май в отговор на излизането на САЩ от споразумението. Рохани поясни, че дейностите във Фордо ще останат под контрола на Международната агенция за атомна енергия, както и останалите ядрени дейности, подложени на режим на строги проверки. Рохани освен това даде нов срок от два месеца на страните, които все още са част от ядрената сделка, да отговорят на иранските искания, по-специално на тези, касаещи износа на ирански петрол.

Източник: Банкеръ

 
Индекси на фондови борси
05.11.2019
Dow Jones Industrial
27 492.63 (30.52)
Nasdaq Composite
8 434.68 (1.48)
Стокови борси
05.11.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.03
Heating oil ($US/gal.)1.9500
Natural gas ($US/mmbtu)2.8700
Unleaded gas ($US/gal.)1.6700
Gold ($US/Troy Oz.)1 486.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.54
Platinum ($US/Troy Oz.)927.60
Hogs (cents/lb.)67.28
Live cattle (cents/lb.)119.45

       Опознай България

Патриарх Максим

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, в семейството на Пена Борджукова и Найден Минков Рачев. Кръстен е с името Марин Найденов Минков. Основното си образование получава в родното си село и едва дванадесетгодишен постъпва послушник в Троянския манастир. На 13 декември 1941 г., през последната година на обучението си, в параклиса на Богословския факултет приема монашески постриг от Ловчанския митрополит Филарет. Приема името Максим в чест на св. преп. Максим Изповедник - светец от VII в., прославен със силна вяра и православна изповед. На 7 март 1971 г. патриарх Кирил умира и на 4 юли за нов патриарх е избран Максим Патриарх Максим е доктор хонорис кауза на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София и почетен член на Московската духовна академия. За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчва орден "Стара планина" - първа степен. Умира на 6 ноември 2012 г. в София на 98 годишна възраст.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.11.2019
Българска версия: 29963, Английска версия: 2897

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999