Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 01 октомври 2019 г., брой 5048
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(01.10.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20816
USD   1.79615
CHF   1.80311
EUR/USD   1.0889*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Булстрой СМК АД - Габрово
Зърнени храни-София АД - София
Изи Асет Мениджмънт АД - София
Променергомонтаж АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Печалбата на банките в България към края на август 2019 г. достигна нов рекорд от 1,2 млрд. лв. Това е с 11,4%, или със 124 млн. лв. повече от реализираната печалба за същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Една от причините за това е намалението на лошите кредити. Разходите за обезценка на предоставените от банките заеми от януари до август са 241 млн. лв., при 301 млн. лв. година по-рано. Сред другите причини за ръста на печалбата са увеличеното кредитиране при изключително ниски лихви по депозитите, както и банковите такси. Брутният кредитен портфейл на банките в страната се увеличава със 135 млн. лв. (+0,2%) през август до 63,8 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Като гражданите са по-активни от фирмите при взимането на нови заеми.

Източник: Труд

През август 2019 г. общият индекс на цените на производител нараства с 3.5% в сравнение със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.8%, в добивната промишленост - с 5.4%, и в преработващата промишленост - с 1%, съобщи Националният статистически институт. По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване и производството на основни метали - по 4.6%. Най- голямо намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.2%.Общият индекс на цените на производител през август 2019 г. нараства с 0.3% спрямо предходния месец.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Консултации по хардуера
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ардес Информационни технологии ЕООД - Варна   17 972  
  2   Тек Експъртс ЕООД - София   14 479  
  3   Сайбиз България ООД - Пловдив   3 742  
  4   Тринити Софт ЕООД - София   790  
  5   Дан Електроник ООД - Русе   635  
  6   Дейзи - сервиз ООД - София   464  
  7   Некст плюс ООД - Пловдив   313  
  8   Компютърнет ООД - София   175  
  9   Интернюз 98 ООД - София   129  
  10   Алинеа ООД - София   111  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 30.09.2019
  Обща стойност (BGN): 4 978 746.02  
Брой търгувани компании: 50
Premium 182 528.07
Standard 4 001 985.27
АДСИЦ 336 842.95
Облигации 457 389.73
Най-голяма промяна в цените
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София 9.24 %
Булгарплод София АД - София -7.51 %
BaSE - Акции: 8 912 149.70
BaSE - АДСИЦ: 1 690.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри 0.11% по-ниска цена на природния газ за периода октомври-декември 2019 г. С това свое решение регулаторът се съгласява с предложението на „Булгаргаз”, направено преди три седмици. Цената, по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, става 44.85 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). КЕВР оставя без промяна цените на топлинната и на електрическата енергия „поради незначителното изменение на цената на природния газ“.При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията, залегнали в действащия договор между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“, промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Източник: 24 часа

Двама кандидати с частен капитал са подали индикативни предложения за придобиване на Виваком, пише Файненшъл Таймс. Кандидатите са United Group, притежаван от BC Partners и KKR, както и Providence Equity Partners. Офертата на първия фонд е 1,1 млрд. евро, а на втория – 1,05 млрд. евро. Двете дружества вече са започнали проучване (дю дилиджънс) в телекома. Продажба при тази цена би означавала значителна печалба за Спас Русев, най-големият акционер в телекома, и неговите партньори, коментира изданието. Преди по-малко от четири години те придобиха Виваком за 330 млн. евро. Базираният в Лондон фонд BC Partners наддава чрез регионалния си кабелен и телевизионен оператор United Group. Той работи основно в държавите от Западните Балкани, най-вече в Сърбия. Компанията продължава да се разширява чрез придобивания на местни кабелни разпространители, платформи за медийно съдържание и мобилни услуги. Другият кандидат Providence Equity e базиран в щата Ню Йорк фонд с фокус върху инвестиции в медии, комуникации, образование и информационни технологии. Сред инвестициите му са фирми като AutoTrader.com, Kabel Deutschland, Newport Television, Univision, T-Mobile US, Warner Music Group и др. Общите активи под негово управление са на стойност над 45 млрд. долара.

Източник: Труд

Американска компания TAG обяви предложение да пренесе цялото си производство на военен клас бронирани машини в България и да изпълни поръчката за този вид техника за нуждите на сухопътни ни войски. От реализацията на проекта ще бъдат разкрити поне 1000 работни места. Te са готови да направят смесено дружество с посочена от правителството фирма, която ще получи лиценз за производство на 10 модела бронирани автомобили и изключителни права за продажба на тези машини в ЕС, вкючително с опция за собствени марки. Групата е готова да използва за сглобяването на машините всякакви материали и компоненти, произведени в България, които съответстват на изискванията, обявиха от компанията.

Източник: Монитор

Община Бургас ще купува електрически автобуси с цел подобряване на качеството на въздуха. Общинското дружество „Бургасбус“ е обявило търг за закупуване на 56 нови електрически автобуса на стойност 78 млн. лв с ДДС. В поръчката е включено и допълнено оборудване, с което машините да бъдат максимално внедрени в електронните системи на превозвача. Така голяма част от градския транспорт на Бургас ще бъде модернизиран. Старите автобуси на дружеството, които са около 10-12 годишни ще обслужват извънградските линии. Търгът е разделен на три обособени позиции. Проектът за намаляване на вредните емисии, по който возилата ще бъдат закупени, се финансира от ЕС по Оперативната програма „Околна среда“ 14-20.

Източник: economic.bg

Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) подписа договора за реконструкция на стрелковото развитие на гара Зимница и рехабилитация на контактната мрежа в гарите Зимница и Стралджа. Документът е част от проект "Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2". Изпълнител на обекта е "ВДХ" АД (бившето "Водстрой 98"). Стойността на договора е 27 470 887.19 лева без ДДС, а срокът му за изпълнение е 36 месеца. НКЖИ е най-голямото държавно предприятие и единствен управител на железопътната инфраструктура в България. Компанията организира, осъществява и отговаря за изпълнението на тези свои задължения по дългосрочен договор, сключен с държавата, а заедно с това и планира цялостната дейност за развитие на железопътната инфраструктура в съответствие с него. Проектът включва реконструкция на стрелковото развитие на гара Зимница, подновяване на железопътни стрелки и железен път с нови релси и траверси, изграждане на нови перони, рехабилитация на приемното здание на гарата, както и изграждане на нов пешеходен подлез, оборудван с необходимите съоръжения за достъп на лица с намалена подвижност и ремонт на съществуващ подлез.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проект за 31 млн. лв. ще подобри водоснабдяването в Ямбол и Елхово

Включете се в безплатни практически обучения за онлайн търговия в Пловдив, Хасково, Ямбол, Монтана, Ловеч и Габрово

Необходим е пакет от мерки, за да се реши проблемът с издаването на фалшивите болнични

Относно: Проект на ЗИД на Закона за корпоративно подоходно облагане, внесен от Министерството на финансите в Комисията по бюджетна политика към НСТС


Предстоящи събития

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

2 октомври: Бързи срещи между специалисти на свободна практика и фирми

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Дискусия „Проблеми на информационната сигурност“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

28-31 октомври: Бързи интервюта срещат топ работодатели с квалифицирани кадри в София, Пловдив и Варна

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германският автомобилен концерн Volkswagen е изправен пред първия голям процес, заведен от потребители в Германия. Делото обединява стотици хиляди клиенти, които искат компенсации за дизеловите си автомобили с инсталиран софтуер за манипулиране на равнището на изхвърляните вредни емисии. Това се случва четири години след избухването на скандала, станал известен като "дизелгейт". Очаква се делото да продължи няколко години. Близо 450 000 души са се включили в колективния иск. Той е първият подобен в Германия, съгласно процедура, приета заради "дизелгейт". Aсоциацията за защита на потребителите (VZBV) действа като едноличен ищец и обвинява автомобилостроителя, че умишлено е нанесъл вреди на клиентите си, инсталирайки без тяхното знание софтуер, който отчита по-малко вредни емисии, отколкото са в действителност. Процесът е най-мащабният досега в Германия в скандала с няколко действия, който продължава да преследва Volkswagen. Съдиите трябва да разгледат около 50 точки, но основният въпрос ще бъде да се определи дали Volkswagen е причинил вреда и е действал по начин, противоречащ на етиката.

Източник: AFP

Америка

Американската модна верига Forever 21 е подала молба за защита от кредитори по глава 11 от закона за фалитите в САЩ, предадоха световните агенции в понеделник. Преди време много популярна сред пазаруващите тийнейджъри, компанията стана жертва на бързото си разрастване и променените вкусове на потребителите. Частната компания с централа в Лос Анджелис съобщи, че предприема преструктуриране на бизнеса си, което да ѝ позволи да се фокусира върху печелившите си операции и да закрие някои от своите международни обекти. Веригата, която е създадена през 1984 г., в момента има 815 магазина в 57 държави. Петстотин от тях са в САЩ и предстои затварянето на 178 от тях. Forever 21 планира да закрие повечето си обекти в Азия и Европа, но ще продължи да работи в Мексико и Латинска Америка. "Решенията за това кои местни магазини ще затворят ще продължат да бъдат взимани в очакване на резултата от продължаващите разговори с наемодателите", се посочва в комюникето на веригата. От началото на 2017 г. над 20 американски вериги за продажби на дребно бяха принудени да потърсят защитата на съда срещу искането на фалита им, посочва Ройтерс. Причината е, че все повече потребители предпочитат да пазаруват онлайн.

Източник: Associated Press

Азия

Китайската държавна петролна корпорация (CNPC), най-големият производител и доставчик в сектора съобщи, че е проучила нови запаси на нефт и газ. Компанията е открила нефтено находище с над 1 милиард тона запаси в Северозападен Китай. Новите доказани петролни запаси са 358 милиона тона, докато очакваните могат да достигнат 693 милиона тона. Общо 640 000 тона нефт ще бъдат генерирани от находището тази година, като годишното производство се очаква да достигне 3 милиона в близо бъдеще, каза вицепрезидентът на PetroChina Company Limited, дъщерно дружество на CNPC. В провинция Съчуан доказаните запази от шистов газ се равняват на 740 милиарда кубични метра. Компанията планира да произведе 7,7 милиарда кубични метра през тази година и разшири добива до 10 милиарда до края на 2019 г. Около 740.97 млрд. кубически метра наскоро добавени доказани запаси от шистов газ са били експлоатирани в югозападния китайски басейн в Съчуан, поради което проверените запаси се натрупват до 1.061 млрд. кубически метра в района.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
30.09.2019
Dow Jones Industrial
26 916.83 (96.58)
Nasdaq Composite
7 999.34 (59.71)
Стокови борси
30.09.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.56
Heating oil ($US/gal.)1.9100
Natural gas ($US/mmbtu)2.3200
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 472.00
Silver ($US/Troy Oz.)17.03
Platinum ($US/Troy Oz.)887.30
Hogs (cents/lb.)72.60
Live cattle (cents/lb.)110.30

       Опознай България

Желязната църква Св.Стефан

Църквата Св.Стефан в Истанбул се издига в квартал Фенер, на самия бряг на Златния рог. Построена е на мястото на изгорялата стара дървена църква. Кръстена е в чест на българския княз Стефан Богориди, който осигурява мястото за нейното построяване. Нa 25 октомври 1859 г. той поставя основния камък на Желязната църква „Свети Стефан“. Поставянето на основния камък е напълно символичен акт от страна на Богориди, тъй като истинското строителство на днешната църква започва 33 години по-късно, когато екзарх Йосиф също полага основния камък на 27 април 1892 г. Понеже теренът бил насип, архитектът Ховсеп Азнавур предложил конструкцията да бъде от сглобяеми железни плоскости. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Вагнер във Виена. Железните елементи са с обща тежина 500 тона и са докарани с кораб от Виена. Построяването на църквата струва на българската държава над 1 млн. франка. Тържественото освещаване на новата църква „Свети Стефан“ е извършено от екзарх Йосиф I на 8 септември 1898 година – празника Рождество Богородично. Тя представлява трикорабна базилика, с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Камбанарията на църквата Св. Стефан е 40 м. висока, а шестте камбани за нея са направени в Русия. В двора на църквата, наричана още българският Йерусалим, са погребани Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, Екзарх Йосиф и др. Църквата Свети Стефан е единствената православна желязна църква в света. Реставрираната църквата Св.Стефан в Истанбул отвори врати на 7 януари 2018 г. след шестгодишен ремонт.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.10.2019
Българска версия: 29990, Английска версия: 2904

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999