Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 26 септември 2019 г., брой 5045
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(26.09.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20579
USD   1.78094
CHF   1.80410
EUR/USD   1.0982*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ди транс АД - София
Лизингова компания Лидер АД - Пловдив
Ритон П АД - Панагюрище
Свободна безмитна зона-Бургас АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Предлаганите промени в Закона за акцизите и данъчните складове ще вкарат в необосновано високи разходи редица браншове в страната, съобщи Българска стопанска камара (БСК). Законопроектът въвежда задължително видеонаблюдение в производствените и складовите бази на производителите на горива и алкохол, както и поставянето на измервателни уреди с дистанционна връзка с Агенция "Митници" в заводите, които използват т.нар. енергийни продукти с двойно предназначение. Мотивите за тези нововъведения са борбата с контрабандата на акцизни стоки и избягването на плащането на ДДС и акцизи. Законопроектът бе приет в началото на септември от Министерския съвет и се очаква да бъде разглеждан на първо четене в бюджетната парламентарна комисия. Няколко бизнес организации като Българската петролна и газова асоциация, Националната организация на митническите агенти, Националното сдружение на българските спедитори и Съюза на производителите на растителни масла са изпратили критично писмо в парламента, в което недоволстват, че промените се правят единствено в услуга на държавната администрация, без да се отчита огромното неблагоприятно въздействие върху фирмите, които трябва да ги изпълняват.

Източник: Сега

Компаниите с приходи от продажби над 16 млн. лв годишно, стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души и чиито продажби в брой са под 5 процента от приходите, могат да изберат да ползват и софтуер за управление на продажбите (СУПТО), който създава стандартизиран одиторски файл, съобщават от Националната агенция за приходите. Фирмите, избрали този режим, трябва да изпращат в НАП стандартизирания си одиторски файл веднъж годишно, за всяка календарна година, в срок до края на януари на следващата година. За юридическите лица, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби - СУПТО със стандартизиран одиторски файл, срокът за привеждане в съответствие с изискванията на Наредба Н-18/2006 г., е до 31 март 2020 г., а срокът за подаването на информацията от тях, относно използвания софтуер в търговските обекти, се удължава до 31 май 2020 г.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Строителство на тръбопроводни инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   ММС Инк ЕООД - Варна   20 642  
  2   Каро Трейдинг ООД - София   18 862  
  3   Райкомерс конструкшън ЕАД - София   18 704  
  4   Климатроник ЕООД - София   17 619  
  5   И Плюс И 91 ООД - София   9 523  
  6   Силтек Инженеринг ЕООД - София   8 701  
  7   Ремонтстрой АД - Бургас   6 543  
  8   Черноморска газова компания ЕООД - Варна   6 059  
  9   Юнитрейд Интернешънъл ЕООД - София   4 043  
  10   Атлантис Монтаза България ЕООД - Варна   3 748  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 25.09.2019
  Обща стойност (BGN): 1 963 100.95  
Брой търгувани компании: 42
Premium 101 276.08
Standard 1 659 947.08
АДСИЦ 6 949.01
Структурирани 100 426.22
Облигации 94 502.57
Най-голяма промяна в цените
ХипоКредит АД - София -41.41 %
Лавена АД - Шумен 5.88 %
BaSE - Акции: 3 831.22
BaSE - АДСИЦ: 14.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

През последната година шест от най-големите търговски вериги в България - Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T Market, са инвестирали 16.5 млн. лв. в опазване на околната среда и устойчив бизнес, отчете Сдружението за модерна търговия (СМТ). Веригите са инвестирали в намаляване на потреблението на електроенергия чрез използване на последно поколение осветителни, хладилни и климатични системи; в замяна на служебните автомобили с по-чисти, хибридни коли; в инсталиране на фотоволтаични панели за "зелена" енергия. Част от инициативите включват също замяна на пластмасови изделия за еднократна употреба с биоразградими продукти; инсталиране на станции за безплатно зареждане на електромобили; събиране на пластмасови капачки за рециклиране. "Kaufland България" е първата компания в ритейл сектора на глобално ниво, която сертифицира всеки свой хипермаркет по EDGE стандарта на Световната банка, стимулиращ изграждането на енергийно ефективни сгради.

Източник: Капитал

Комисията за финансов надзор одобри Симеон Георгиев Личев за член на Надзорния съвет на "Българска агенция за експортно застраховане /БАЕЗ/" ЕАД, както и Панайот Ивов Филипов и Момчил Йорданов Ройнев за изпълнителни членове на Управителния съвет на същото дружество. В средата на юли т.г. КФН прие промени в състава на управителните органи на Българската агенция за експортно застраховане. Константин Димитров Азов и Галина Петрова Николова бяха одобрени за членове на Надзорния съвет, а Величка Бойкова Велева - за член на Управителния съвет на дружеството. БАЕЗ е важна финансова институция в държавата. Тя е един от основните й инструменти за подкрепа на експортно-ориентираните компании и при реализация на българските инвестиции в чужбина. Законът за експортното застраховане дава възможност БАЕЗ да застрахова също банкови и небанкови кредити, отпускани на малки и средни предприятия с годишен оборот до 97.5 млн. лв. и средносписъчен брой на персонала до 250 души.

Източник: Банкеръ

От 1 ноември 2019 година Петър Стоилов става новият изпълнителен директор на Нестле България. В момента той заема позицията Бизнес Мениджър PURINA за целия Югоизточен пазар. Той поема поста изпълнителен директор на Нестле България от Емануел Артур, който ще поеме функцията на Бизнес Мениджър Млечни продукти за района на Близък Изток и Северна Африка.

Източник: 24 часа

Печалбата преди данъци на „М+С“ гр. Казанлък намалява с 55% на годишна база до 604 хил. лв. за август 2019 г., спрямо 1,35 млн. лв. за същия месец на 2018 г. При „Хидравлични елементи и системи“ АД гр. Ямбол понижението е още по-съществено - с 87% на годишна база до 89 хил. лв. за август 2019 г. 672 хил. лв. за същия период на 2018 г. Слаба печалба през август отчита и „Елхим-Искра“ АД гр. Пазарджик с резултат от 10 хил. лв., което е спад с 67% спрямо 30 хил. лв. за същия месец на 2019 г. Нагоре с 26% обаче е печалбата на карловското дружество „Българска роза“ АД - до 162 хил. лв. за август 2019 г. Общото между четирите дружества е, че „Стара планина холд“ АД притежава 64,53% от капитала на „Хидравлични елементи и системи“ АД, 51,4% от „Елхим-Искра“, 49,99% от „Българска роза“ АД и 30,91% от „М+С Хидравлик“ АД. Голям акционер в "М+С" е и "Индустриален капитал холдинг" АД. Обобщените данни за първите осем месеца на 2019 показват брутна печалба (преди данъци) на “М+С Хидравлик“ АД от 10,5 млн. лв. при спад с 27% на годишна база.

Източник: investor.bg

Китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding вдигна флага на втория 45 500-тонен моторен кораб за превоз на насипни товари, поръчан от българската компания „Параходство Български морски флот“ АД („Параходство БМФ“). „Миджур“ е вторият след „Плана“ плавателен съд от проекта Bluetech 45. Третият кораб от серията ще носи името „Бузлуджа“. Той бе заложен на 29 юли 2019 г. – буквално ден преди вдигането на флага на „Плана“ в същата китайска корабостроителница, и спуснат на вода на 23 септември 2019 г. „Параходство БМФ“ АД ще попълни флота си с общо шест кораба от проекта Bluetech 45, като при всички ще бъде спазена традицията бълкерите да носят имената на български планини и планински върхове.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Относно проект на ЗИД на Закона за акцизите и данъчните складове


Предстоящи събития

30 септември: Стартира Второто издание на обучителната бизнес програма "E-commerce Success"

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

2 октомври: Бързи срещи между специалисти на свободна практика и фирми

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Правителството в Германия се съгласи да осигури спешно финансиране на една от дъщерните компании на фалиралата Thomas Cook. Базираната във Франкфурт чартърна авиокомпания Condor ще получи кредитна линия от €380 милиона в рамките на половин година, предава Bloomberg. Преди компанията да получи средствата, трансакцията трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия. Condor има 5 хил. служители, а към момента около 240 хил. туристи разчитат на самолетите ѝ, за да се приберат обратно в Германия, по данни на Министерство на икономиката на страната. Правителството води "конструктивни разговори" с Европейската комисия относно заема, заявиха още от ведомството, допълвайки, че Condor трябва да бъде защитена от кредиторите на Thomas Cook. Брюксел не е коментирал темата. Thomas Cook подаде документи за ликвидация в понеделник във Великобритания. Част от дъщерните ѝ компании, които генерират печалба, се борят за оцеляване. Condor оперира 59 самолета от общо 100 на групата. Текентруп изрази надежда, че подразделението ще намери нов дом.

Източник: Bloomberg

Америка

Американските власти готвят законопроект, който предвижда създаването на фонд от 1 милиард долара в подкрепа на малки доставчици на безжични услуги с цел те да заменят съществуващите мрежи на китайските компании Huawei и ZTE, съобщава Reuters. Готвеното предложение е подобно на това, което беше одобрено от търговския комитет към Сената през юли. Според него 700 милиона долара помощ ще бъде отпусната за премахването на оборудването на Huawei. Като мотив към новия законопроект се посочва, че той ще "защити националните комуникационни мрежи, като помага на малките доставчици на безжични услуги да изкоренят подозрителните мрежови съоръжения и да ги заменят с по-сигурно оборудване". Десетки по-малки американски телекоми зависят от Huawei за изграждането на комуникационните си съоръжения. Повечето от тях водят преговори в тази посока с най-големите конкуренти на китайската компания Nokia и Ericsson.

Източник: Reuters

Азия

Samsung Display планира да похарчи 13 трилиона вона (11 милиарда долара) за модернизиране на южнокорейския си завод за дисплеи с течни кристали (LCD), така че да може да произвежда по-модерни екрани, съобщи агенция Yonhap във вторник. Очаква се компанията, която е част от производителя на потребителска електроника Samsung Electronics да обяви официално инвестицията през октомври. Пред Reuters представител на Samsung Display, която оперира с две производствени предприятия за LCD в Южна Корея и един завод в Китай, заяви, че нищо не е решено за бъдещите инвестиционни планове. Според Yonhap, корейският ИТ гигант възнамерява да модернизира завода, който се намира близо до Сеул. Предвижда се в него да започне производство на екрани по технология с квантови точки. Източник от Samsung Display коментира пред Nikkei, че пазарната ситуация е станала твърде лоша за бизнеса с LCD екрани. Ето защо компанията е решила да намали производството на стандартни LCD панели и да преориентира капацитета си към производство на панели с по-модерни технологии. През август от Samsung Display заявиха, припомня TechNews, че обмислят да спрат една от производствените си линии за LCD дисплеи поради свръхпредлагане.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
25.09.2019
Dow Jones Industrial
26 970.71 (162.94)
Nasdaq Composite
8 077.38 (83.76)
Стокови борси
25.09.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.57
Heating oil ($US/gal.)1.9500
Natural gas ($US/mmbtu)2.5300
Unleaded gas ($US/gal.)1.6000
Gold ($US/Troy Oz.)1 515.90
Silver ($US/Troy Oz.)18.06
Platinum ($US/Troy Oz.)931.80
Hogs (cents/lb.)71.40
Live cattle (cents/lb.)108.50

       Опознай България

Ран Босилек (26.09.1886 – 8.10.1958)

Ран Босилек е един от най-четените и обичани български детски писатели. Ран Босилек е творческият псевдоним на Генчо Станчев Негенцов. Роден е в Габрово на 26.09.1886 г. Завършва Априловската гимназия и за кратко е учител. Следва известно време Славянска филология в Софийския университет. Завършва право в Брюксел, където защитава и докторат. Ран Босилек е един от авторите, които съчетават рядката дарба на лирика и проза. Творбите му се отличават с увлекателност, достъпност, топъл сърдечен тон. Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки отделни издания и сборници. Една от най-известните му творби е “Патиланско царство” (1927) – увекателна история на деца и възрастни. Ран Босилек е и един от най-известните преводачи и популяризатори на детска класика у нас. Ран Босилек е един от създателите на художествено оформената детска книга в България. През 1932 книгата „Неродена мома“ с преразказани приказки от Ран Босилек и илюстрации на Георги Атанасов на изд. „Хемус“, печели престижната международна награда Шумейкър на Втората международна изложба на книгата в Брюксел. Творецът умира на 8 октомври 1958 година в София.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.09.2019
Българска версия: 29991, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999