Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 19 септември 2019 г., брой 5041
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(19.09.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20450
USD   1.76950
CHF   1.77819
EUR/USD   1.1053*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Енерджи инвестмънт лайф АД - София
Илевън Кепитъл АД - София
Клам Юръп АД - София
Синерджи трейд АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България запазва четвъртата си позиция сред първите пет държави в ЕС по размер на привлечени инвестиции спрямо БВП. Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) в България възлиза на 472 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,4 млрд. евро. Първите пет държави, класирани по ред на задействаните инвестиции спрямо БВП, са Гърция, Естония, Португалия, България и Латвия. Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции в България възлиза на 472 млн. евро към септември тази година, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,4 млрд. евро. Европейската инвестиционна банка е одобрила 7 проекта за финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти в България на приблизителна стойност от 320 млн. евро, които да задействат допълнителни инвестиции за общо 874 млн. евро. Относно малките и средни предприятия (МСП) са одобрени 14 споразумения с банкови посредници, финансирани от Европейския инвестиционен фонд с подкрепата на фонда EFSI на обща стойност 151 млн. евро, което ще задейства общи инвестиции за около 1,6 млрд. евро за 9670 МСП.

Източник: Банкеръ

Продажбите на нови автомобили в България растат и през август 2019 г., но с много по-бавен темп спрямо предходния месец, отчита Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). През миналия месец са регистрирани близо 3 хил. коли. За сравнение, през юли нарастването беше с внушителните 14.9%.Забавящата се тенденция не се наблюдава само в България, а в целия Европейски съюз, като осредненият резултат за 28-те държави членки е отрицателен с 8.4%. Основната причина за този резултат е високата база за сравнение, тъй като през август 2018 г. имаше значителен ръст (+31.2%) в ЕС. Това беше преди въвеждането на новия WLTP тест за емисиите на автомобилите, който стана задължителен на 1 септември 2018 г. За България не важи този аргумент, тъй като през юли 2018 г. отчетеното годишно нарастване далеч не беше толкова голямо – само 10.3%.

Източник: economic.bg

 
Дружества
Производство на канцеларски и търговски мебели, без столове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Балкан АД АД - София   23 578  
  2   Салекс ООД - Бургас   22 910  
  3   О.Р.Т. ЕАД - София   6 351  
  4   Евро Дом ЕООД - Русе   3 322  
  5   Кам - Никола Стойков ЕТ - София   3 262  
  6   Мебелор ООД - Пловдив   2 975  
  7   Делфос дизайн ЕООД - София   2 909  
  8   Мебели Камбо ООД - Хасково   2 321  
  9   Модекс ООД - Кърджали   2 320  
  10   Билдинг ООД - Крън   2 302  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 18.09.2019
  Обща стойност (BGN): 470 623.58  
Брой търгувани компании: 32
Premium 108 206.10
Standard 246 808.73
АДСИЦ 112 276.62
Структурирани 3 332.13
Най-голяма промяна в цените
Лавена АД - Шумен -9.57 %
Юрий Гагарин АД - Пловдив 3.75 %
BaSE - Акции: 304 181.28

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на електрически бойлери и отоплителни уреди TESY откри в Шумен новия си логистичен терминал. Той осигурява допълнителни 8000 палетни места.Инвестицията в базата, която е разположен на 4500 кв. метра площ, е 7 млн. лв. Стелажната система е на шест нива. Върху 500 квадратни метра са изградени офис, конферентна зала и зона за релаксиране. Изпълнението на целия проект е продължило година и половина, а строителството на терминала - девет месеца. Изпълнител е "Кордеел България" АД. Новата логистична база ще позволи да се удвои товарният капацитет. На практика ще се извършва обработка на два пъти повече камиони за единица време. Резултатът е по-голяма гъвкавост и по-добро обслужване на клиенти и доставчици, коментират от компанията. Компанията отчете близо 8% ръст на приходите от продажби за 2018 г., които достигат до 62 млн. евро.

Източник: Капитал

6,1 млн. лв. дават на 10 фирми като безвъзмездна финансова помощ за частично възстановяване на осигурителни и здравни вноски за новопостъпили работници. Договорите с дружествата са свързани със сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. Става въпрос за “Мултивак България Продакшън”, “Булпрос Консултинг”, “Ролпласт Груп”, “Интрама Протек”, “Кока Кола Юрпиън Партнърс Сървисис България”, “Каргил България”, “Ъпнетикс”, “Експириън България”“Кока Кола Хеленик Ай Ти Сървисиз” и “Бер - Хелла Термоконтрол”. Те са основно в района на столицата, индустриална зона “Божурище” и в градовете Пловдив и Костинброд. Планира се разкриването на 1398 нови работни места и извършването на инвестиции в размер на 80,9 млн. лв. С договора инвеститорите поемат ангажимент да поддържат заетостта по тези проекти за срок от най-малко 3 или 5 години в зависимост от категорията на предприятието.

Източник: 24 часа

Общото събрание на акционерите на КОРАДО-България АД одобри размера на дивидента, който ще бъде платен за първото полугодие на 2019 година, а именно - 1,317 млн. лв. или 0,10 лв. на акция. Това решение бе взето от Надзорния съвет на компанията на 25 юли, но решаващият глас е на акционерите, които се произнесоха по него днес. Акционерите гласуваха още проект за дялово участие на служителите (ESOP - Employee share ownership project). На практика това означава, че КОРАДО-България ще изкупи обратно част от акциите си и ще ги разпредели сред своите служители като бонус към стандартната им заплата. Така КОРАДО е една от трите компании, които се възползват от законовите промени и гласуват шестмесечен дивидент. Преди дни стана ясно, че по подобен път поема и производителят на пилешко месо от Стара Загора "Градус". "Софарма" също прие такъв, но той се оказа и единствен за миналата година заради свитата печалба след ценовия натиск при лекарствата и покупката на молдовската банка Молдиндконбанк от свързания "Доверие обединен холдинг".

Източник: investor.bg

Официално започва строежът на газопреносната инфраструктура през България от границата с Турция до тази със Сърбия, след като “Булгартрансгаз” и саудитското обединение “Консорциум Аркад” подписаха договор. Отсечката е част от “Турски поток”, а на наша територия ще се казва “Балкански поток”. Новият газопровод се очаква да се превърне в едно от основните трасета за пренос на руски газ към Европа след като Русия планира през следващата година да спре транзита през Украйна. Газопроводът трябва да бъде изграден за година и шест месеца, а стойността на проекта е 1 милиард и 102 милиона евро. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградени приблизително 308 км. Така "Булгартрансгаз" ще доставя необходимите количества газ до Сърбия и от там до Унгария и Австрия.

Източник: 24 часа

Синдикът на обявеното в несъстоятелност „Страгите“ АД, контролирано от бившия вътрешен министър Богомил Бонев, провежда четири търга за разпродажба на негови имоти и имущество. Сред тях са складове, хладилни помещения, бар и хотелско и ресторантьорско оборудване. Луксозния комплекс „Страгите-Роял Тауърс“ в Банско от години се разпродава на парче първо от частни съдебни изпълнители, а по-късно и от назначения от съда синдик. Дълговете при започването на съдебното производство по фалита й са били близо седем милиона лева. Почти три милиона от тях са задълженията към „Инвестбанк“ АД , формирани от кредити, отпуснати след като върху хотела са били учредени три ипотеки в периода 2005-а-2007- година. Другият основен кредитор на фалиралата компания на практика е нейният основен акционер – американското дружество „Страгите“ ООД , което според списъка на акционерите притежава почти половината от акциите ( 54 346 от общо 112 973 броя). Богомил Бонев притежава 32 555 акции, а Тодор Ефтимов, който е управлявал дружеството до обявяването му в неплатежоспособност, е бил собственик на 24 072 акции. Съдът го е признал като сериозен кредитор на основание договор за заем от 2007-а, съпроводен с два анекса към него на стойност близо 4.5 млн.лева ( 2 690 813.31 лв. главница, 1 299 061.16 лв.– лихва и 403 621.99 неустойка). Националната агенция за приходите също е записана сред кредиторите с дълговете към нея над 200 хил. лева.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Андрей Делчев: Горивата в България може да поскъпнат с до 10 ст.

УС на БСК прие позиция по проблемите в здравеопазването, утвърди функциите и състава на работни групи и консултативни съвети, и прие нови членове на Камарата


Предстоящи събития

19 септември: Пресконференция: Представяне на национална инициатива "Да успеем в България!"

30 септември: Стартира Второто издание на обучителната бизнес програма "E-commerce Success"

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

2 октомври: Бързи срещи между специалисти на свободна практика и фирми

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Ръководителят на влиятелна германска индустриална асоциация предупреди да не се дава на Великобритания нова отсрочка на излизането ѝ от Европейския съюз в последния момент. Председателят на Федерацията на германската промишленост Йоахим Ланг каза, че макар за фирмите Брекзит без сделка да е "категорично най-лошият сценарий", удължаването на крайния срок в последната минута само ще увеличи несигурността. Вече дадената отсрочка донесе "ненужни разходи" за фирмите и не даде тласък на политическите преговори, аргументира се Ланг. Според него ново отлагане трябва да бъде дадено само при наличие на "ясна пътна карта", която да има британска парламентарна подкрепа. Както изглежда, британското правителство "си играе с огъня", предупреди Ланг. Германския индустриалец изтъкна, че около половин милион германски работни места са икономически обвързани с Великобритания, и прогнозира, че при Брекзит без сделка, може да бъдат засегнати хора, чийто брой ще е "петцифрено число".

Източник: Reuters

Америка

Федералният резерв в САЩ ще инжектира 75 млрд. долара във финансовата система чрез краткосрочни заеми. Парите ще бъдат пуснати на пазара през клона на Fed в Ню Йорк. Това ще бъде втората инжекция за тази седмица. Нуждата от действия от страна на Fed се разглежда като притеснителна от анализатори и икономисти, защото подобни инжекции на кеш в системата не са правени вече над 10 години, от времето на финансовата криза от 2008 г. "Пазарите в САЩ бяха в шок тази седмица, след като заради комбинация от фактори се оказа, че няма достатъчно кеш, който да покрие позициите по облигации", коментира Алекс Роувър, директор в JPMorgan Securities, един от двете дузини дилъри, които действат като търговски контрагенти на Fed. Роувър смята, че пазарът на краткосрочните облигации е особено важен за финансовата стабилност и че макар валутните пазари да функционират нормално, усилването на дисбаланса се усеща на други места. Според анализатори решението на Fed е насочено към това да се свали напрежението от пазара на краткосрочни облигации, дисбалансът в който тази седмица накара цената им да скочи.

Източник: FT

Азия

Японският износ се понижава с най-силен темп от януари насам, след като забавянето на икономиката на Китай, търговският конфликт между Вашингтон и Пекин и по-слабият глобален технологичен сектор продължават да тежат върху търсенето в чужбина. Износът е спаднал с 8,2% през август спрямо година по-рано, показват данните на финансовото министерство. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха спад от 10%. Доставките за Китай претърпяха втория по големина спад за последните три години, след като рязкото понижение в оборудването за производство на чипове продължава. Търговският баланс показва дефицит от 136,3 млрд. йени. Забавянето на търсенето от чужбина, особено от Китай, се отразява на износа на Япония, един от основните двигатели на растежа на икономиката. Търговската война между САЩ и Китай прави перспективите за японските доставки несигурни, на фона на продължаващото напрежение между Япония и Южна Корея. Износът за Южна Корея спада с 9,4% вследствие на търговския спор между двете съседки, породен от напрежението около колониалното минало на Япония.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
18.09.2019
Dow Jones Industrial
27 147.08 (36.28)
Nasdaq Composite
8 177.39 (-8.62)
Стокови борси
18.09.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.23
Heating oil ($US/gal.)1.9700
Natural gas ($US/mmbtu)2.6300
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 502.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.76
Platinum ($US/Troy Oz.)930.40
Hogs (cents/lb.)67.80
Live cattle (cents/lb.)106.15

       Опознай България

Руската църква в София

Храм Свети Николай Чудотворец, или Руската църква, в София е построен през 1913 г. по проект на руския архитект М. Преображенски. Църквата е посветена на св. Николай Мирликийски Чудотворец, небесния покровител на последния руски император Николай II. Храмът е издигнат и изписан от група руски майстори по традиционен московски стил. От 1921 г. до 1950 г. храмът се ръководи от архиепископ Серафим, управляващ руските православни общини в България. През 20-те години на ХХ век църквата била своеобразен център на хиляди руски емигранти. Освен с уникалната си архитектура, Руската православна църква в София е известна и с криптата, в която е погребан архиепископ Серафим. Той е светец на Руската православна църква и Българската православна църква. Гробницата се счита за неизчерпаем източник на чудеса. Посетителите на църквата пускат в специална ракла бележки със своите молби и желания, отправени към епископа, вярвайки, че те ще бъдат чути и изпълнени.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.09.2019
Българска версия: 29996, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999