Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 18 септември 2019 г., брой 5040
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(18.09.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20219
USD   1.77383
CHF   1.78354
EUR/USD   1.1026*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Био агро къмпани АД - София
България 29 АД - София
Корадо България АД - Стражица
Христо Ботев Инвест АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Успешно приключи организирания от Българска стопанска камара и БИК Капиталов пазар ЕООД курс за обучение на 7 преподаватели по програмата на REFA (Германия). Получилите международнопризнат сертификат преподаватели придобиват правото да провеждат на територията на България обучения  по "Оптимизиране на фирменото управление на трудово-производствения процес" по програмата на REFA 2.0. Обучението се проведе в периода 29.07-17.09.2019 г.

Източник: Сега

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) определи ниво на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, в размер на 1% за четвъртото тримесечие на 2020 г. При определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор, така и съответните насоки на Европейския съвет за системен риск и други показатели, които БНБ е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск. Към края на второто тримесечие на 2019 г. изчисленото според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология съотношение кредит/БВП възлиза на 95.3%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-41.0 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер. В същото време кредитната активност в сегмента на жилищните и потребителските кредити остава висока.

Източник: Банкеръ

 
Концесии

Консеционна такса от 100 лева годишно ще плаща футболен клуб „Ботев Пловдив“ на Община Пловдив за спортната си база на Колежа, реши Общинският съвет в град Пловдив след като на рестарта на строителството на стадиона. Освен „Ботев Пловдив“, новата консеционна такса ще важи и за останалите два пловдивски футболни тима - „Локомотив“, който засега се отказа от концесите на стадиона на „Лаута“ и базата в район „Тракия“, тъй като според собственика на тима Христо Крушарски концесионните такси са изключително високи, както и стадион „Тодор Диев“ на футболен клуб „Спартак“.Символичните такси ще бъдат валидни и за други спортни обекти в града на тепетата", обясни зам-кметът по спорт Георги Титюков. Досега концесиите на "Локомотив" и "Ботев" бяха в размер на 148 минимални работни заплати, но така или иначе сумите не бяха изплащани на 100%.

Източник: Дарик радио

Дружества
Даване под наем на леки и лекотоварни автомобили, без водач
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   АЛД Аутомотив ЕООД - София   28 261  
  2   Порше Мобилити БГ ЕООД - София   13 811  
  3   Лион рент-а-кар ЕООД - София   10 857  
  4   Мото - Пфое Лизинг ЕООД - София   10 821  
  5   Модул ЕООД - Аксаково   10 400  
  6   Евролийз Рент А Кар ЕООД - София   8 386  
  7   М Рент ЕАД - София   6 658  
  8   Турист Сервиз Рент-А-Кар ЕООД - София   4 728  
  9   София Моторс ЕООД - София   2 092  
  10   Би Джей Ес ЕООД - София   2 084  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 17.09.2019
  Обща стойност (BGN): 2 061 494.00  
Брой търгувани компании: 37
Premium 179 698.76
Standard 1 647 797.90
АДСИЦ 82 804.69
Структурирани 3 000.00
Облигации 148 192.66
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София -4.38 %
Синергон холдинг АД - София 1.64 %
BaSE - Акции: 13 077.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

На извънредно заседание Общото събрание на Българска фондова борса (БФБ) одобри доц. д-р Маню Моравенов да влезе в състава на Съвета на директорите на институцията. Съветът със свое решение възложи на доц. д-р Моравенов ролята на изпълнителен директор на БФБ. Предстои новият изпълнителен директор да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор и вписан в Търговския регистър. Бордът на БФБ изказа благодарност за изключителния принос на досегашния изпълнителен директор Иван Такев, който напуска институцията след 18-годишна кариера в нея. Сред постиженията му са утвърждаването на БФБ като технологично модерна европейска борса чрез внедряването на електронната система за търговия на Deutsche Börse – Xetra и преминаването през тази година към нейното най-ново технологично поколение – Т7, създаването на специализираната платформа за оповестяване на регулирана информация – X3 News, както и при придобиването на Българска независима енергийна борса.

Източник: profit.bg

Най-големият работодател в областта на информационните технологии в България DXC Technology е инвестирал близо 700 000 лв. в обучения на своите служители. Назначенията в компанията от началото на тази година са над 600 и заедно с наетите от партньори и наскоро придобитата Luxoft, общият брой на служителите надхвърля 4500 души. Над 870 от служителите са преминали професионални обучения от началото на настоящата година като компанията планира да удвои екипа си в България до 7000 души в следващите четири години. Центърът за изнесени услуги на DXC Technology е най-големият в Европа и е един от шестте в света с Digital Transformation Center, където се предлагат иновационни решения, които подпомагат дигиталната трансформация на клиентите. DXC Technology е американска ИТ корпорация, която възниква у нас след сливането на Computer Sciences Corporation и бизнес-линията на Hewlett Packard Enterprise. Компанията обслужва с цялостни ИТ решения над 6 000 клиента в повече от 70 страни.

Източник: Банкеръ

Компанията АББ официално откри петата си производствена база в България, която се намира в град Петрич. АББ е иновативна технологична компания с обширно портфолио за дигиталните индустрии и с над 130-годишна история в иновациите. Компанията е член на Германо-Българската индустриално-търговска камара от 1995 г., към момента има над 2800 служители у нас като оперира с централен офис в София и петте клона в страната. През 2018 г. АББ започна изграждането на нов завод в Петрич, което бележи втората голяма инвестиция на компанията в региона. Новата производствената база в Петрич ще произвежда продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, и ще отвори над 400 нови работни места.

Източник: Стандарт

Водното трасе към порта на Ахмед Доган и други пристанищни съоръжения ще бъде реконструирано от държавата, за да могат да влизат по-големи кораби. "Плавателният канал, свързващ Черно море с Варненското езеро, ще бъде удълбочен с два метра и ще увеличи максималното газене на корабите на 13.5 метра. За проекта вече има осигурено финансиране и той може да бъде завършен до две години", съобщиха от предприятието "Държавна инфраструктура". Възможно е средствата да дойдат по линия на европрограмата "Морско дело и рибарство", по която има предвиден ресурс за изграждане и модернизиране на пристанища. Портът, в който инвеститор е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, се намира на брега на Варненското езеро, непосредствено под ТЕЦ-Варна. На него някога се разтоварваха въглища за централата. През 2017 г. фирмата "Сигда" на бившия транспортен министър Данаил Папазов купи неработещата централа с прилежащото й пристанище от ЧЕЗ. Няколко месеца по-късно мажоритарният фирмен дял се оказа в ръцете на почетния председател на ДПС.

Източник: Сега

„Адванс Терафонд“ АДСИЦ не е договаряло земеделски земи за продажба през август 2019 г. Има предсрочно финализиране на договори за 369 дка земеделска земя, договорени на разсрочено плащане от предишни години. На практика фондът дори ще пропусне доход по тези договори, защото купувачите се възползват от клаузата за предсрочно финализиране между 19-тия и 48-мия месец по намалена продажна цена. В същото време към 30 юни 2019 г. фондът има парични средства от 16 млн. лв., които предвид нулевите лихви по депозитите в банките не носят осезаем доход.Предсрочно финализираните договори от началото на 2019 г. са за 1 734 дка, новите договори на разсрочено плащане са за 1 034 декара, a общият размер на договорените на разсрочено плащане земи е 17 923 дка към края на август 2019 г. С договорените 2 896 дка на финансов лизинг все още фондът притежава 20 819 дка, които в следващите години ще бъдат прехвърлени на купувачите след плащане на съответните вноски.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев: Призовавам поведението на държавата да не бъде прокризисно, а антикризисно

Председателят на БПГА: Най-важни са доходите, работната ръка, контролираното и правилно разходване на публични средства

Председателят на БСК Радосвет Радев участва в конференция, посветена на „Индустрия 4.0“ в Габрово

Относно проекти за промени в Закона за семейните помощи за деца и в Кодекса на труда, внесени от Кръстина Таскова и група н.п.

Относно проект за промени в Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза


Предстоящи събития

18 септември: Заседание на УС на БСК

18 септември: Заседание на НСТС

19 септември: Пресконференция: Представяне на национална инициатива "Да успеем в България!"

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

ЕП подкрепи с 394 гласа "за" срещу 206 "против" Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Следващия месец държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да приемат официалното окончателно решение за нейното назначение с мандат от осем години от 1 ноември. Във вторник Лагард не участва в обсъждането на нейната кандидатура в ЕП, но по-рано този месец тя бе изслушана от съответните парламентарни комисии, които също дадоха своето одобрение. Преди дебатите еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис подкрепи нейната кандидатура. "Аз съм съгласен със становището на комисията по икономически и парични въпроси и със съвета на гуверньорите на Европейската централна банка, че Кристин Лагард има всички качества за тази работа. Освен това, нейното назначаване е ясен сигнал за баланса на половете в рамките на банката - нещо, на което Европейският парламент винаги ясно е показвал, че държи“, каза той.

Източник: Reuters

Америка

Еквадорското правителство разследва публикуването на личните данни на милиони граждани в интернет - ситуация, която окачестви като "много деликатна". Според властите данните са били получени от частна компания по времето на бившия президент Рафаел Кореа, управлявал от 2007 до 2017 година. "Това е много деликатна ситуация, повод за голяма загриженост за цялото правителство и за страната", заяви на пресконференция министърката на вътрешните работи Мария Паула Ромо. Фирмата за информационна сигурност VpnMentor съобщи на уебсайта си, че е открила личните данни на близо 20 милиона души, повечето от Еквадор, който има население от 17,3 милиона души. Те са се намирали на незащитен сървър американския щат Маями, собственост на еквадорската компания Novaestrat. Данните произхождат от различни места, включително от регистри на еквадорското правителство, автомобилно предприятие и две банки. Еквадор няма закон за защита на личните данни.

Източник: AFP

Азия

Huawei проявява интерес към създаване на център за данни в сръбския град Крагуевац, според информация от сръбската държавна служба по въпросите за електронното правителство. Китайският технологичен гигант може да сътрудничи в изграждането на облачната инфраструктура на новия център за данни и в създаването на платформа за изкуствен интелект, която ще е собственост на сръбската държава. При среща в Китай с Жен Йелай, президентът на облачното звено на Huawei, делегация от сръбската служба по въпросите за електронното правителство също така е обсъдила отварянето в Сърбия на регионален център на Huawei за Западните Балкани. Сръбското правителство планира да инвестира 30 млн. евро в изграждането на центъра за данни край Крагуевац, обяви премиера Ана Бърнабич. Обектът ще се простира на площ от четири хектара и ще осигури няколкостотин нови работни места. Новият център на данни не е единствената възможност за потенциално сътрудничество между Huawei и Сърбия.

Източник: SeeNews

 
Индекси на фондови борси
17.09.2019
Dow Jones Industrial
27 110.80 (33.98)
Nasdaq Composite
8 186.02 (32.47)
Стокови борси
17.09.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.01
Heating oil ($US/gal.)1.9900
Natural gas ($US/mmbtu)2.6600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 509.90
Silver ($US/Troy Oz.)18.00
Platinum ($US/Troy Oz.)942.00
Hogs (cents/lb.)67.68
Live cattle (cents/lb.)105.30

       Опознай България

Крушунските водопади - Маарата

Крушунските водопади (“МААРАТА”) са обявени за природна забележителност с цел опазване на характерни геоморфоложки образувания, животни и растителност с площ от 5,7 хектара. Намира се на 34 км. източно от град Ловеч и на 8 км. от град Летница на северния край на Деветашкото плато.Водата на река “Маарата” образува карстов водопад с височина 20 м. и най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, водни басеинчета, бигорни тераси, подковообразни скали и своеобразна растителност. Тук се намира и една от най-красивите в България водни пещери “Водопада”, с оригинални галерии и труден за ориентиране лабиринт, синтрови прегради, достъпна само на 150 м. от входа и то за спелеолози. Изворната вода на пещерата “Водопада” пада от 20-метровите скали, образувайки Крушунският водопад. Районът е с богата история. През V век пр.н.е. е населяван от тракийското племе Усдикензи. Тук е намерено едно от най-ценните съкровища от това време – Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост южно от селото. През средновековието районът е бил философски център на скални монаси – исихасти.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.09.2019
Българска версия: 29997, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999