Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 11 септември 2019 г., брой 5035
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.09.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19018
USD   1.77159
CHF   1.78729
EUR/USD   1.1040*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Юробанк България АД - София  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Промишленото производство през юли 2019 г. нараства с 0,8% в сравнение с юни 2019 г., съобщи НСИ. През юли 2019 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство намалява с 0.9% спрямо съответния месец на 2018 година. През юли 2019 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 6.9%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%, а намаление - в преработващата промишленост - с 0.1%. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6.6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 5.4%.

Източник: Банкеръ

В периода август 2018 г. - юли 2019 г. Националният екип за реагиране при инциденти констатира непрекъснато усложняване на обстановката в страната по отношение на мрежовата информационна сигурност. Екипът за нарушения в българското Интернет пространство е регистрирал за периода на 2851 сигнала. Това е увеличение с 34 процента спрямо предходния период. От тях съгласно класификацията на Европейската агенция за киберсигурност - ENISA, като инциденти са регистрирани 2030 броя, или с 33 на сто повече спрямо предходната година. Наблюдава се рязко увеличаване броя на засегнати IP в адреси в българското пространство, като до края на август т.г. те са 2 301 236 срещу 340 750 за същия период на миналата година. Това е с над 6.5 пъти повече спрямо 2018 г. и близо над 20 пъти спрямо 2017 г. , когато те са били 75 711. Най-значителният инцидент, регистриран в страната, е свързан с кражбата на данни от Националната агенция за приходите /НАП/, посочват от Държавната агенция "Електронно управление".

Източник: 24 часа

 
Дружества
Таксиметров пътнически транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Йелоу 333 АД - София   6 786  
  2   О'Кей супертранс АД - София   5 391  
  3   Радио СВ Такси ООД - София   2 066  
  4   Грийн Такси ООД - София   902  
  5   Такси С Експрес АД - София   874  
  6   Софтакси АД - София   596  
  7   Корект Транс ООД - София   589  
  8   Евролийз Такси ЕООД - София   485  
  9   Транс Ка ООД - Банско   321  
  10   Комко Спед ТБ ЕООД - София   254  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.09.2019
  Обща стойност (BGN): 228 891.82  
Брой търгувани компании: 23
Premium 47 597.10
Standard 177 604.57
АДСИЦ 3 690.15
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград 8.91 %
Спиди АД - София -2.52 %
BaSE - Акции: 3.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската стопанска камара е партньор на кариерно изложение за квалифицирани кадри - CAREER SHOW 2019, а г-н Радев бе част от журито в конкурса Career Show Awards (награди за най-добър работодател). Председателят на БСК връчи наградите в категориите „Най-добър работодател“ и „Работодател на публиката“. Наградата “Най-добър работодател” получи Experian България, второ място зае TELUS International Europe, а трето компанията Paysafe Group. С публичен вот бяха определени победителите в категорията “Работодател на публиката”. На първо място там застана A1 България, следвана от Mentormate Bulgaria и Hewlett Packard Enterprise Bulgaria. Компанията Mentormate Bulgaria получи общо 5 статуетки в различни категории. Райфайзенбанк България и A1 България бяха наградени с по 4 награди всяка.

Източник: БСК

В Пловдив е изградена нова производствена мощност в завода за стъкло. В края на януари 2017 г. българското дружество "Дружба стъкларски заводи" смени крайния си собственик, след като португалската BA Vidro (BA Glass) придоби почти целия бизнес със стъклени бутилки и буркани на гръцката Yioula. Очаква се общият обем на инвестицията да достигне 300 млн. евро през следващите години, като до момента са разкрити 700 работни места. В новата производствена мощност в Пловдив се внедряват модерни технологии в съответствие с най-високите екологични стандарти, като съществена част от вложенията отива за пречиствателни инсталации. "Дружба стъкларски заводи" АД е водещ производител на стъклен амбалаж и в България, и на Балканския полуостров. Дружеството е регистрирано през декември 2004 г., когато софийското "Стинд" АД се вля в "Дружба" АД - Пловдив. В тези градове са и основните му производствени звена. Фирмата има капацитет, превишаващ един милиард броя опаковки годишно, и обслужва клиенти в повече от 20 страни по целия свят. Компанията е втора по големина в сектора след стъкларските заводи на турската група SiseCam в Търговище, но е лидер при стъкления амбалаж. Сред клиентите му са "ИнБев", "Хайнекен", "Карлсберг", "Кока Кола", "Пепси" Ко. и други.

Източник: Банкеръ

Oфициално откриха Център за професионално обучение ТРАКИЯ в Индустриална зона "Раковски", част от Тракия икономическа зона (ТИЗ). Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Бенефициент е „Клъстер Тракия икономическа зона“, който ръководи и подпомага развитието на Тракия икономическа зона. Партньори по проекта са сдружение „ДЕМО“, фирмите SMC, Шнайдер Електрик, АББ, Милара Интернешънъл. Центърът за професионално обучение ТРАКИЯ е първият по рода си в страната, ситуиран и обслужващ бизнеса в индустриална зона. По предварителни разчети над 600 ще са обучаваните на година, с тенденция за увеличаване. Те ще могат да повишат професионалните си способности, благодарение на супермодерно оборудване и висококвалифицирани преподаватели.

Източник: gradat.bg

"Монделийз интернешънъл" инвестира над 22 млн. лв. в нова пакетажна линия за шоколадови бонбони във фирмената фабрика в Своге. Новата линия е с размери на футболно игрище и може да произвежда до 6600 бонбона в минута, което я прави най-бърза в целия свят. Капацитетът на старата линия беше 3136 бонбона в минута", каза Анна Маринкова, директор на завода на "Монделийз" (Mondelez) в Своге. Новата технология за пакетиране на бонбони води до олекотяване на опаковката с 20% и позволява по-лесното й рециклиране. Началото на проекта е поставено през 2018 г., а реализацията му позволява на завода да се превърне в център за производство на бонбони Milka.В Своге се произвеждат множество шоколадови изделия. Сред тях са шоколади и бонбони Milka, бонбони Suchard и "Сезони", вафли "Морени", шоколад "Своге". От тази фабрика тръгват редица локални марки за чуждестранни пазари, сред които Poiana за Румъния, Alpen Gold за скандинавските държави, един от видовете Cadbury за Великобритания, Lacta и Pavlidis за Гърция, Karuna за Полша, Figaro за Словакия, уточни Анна Маринкова. Единствено в Своге "Монделийз интернешънъл" произвежда шоколад с фъстъци и карамел, който се предлага в 27 държави на четири континента. Миналата година фабриката е произвела 29 хил. тона продукти, тази година очаква да достигне близо 33 хил. тона. За вътрешния пазар остават 30-35% от произведените количества.

Източник: Капитал

„Приходи от оценка на непарична вноска (апорт) на активи за увеличение на капитала на „Гранд Хотел Пловдив“ ЕООД за 12,75 млн. лв. отчита „Синергон холдинг“ АД в консолидирания си отчет за полугодието на 2019 г. В резултат консолидираната печалба преди облагане с данъци е 5,6 млн. лв., спрямо консолидирана загуба от 5,9 млн. лв. за същия период на 2018 г. Приходите от оценка на апорт са част от графа „Други (разходи) /приходи за дейността, нетно“. Собственик на „Гранд хотел Пловдив“ ЕООД вече е „ЕС ВИ ЕС" АД, считано от 8 февруари 2019 г. В междинния доклад за дейността на "Синергон" е записано, че печалбата е формирана от продажбата на дружеството. Консолидираната печалба преди данъци за първото тримесечие на 2019 г. беше 7,2 млн. лв., следователно само за второто тримесечие на 2019 г. компанията е с консолидирана загуба от 1,6 млн. лв. Консолидираните продажби на стоки на „Синергон холдинг“ АД за полугодието на 2019 г. се увеличават с 40% на годишна база до 175,6 млн. лв. Това са основно продажби на отоплителни, строителни и горивни материали от „Топливо“ АД и „Синергон Петролеум“ ООД.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

BusinessEurope настоява за вицепрезидент на ЕК, отговарящ за сътрудничеството с европейската бизнес общност

Приключи вторият етап от безплатното обучение на преподаватели по ИКТ по програмата „Сиско мрежова академия“

Радосвет Радев връчи награди „Най-добър работодател“ по време на най-голямото кариерно изложение за квалифицирани кадри - Career Show 2019

Становище на Асоциацията на месопреработвателите в България относно проекта за промени в Наредба Н-18


Предстоящи събития

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската навигационна спътникова система „Галилео“ ще достигне 1 млрд. потребители на смартфони в световен мащаб. Това съвпада с 15-та годишнина на Европейската агенция за глобалните навигационни спътникови системи (GSA) — основният партньор на Комисията при експлоатацията на „Галилео“. От декември 2016 г. „Галилео“ предоставя т.нар. „първоначални услуги“, които вече подобриха всекидневния живот на гражданите и предприятията, като осигуряват точни сигнали за определяне на местоположението, навигация и измерване на времето. 95% от дружествата, произвеждащи чипове за смартфони за спътникова навигация, създават чипове, които са съвместими с „Галилео“. Данните за 1 млрд. потребители се основават на броя на продадените в световен мащаб смартфони, използващи „Галилео“. Действителният брой на потребителите на „Галилео“ е по-голям. В Европа всички нови модели автомобили, одобрени за пазара, са оборудвани със системата eCall, която използва „Галилео“, за да съобщава местоположението на превозното средство на службите за спешно реагиране.

Източник: Associated Press

Америка

Генералните прокурори на 48 щата в САЩ, както и Вашингтон, окръг Колумбия и Пуерто Рико започват съвместно антитръстово разследване на технологичният интернет гигант Google (Google). Това обяви в понеделник генералният прокурор на Тексас Кен Пакстън. Само Алабама и родният щат на Google – Калифорния не са включени. Според Пакстън 50-те генерални адвокати на отделните щати, които ръководят проучването, ще се съсредоточат върху рекламните практики на Google. Генералните прокурори са загрижени за доминацията на Google на рекламния пазар и обработката на потребителски данни. „Това е разследване за установяване на фактите", заяви генералният прокурор на Тексас Кен Пакстън, който ръководи коалицията, на пресконференцията пред Върховния съд във Вашингтон. „В момента става въпрос за реклама. Но фактите водят до там, докъде водят“, каза той и поясни, че това е открито разследване, което може да включва и други области.

Източник: CBS News

Азия

Китайският гигант Xiaomi обяви, че ще инициира създаването на алианс за безжично зареждане с партньори от различни индустрии, за да насърчи по-бързото въвеждане на тази технология. От компанията представиха също 30-ватово безжично зарядно устройство, което може да зареди батерия от 4000 mAh от нула до 50% за около 25 минути и до 100% за 69 минути. В процес на първоначални тестове е и по-мощно – 40-ватово зарядно. През последните години Xiaomi прави сериозни инвестиции в разработката на безжични зарядни устройства, като през миналия март представи първия си смартфон, който може да бъде зареждан без кабел. Предстоящият ѝ нов модел Mi9 Pro 5G ще поддържа четири вида зареждане, включително бързо безжично. Все по-голям брой китайски производители на смартфони и и интелигентни устройства станават членове на глобалния алианс за безжично зареждане Wireless Power Consortium (WPC), за да получат нужните сертификати. Според оценки на WPC, до 2020 г. ще има 1 милиард безжични приемника и 400 милиона трансмитера, а до 2025 г. борят им може да се удвои.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
10.09.2019
Dow Jones Industrial
26 909.43 (73.92)
Nasdaq Composite
8 084.16 (-3.28)
Стокови борси
10.09.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.88
Heating oil ($US/gal.)1.9400
Natural gas ($US/mmbtu)2.5900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6100
Gold ($US/Troy Oz.)1 498.40
Silver ($US/Troy Oz.)18.20
Platinum ($US/Troy Oz.)939.40
Hogs (cents/lb.)62.72
Live cattle (cents/lb.)96.15

       Опознай България

Природен парк Българка

Природен парк "Българка" е разположен върху билните части и северните скатове на централна Стара планина над градовете Габрово и Трявна. Територията на парка се характеризира с разнообразен релеф и земни форми: планини, речни долини, хълмове, котловини и др. Централната му позиция в България, както и спецификата на релефа и климата привличат вниманието на хората още от дълбока древност и до днес. Историческите данни доказват, че по тези места са минавали важни стратегически пътни артерии за свързване на севера с юга, като билото на Стара планина се е смятало за естествена граница. Това определя и богатото историческо наследство в този район. Спецификата на планината, прехода от високия централен Балкан към по- меките заоблености на Източна Стара планина и свързаните с това природни пейзажи, разнообразна флора и фауна, богатото културно наследство способстваха за обособяването на Природен парк "Българка". В морфологията на терена условно се различават пет части: Шипченско-Бузлуджанска част- това е частта с най-висока средна надморска височина (връх Караджова кула - 1511м), билната част на Тревненска планина с местността "Извора" (с най-висока част връх Бедек - 1488м), "Студен кладенец"-"Конарското", северна част на Шипченска планина и част от Габровския предбалкан и северен скат на Тревненска планина и част от Тревненския предбалкан. Средната надморска височина на природен парк "Българка" е 940 м, а денивелацията - 1120м.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.09.2019
Българска версия: 30003, Английска версия: 2906

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999