Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 28 август 2019 г., брой 5026
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(28.08.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16269
USD   1.76137
CHF   1.79698
EUR/USD   1.1104*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Българска стокова борса АД - София
Джъмп Фрут АД - Лозница
Еко Тех АД - Димитровград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Цените на потребителските стоки и услуги в България през 2018 г. са били най-ниските в Европейския съюз. Това показва анализ на Евростат. Данните в него сочат, че България е с най-ниски цени в 6 от 10 компонента, които са били обстойно изследвани. Цените на храната и безалкохолните напитки в България са се увеличили до 74.8% от средното в ЕС. Това отрежда място 26 от 28 държави, като само в Полша (68%) и Румъния (65%) е по-евтино. За поредна година алкохолът и цигарите са най-евтини в България (58% от средното за ЕС), а на предпоследните места са Румъния и Унгария с над 10% разлика. Внушителни са разминаванията при заведения и хотели, които са над 3 пъти. И по този компонент България е на последно място (47% от средното за ЕС) до рекордьорите Дания (152%) и Швеция (139%). В останалите сектори, в които България е на последно място, са разходите за дрехи и обувки, за обзавеждане на дома, транспортните услуги, както и режийните разходи. Данните обхващат над 2400 потребителски стоки и услуги и са част от програмата на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за покупателната способност на населението.

Източник: econ.bg

Задълженията на населението към фирмите, занимаващи се с кредитиране, не са кой знае колко големи на фона на потребителските и жилищни заеми предоставени от банките. Според статистиката на БНБ към средата на 2019-а вземанията по кредити на дружествата, специализирани в кредитиране, са 2.66 млрд. лв. (2.3% от БВП ) при 2.43 млрд. лв. (2.3% от БВП ) в края на юни 2018 година. Те се увеличават с 9.7% (235.3 млн. лв.) спрямо края на второто тримесечие на 2018 г. и с 5.7% (143.7 млн. лв.) в сравнение с края на март 2019 година. Размерът на жилищните кредити в края на второто тримесечие на 2019 г. е 33.1 млн. лв. и намалява с 10.8% (4 млн. лв.) в сравнение с края на юни 2018 година и с 0.1% (0.03 млн. лева) спрямо март 2019 г. Относителният дял на тези кредити в общия размер на вземанията от сектор Домакинства и НТООД е 1.6% в края на юни 2019 г. при 2% в края на същия месец на 2018 година", пише БНБ в своя тримесечен анализ на сектора. С други думи над 2.32 млрд. лева от заемите предоставени от фирмите за кредитиране са за граждани.

Източник: money.bg

 
Дружества
Преработка на какао; производство на шоколадови и захарни изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Нестле България АД - София   262 623  
  2   Монделийз България продакшън ЕООД - София   22 480  
  3   Интерион АД - Костинброд   14 231  
  4   Мелбон АД - София   12 610  
  5   Захарен комбинат Пловдив АД - Пловдив   6 523  
  6   Шоко Тим ООД - Стара Загора   6 054  
  7   Сладък път ООД - София   4 859  
  8   ВИП Симерс груп ООД - Пловдив   4 520  
  9   Илчовски 94 ЕООД - Варна   3 912  
  10   Даримекс 98 ЕООД - София   3 735  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 27.08.2019
  Обща стойност (BGN): 1 878 841.08  
Брой търгувани компании: 31
Premium 12 185.65
Standard 1 796 727.47
АДСИЦ 67 853.16
Структурирани 231.15
Права 1 843.65
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив -14.74 %
Емка АД - Севлиево 4.00 %
BaSE - Акции: 924.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Бъдещият завод на най-малкия български производител на цигари - "Слънце Стара Загора – Табак", намери място в световната тютюнева преса, като Tobacco Journal International отдели сериозно място на плановете на близката до "Химимпорт" публична компания. От българския "Слънце Стара Загора – Табак" съобщиха, че бизнесът ще се развива заедно с водеща международна компания в отрасъла, без да конкретизират повече намеренията си. Инвестиционното намерение на "Сила холдинг", близкият до "Химимпорт" мажоритарен собственик на "Слънце Стара Загора – Табак", е да купи между 60 и 80 декара земя на цена между 1 и 12 млн. лв., като това трябва да се случи в период от година и половина, считано от месец май тази година. След като бъде построен завод, компанията ще пренесе в него производството си на цигари и рязан тютюн. Според отчета на фабриката през миналата година тя е произвела цигари и тютюн на стойност 9.1 млн. лв., като продукцията е била предназначена само за износ – основно в Европа, следван от експортни пазари в Америка и Африка. Компанията бележи ръст в приходите от 3 млн. лв. в сравнение с 2017 г., като освен това реализира 3.653 млн. лв. печалба при 239 хил. лв. година по-рано. В отчета на дружеството обаче е записано, че то има натрупана загуба от предходни периоди от 5.5 млн. лв.

Източник: Капитал

Столична община е наложила максимална санкция на изпълнителя на първия етап от ремонта на Зона 4 в центъра на София – ПСТ Груп в размер на 185 610 лв. Причината са недобре извършени дейности по ремонтите на градинката "Кристал" и тази пред Софийския университет, заяви зам.-кметът по транспорт Дончо Барбалов. За първия етап от проекта за възстановяване и обновяване на Централна градска част - зона 4, е издаден акт 15, което означава, че изпълнителят е предал обекта в срок. Той включва ул. "Московска" (от ул. "Г.С. Раковски" до ул. "Дунав"), градината "Св. Кл. Охридски" , вкл. тротоар по бул. "В. Левски" до спирката на тролеите пред Художествената академия и градината "Кристал". За етап 2 от зона 4 е възложена промяна в проекта поради промени във вертикалната планировка и водоотвеждането на територията. Етап 2 включва пространството между ул. "Раковски", ул. "Московска", пл. "В. Левски", бул. "В. Левски", бул. "Цар Освободител" , пл. "Народно събрание" и ул. "6 септември". Ремонтите на Зона 4 от централната част в София започнаха през лятото на миналата година, а общата стойност на проекта е 21.5 млн. лв., като по-голямата част от финансирането е осигурено от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Източник: economic.bg

На територията на парк „Възраждане“, който трябва да бъде завършен до края на тази година, ще бъдат изградени също аквапарк и СПА зона. В рамките на програмата на Столична община за развитие на зелената система на града и за разширяване на възможностите за масов спорт, през лятото на 2018-а общинският съвет взе решение за разширяването на парка с 25 дка и даде зелена светлина на общинското дружество „Софийски имоти“ да продължи с ремонта му и да бъде реализиран проекта за аквапарк. Той ще има пет открити басейна, обслужваща сграда със закрит басейн и със СПА зона - всички снабдени и те захранвани с минерална вода. Беше дадено разрешение общинското дружество да финансира проекта с 9.9 млн. лв. Бе определено 5.5 млн.лв. от тях да са финансиране от самото дружество, а останалите да се получат по линия на Фонда за развитие на градска среда към Оперативна програма "Региони в растеж". В края на миналата година беше избран и изпълнител , а на 4 януари тази година "Софийски имоти" официално подписа договор с "Калистратов груп" за изграждане на съоръжението в новата част на парк "Възраждане". Срокът за изпълнение според контракта е 342 дни. За реализирането на проекта изпълнителят ще получи 9.54 млн. лв. без ДДС - сума съвсем близка до максималната прогнозна стойност.

Източник: Банкеръ

Новата билетна система в градския транспорт на София ще заработи в края на следващата година. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Център за градска мобилност (ЦГМ) Християн Петров. Той уточни, че до края на този месец тече пилотното внедряване на част от компонентите на системата във всички типове превозни средства. „Подписахме договора през декември месец миналата година. В момента тече т.нар. етап "пилотно внедряване. След като бъдат тествани функциите на системата във всеки един тип транспорт, ще се премине към цялостно внедряване във всички над 1300 надземни превозни средства и метрото“, обясни Петров. Тестове ще се правят на базовите функции на системата като валидиране на карта и издаване на билет от водача. В края на миналата година бе подписан договорът за изграждането на електронната билетна система за градския транспорт в столицата. След обжалване на търга на всички възможни нива бе избран първият в класирането – консорциум „Си Ен Си София тикетинг систем“, в който влизат българските технологични компании „Компютърнет сървисиз“ и „Тикси“ и турското дружество „Асис Електроникс“.

Източник: economic.bg

Тенденциите на продължаващ растеж в българския телекомуникационен сектор се потвърдиха и от резултатите на "Теленор България" за второто тримесечие. Както и в предишния отчетен период, операторът отчита повишение и в трите си основни финансови показателя. Приходите на телекома за периода са нараснали с 1.4% до 180 млн. лв. Покачването е още по-високо за цялото първо полугодие, когато те са достигнали общо 359 млн. лв., с 4.7% по-висок резултат от същия период на 2018 г. "Теленор България" отчита по-добри резултати и в печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA), както и в средния приход от потребител (ARPU). EBITDA за периода е достигнала 82 млн. лв., което е с 1.2% повече спрямо второто тримесечие на 2018 г. ARPU пък е достигнал 15.5 лв. и остава най-високият в сектора, с 8% нагоре спрямо година по-рано.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27.08-25 септември: Стартира шестото издание на конкурса за стипендии на БФБ

4 септември: Кариерен кошер 2019

6-8 септември: Четвърти национален събор „Млечният път на България през вековете“

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Британските опозиционни партии казаха, че са се споразумели да работят заедно с цел да предотвратят Брекзит без сделка, включително чрез приемане на законодателство или гласуване на недоверие на правителството. Парламентът се връща от лятна ваканция следващата седмица и се готви за битка с министър-председателя Борис Джонсън, който обещава да изведе Великобритания от Европейския съюз в края на октомври, със или без споразумение за напускане. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин беше домакин на преговори с Шотландската национална партия, Либералните демократи, Зелената партия на Англия и Уелс и Независимата група за промяна, за да бъдат обсъдени начини за предотвратяване на Брекзит без сделка. "Участниците се съгласиха, че е спешно необходимо да действат заедно, за да намерят практични начини за предотвратяване на вариант без сделка, включително възможността за приемане на законодателство и гласуване на недоверие", казаха партиите в съвместно изявление след срещата.

Източник: Reuters

Америка

Бразилия отказа помощта на Г-7 за борба с пожарите в Амазония. "Благодарим, но тези средства вероятно ще е по-подходящо да бъдат похарчени за залесяването на Европа", заяви началникът на президентската канцелария Оникс Лорензони. Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Г-7 ще отпусне 20 милиона долара за страните на Амазония. Междувременно генералният директор на американската корпорация Apple Тим Кук изрази тревога във връзка с пожарите, бушуващи в горите на Амазония, и увери, че компанията ще отпусне средства за спасяването на джунглата. "Смазващо е да виждаш как огънят обхваща и съсипва тропическите гори на Амазония, една от най-важните екосистеми в света," написа той. "Apple ще дари средства за опазването на биологическото разнообразие там и възстановяване на незаменимите гори на Амазония в Латинска Америка." По данни на бразилския Институт за космически изследвания от януари до август тази година пожарите са унищожили над 1.8 милиона хектара от амазонските гори на територията на тази страна.

Източник: AFP

Азия

Японският министър на външните работи Таро Коно каза на иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, че Иран трябва да се придържа към разпоредбите на ядреното споразумение от 2015 г. Зариф е на посещение в Япония след визита в Китай. Иран започна да намалява изпълнението на ангажиментите си по ядрената сделка, след като САЩ се изтеглиха от нея миналата година и върнаха санкциите срещу Техеран. Коно и Зариф се договориха да запазят комуникацията между Япония и Иран, които имат традиционно приятелски връзки. Те се споразумяха да работят и за намаляване на напрежението между САЩ и Иран. Зариф каза, че Япония и Иран имат специални интереси в областта на сигурността на енергийния пазар и стабилността в Персийския залив. Коно отказа да съобщи дали със Зариф са обсъдили оглавяваната от САЩ мисия за засилване на сигурността в Персийския залив или закупуването ирански суров петрол. Вашингтон призова съюзниците си да се присъединят към операция за охрана на търговски кораби в Ормузкия проток.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
27.08.2019
Dow Jones Industrial
25 777.90 (-120.93)
Nasdaq Composite
7 826.95 (-26.79)
Стокови борси
27.08.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)55.54
Heating oil ($US/gal.)1.8400
Natural gas ($US/mmbtu)2.2000
Unleaded gas ($US/gal.)1.5500
Gold ($US/Troy Oz.)1 546.50
Silver ($US/Troy Oz.)18.19
Platinum ($US/Troy Oz.)873.00
Hogs (cents/lb.)63.22
Live cattle (cents/lb.)99.78

       Опознай България

Цар Борис III

Цар Борис III е роден на 30 януари 1894 г. Пълното му име е Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски. Син е на цар Фердинанд I. Качва се на престола на 3.10.1918 г., след като баща му абдикира при поражението на България в Първата световна война. Страната ни е принудена, по силата на Ньойския мирен договор, да отстъпи част от територията си на съседните страни, както и да плати огромни репарации, което заплашва нейната политическа и икономическа стабилност. В страната се зараждат две движения – БЗНС и комунистическата партия, които отправят призиви за сваляне на монархията. В такава обстановка Борис заема българския престол. Управлението му се характеризира с постепенно укрепване и засилване на монархическата власт, въпреки популярността на земеделското движение сред народните маси. През 1930 г. се жени за италианската принцеса Джована Савойска, която става българска царица под името Йоанна. Раждат им се две деца - Мария Луиза и Симеон. През втората световна война присъединява България към Тристранния пакт. Приживе се обкичва със славата на Цар Обединител, под чиято власт в една държава живеят почти всички българи от новоприсъединените територии след 1941 г. Прави всичко възможно, за да не бъдат изпратени български войски на Източния фронт. Има най-големи заслуги за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Цар Борис ІІІ умира на 28 август 1943 г., скоро след като се връща от визита при Хитлер.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.08.2019
Българска версия: 30012, Английска версия: 2907

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999