Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 15 август 2019 г., брой 5017
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(15.08.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.11046
USD   1.74815
CHF   1.80062
EUR/USD   1.1188*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Батерия АД - Никопол
Ен Ен Ей Кансълтинг АД - София
Кота Енерджи АД - Варна
Кричим индустрия АД - Кричим
Поддържане чистотата на морските води АД - Варна
Ремотекс АД - София
САФ Магелан АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Индустриалното производство в България се понижи през юни 2019 г. с 1,9% спрямо май, когато се сви с 0,4%, съобщи Евростат. Промишленият сектор в  страната продължава да изпитва трудности за четвърти пореден месец след силния растеж в началото на годината (с 3,6%през януари и с 1,6% през февруари). На годишна база индустриалното производство в България се понижи през юни с цели 3,5% след повишение с 0,9% през май, Това представлява първо намаляване на производството в нашата страна за настоящата година и най-солиден спад от 2013-а година насам. По този показател нашата страна се нарежда на шесто място сред страните-членки на ЕС с най-силни понижения на промишленото производство.

Източник: 24 часа

През второто тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.3% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.6 на сто спрямо първото тримесечие на 2019 г., според сезонни данни на Националния статистически институт. За второто тримесечие на 2019 г. БВП в номинално изражение достига 28 099 млн. лева. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2019 г. е 24 241 млн. лeвa. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление - 76.3% или 21 445 млн. лева. През второто тримесечие на 2019 г. бруто капиталообразуването е 5 683 млн. лв. и заема 20.2% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително. През второто тримесечие на 2019 г. спрямо първото тримесечие на 2019 г. по сезонни данни брутната добавена стойност нараства с 0.8 на сто.

Източник: Банкеръ

 
Приватизация

Един от най-старите хотели в самия център на Велико Търново – „Трапезица”, няма наемател вече пета година. Шестетажният комплекс бе спечелен от кметството след съдебен спор с местното туристическо дружество. След като го получи Общината така и не можа да му намери наемател. Първоначалната оценка на наема е била около 10 000 лв., но впоследствие цената е смъкната почти пет пъти. Последните огледи са правени именно от туристическото дружество, които не са били склонни да плащат около 2000 лв. на месец. „Става дума за голяма и удобна база, която е с почти 6300 кв. метра разгъната площ. Сега търсим добър стопанин и ако не се намери такъв, има вариант да бъде предаден за експлоатация на нашето дружество „Царевград Търнов“, което оперира в сферата на туризма“, коментираха от кметството.

Източник: Борба - Велико Търново

Дружества
Цялостно строителство на сгради и строителни съоръжения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Геотехмин ООД - София   585 569  
  2   Главболгарстрой АД - София   126 806  
  3   ВДХ АД - София   94 637  
  4   Минстрой Холдинг АД - София   94 295  
  5   Планекс ЕООД - Варна   62 311  
  6   Кордеел България ЕАД - София   57 318  
  7   Микс Констръкшън ООД - София   56 679  
  8   НИКМИ АД - София   15 765  
  9   Среги ООД - Бургас   6 710  
  10   Съобщително строителство и възстановяване ЕАД - София   3 445  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 14.08.2019
  Обща стойност (BGN): 778 038.58  
Брой търгувани компании: 33
Premium 53 603.62
Standard 690 607.37
АДСИЦ 20 697.35
Структурирани 6 801.94
Облигации 1 207.70
Права 5 120.60
Най-голяма промяна в цените
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София -11.11 %
Софарма АД - София 2.42 %
BaSE - Акции: 992.50
BaSE - АДСИЦ: 5.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на детайли за опаковъчната индустрия "Мултивак България продакшън" инвестира 2.5 млн. евро в нови машини за металообработване. С тях през септември т.г. започва производство на контролни табла за компанията майка - германската група Multivac. Новата инвестиция ще позволи да бъдат открити още 20 работни места, с които до края на 2019 г. заетите в завода ще достигнат 162. През юни 2018 г. германската група откри завода си за детайли за опаковъчни машини в индустриалната зона в Божурище. Това беше първото предприятие на световния лидер в опаковъчните решения на изток от Германия. Строителството започна в средата на септември 2016 г., след като фирмата получи сертификат за "Инвеститор клас А от Министерството на икономиката. Инвестицията в "Мултивак България продакшън" беше за 18.8 млн. евро. Производствената база е построена върху обща площ около 20 хил. кв.м, като застроената засега е около 7 хил. кв.м и включва производствено хале, складова и логистична база, индустриален шоурум, офиси, столова, общежитие.

Източник: Капитал

Ново предприятие за месни полуфабрикати и сушени деликатеси се изгражда в района на Елена. Инвеститор е фирмата „Елина Велла“ ООД. Предприятието се обособява на близо 10 дка земеделски земи в близост до градчето. В момента се движат и процедури за промяна на предназначението им. Еленският край е прочут освен с чистата природа и забележителности и с видните си колбасари. Новото предприятие ще предлага предимно месни деликатеси. Технологията на производство предвижда доставеното охладено месо да се транжира, дозира, подлага на машинна обработка, подправя и зрее в сушилни камери.

Източник: Борба - Велико Търново

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила искането на компанията „Озон ентъртейнмънт”, която стои зад онлайн магазина за хардуер, игри и друг вид софтуер Ozone.bg, да придобие веригата магазини за физически продажби на електроника и софтуер Pulsar. Тъй като няма официални статистически данни за обема на онлайн търговията на дребно с нехранителни стоки, както и поради факта, че повечето конкуренти на „Озон Ентъртейнмънт“ ООД и „Пулсар” ЕООД оперират офлайн и онлайн магазини, КЗК е оценила какво е пазарното участие на според данните от Националния статистически институт (НСИ) за онлайн и офлайн продажбите на дребно. Пазарният дял на Ozone.bg и Pulsar е несъществен и затова няма да се стигне до нарушаване на конкуренцията на българския пазар.

Източник: economic.bg

По разпореждане на прокуратурата полицията е запечатала "Винпром Първенец". На разпит ще бъде призован един от двамата братя, собственици на фирма „Джиро трейд” Иван Неделчев. Иззето е голямо количество алкохол, което ще бъде под запора на полицията, въпреки че остава във винзавода. Той няма да може да се използва за търговски цели. Проверява се за акцизни стоки без бандерол. Ако се уставно, че винпромът върти незаконна търговия под масата, ще има арести. Това е поредната акция във винпрома, собственост на фирма "Джиро Трейд". Единият от собствениците, бизнесмена Тодор Неделчев, преди няколко месеца бе осъден на две години и шест месеца за катастрофа с причинена смърт. Той е наказан и лишаване от право на управление на МПС за срок от 3 години и 6 месеца. В същото време срещу алкохолния бос върви още едно обвинение, за производство на фалшиви пари. 34 000 фалшиви монети с номинал 2 паунда бяха открити при обиска в дома на алкохолния бос, която бе проведена от ГДБОП на 13 юни, в Първенец. Неделчев е бил водач на престъпната група, която се занимава с производството и пласирането на ментетата. Името на Тодор Неделчев бе свързано и с друга серия криминални прояви. Предстои във връзка с алкохола без бандерол да бъде разпитан другият собственик на винпрома - братът на Тодор - Иван Неделчев, припомнят от Трафикнюз..

„Доверие – обединен холдинг“ АД все още не е влязло в ръководството на молдовската банка Молдиндконбанк, поради сложните процедури с банките под надзор в Молдова, въпреки че притежава 77,62% от нея. Холдингът притежава 77,62 % от акциите в Молдиндконбанк чрез дъщерното си дружество „Доверие инвест“ ЕАД. По този критерий холдингът осъществява юридически контрол върху банката. С тези акции холдингът упражни правото си на глас в последното общо събрание на Молдиндконбанк. Също така той активно участва в предлагането на членове на надзорния съвет на банката“. Но банката не е консолидирана в отчета на холдинга, защото към настоящия момент тя се намира под особен режим на ранна интервенция от страна на Националната банка на Молдова. Към момента „Доверие – обединен холдинг“ АД не е получило възвръщаемост на инвестицията си.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

4 септември: Кариерен кошер 2019

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Икономическият растеж в Еврозоната и Европейския съюз се е забавил през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на 19-те страни-членки на Еврозоната се е увеличил с 0.2% през второто тримесечие, което е наполовина от растежа с 0.4% отчетен в началото на годината. Спрямо година по-рано БВП в Еврозоната е нараснал с 1.1%, след повишението с 1.2% през първото тримесечие на 2019 г. В същото време БВП на ЕС през второто тримесечие на 2019 година се е повишил с 0.2% спрямо първите три месеца на годината, докато растежът на годишна база се е забави до 1.3% в сравнение с 1.6% през първото тримесечие на годината. Основна причина за слабия ръст през второто тримесечие е свиването на германската икономика с 0.1% спрямо началото на годината. С годишен растеж на БВП от 3.3% България се нарежда на пета позиция сред останалите страни-членки на ЕС, изпреварена от Унгария (с растеж от 5.1%), Румъния (с 4.6%), Полша (4.1%) и Литва (с 4%).

Америка

Google, Facebook и Amazon са сред компаниите, които ще свидетелстват по време на изслушване пред американското правителство по повод френския данък върху дигиталните услуги. През юли Сенатът във Франция одобри 3% данък върху приходите на дигиталните услуги, спечелени в страната. Правилото важи само за организации с над 25 млн. евро приходи във Франция и 750 млн. евро в глобален мащаб. Американското търговско представителство през юли започна разследване на новия данък, който определи като „неприемлив“. Властите в САЩ могат да въведат нови мита върху френски стоки и други търговски ограничения след приключване на общественото обсъждане на 26 август. Директорът по международната данъчна политика на Amazon Питър Хилц посочва в писмено съдебно изявление, че над 10 хил. базирани във Франция малки и средни компании продават в онлайн магазините на Amazon и тя ги е уведомила, че някои такси ще се увеличат с 3% - за продажбите в Amazon.fr от 1 октомври. Той допълва, че „американските продукти и услуги, продавани в онлайн магазина на Amazon във Франция, ще поскъпнат в резултат на данъка“.

Източник: CNBC

Азия

Ръстът на индустриалното производство в Китай се забави много повече от очакваното до 4.8% през юли спрямо същия месец на миналата година. Данните са поредният сигнал за отслабеното търсене във втората по големина икономика в света, докато САЩ засилиха търговския натиск. Темпът на растеж през юли е най-бавният от февруари 2002 г. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха индустриалното производство да нарасне с 5.8% спрямо година по-рано, забавяйки се от отчетените през юни 6.3%. Инвестициите в основен капитал за първите седем месеца на годината нараснаха с 5.7%, сочат данните, публикувани от Националното статистическо бюро, в сравнение с прогнозата за увеличение от 5.8% от анализаторите. Инвестициите в основен капитал на частния сектор, които представляват около 60% от общите инвестиции на страната, нараснаха с 5.4% през януари-юли, в сравнение с 5.7% ръст през първите шести месеца на 2019 г.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
14.08.2019
Dow Jones Industrial
25 479.42 (-800.49)
Nasdaq Composite
7 773.94 (-242.42)
Стокови борси
14.08.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.92
Heating oil ($US/gal.)1.8400
Natural gas ($US/mmbtu)2.1600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 531.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.30
Platinum ($US/Troy Oz.)848.10
Hogs (cents/lb.)66.78
Live cattle (cents/lb.)98.50

       Опознай България

15 август – Успение на Пресвета Богородица

На 15 август Православната църква празнува един от 12-те големи християнски празници -Успение на Пресвета Богородица, денят, в който Божията майка се възвисява в небето. Според светото писание, на 64-годишна възраст веднъж, по време на молитва, пред Богородица се явил архангел Гавраил, който й съобщил, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното желание на божията майка било да види христовите апостоли заедно. Така и станало – по необикновен начин те всички се пренесли пред дома й в Йерусалим. Три дни по-късно, Исус слязъл от небето, за да прибере душата на Света Богородица. Погребали я в пещера край Гетсимания и затворили входа с камък. След още три дни Богородица възкръснала, явил се пред апостолите, обкръжена с ангели и им казала: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." Култът към Богородица е един от най-разпространените у българите. Дълбоко вкоренена е народната представа за нейното милосърдие. Тя е защитница на грешниците, покровителка на жените, на майчинството, на родилката и детето.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.08.2019
Българска версия: 30025, Английска версия: 2910

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999