Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 02 юли 2019 г., брой 4985
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(02.07.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17998
USD   1.72335
CHF   1.75552
EUR/USD   1.1349*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Булмикс Интернешънъл АД - София
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София
МД Инвест АД - София
Мелко Интернешънъл АД - София
Опортюнити България Инвестмънт АД - София
Пътстрой Силистра АД - Силистра
Родина 91 Перник АД - Перник
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Тол системата ще стартира най-късно на 1 март 2020 година. Внесени са промени в Закона за пътищата, които отлагат старта на системата. От 16 август по сега действащата нормативна уредба трябваше да започне т.нар. търговската и техническа експлоатация за системата за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона. Заради притесненията, които са изказали превозвачите относно тарифирането, е взето решение от 16 август да се даде старт само на техническата част на системата, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне реалното събиране на таксите. На този етап обхватът на тол-системата включва магистралите, пътищата от първи клас и част от второкласните пътища. Според него превозвачите се появили притеснения, че тарифирането от тол-системата ще се отрази на цената на стоките от първа необходимост. Преди седмица беше планирано системата да бъде въведена в търговска експлоатация най-рано през ноември. Очакваните приходи от тол-такси са около 700 млн. лв. на година и общо около 1 млрд. лв. приходи заедно с продажбите на винетки.

Източник: Сега

Ускоряването на растежа на българската икономика през 2019 година ще дойде от инвестициите и износа. В края на годината брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 3,3%, а през 2020 – с 3,1%, прогнозират от UniCredit в тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа. Експертите на банката запазват непроменени прогнозите си за ръст, но очакват известно ребалансиране на факторите, които го задвижват. Частното потребление ще остане основният движещ фактор за растежа през тази и следващата година, подкрепенo не само от увеличаването на заплатите и заетостта, но и от допълнителния ръст при кредитирането на домакинствата. Независимо от това, частното потребление се прогнозира да нарасне с малко по-слаби темпове, спрямо прогнозата ни преди три месеца, тъй като траекторията му на растеж ще се влияе все повече от неблагоприятните демографски тенденции.

Източник: investor.bg

 
Дружества
Добив, обогатяване и брикетиране на въглища с калоричност непревишаваща 5833 kcal/kg
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Мини Марица Изток ЕАД - Раднево   565 959  
  2   Мини Открит въгледобив ЕАД - Перник   31 262  
  3   Въгледобив Бобов дол ЕООД - Бобов дол   20 190  
  4   Мина Бели брег АД - Габер   12 816  
  5   Мина Станянци АД - София   7 412  
  6   Въглища Перник ООД - Перник   7 217  
  7   Фундаментал ЕООД - Бобов дол   4 131  
  8   Балкан МК ЕООД - Перник   2 895  
  9   Мина Черно море Бургас ЕАД - Поморие   832  
  10   Мина Чукурово АД - Габра   396  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 01.07.2019
  Обща стойност (BGN): 159 491.06  
Брой търгувани компании: 24
Premium 21 081.19
Standard 75 215.96
АДСИЦ 61 876.31
Структурирани 203.60
Права 1 114.00
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Варна АД - Варна -6.80 %
Алтерко АД - София 5.60 %
BaSE - Акции: 2 064.06

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

„Алтерко“ АД е сключило споразумение за покупко-продажба на акции и дялове с LINK Mobility ASA, в рамките на което дружеството ще прехвърли на норвежката компания 100% от участието си (пряко или непряко) в капитала на дъщерните си дружества: „Теравойс“ ЕАД, „Тера комюникейшънс“ АД, „Алтерпей“ ЕООД, Teracomm RO SRL (Румъния) и Tera communications dooel (Македония). Общата индикативна цена на сделката възлиза на 7 886 000 евро или 15 423 675 лева. Начинът на плащане на активите ще е за 60% от сумата чрез плащане по банков път при финализиране на продажбата, 20% чрез отложено плащане с падеж две години след датата на завършване на продажбата без олихвяване и други 20% чрез прехвърляне на права за закупуване на винкулирани акции от капитала на Victory Partners VIII Norway Holding AS, едноличен собственик на капитала на LINK Mobility Group ASA.

Източник: investor.bg

Частен съдебен изпълнител е предложил за публична продажба огромен имот в местността „Отманли“. Причината са натрупаните дългове на испанското акционерно дружество „Атиа резорт“ към общината в Бургас, която е предявила вемането си. Имотът в парк „Росенец“, който по документи се намира в кв. „Крайморие“, се продава за близо 60 млн. лв. ( обявената начална тръжна цена е 58 235 794.80 лв.). Той разположен на 69 344 кв.м. и се предлага ведно с изградената в него почивна база, която включва шест отделни сгради. Фирмата - длъжник е регистрирана в София и е собственост на испанското дружество „Атиа Спейн". Испанската фирма-майка, която е регистрирана във Валенсия, е в ликвидация.

Източник: Банкеръ

Производителят на акумулатори "Монбат" ще изплати по 10 ст. дивидент на акция. От цялата печалба в размер на 9.9 млн. лв. за миналата година дружеството ще разпредели общо 4 млн. лв. Останалата част ще бъде отнесена към резервите, решиха акционерите на проведеното общо събрание. Брутният размер на дивидента е 0.1026 лв. на акция, като за физически лица нетната сума (след данък) е 0.0975 лв., казаха от компанията. Това е приблизително половината от дивидента за предходната година. За 2017 г. тя изплати по малко над 0.19 лв. на акция, като тогава бяха разпределени общо 7.5 млн. лв. Сумата включваше цялата печалба на дружеството след данъци в размер на 6.4 млн. лв., както и 1.1 млн. лв. от неразпределената печалба от предходни години. По индивидуален отчет за миналата година приходите на дружеството останаха почти без промяна (малко под 350 млн. лв.), но печалбата нарасна с близо 56%. По-слаби бяха консолидираните резултати, които отразяват дейността на компаниите в групата. В тях влизат производителите на оловни батерии "Монбат" (Монтана) и "Старт" (Добрич), рециклиращите мощности в страната и чужбина, както и германският производител на литиево-йонни батерии EAS Batteries.

Източник: Капитал

Спас Русев е подал оферта, за да придобие най-големия румънски оператор "Телеком Румъния". Според изданието Mergermarket се очаква в конкурса да се включат и френската Orange, румънската RCS & RDS, както и четири фонда за дялов капитал. Посочва се, че актуалната оценка на телекома е 1 млрд. евро, което най-вероятно включва както фиксираните услуги, така и мобилния оператор. Още в началото на годината Спас Русев заяви, че преговаря с "Дойче телеком" да придобие всичките им балкански дружества. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор. В началото на май бизнесменът направи първата крачка към тази цел и заедно с с предприемача от албански произход Елвин Гури придобиха "Телеком Албания", 99,79% от който е собственост на "Дойче телеком". Сделката беше финализирана за 50 млн. евро.

Източник: 24 часа

Радослав Велков е новият член на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Инвестбанк". Той е магистър по финанси и банково дело от Университета за национално и световно стопанство. От 2017 г. до присъединяването си към екипа на Инвестбанк е бил Зам.-директор дирекция "Управление на риска - Корпоративни клиенти" в SG Експресбанк. Завършва с отличие редица специализации и притежава сертификати от престижни международни институции: Международна академия "Банкиране на дребно", Великобритания - със сертифициран професионален статус AIRB I и II (Associate International Retail Banker I and II); Korn &Korn, Германия - Кредитен анализ и корпоративни финанси; Commerzbank, Германия - Международно банкиране; Texas A&M International University, Атина - Международно банкиране и риск мениджмънт и др.

Източник: money.bg

Регулирана информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Cъюзът на пивоварите – водещ партньор в инициативи за спорт и превенция

Младите хора у нас са демотивирани да учат и да работят. Защо?


Предстоящи събития

4 юли: Международна конференция "WANNA GROW? – STEPS TO SCALE-UP MANAGEMENT"

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Dеutsсhе Ваnк обмисля да съкрати между 15 000 и 20 000 служители или повече от една на всяка шеста позиция в международен план. Според информацията съкращенията ще отнемат повече от година и ще засегнат всички региони и дейности на финансовата институция. От Rеutеrs твърдят, че разговорите в това отношение са били проведени в края на миналата седмица, но все още няма окончателно решение по въпроса. Източници на агенцията са посочили, че тази възможност е била обсъдена и по-рано през юни месец, като един от основните засегнати пазари ще бъдат Щатите. Преди време главният изпълнителен директор на Dеutsсhе Ваnк Кристиан Суинг обяви, че ще бъдат предприети мащабни съкращения в опита си да убеди инвеститорите в банката, че ръководството взема мерки с цел по-доброто ѝ представяне. През миналия месец акциите на банката паднаха до рекордно дъно.

Източник: Washington Post

Америка

Само няколко дни след обявеното примирие в рамките на търговския спор с Китай, САЩ отново увеличават натиска върху Европейския съюз (ЕС). Администрацията на президента Доналд Тръмп заплашва Брюксел с нови мита за допълнителни милиарди евро заради продължаващия спор за субсидии на самолетопроизводители. За много европейски експортни стоки - от хранителни продукти като маслини, месо и сирене, до уиски и чугунени тръби бариерите за внос могат да бъдат увеличени. Офисът на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър във Вашингтон представи в понеделник списък от стоки на ЕС на стойност около 4 млрд. долара, върху които могат да бъдат наложени мита заради неправомерна – според Вашингтон, държавна помощ при самолетостроенето. Тези мита ще бъдат добавени към вече публикуван списък от продукти на ЕС на стойност 21 милиарда долара, заявиха от офиса на търговския представител. За предварителния списък на възможните допълнителни мерки, които сега се публикуват, е планирано публично изслушване във Вашингтон на 5 август, съобщиха още от офиса на Лайтхайзър.

Източник: Bloomberg

Азия

Китайското правителство публикува наредбите за достъп на чуждестранните инвестиции в страната и в зоните на свободна търговия. Да припомним, на срещата на Г-20 в Осака председателят Си Дзинпин обяви новите мерки за по-нататъшното отваряне на страната. След по-малко от 48 часа, новите наредби ще позволят достъпа на чужди капитали до повече сфери. От новите списъци става ясно, че ограничените сфери за чуждестранни капитали намаляват от 48 до 40, а в зоните за свободната търговия – от 45 до 37. Разширява се също и техният обхват, като те включват селското стопанство, минната промишлености, машиностроенето, транспорта, телекомуникациите с добавена стойност, инфраструктурата и културата. През последните години Пекин постепенно премахва ограниченията за достъп на чуждестранните капитали. Така например в Шанхайската зона за свободната търговия забранените области бяха намалени от 190 до сегашните 37. Новите наредби предоставят повече пространство за стопанисването на чуждестранните компании в страната.

Източник: econ.bg

 
Индекси на фондови борси
01.07.2019
Dow Jones Industrial
26 717.43 (117.47)
Nasdaq Composite
8 091.16 (84.92)
Стокови борси
01.07.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.01
Heating oil ($US/gal.)1.9500
Natural gas ($US/mmbtu)2.2800
Unleaded gas ($US/gal.)1.9300
Gold ($US/Troy Oz.)1 393.20
Silver ($US/Troy Oz.)15.22
Platinum ($US/Troy Oz.)839.30
Hogs (cents/lb.)78.70
Live cattle (cents/lb.)104.10

       Опознай България

Дворец Тихото гнездо – Балчик

На 2 км югозападно от гр. Балчик се издига дворец, построен от румънската реджина Мария. През 1924 г., 49-годишната владетелка предприема пътешествие до Южна Добруджа и от пръв поглед се влюбва в балчишките бели скали и морето, старите воденици и каменни чешми. Тя купува имот, и по нейна заповед на него започва изграждането на двореца, кръстен от нея “Тенха юва “(“Тихото гнездо”). За тази задача, Мария кани италианските архитекти Августино и Америго и цветарят Жул Жани от Швейцария. Градежите продължили цели 11 години, но през 1937 г. дворецът вече е завършен. Реджина Мария, англичанка по произход, прекарала голяма част от детството си в Египет, където приела бахайската религия - необичайна смес на елементи от християнство и ислям. Това е причината в комплекса да си дават среща десетки ориенталски, тракийски, римски и християнски символи, украсили пищните колонади, арките, чешмите и венецианските мостчета. Мостът на въздишките, мавританските водни площи, огромните автентични тракийски делви и римските надгробни паметници съжителстват в хармония сред пищната растителност от стотици редки дървесни видове и ромона на десетки поточета, водопади и водоскоци.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.07.2019
Българска версия: 29950, Английска версия: 2912

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999