Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 27 юни 2019 г., брой 4982
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.06.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18277
USD   1.72138
CHF   1.75995
EUR/USD   1.1362*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  235 Холдингс АД - София
Алтерко АД - София
АутоБохемия АД - София
Банкя Хайтс АД - София
Биндер АД - Сливен
Биовет АД - Пещера
Браво пропърти фонд АДСИЦ - София
Булгара АД - Айтос
Булгарплод София АД - София
Булленд Инвестмънтс АДСИЦ - София
Български транспортен холдинг АД - Пловдив
Български фонд за вземания АДСИЦ - София
Българско акционерно дружество Гранитоид АД - София
Винзавод АД - Асеновград
Вкусна ядка АД - Лозен - СГ
Гипс АД - Кошава
Гранитоид АД - Батановци
Дарик имоти България АД - София
Делта кредит АДСИЦ - София
Динамик-Ем 2 АД - София
Дунав турс АД - Русе
Етик Финанс АД - Пловдив
Застрахователно дружество Съгласие АД - София
Зебра АД - Нови Искър
Изи Асет Мениджмънт АД - София
Импрегнация 2000 АД - София
ИХБ Електрик АД - София
Калиман РТ АД - София
Корпорация за технологии и иновации АД - Пловдив
Минстрой Холдинг АД - София
Найден Киров АД - Русе
Обединена българска банка АД - София
Орфей хотел АД - Девин
Пенсионноосигурително акционерно дружество ЦКБ - Сила АД - София
Родина Хасково АД - Хасково
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София
Спарки АД - Русе
Спарки-Елтос АД - Ловеч
Статус имоти АДСИЦ - София
Супер Боровец пропърти фонд АДСИЦ - Варна
Трейс - Пътно строителство АД - София
Търговски център Тракия АД - Пловдив
Фаворит Холд АД - София
Фючърс Кепитал АД - София
Холдинг Център АД - София
Чез Електро България АД - София
Черноморско злато АД - Поморие
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Срокът от юли 2019 г., който българските власти сами си бяха поставили за присъединяване на страната към Банковия съюз и т.нар. чакалня на еврозоната (ERM II), няма да се спази и вероятно ще се измести към есента. Финансовият министър Владислав Горанов, заяви, че се надява влизането на България в ERM II да стане доста преди края на годината. През есента се очаква да стане ясно и дали страната остава под мониторинг от Брюксел в областта на съдебната система. Миналия юни в официално писмо до ЕК, Еврогрупата и ЕЦБ България пое конкретни ангажименти, за да си осигури позитивно решение за влизане в ERM II. В него се посочваше, че страната има намерение да влезе едновременно в тясно сътрудничество с ЕЦБ (начинът страните извън еврозоната да влязат в Банковия съюз) и във валутния механизъм през юли 2019 г. Преди това да стане България трябваше да предприеме редица мерки - основно законови промени, които в голямата си част са или приети, или в напреднала фаза.

Източник: Капитал

През първото тримесечие на 2019 г. производството на минерални горива за ДВГ в България силно нараства на годишна база с 49.4%, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора. Стокообменът с минерални горива в стойностно изражение отбелязва възстановяване, като увеличението на годишна база е с 96.3%. Внесените количества намаляват с 5.7% през първото тримесечие на 2019 г., докато при износа има значително увеличение - 3.6 пъти на годишна база. Експортната ориентация на производството е много ясно изразена. Голямото увеличение на производството е довело до голям ръст на износа, докато внесените количества намаляват, както и количествата горива предоставени на вътрешния пазар. Разчетите за първото тримесечие на 2019 г. показват, че има спад на годишна база с 18% на предоставените в страната горива. За допълнителна информация и поръчки: http://sfb.bia-bg.com

 
Дружества
Други спомагателни дейности в сухопътния транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Национална компания Железопътна инфраструктура ДФ - София   123 046  
  2   Център за градска мобилност ЕАД - София   50 091  
  3   Дунав мост Видин – Калафат АД - Антимово - Вд   17 097  
  4   Еуроспед ЕООД - София   11 566  
  5   ТТЛ ЕООД - София   6 858  
  6   А.Б.С. Шипинг ООД - София   5 755  
  7   Ауто Мобайл АД - София   2 625  
  8   Мейтрикс Рилокейшънс ЕООД - София   2 453  
  9   МВ Логистика ООД - София   1 918  
  10   Автоекспрес АД - Варна   1 604  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 26.06.2019
  Обща стойност (BGN): 277 294.28  
Брой търгувани компании: 23
Premium 97 185.03
Standard 146 213.03
АДСИЦ 33 896.21
Най-голяма промяна в цените
Елхим Искра АД - Пазарджик -5.70 %
Еврохолд България АД - София 5.26 %
BaSE - Акции: 130.50
BaSE - АДСИЦ: 1 151.90

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Правителството одобри увеличаване на капитала на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД с 340 000 лв. Средствата, чрез които ще бъде обезпечена дейността на Звеното за координация към Фонда, са предвидени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. и ще бъдат осигурени чрез промени в бюджета на Министерството на финансите. Увеличаването на капитала ще се извърши чрез издаване на нови поименни акции с номинална стойност 1 лв. всяка. Звеното за координация във „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД е създадено в изпълнение на Меморандума за разбирателство, подписан между Европейската инвестиционна банка и Република България през декември 2016 г.

Източник: Банкеръ

Съветът на директорите на "Българския енергиен холдинг“ не е приел оставката на шефа на "Националната електрическа компания" (НЕК) Петър Илиев, който внесе заявлението си за освобождаване от длъжност на 19 юни, но така и не бяха обявени официално мотивите за това. Той каза, че причините са лични, но неофициално се твърди, че е решил да се оттегли заради атаките на бизнеса срещу НЕК заради провежданата от държавната електрическа компания политика за свободния пазар на електроенергия. Работодателите нееднократно поискаха оставката му и отправиха остри нападки срещу него. Отделно НЕК е недоволна от определените ѝ от 1 юли цени на тока от Комисията за енергийно и водно регулиране. Компанията счита, че те не осигуряват необходимите приходи за оцеляването ѝ. НЕК в момента е на огромна загуби и голям дефицит.

Източник: mediapool.bg

"Телетол", вторият регистриран доставчик на тол услуги, който вече е с прекратен договор, обяви, че не им е била дадена възможност да докажат техническа съвместимост за работа със системата, тъй като Агенция "Пътна Инфраструктура" (АПИ) им е отказала достъп или т.нар ключ. От компанията възнамеряват да сезират прокуратурата. Обяснението на АПИ било, че и тя не притежава такъв достъп и щяла да попита фирмата изпълнител. "Телетол" бе регистрирана като втори национален доставчик на услуги с аргумента, че отговаря на изискванията според общите условия на агенцията. Сред тях са техническо оборудване, сертификат, финансова стабилност, добра репутация, компетентност и др. След сключения между тях договор на 14 май АПИ е била длъжна да предостави парола за връзка със системата, за могат да бъдат правени тестове, но това не е станало. Два дни преди пътната агенция да прекрати договора на "Телетол", от компанията правят последни опити да получат нужния достъп, но вместо това на 19 юни АПИ спира отношенията си с тях, но не с официално писмо, а с прессъобщение до медиите.

Източник: Сега

60 шивачки предстои да бъдат уволнени от шивашката фирма „Нова-Текс“ ЕООД във В. Търново, съобщиха от „Инспекция по труда“. Предстои проверка на инспекторите относно спазването на процедурата за масово съкращаване на служителите. Това е първото масово уволнение от началото на годината в областта. Преди това през октомври миналата година машиностроително предприятие в Дебелец уволни 26 работници. По неофициална информация част от помещенията на шивашката фирма са закупени от „Кроношпан България““Нова-Текс” ЕООД е предприятие, което изработва дрехи и аксесоари. Компанията е създадена на 11 май 2000 г. Последните данни показват, че към 2018 г. в нея са работели общо 75 служители.

Източник: Янтра - Велико Търново

България е лидер в списъка с фаворитите за новия завод на германския автомобилен концерн “Фолксваген”, твърди специализираното германско издание Automobilwoche. Според него концернът предпочита предложението за производствена база до София пред това в Измир. Предварително решение за изграждането на предприятието ще се вземе до началото на юли, твърди още Automobilwoche. Информацията му се различава значително от тази на германския Handelsblatt, според който предварително решение вече има и то е в полза на Измир. Според Automobilwoche обаче вече има вътрешнофирмени разговори за продажбата на производствен имот до София, а мястото, което концернът разглежда в Турция, е край Измир. В завода се очаква да бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места, а инвестицията от 1,3 млрд. евро го прави най-мащабния проект на “Фолксваген” за последните години. Предприятието ще е от т.нар. multi-brand вид, тоест ще произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други. Идеята първоначално бе в него да се сглобяват два модела Skoda Karoq и SEAT Ateca.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище относно проекта за промени на Наредба Н-18 (за касовите апарати)


Предстоящи събития

27-28 юни: Международна научно-практическа конференция „МОТ и България – 100 години и занапред“

27 юни: Общо събрание на БАМИ

21 и 28 юни, Варна: Информационни дни "Дигитализацията на регионалната индустрия – предизвикателства, перспективи, практики и решения"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“

4 юли: Международна конференция "WANNA GROW? – STEPS TO SCALE-UP MANAGEMENT"

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Британската централна банка не желае да реагира на твърд Brexit автоматично с промяна в лихвената си политика, заяви ръководителят на АЦБ Марк Карни в сряда по време на парламентарно изслушване. В реакцията трябва да се вземат предвид търсенето и предлагането, както и обменният курс на паунда. По-вероятно е монетарните власти да създадат стимули за икономиката, за да реагира тя на хаотично излизане от ЕС, отколкото да предприемат по-строга парична политика, пояснява Карни. Наскоро монетарните власти решиха единодушно да оставят основната лихва на ниво 0,75%. В същото време те подчертаха, че ще бъде необходимо „постепенно и ограничено“ затягане на паричната политика, за да се постигне целта за инфлация през следващите години. Увеличаването на лихвения процент обаче е подчинено на условието, че Brexit ще премине гладко, със споразумение. Въпреки това, вероятността за твърд Brexit се увеличава все повече в общото възприятие.

Източник: investor.bg

Америка

Американски технологични компании намериха легитимен начин да продават свои продукти на Huawei, въпреки че китайският телекомуникационен гигант е включен в черен списък на САЩ, ограничаващ тези им права. Micron Technology, най-големият производител на чипове с памет в Съединените щати, заяви, че е възобновил доставките на някои компоненти на Huawei. Стъпката идва след направено от адвокатите проучване на ограниченията за износ. Intel, най-големият производител на микропроцесори, също започна отново да продава на Huawei, казва човек, запознат с въпроса. Не е ясно колко други доставчици са стигнали до същото заключение. Търговското ведомство на САЩ добави миналия месец Huawei в тъй наречения си черен списък на юридически лица, който ход цели да забрани на китайската компания да купува американска продукция, в това число и софтуер, и хардуер. Стъпката идва след продължителни твърдения от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп, че Huawei помага на Пекин да извършва корпоративен и национален шпионаж.

Източник: Bloomberg

Азия

"Считано от 7 юли", Иран ще се освободи от още два от ангажиментите си, поети през 2015 г. в рамките на международното споразумение за ядрената му програма. На фона на растящото напрежение Техеран обяви на на 8 май, че престава да се чувства обвързан от ограниченията, наложени на запасите му от тежка вода и обогатен уран чрез споразумението, подписано през 2015 г. във Виена с шестте големи международни сили. Това съобщение, направено в отговор на взетото преди година решение на Вашингтон да се оттегли едностранно от сделката и да наложи отново санкции на ислямската република, беше съпроводено от ултиматум. Техеран даде 60 дни на останалите страни по договора да му помогнат да заобиколи тези санкции, които парализират икономиката му, особено финансовата му система и износа на петрол. В противен случай Техеран заплаши да прекрати ограниченията, свързани със "степента на обогатяване на уран", и да възобнови работата по проект за строителство на реактор в Арак, замразен съгласно споразумението.

Източник: Дневник

 
Индекси на фондови борси
26.06.2019
Dow Jones Industrial
26 536.82 (-11.40)
Nasdaq Composite
7 909.97 (25.25)
Стокови борси
26.06.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.10
Heating oil ($US/gal.)1.9700
Natural gas ($US/mmbtu)2.2600
Unleaded gas ($US/gal.)1.9200
Gold ($US/Troy Oz.)1 408.40
Silver ($US/Troy Oz.)15.20
Platinum ($US/Troy Oz.)810.20
Hogs (cents/lb.)75.48
Live cattle (cents/lb.)105.38

       Опознай България

Празник на град Свищов

На 27 юни Свищов - градът, влязъл в българската историята като Първия освободен град през 1877 година, традиционно чества деня на освобождението си от турско владичество. Тогава жителите му отбелязват и официалния си празник. Свищов има дълга и богата история. Първите заселници на мястото в близост до съвременния град са от времето на средния неолит (3000 - 2600 г. пр. Хр.). Около 45 г. сл. Хр. на 4 км от Свищов възниква римският кастел Нове като седалище на римски легион. Край лагера се оформя градско поселение, което се развива като значителен икономически и кръстопътен център. При археологически разкопки край Свищов са открити много останки на античния град с неоценима историческа стойност. Една от забележителностите на града е църквата “Св. Димитър”, която е най-старият и напълно запазен архитектурен паметник от XVI век. Построена е от известния майстор Генчо от Трявна. По време на освободителния поход на руските войски, който започва от Свищов, по нареждане на руския император църквата, която съществува и до днес, е довършена, обзаведена и предоставена за нуждите на офицерите и войниците. Десантът на освободителите е извършен в нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г. в местността “Паметниците”, на около 5 км източно от град Свищов, където се издигат белокаменни обелиски в памет на загиналите руски войници в битката за Освобождението на града. Мястото е превърнато в парк на Освободителите.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.06.2019
Българска версия: 29953, Английска версия: 2912

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999