Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 21 юни 2019 г., брой 4978
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.06.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19374
USD   1.72975
CHF   1.75537
EUR/USD   1.1307*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Авионамс АД - Пловдив
Акумпласт АД - Добрич
Атлас 2 АД - Варна
БКС-Средец АД - София
Българска месна компания АД - София
Вега АД - Плевен
Винал АД - София
Винпром-Търговище-96 АД - Търговище
Дружба стил АД - Варна
Евро 07 АД - София
Енео ЕАД - Пловдив
Еуратек финанс АД - София
Загорка АД - Стара Загора
Захарни заводи АД - Горна Оряховица
Златни пясъци АД - Варна
Идеал Стандарт Видима АД - Севлиево
ИП Фаворит АД - София
Камчия АД - Варна
Карекс 2003 АД - София
Карлсберг България АД - София
Лазурно Море АД - София
ЛВК Винпром АД - Търговище
Многопрофилна болница за активно лечение-Света Анна АД - Варна
Общинска банка АД - София
Пещера транспорт АД - Пещера
Пещостроене и изолации Монтажи АД - София
Пиринпласт АД - Гоце Делчев
Прамел АД - Варна
Пътно строителство АД - Разград
Рихтер-Енжиниърс АД - София
Роуд Дизайн АД - София
Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна
СК-13 Печ АД - София
СОМАТ АД - София
Средна гора АД - Стара Загора
Средна гора Инвест АД - Стара Загора
Строителна механизация-Варна АД - Варна
Узана тур АД - Габрово
Флагман Хотел АД - София
Формопласт АД - Кърджали
ХЕМ АД - Плевен
Холдинг Варна АД - Варна
Шуменска крепост АД - Шумен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През 2018 г. в България са издавани 239 вестника с общ годишен тираж 216 037 хил., като спрямо предходната година заглавията намаляват с 6 (2.4%), а тиражът се увеличава с 20 хиляди (10.1%), отчита Националният статистически институт. По периодичност и тираж издаваните през 2018 г. вестници се разпределят, както следва: ежедневници - 37 (15.5% от заглавията на всички издавани вестници) в тираж 131 169 хиляди; вестници, излизащи 2-3 пъти седмично - 12 (5% от заглавията на всички издавани вестници) в тираж 5 781 хиляди; вестници, излизащи един път седмично - 101 (42.3% от заглавията на всички издавани вестници) в тираж 76 263 хиляди; вестници, излизащи по-малко от един път седмично - 89 (37.2% от заглавията на всички издавани вестници) в тираж 2 824 хиляди. Най-голям брой вестници за 2018-а са издавани в област София-град - 109 заглавия, или 45.6% от всички издавани в страната.

Източник: Банкеръ

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари-април 2019 г. са отрицателни и възлизат на минус 54,9 млн. евро., обявиха от БНБ. Само за април нетните чужди вложения са минус 93,2 млн. евро. Причината за това е, че чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми и изтеглят капиталите си от страната. Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български фирми и постъпления по сделки с имоти) от януари до април е отрицателен и възлиза на минус 538 млн. евро. Нетните чужди инвестиции в имоти са 2,2 млн. евро, при 9,4 млн. евро година по-рано. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Холандия (0,5 млн. евро), Русия, Казахстан, Латвия и Германия – по 0,4 млн. евро.

Източник: Труд

 
Дружества
Производство на излъчваща телевизионна и радиотехника, и проводникова далекосъобщителна техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Софкъмпани ООД - София   6 664  
  2   Дева-броадкаст ЕООД - Бургас   5 111  
  3   Пасат-Антени ООД - Пещера   3 955  
  4   Борима АД - Борима   3 369  
  5   Натурела ЕООД - Варна   1 608  
  6   Тераком ООД - Русе   1 174  
  7   Унител - Банишки и Сие СД - София   1 157  
  8   ЗСТ АД - Благоевград   1 094  
  9   Комсиг ЕАД - София   1 005  
  10   Респромкомплект АД - София   912  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 20.06.2019
  Обща стойност (BGN): 67 878.56  
Брой търгувани компании: 28
Premium 3 331.65
Standard 55 275.26
АДСИЦ 9 150.42
Структурирани 121.23
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч 5.26 %
Алкомет АД - Шумен -5.17 %
BaSE - Акции: 11 217.72
BaSE - АДСИЦ: 343.64

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Еврохолд България подписа договор за покупката на ЧЕЗ. Той ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Холдингът ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Eврохолд е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал. Kомпанията се е договорила висшият мениджмънт на ЧЕЗ България ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, да остане в компанията, за да се гарантира плавен преходен период в управлението. Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната. Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.

Източник: Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря строежа на разклонението на "Турски поток" през България, като е отказала на "Булгартрансгаз" предварително изпълнение на обществената поръчка. Определението на КЗК подлежи на обжалване. Преди седмица КЗК образува производство по жалбата срещу строителството на 475-километровото трасе, оценено на 2.2 млрд. лева от отстраненият преди сключването на договора с изпълнителя саудитски консорциум "Аркад". Официалният мотив за декласирането му бе, че той не е внесъл навреме изисканите от "Булгартрансгаз" документи за подписването на контракта. Саудитците са поискали удължаване на срока за осигуряване на документите до края на май, но от газовия оператор са удовлетворили исканията им само частично. "Булгартрансгаз" искаше предварително изпълнение, за да сключи договор с класирания на второ място в търга консорциум "Газово разширение и развитие в България". Той предложи намаление на цената за построяването на газопровода - 1.102 млрд. евро без ДДС. Отстъпката бе около 31 процента. В обединението участват италианската компания "Бонатти", германската "Макс Щрайхер" и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт".

Източник: Банкеръ

Koнcтaнтин Beлeв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa ЗAД "Apмeeц", e нoвият пpeдceдaтeл нa yпpaвитeлния cъвeт нa Acoциaциятa нa бългapcĸитe зacтpaxoвaтeли. Beлeв нacлeдявa пoзициятa oт Cвeтлa Hecтopoвa, ĸoятo pъĸoвoдeшe acoциaциятa двa пopeдни мaндaтa. Tя ocтaвa в yпpaвитeлния cъвeт. B Упpaвитeлния cъвeт влизaт oщe Kиpил Бoшoв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Eвpoинc Иншypънc Гpyп" AД и пpeдceдaтeл нa УC нa "Eвpoxoлд Бългapия" AД; Юpи Koпaч, изп. диpeĸтop Tъpгoвcĸa мpeжa и пpoдaжби, члeн нa УC нa "Джeнepaли Зacтpaxoвaнe" AД; Гaбpиeлa Гeнoвa, пpeдceдaтeл нa Упpaвитeлния cъвeт и финaнcoв диpeĸтop нa "Гpaвe Бългapия Живoтoзacтpaxoвaнe" EAД; Гeopги Гeopгиeв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa ЗK" Униĸa Живoт" AД и Глopия Димитpoвa, глaвeн диpeĸтop "Πaзapи" нa ЗAД Aлиaнц Бългapия.

Източник: money.bg

BILLA България отвори 127-ия си супермаркет в The Mall. Обектът е 51-ият за веригата в София. Супермаркетът се намира на ниво -2 – най-новия търговски етаж в The Mall. Търговският център обнови изцяло този етаж . Търговската верига има магазини в 7 мола в София. Освен в The Mall, BILLA има магазини и в Paradise Center, Serdika Center, Mall of Sofia, Park Center, Bulgaria Mall и Mega Mall.

Източник: economic.bg

Още двама кандидати за Национален доставчик на услуги (НДУ) искат да партнират на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) в събирането на пътни такси. „Конкорд Смарт Инфраструктура” АД желае да продава електронни винетки, както и маршрутни карти и бордови устройства при старта на търговската експлоатация на тол системата. Дружеството е преминало проверка по същество дали отговаря на изискванията и вече има решение на Управителния съвет на АПИ за подписване на договор. На 4 юни 2019 г. заявление за регистрация е подал и четвърти кандидат за НДУ – „Иком“ ООД, който все още е в първия етап на процедурата – да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра. Дружеството е заявило желание да партнира на АПИ само в събирането на тол такси. Регистрираният от АПИ втори Национален доставчик на услуги, с който беше сключен договор на 14 май 2019 г. – „Телетол” АД, няма да има възможност да продава електронни винетки, тъй като не постигна оперативна съвместимост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

27 юни: Общо събрание на БАМИ

21 и 28 юни, Варна: Информационни дни "Дигитализацията на регионалната индустрия – предизвикателства, перспективи, практики и решения"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“

4 юли: Международна конференция "WANNA GROW? – STEPS TO SCALE-UP MANAGEMENT"

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Холандия и Франция се опитват да убедят останалите страни в Европа да премахнат данъчните облекчения за реактивното гориво и самолетните билети като част от стремежа за постигане на въглеродна неутралност на ЕС до 2050 г. В първата голяма инициатива относно данъка върху пътуванията по въздух - конференцията в четвъртък и петък, на която ще присъстват представители на около 29 държави, ще бъдат обсъдени данъците върху билетите, керосиновите налози и ДДС върху въздушния транспорт. Холандия иска да постигне съгласие около стъпките за прекратяване на почти пълната липса на данъчно облагане на въздушните превози. Франция също настоява за прекратяване на данъчните облекчения за реактивното гориво, тъй като европейските лидери обсъждат въглеродна неутралност на отделна среща на върха в Брюксел. На двудневната конференция ще присъстват комисарят по икономиката Пиер Московиси и министрите на финансите и околната среда.

Източник: Reuters

Америка

Dell Technologies, HP, Microsoft и Intel се опълчиха на предложението на президента Доналд Тръмп да включи лаптопите и таблетите в китайските стоки, за които ще има по-високи мита за внос. Dell, HP и Microsoft, които заедно отговарят за 52% от лаптопите и таблетите, продавани в САЩ, твърдят, че предложените мита ще увеличат цените на устройствата в страната. Ходът ще засегне потребителите и индустрията и няма да адресира китайските търговски практики, на които администрацията на Тръмп иска да отговори, посочват четирите компании в общо изявление. Въвеждането на предложените мита ще увеличи цените на лаптопите и таблетите в САЩ с поне 19 на сто, или около 120 долара спрямо средната цена за лаптоп, коментират те, позовавайки се на скорошно проучване на Асоциацията за потребителски технологии. "Увеличение на цената в такъв мащаб може дори да изкара лаптопите напълно извън обсега на повечето ценово ориентирани потребители“, твърдят компаниите, допълвайки, че скокът на цените ще засегне празничния период в края на годината, а преди него – този със старта на учебната година.

Източник: Reuters

Азия

През следващото десетилетие Китай може да изгради до 30 ядрени реактора отвъд граница чрез своята мащабна инициатива „Един пояс, един път“. Уан Шоудзюн, постоянен член на Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК), заяви, че азиатската страна трябва да се възползва в пълна степен от възможностите, предоставени от инфраструктурната инициатива и да засили своята финансова и политическа подкрепа на ядрения си сектор. Използването за международни цели на ядрената енергия се превърна в държавна стратегия, а износът на подобен продукт ще спомогне за оптимизирането на китайската експортна търговия и ще освободи местния производствен капацитет, посочва още Уан Шоудзюн. Той добави, че Китай трябва да подобри своята научноизследователска и развойна дейност, да локализира производството на ключови ядрени компоненти и да развива както вътрешните, така и чуждестранните ядрени пазари, за да даде ясна представа за всички предимства на страната по отношение на цените и технологиите.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
20.06.2019
Dow Jones Industrial
11 307.00 (249.17)
Nasdaq Composite
8 051.34 (64.02)
Стокови борси
20.06.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.84
Heating oil ($US/gal.)1.8800
Natural gas ($US/mmbtu)2.2100
Unleaded gas ($US/gal.)1.7600
Gold ($US/Troy Oz.)1 407.30
Silver ($US/Troy Oz.)15.47
Platinum ($US/Troy Oz.)810.70
Hogs (cents/lb.)80.90
Live cattle (cents/lb.)103.95

       Опознай България

Крапец

Крапец е малко рибарско селце на брега на Черно море. Селището се намира на 10 км северно от Шабла и на около 90 км от Варна. Крапец е заобиколен от пясъчни дюни, житни поля, които благоприятстват развитието на много и различни видове птици. Крапец има огромен, неурбанизиран, дълъг около 7,5 км плаж с дюни. Той започва от нос Крапец при стария къмпинг „Карвуна“ недалеч от селото, продължава пред лагуната на биосферният и археологически резерват Дуранкулашко езеро и завършва далеч на север при нос Карталбурун след „къмпинг Космос“. Само на 1 км в североизточна посока се намира Дуранкулашкото езеро, предлагащо отлични възможности за рибарите. В непосредствена близост до селото е неолитното селище при Дуранкулашкото езеро, обитавано от първото уседнало земеделско население в Европа. Тук са открити първите каменни градежи в Европа датирани към 5200 г. пр. хр. Районът е обитаван от траките през Античността, при езерото има и останки от прабългарско средновековно поселение. През вековете селото е сменяло имената си от Карибчи кьой, Карапез, Карапча до 1942 г. Оттогава селото носи днешното си име – Крапец.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.06.2019
Българска версия: 29960, Английска версия: 2913

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999